Cikkajánló – 2015. szeptember 3.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

A BKV és a vasutasok munkáját is nehezíti a kialakult helyzet

http://mno.hu/ahirtvhirei/a-bkv-es-a-vasutasok-munkajat-is-neheziti-a-kialakult-helyzet-1302788

A BKV-dolgozók és a vasutasok munkáját egyaránt megnehezíti a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzet. A szakszervezetek azonnali intézkedéseket várnak a munkáltatóktól a munkakörülmények javítására. A vasutasok például több pihenőidőt kérnek azoknak a kollégáiknak, akik rendszeresen a menekültekkel túlzsúfolt vonatokon dolgoznak.

Nem kalandot keresnek az egészségügy dolgozói

http://nepszava.hu/cikk/1068509-nem-kalandot-keresnek-az-egeszsegugy-dolgozoi/

Az alacsony bérek elleni tiltakozásul megállította az Erzsébet híd forgalmát tegnap reggel néhány lelkes egészségügyi dolgozó. Sándor Mária és társai arra akarták felhívni a kormány figyelmét, hogy mind több ápoló megy külföldre, lassan nincs elég szakember a betegek ellátására.

Kapcsolódó hír: http://tv2.hu/musoraink/tenyek/185202_sandor-maria-ez-nem-berharc.html

http://pestisracok.hu/az-egeszsegugyet-a-hivatastudat-mukodteti-interju-kiss-laszlo-szakszervezeti-vezetovel/

Nyugdíjnépszavazás – az Ab soron kívül dönt

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nyugdijnepszavazas_az_ab_soron_kivul_dont.602516.html

Az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke soron kívüli eljárást rendelt el a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezés kapcsán benyújtott alkotmányjogi panasz ügyében – közölte Bitskey Botond, a testület főtitkára szerdán.

Kapcsolódó hír: http://nol.hu/belfold/furjak-a-korai-ferfinyugdijat-1560735

http://www.dehir.hu/belfold/megvizsgalja-az-alkotmanybirosag-a-ferfiak-korai-nyugdija-miatt-tett-panaszokat/2015/09/02/

http://zaol.hu/hirek/ferfiak-40-ev-munka-utan-a-szakszervezeti-vezeto-szerint-meglesz-a-200-ezer-szigno-1723448

Foglalkoztatási sikerek?

http://www.vg.hu/velemeny/foglalkoztatasi-sikerek-456609

A nyár végén nyilvánosságra hozott foglalkoztatási statisztikák azt mutatják, hogy a hazai munkaerőpiac egyértelműen élénkül. Idén a május és július közötti időszakban 4 millió 224 ezren dolgoztak Magyarországon, ami 139 ezerrel több, mint a foglalkoztatottak egy évvel korábbi száma. Kicsit hosszabb időtávot tekintve is kedvezőnek látszanak a tendenciák: miközben 2013 elején a hazai foglalkoztatási ráta csupán alig 56 százalék volt, idén nyárra a magyar munkaképes korú lakosságnak már a 64 százaléka talált munkát.

Kevesebb jut bérekre: csoportos létszámleépítés a vizeseknél?

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/kevesebb-jut-berekre-csoportos-letszamleepites-a-vizeseknel-627505

Csoportos létszámleépítésről beszélnek a Vízügy Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségénél. Ha a híreket megerősítik, akár többszáz DRV-dolgozó is az utcára kerülhet.

„Kétszerannyi megváltozott munkaképességű tudott dolgozni az elmúlt öt évben”

http://magyarhirlap.hu/cikk/34373/Ketszerannyi_megvaltozott_munkakepessegu_tudott_dolgozni_az_elmult_ot_evben

Az elmúlt évek intézkedései áttörést hoztak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában, a 2012-ben elindított reformok eredményesek voltak – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy szakmai fórumon.

Béren kívüli juttatások: iskolakezdési támogatás

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/beren-kivuli-juttatasok-iskolakezdesi-tamogatas

Itt a szeptember, a boltok polcai már jó ideje roskadoznak az iskolaszerektől. A szülőknek nem kis anyagi terhet jelent csemetéik elindítása az új tanévben. Ehhez nyújthatnak a munkáltatók segítséget a béren kívüli juttatások körébe tartozó iskolakezdési támogatással. A téma aktualitása mentén tekintsük át a béren kívüli juttatásokat és az ide vonatkozó adózási szabályokat.

Éjszaka, vasárnap, munkaszüneti nap: mikor, mennyi bérpótlék jár?

http://adozona.hu/munkajog/Ejszaka_vasarnap_munkaszuneti_nap_mikor_men_QQLMCX.aspx#rss

Bérpótlékot kaphat a munkavállaló, ha éjszaka vagy műszakpótlékra jogosító időben, vasárnap vagy munkaszüneti napon dolgozik, vagy ha túlmunkát teljesít. Mikor, mennyi ennek az összege, hogyan fizethető átalányban, illetve az alapbérbe beépítve?

Hol a legjobb gyakornoknak lenni?

http://www.hrportal.hu/hr/hol-a-legjobb-gyakornoknak-lenni-20150902.html

Szakmai zsűri döntése alapján jelenleg az ország legjobb, gyakorlati helyet biztosító munkaadói közül első a Budapest Bank, második az Ericsson Magyarország az SAP Hungary pedig a bronzérmes. Ezek kapták a Colibri Internship Awards-t.

Külföldre megyek dolgozni, itthon mi a teendőm?

http://www.hrportal.hu/c/kulfoldre-megyek-dolgozni-itthon-mi-a-teendom-20150902.html

Azután szeretnék érdeklődni, hogy magyarországi munkaviszonyom 2015.11.04-el megszűnik, és külföldre megyek. Azonnal nem lesz munkám de ahogy tudok dolgozni szeretnék. Milyen lépéseket kell tennem itthon hogy ne érjenek meglepetések. NAV-nál adókártya lemondás vagy TB megszüntetés ilyenekre gondolok. Illetve amíg nincs munkám addig itthon tudom-e igényelni a munkanélküli segélyt ? Illetve ha külföldön találok munkát telefonon keresztül vagy meghatalmazott által le tudom-e mondani?

A közgazdászok legújabb javaslata: 4 napos legyen a munkahét!

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/a-kozgazdaszok-legujabb-javaslata-4-napos-legyen-a-munkahet-2395693

Leeds – Közgazdászok és orvosok, köztiszteletben álló tudósok érvelnek azzal, hogy aki kevesebbet időt tölt a munkahelyén, az jobban is teljesít. Megőrültek az angolok vagy csak előrelátóak? A szigetországban egyre több kutató – közgazdász, orvos, szociológus – vetette fel annak a lehetőségét, hogy a nagyjából az egész világon alkalmazott munkahét ne tartson öt napig.

 

 


KÖZÉLET

 

BEENGEDTÉK A MIGRÁNSOKAT A KELETI PÁLYAUDVAR CSARNOKÁBA

http://gazdasagportal.hu/index.php/beengedtek-a-migransokat-a-keleti-palyaudvar-csarnokaba/

Beengedték a migránsokat a budapesti Keleti pályaudvar csarnokába csütörtök reggel, de egyelőre nem indult el az a Sopronba tartó vonat, amire a migránsok felmásztak – jelentette az MTI munkatársa a helyszínről

Vizsgálódnak a kormány nemzetközi menekültellenes kampánya miatt

http://www.hir24.hu/belfold/2015/09/02/vizsgalodnak-a-kormany-nemzetkozi-menekultellenes-kampanya-miatt/

A tendert elnyerő nemzetközi reklámügynökség anyacége utólag értesült a megbízásról. Állítólag a budapesti iroda több munkatársa is felmondana.

Nem engedték be a Human Rights Watch megfigyelőit a röszkei menekülttáborba

http://444.hu/2015/09/02/nem-engedtek-be-a-human-rights-watch-ot-a-roszkei-menekulttaborba/

“Ha nincs mit titkolniuk, ha minden rendben van a  táborban, akkor miért nem engednek be bennünket?” Ezt Lydia Gall, a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő szervezet munkatársa mondta telefonon, mikor a röszkei tábornál történtekről beszélgettünk vele.


GAZDASÁG

 

Tarolt az ipar

http://nol.hu/gazdasag/tarolt-az-ipar-1560727

A négy évvel ezelőtti állapotokat idézi a hazai exportoffenzíva: júniusban a KSH adatai szerint az egy évvel korábbinál 14,1 százalékkal volt nagyobb a kivitel, amely 8,1 milliárd eurót tett ki. A belső fogyasztás bővülésének köszönhetően az import is nőtt, a 11 százalékos plusz 7,3 milliárd euró árumennyiséget takar.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?