Cikkajánló – 2015. szeptember 2.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

3,5 éves mélyponton az euróövezeti munkanélküliség

http://profitline.hu/hircentrum/hir/338520/35-eves-melyponton-az-euroovezeti-munkanelkuliseg

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala kedden közzétett felmérése szerint az EU 28 tagállamában júliusban 9,5 százalék volt a munkanélküliség az előző havi 9,6 százalékkal szemben, ez 2011 júniusa óta a legalacsonyabb ráta. Az euróövezetben a júniusi 11,1 százalékról 10,9 százalékra, 2012 februárja óta a legalacsonyabb szintre csökkent az állástalanok aránya.

Kapcsolódó hír: http://figyelo.hu/cikkek/423049-haromeves-melyponton-az-eurozona-munkanelkulisegi-mutatoja

 

Pályázat fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítására

http://orientpress.hu/147536

A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Ifjúsági Garancia a Közép-magyarországi régióban” című (VEKOP-8.2.1-15 kódszámú) kiemelt felhívás, melynek célja a fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítása. A támogatási kérelem benyújtása 2015. szeptember 1-jétől 2015. szeptember 30-ig lehetséges.

PSZ: 2800 tanárt rúghatnak ki a közoktatás átalakítása miatt

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/9/1/PSZ_2800_allasa_szunhet_meg_a_kozoktatas_at_PBOA8Q#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2015_9_1

Majdnem háromezer pedagógus állása kerülhet veszélybe, ha iskolaközpontokba tömörítik a felső tagozatosokat – állítja a Pedagógusok Szakszervezete, amely a szakképzés átalakításával és a Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexével sem ért egyet.

Hónapokra elakadtak a bértárgyalások

http://szakszervezetek.hu/hirek/789-kemeny-szankciokkal-fenyegeti-cameron-az-alkalmazottaikat-rosszul-fizeto-munkaadokat-2

Sztrájkkészültség bejelentéséről döntött a pécsi Tüke Busz Zrt. mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet elnöksége szeptember elsején. A döntést azzal indokolták, hogy az önkormányzat ígérete ellenére hónapokra elakadtak a bértárgyalások – írja a pecsistop.hu.

Kisebb a fiatalkori munkanélküliség

http://orientpress.hu/147512

Sokat javult a fiatalok foglalkoztatási helyzete az elmúlt években, de a gazdaság fellendülésén kívül ez nem feltétlenül a pozitív folyamatok eredménye. A foglalkoztatást növeli, hogy kevesebben tanulnak, és azok is növelik, akik külföldre mennek dolgozni. A romák munkapiaci helyzete továbbra is kedvezőtlen.

Rosszul jártak a dolgozók az új Munka törvénykönyvével

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/munka-torvenykonyve-rosszul-jartak-a-dolgozok/

Az új Munka törvénykönyve jelentősen átrendezte a munkavállalók és a munkáltatók erőviszonyait. Nagyon sok függ a felek megállapodásától, ahol az erőviszonyok azonban ritkán egyenlők. Vannak változások, amelyek kifejezetten hátrányosan érintik a munkavállalókat – derül ki a Liga Szakszervezetek kutatásából.

Eddig 50 millió forint munkavédelmi bírságot szabtak ki

https://www.profession.hu/cikk/20150901/eddig-millio-forint-munkavedelmi-birsagot-szabtak-ki/5768

A munkáltatók 83,5 százalékánál találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot az ellenőrök az idei első fél év során, a felügyelők 228 esetben több mint 50 millió forint értékben szabtak ki munkavédelmi bírságot – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának jelentésében.

A jó fizetésnél fontosabb a szakmai fejlődés lehetősége

http://szakszervezetek.hu/hirek/800-ilyen-szempontok-alapjan-keresnek-allast-a-hazai-diplomasok

A pénz nem minden – ezt tapasztalják a humánerőforrással foglalkozó cégek a hazai diplomás álláskeresőkkel kapcsolatban. A jó fizetésnél fontosabb a szakmai fejlődés lehetősége, ugyanakkor a munkavállalók többsége nem mobilis. A versenyképes diplomával rendelkező fiatal álláskeresők az utóbbi időben kritikusabbá váltak, mert válogathatnak a lehetőségek közül.

MEGLEPŐ MUNKÁKRA VÁGYNAK A DIÁKOK

http://vs.hu/gazdasag/osszes/meglepo-munkakra-vagynak-a-diakok-0902?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A szakácsmesterség a toplistán. Az általános iskolások harmada szeretne diplomát. Kézenfekvő és érdekes eredményeket is hozott a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet iskolakezdés előtti – még július végén publikált – elemzése, amely kilencezer hetedikes tanuló megkérdezésével többek között arra kereste a választ, hogy az általános iskolás diákok hogyan képzelik el a jövőjüket, azon belül milyen munkát vállalnának.


KÖZÉLET

 

Policy Agenda: a menekültekkel menekült meg a kormány a kormányzástól

http://www.hir24.hu/belfold/2015/09/02/policy-agenda-a-menekultekkel-menekult-meg-a-kormany-a-kormanyzastol/

Már munkatervet sem alkot, és egyetlen megígért terület átalakításába sem kezdett bele a kormány a 2014-es tavaszi választások után – derül ki a Policy Agenda elemzéséből. Fogy az idő, ha szeretnék, hogy a választások előtt beérjenek az új lépések.

Kapcsolódó hír: http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=190776

Eldurvult a menekültügy, Merkel mossa kezeit, Orbán Brüsszelbe megy

http://privatbankar.hu/makro/eldurvult-a-menekultugy-merkel-mossa-kezeit-orban-brusszelbe-megy-ez-tortent-ma-285117

Lezárták a Keletit a migránsok miatt, fúrják a férfiak korai nyugdíjazását, jó hír jött az uniós munkaerőpiacról, kevésbé jó a magyar lakáspiacról. Napi összefoglaló.

Megalakult a határrendészeti igazgatóság – Az államhatár védelme és a rendbiztosítás érdekében

http://www.jogiforum.hu/hirek/34313?utm_source=jfhl&utm_medium=email&utm_campaign=201535

Megalakult a határrendészeti igazgatóság; a Készenléti Rendőrségen belül létrejövő szervezet keretein belül 2106 fővel erősítik meg a magyar-szerb határ védelmét.

Törvénycsomag készülhet a bevándorlási helyzet kapcsán – Büntetőjogi, büntetőeljárási törvény módosítások várhatók

http://www.jogiforum.hu/hirek/34299?utm_source=jfhl&utm_medium=email&utm_campaign=201535

Magyar rendszámú az a tehergépjármű, amelyben számos holttestet találtak az osztrák A4-es autópályán, a rendszámot román állampolgár váltotta ki Kecskeméten, a járművet pedig vélhetően szlovák cégtől vásárolták – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján.


GAZDASÁG

 

Nem biztos, hogy itt a Fed-kamatemelés ideje

http://www.portfolio.hu/gazdasag/nem_biztos_hogy_itt_a_fed-kamatemeles_ideje.218942.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

A Fed közelgő kamatemelésének két kritériuma közül inkább csak az egyik teljesül: a munkaerőpiaci. Az infláció alapján viszont nem lehet még biztosan azt mondani, hogy eljött a kamatemelés ideje – nyilatkozta a bostoni Fed elnöke.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje