Rengeteget dolgoznak, keveset keresnek és sokat adóznak a magyar munkavállalók

Az OECD legfrissebb kimutatásai elég szomorú képet festenek a magyar munkavállalók helyzetéről

Sokáig Dél-Korea vezette a listát, de néhány éve már Mexikó áll az élen, itt töltenek legtöbb időt munkával az emberek az OECD szerint. Magyarország a világ tíz leginkább munkamániás országa között van, 2013-ban 1880 munkaóra jutott egy dolgozóra. A listát böngészve azért jól látszik, hogy a munkával töltött idő önmagában kevés a gazdasági sikerhez. Az OECD-átlag például 1770 óra, a skandináv országokban és Németországban pedig 1400 óra körül dolgozott egy munkás egy év alatt.

A magyar minimálbért terheli a legtöbb adó és járulék – derült ki az OECD legfrissebb összehasonlításából. A 33 fejlettebb országot tömörítő nemzetközi szervezet hétfőn tett ki aFacebookra egy grafikont, amiben azt nézték, hogy 2013-ban a minimálbéren dolgozók jövedelmének hány százalékát tették ki az adók és járulékok. Magyarországon ez az arány 35 százalékra jött ki két éve, amivel toronymagasan vezetünk, 8 százalékpontot ráverve a második legtöbbet adózó lett minimálbéresekre.

A helyzet azóta sem változott: 2015-ben a bruttó jövedelem 34,5 százalékát kell befizetni a minimálbér után. Ez

  • a 16 százalékos szja-ból,
  • a 10 százalékos nyugdíjjárulékból,
  • a 4 százalékos természetbeni és 3 százalékos pénzbeni egészségbiztosítási járulékból és az
  • 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulékból jön össze.

A legkevesebb adót és járulékot a spanyol és ír minimálbéresek fizetik, a jövedelmük 6 és 5 százalékát, Mexikóban pedig nemhogy nem fizetnek semmit, de még 17 százalékos jövedelemkiegészítést is kapnak adókedvezmények formájában azok, akik törvényileg a lehető legkevesebbet keresik.

Források: http://index.hu/chart/2015/07/27/oecd_minimalber_ado/

http://index.hu/chart/2015/08/31/rengeteget_dolgoznak_a_magyarok/

 https://data.oecd.org/emp/hours-worked.htm

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.