Cikkajánló – 2015. szeptember 7.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

A KÖZALKALMAZOTT ILLETMÉNYÉNEK ELEMEI

http://szakszervezetek.hu/hirek/863-a-kozalkalmazott-illetmenyenek-elemei

Összefoglaljuk, milyen elemekből tevődik össze a közalkalmazott illetménye – olvasható az szmdsz.blog.hu-n.

SZÁZMILLIÁRD MUNKAÜGYRE

http://magyaridok.hu/gazdasag/szazmilliard-munkaugyre-7861/

Megjelent a 2014–2020 közötti támogatási időszak első foglalkoztatási célú pályázati felhívása, ami lényegében a munkaügyi szervezet 2015–2018 közti működését szolgálja 102 milliárd forintból.

180 ezer magyar fiatal kaphat munkát

http://www.origo.hu/gazdasag/20150904-fiatal-munka-unios-program.html

Az új pénzügyi ciklusban 288 milliárd forint uniós támogatást tud felhasználni a közép-magyarországi régió, az első pályázatra szeptember végéig lehet jelentkezni – mondta Szűcs Lajos Pest megye fejlesztésekért felelős miniszteri biztosa.

Kapcsolódó hír: http://www.hrportal.hu/c/180-ezer-fiatalt-kell-segiteni-az-elhelyezkedesben-20150904.html

http://kamaraonline.hu/cikk/288-milliard-forintnyi-tamogatast-kap-a-kozep-magyarorszagi-regio

Üres irodák maradtak csak a híd a munka világába programból

http://www.vg.hu/kozelet/ures-irodak-maradtak-csak-a-hid-a-munka-vilagaba-programbol-456940

Személyzet nélküli, nem működő, üres irodák maradtak csupán az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajlott Híd a munka világába programból – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a sikerpropaganda ellenére nem épült meg a romák számára a munka világába vezető híd, pedig erre csaknem ötmilliárd forint, főként uniós pénz állt rendelkezésre.

Vagyonőrök a kormány markában

http://www.hrportal.hu/hr/vagyonorok-a-kormany-markaban-20150907.html

A vagyonőr szakszervezetek kiakadtak azon, hogy véleményük szerint a kormány azért nem engedte, hogy a magánszektorban is érvényes legyen a magasabb bér, mert saját és a baráti kör zsebére játszik. Állítják, a vagyonvédelmi cégek tulajdonosi körének a 90 százaléka magas beosztású vagy rendfokozatú rendőr, vagy katonatiszt volt, akik ma a Belügyminisztériumban és a rendőrségnél vezető beosztásban vannak.

Elismerés és megemlékezés Bányásznapon

https://veol.hu/zirc/elismeres-es-megemlekezes-a-zirci-banyasznapon-1724151

Ez a nap tisztelgés a nehéz munkában megfáradt bányászok előtt, egyúttal megemlékezünk azokról, akik már nem lehetnek köztünk – hangzott el a bányásznapi megemlékezésen.

Megállapodás a szerb szakszervezettel

http://figyelo.hu/cikkek/423217-megallapodas-a-szerb-szakszervezettel

Az egyik legnagyobb szerb szakszervezettel, a TUC Nesavisnosttal írt alá megállapodást a Munkástanácsok Országos Szövetsége csütörtökön, Szegeden – közölte a magyar szakszervezeti szövetség pénteken az MTI-vel.

Mégsem sztrájkolnak, három napja még akartak

http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/megsem-sztrajkolnak-harom-napja-meg-akartak/

Visszavonja a szakszervezet a sztrájkkészültséget – közölte a pécsi Tüke Busz mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet.

Így véd a jog egyes munkavállalói csoportokat

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/igy-ved-a-jog-egyes-munkavallaloi-csoportokat

A jogalkotó a munkavállalók egyes csoportjainál többlet védelmi rendelkezéseket fogalmazott meg a munkaidőre és a pihenőidőre vonatkozóan, ezeket tekintjük át cikkünkben. A munka törvénykönyve alapján a várandós nők, a kisgyermekes, az egyedülálló szülők, az egészségkárosító kockázat között dolgozók és a fiatal munkavállalók alábbi eseteiben a következő szabályokat be kell tartani.

Pályakezdők a dandárnál

http://www.honvedelem.hu/cikk/52920

Augusztus utolsó napján harminc pályakezdő tiszt és altiszt kezdte meg munkáját az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál (MH BHD). Az újonnan érkezők részére az első héten felkészítő foglalkozásokat tartottak, beilleszkedésüket pedig mentorok segítik.

Megéri a kétkezi munka? Érveket hozunk

http://www.civishir.hu/eletmod/megeri-a-ketkezi-munka/0906125658

Manapság, amikor minden fiatal jól fizető állásról álmodik, nehezen elképzelhető, hogy vannak, akik a mezőgazdaságban és a gazdálkodásban látnak lehetőséget – írja a videk-kaland.hu. Azért is lehet vonzó egyre többek számára a gazdálkodás megismerése, mert a saját magunk urának lenni igencsak szimpatikus jövőkép, ugyanis nem áll a főnök a háttérben és nem kell rohanni a belvárosi dugóban. Azt azonban sokan nem is gondolják, hogy mennyi áldozatot követel egy gazdaság vezetése. Ha szaporodnak az állatok, akkor bizony nincs mese, ott kell lenni, állatorvost kell hívni szükség esetén, és hiába van éppen zenés fesztivál a Balatonon, van, ami fontosabb a szórakozásnál. Természetesen egy sor előnnyel hálálja meg a gazdálkodás a befektetett energiát, és lelkesen végezve, minőséget kiadva a kézből, valóban szép megélhetési forma lehet belőle.

Gyorsabban érkezik a fizetés

http://www.vasarnapihirek.hu/friss/jovo_het_szept0713

Mi várható a jövő héten? – …itt a következő hét. Mi az, ami már előre látható?

Magyar siker az Európai Bizottságban

http://www.stop.hu/belfold/magyar-siker-az-europai-bizottsagban/1357795/

Ritkán számolhatunk be arról, hogy egy magyar projekt osztatlan sikert arat az Európai Bizottságban és az Európai Parlament előtt egyaránt, most azonban mégis ez a helyzet.

Ezt titkoljuk leginkább a munkahelyünkön!

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20150904/fizetes-beremeles/

Itthon nem szokás a fizetésről beszélni, sok munkahelyen tiltják is. Kinek érdeke a titkolózás: a munkaadónak vagy a munkavállalónak?

Mondatok, amiket soha, de soha ne mondjatok a főnökötöknek!

http://www.vous.hu/hir/20150903-mondatok-amiket-soha-de-soha-ne-mondj-a-fonokodnek

Egy főnök-beosztott kapcsolat teljesen más, mint az összes többi emberi kapcsolat az életünk során. Éppen ezért máshogy is kell viszonyulnunk hozzá. Más hangsúlyt, más nyelvezetet használunk egy barátunkkal szemben és mást a főnökünkkel szemben.

A támogatásokat sokkal több szereplőhöz kell eljuttatni

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/853-videkfejlesztesi-program-legfontosabb-a-munkahelyteremte

Magyarország 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó, 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési programja nemcsak agrárfejlesztésről szól, hanem a források biztosításáról is az önkormányzatok és a gazdálkodók számára, illetve a környezetvédelemre – jelentette ki a Miniszterelnökség agár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Nyugdíj: vehetsz hiányzó éveket

http://www.otvenentul.hu/penzugyek/96132

Bizonyos esetekben megállapodást köthetsz a nyugdíjbiztosítóval, hogy nyugdíjasként kedvezőbb helyzetbe kerülj, amikor annak eljön az ideje.

Beleszámít a nyugdíjba a rehabilitációs ellátás?

http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/beleszamit-a-nyugdijba-a-rehabilitacios-ellatas

A nagymértékben megromlott egészségi állapot miatt huzamos ideig, akár évtizedekig is szükség lehet egészségromlás miatti pénzbeli ellátások igénybevételére. Ilyenkor fontos lehet annak ismerete, hogy ez az időszak majdani nyugdíjunkhoz szolgálati időnek minősül-

 


KÖZÉLET

 

Orbán Viktor: Ne gyertek Magyarországra!

http://hvg.hu/itthon/20150907_Orban_Viktor_a_nagykovetek_elott

Orbán Viktor azt tanácsolta a magyar nagyköveteknek, hogy annál keményebben képviseljék a magyar kormány álláspontját, minél jobban bírálnak bennünket. Szerinte sokkal nagyobb kockázat visszaküldeni a menekülteket, mint be sem engedni. Azt is mondta, nincs eleve a kvótarendszer ellen, de a menekültválság okaira nem jelent megoldást. Egyúttal üzent a menekülteknek is: Ne gyertek!

És mit csinálnak a parlamentben?

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/es_mit_csinalnak_a_parlamentben.602697.html

Bár a múlt héten csak részlegesen fogadta el az Országgyűlés a bevándorlási válsághelyzet kihirdetését lehetővé tévő kormánypárti módosító csomagot, ezen a héten nem ülésezik az Országgyűlés.

Eltűnt 64 ezer menekült Magyarországon

http://nol.hu/belfold/eltunt-64-ezer-menekult-magyarorszagon-1561455

Hat helyen napi 24 órában, további négy bázison reggel hattól este tízig regisztrálják a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) munkatársai a menekülteket – hangzott el az ORFK és a BÁH vasárnap délutáni közös sajtótájékoztatóján.


GAZDASÁG

 

Ötezren tűntek el a boltokból

http://nol.hu/gazdasag/otezren-tuntek-el-a-boltokbol-1561533

Ötezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma a kereskedelemben – hívta fel a figyelmet a Blokkk.com szakmai hírportál. A KSH adatai szerint míg az első negyedévben átlagosan 543 ezren dolgoztak a szektorban, addig a második három hónapban 538 ezren.

A menekültek menthetik meg a nyugati gazdaságokat?

http://hvg.hu/gazdasag/20150906_A_menkultek_menthetik_meg_a_nyugati_gazda?s=hk

Menekültek ezrei érkeznek naponta Németországba. A gazdaság szereplői azt várják, hogy a migránsok mihamarabb beléphessenek a problémákkal küzdő munkaerőpiacra, a politikai vezetés azonban csak lassan hoz döntéseket – írta friss összeállításában az AFP francia hírügynökség.


EGYÉB

 

A személyes márkaépítés a sikeresség nélkülözhetetlen eszköze

http://hvg.hu/brandchannel/jobline_20150904_szemelyes_markaepites

Véleményt alkotunk a munkatársunkról, a sarki kisbolt eladójáról és az ismerőseinkről is. Címkéket aggatunk mindenkire, ahogy mások is ezt teszik velünk a mindennapok során. A personal branding azon várakozásoknak és elképzeléseknek összessége, ami mások fejében rólunk él. Mindenki rendelkezik ezzel, ha akarja, ha nem. Így a kérdés nem az, hogy szükséges-e foglalkozni vele, hanem sokkal inkább az, hogy mennyire tudatosan tesszük ezt. Énmárkája ugyanis nem csak Mark Zuckerbergnek van!

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az