Keresés
Close this search box.

Rengeteget dolgoznak, keveset keresnek és sokat adóznak a magyar munkavállalók

Az OECD legfrissebb kimutatásai elég szomorú képet festenek a magyar munkavállalók helyzetéről

Sokáig Dél-Korea vezette a listát, de néhány éve már Mexikó áll az élen, itt töltenek legtöbb időt munkával az emberek az OECD szerint. Magyarország a világ tíz leginkább munkamániás országa között van, 2013-ban 1880 munkaóra jutott egy dolgozóra. A listát böngészve azért jól látszik, hogy a munkával töltött idő önmagában kevés a gazdasági sikerhez. Az OECD-átlag például 1770 óra, a skandináv országokban és Németországban pedig 1400 óra körül dolgozott egy munkás egy év alatt.

A magyar minimálbért terheli a legtöbb adó és járulék – derült ki az OECD legfrissebb összehasonlításából. A 33 fejlettebb országot tömörítő nemzetközi szervezet hétfőn tett ki aFacebookra egy grafikont, amiben azt nézték, hogy 2013-ban a minimálbéren dolgozók jövedelmének hány százalékát tették ki az adók és járulékok. Magyarországon ez az arány 35 százalékra jött ki két éve, amivel toronymagasan vezetünk, 8 százalékpontot ráverve a második legtöbbet adózó lett minimálbéresekre.

A helyzet azóta sem változott: 2015-ben a bruttó jövedelem 34,5 százalékát kell befizetni a minimálbér után. Ez

  • a 16 százalékos szja-ból,
  • a 10 százalékos nyugdíjjárulékból,
  • a 4 százalékos természetbeni és 3 százalékos pénzbeni egészségbiztosítási járulékból és az
  • 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulékból jön össze.

A legkevesebb adót és járulékot a spanyol és ír minimálbéresek fizetik, a jövedelmük 6 és 5 százalékát, Mexikóban pedig nemhogy nem fizetnek semmit, de még 17 százalékos jövedelemkiegészítést is kapnak adókedvezmények formájában azok, akik törvényileg a lehető legkevesebbet keresik.

Források: http://index.hu/chart/2015/07/27/oecd_minimalber_ado/

http://index.hu/chart/2015/08/31/rengeteget_dolgoznak_a_magyarok/

 https://data.oecd.org/emp/hours-worked.htm

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a