Rengeteget dolgoznak, keveset keresnek és sokat adóznak a magyar munkavállalók

Az OECD legfrissebb kimutatásai elég szomorú képet festenek a magyar munkavállalók helyzetéről

Sokáig Dél-Korea vezette a listát, de néhány éve már Mexikó áll az élen, itt töltenek legtöbb időt munkával az emberek az OECD szerint. Magyarország a világ tíz leginkább munkamániás országa között van, 2013-ban 1880 munkaóra jutott egy dolgozóra. A listát böngészve azért jól látszik, hogy a munkával töltött idő önmagában kevés a gazdasági sikerhez. Az OECD-átlag például 1770 óra, a skandináv országokban és Németországban pedig 1400 óra körül dolgozott egy munkás egy év alatt.

A magyar minimálbért terheli a legtöbb adó és járulék – derült ki az OECD legfrissebb összehasonlításából. A 33 fejlettebb országot tömörítő nemzetközi szervezet hétfőn tett ki aFacebookra egy grafikont, amiben azt nézték, hogy 2013-ban a minimálbéren dolgozók jövedelmének hány százalékát tették ki az adók és járulékok. Magyarországon ez az arány 35 százalékra jött ki két éve, amivel toronymagasan vezetünk, 8 százalékpontot ráverve a második legtöbbet adózó lett minimálbéresekre.

A helyzet azóta sem változott: 2015-ben a bruttó jövedelem 34,5 százalékát kell befizetni a minimálbér után. Ez

  • a 16 százalékos szja-ból,
  • a 10 százalékos nyugdíjjárulékból,
  • a 4 százalékos természetbeni és 3 százalékos pénzbeni egészségbiztosítási járulékból és az
  • 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulékból jön össze.

A legkevesebb adót és járulékot a spanyol és ír minimálbéresek fizetik, a jövedelmük 6 és 5 százalékát, Mexikóban pedig nemhogy nem fizetnek semmit, de még 17 százalékos jövedelemkiegészítést is kapnak adókedvezmények formájában azok, akik törvényileg a lehető legkevesebbet keresik.

Források: http://index.hu/chart/2015/07/27/oecd_minimalber_ado/

http://index.hu/chart/2015/08/31/rengeteget_dolgoznak_a_magyarok/

 https://data.oecd.org/emp/hours-worked.htm

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós