Cikkajánló – 2015. szeptember 4.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

NEM JÁRUNK ÚGY, MINT 2002-BEN

http://magyaridok.hu/gazdasag/nem-jarunk-ugy-mint-2002-ben-7827/

Megvan a fedezet a közszférabeli béremelésekre és az adók jövő évi csökkentésére. Nem kell attól tartani, hogy a jóléti intézkedések megingatják az állam pénzügyeit, s a lépések olyan káros hatással járnak, mint mondjuk 2002 után – erről is beszélt lapunknak az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László lényegesnek nevezte, hogy immár nem hitelfelvétel, hanem a magyar gazdaság teljesítménye adja a különféle lépések anyagi fedezetét.

Tudjon meg mindent a foglalkoztatási támogatásokról!

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/tudjon-meg-mindent-a-foglalkoztatasi-tamogatasokrol

Csaknem 300 milliárd forintot hagyott az állam azon munkáltatók zsebében, akik munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű munkavállalókat foglalkoztattak. A jelentős összeg jó apropó arra, hogy a munkajog.hu összegyűjtse, konkrétan milyen támogatási formákról is van szó.

A felmentés lebonyolításának kérdései

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/a-felmentes-lebonyolitasanak-kerdesei

A közszolgálatban érvényesülő kötött felmentési okok rendszerében az anyagi jogi kérdések mellett éppily fontosak az eljárásjogi rendelkezések is, hiszen ezek munkáltató általi megsértése a felmentésről szóló jognyilatkozat érvénytelenségét eredményezi. A felmentés indokai megválaszolják, kit ment fel a munkáltató, fontos azonban tudni azt is, mikor és milyen feltételekkel, jogkövetkezményekkel kell a felmentést lebonyolítani. Erről írt a HR&Munkajog.

Már huszonötezren jelentkeztek az ingyenjogosítványra

http://orientpress.hu/147657

Kiemelt az érdeklődés az iránt a program iránt, amelynek keretében a kormány támogatásával körülbelül hatezer tehergépjármű-vezetőt képeznek ki. A programért felelős Országos Foglalkoztatási (OFA) Közhasznú Nonprofit Kft. arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy eddig több mint 25 ezren regisztrálták magukat. A leendő sofőrök július 16-tól az OFA oldalán jelentkezhetnek a programra. Jelenleg a toborzás zajlik, és heteken belül megkezdődnek a csoportos tájékoztatók, majd ezt követően a képzések – közölte az OFA.

Megállapodott a VDSZSZ és a MÁV, jön az emelés

http://mno.hu/belfold/megallapodott-a-vdszsz-es-a-mav-jon-az-emeles-1302913

Több mint egy év tárgyalás után a VDSZSZ Szolidaritás aláírta a tízszázalékos műszakpótlék-emelésre vonatkozó megállapodást a MÁV Zrt.-vel, ami a budapesti igazgatóság területén lévő állomásokon szolgálatot teljesítő, műszakpótlékkal érintett munkavállalókat, vasutasokat érinti – közölte a szakszervezet az MTI-vel csütörtökön. A megállapodás a MÁV közlése szerint mintegy 1300 munkavállalót érint 28 budapesti állomáshelyen.

A magyarok harmada ingázik naponta a munkahelyére

http://www.penzcentrum.hu/karrier/a_magyarok_harmada_ingazik_naponta_a_munkahelyere.1046237.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

A magyarok harmada naponta ingázik a lakóhelye és a munkahelye között, főképp a fiatalok, de sok idősebb is kénytelen vállalni a hosszabb utazást, ha állandó állást szeretne – írja a Napi.hu.

Eljött a négynapos munkahét ideje?

http://www.hazipatika.com/psziche/karrier/cikkek/eljott_a_negynapos_munkahet_ideje/20150902161713&utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=www&utm_campaign=hirkereso_20150904

Egyre több tanulmány szerint kellene kevesebbet dolgoznunk, mert azzal mindenki jól járna, javulna a termelékenység, a munkatempó és a munkavállalók egészségi állapota.

A város megtartó erejét szeretnénk növelni

http://szakszervezetek.hu/hirek/838-fiatal-szakemberek-kapnak-berlakasokat-komlon

Ötlakásos társasházzá alakították át a volt Nagy László utcai óvodát Komlón. Az önkormányzati bérlakások a városban munkát vállaló fiatal szakemberek lakhatását könnyítik majd meg – írja a pecsiujsag.hu.

Hiányszakmában indul képzés

http://www.sioport.hu/siofok-hirei/hianyszakmaban-indul-kepzes

Egészségügyi képzést is indít jövőre a siófoki Baross Gábor Szakközépiskola, ezzel is igazodnak a szakmahiányhoz. Az egészségügy mellett Somogyban továbbra is a gépipari, építőipari szakmákban van kereslet a képzett munkaerőre.


KÖZÉLET

 

A kormány bevándorlást kezelő javaslatairól szavaznak a képviselők

http://orientpress.hu/147652

A Ház ülése napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a kabinet azon javaslatának összevont vitáját bonyolítják le, amely a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmának létrehozása mellett lehetővé tenné tranzitzónák felállítását a határon, továbbá a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását annak érdekében, hogy önálló büntetőjogi tényállás legyen a határzár tiltott átlépése, megrongálása, a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása.

Nem tudták meggyőzni Orbánt a menekültekről

http://nol.hu/kulfold/nem-tudtak-meggyozni-orbant-a-menekultekrol-1560937

Egyetlen migráns sem hagyhatja el az ország területét addig, amíg nem vették nyilvántartásba – mondta Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelben.

Kapcsolódó hír: http://nepszava.hu/cikk/1068628

”Elég volt a kísérletezésből, Európától kérjen segítséget a kormány” – 2015.09.03

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=190839

A Magyar Helsinki Bizottság felszólította a kormányt arra, hogy ne utasítsa el az uniós és más tagállami kezdeményezéseket a párbeszédre, haladéktalanul és a valóságnak megfelelően összegezze, mely területeken a legsúlyosabb a helyzet, maga kérjen segítséget az uniótól és szerveitől, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától, hogy elhárítható legyen a küszöbön álló humanitárius katasztrófa, álljon el azoktól a törvényi változtatásoktól, amelyek az alkotmányossági követelményeket felrúgva vezetnek be széles körben jogkorlátozást, és tranzitzóna címén börtöntáborrá változtatnák a déli határszakaszt, valamint segítse a civil szervezetek és önkéntesek áldozatos munkáját.

Megváltozhat a migráció útvonala a határzár miatt

http://index.hu/belfold/2015/09/04/megvaltozhat_a_migracio_utvonala_a_hatarzar_miatt/

Ha Magyarország szigorít a határvédelmen, megváltozhat az Ázsiából és Afrikából az Európai Unióba tartó migránsok útvonala – mondta Mitar Djuraskovic, a szerbiai határrendészeti igazgatóság osztályvezetője pénteken, a szerbiai közszolgálati televízió reggeli híradójában.

A németek 59 százaléka nem aggódik a menekülthullám miatt

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/a_nemetek_59_szazaleka_nem_aggodik_a_menekulthullam_miatt.602610.html

Az ARD-DeutschlandtTrend című kutatás alapján a németek 38 százaléka aggódik a menekültek nagy száma miatt. Az aggodalom az ország keleti részén erősebb, mint a nyugati tartományokra: míg a volt NDK területén élők 46 százaléka fél a nagyszámú menekült miatt, a nyugati országrészben élők 36 százalékára jellemző az aggodalom.

 


GAZDASÁG

 

Ijesztő, amit Csányi Magyarország jövőjéről mutatott

http://www.portfolio.hu/short/ijeszto_amit_csanyi_magyarorszag_jovojerol_mutatott.3.219063.html

A magyar bankrendszer és a gazdasági növekedés kilátásai mellett Csányi Sándor mai miskolci prezentációjában külön kitért Magyarország igen kedvezőtlen demográfiai kilátásaira is, amely kapcsán az alábbi, ijesztő tartalmú ábrát is felvázolta az OTP Bank elemzőinek segítségével.

Hónapokba került, de kihevertük a szabad vasárnapot

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/honapokba-kerult-de-kihevertuk-a-szabad-vasarnapot/

A vártnál gyorsabban nőtt júliusban a kiskereskedelmi forgalom a gazdasági elemzők szerint, elmúlt a vasárnapi zárvatartás okozta sokk, és a munkaerőpiac javulásával az emberek kedve is megjött a fogyasztáshoz.

Komoly probléma az EU számára az e-hulladék

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/komoly_problema_az_eu_szamara_az_e-hulladek.602599.html

Az elektronikus hulladéknak csak kis részét hasznosítják újra, az Európai Unió számára komoly probléma az e-hulladék – derült ki az EU által létrehozott szervezet, a CWIT felméréséből, melynek következtetéseit a Népszava pénteki száma közli.

 


EGYÉB

 

Munkaterv készül a mindennapos éneklés megvalósítására

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=33682

Kétéves munkatervet dolgoz ki a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA a mindennapos éneklés megvalósítására – közölte Mindszenty Zsuzsánna, a szervezet elnöke. Az MTI azután kereste meg a szövetséget, hogy az emberi erőforrások minisztere azt nyilatkozta: nem pluszórákat szeretne iktatni a tantervbe, hanem az iskolai kórusok és a szakemberképzés támogatásával fejlesztené az iskolai énekléskultúrát. “Első lépésben azt szeretnénk, ha minden iskolában lenne legalább egy kórus, amelyet szakember vezet és a próbái védett időben lennének” – fogalmazott Balog Zoltán egy augusztus 4-ei sajtótájékoztatón feltett kérdésre.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?