Cikkajánló – 2015. augusztus 31.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Megtámadták a népszavazási kezdeményezést

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=190688

Alkotmánybíróságon (Ab) támadták meg azt a kúriai döntést, amely elrendelte a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést – közölte az alkotmányjogi panaszt benyújtó Dessewffy Alice ügyvéd.

Kapcsolódó hír: http://privatbankar.hu/makro/megsem-lesz-nepszavazas-a-nyugdijrol-285062

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Ferfiak_nyugdija_40_ev_utan_tamadas_az_Alko_AWYZRA.aspx#rss

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/nyugdij-40-ev-utan-tamadjak-a-nepszavazast

http://www.piacesprofit.hu/tarsadalom/tamadjak-a-ferfiak-korabbi-nyugdijazasat/

http://figyelo.hu/cikkek/422972-a-ferfiak-nyugdija—az-ab-elott-a-nepszavazasi-javaslat

Bajok a munkajogban. A Kúria is változtatna

http://adozona.hu/munkajog/Gyengitette_a_munkavallalok_vedelmet_az_uj__BWBG0C#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Csorbultak a munkavállalói jogok, nőttek a munkaviszonyból fakadó kockázataik, jogellenes munkáltatói gyakorlat esetén szűkültek kártérítési esélyeik. A Kúria is változtatna a munkajogi kódexen.

Hányan dolgoztak nyáron ebben az országban? Most kiderült

http://privatbankar.hu/makro/hanyan-dolgoztak-nyaron-ebben-az-orszagban-most-kiderult-284998

Megjelentek a legfrissebb foglalkoztatási adatok. Eszerint összesen közel 140 ezerrel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt. 4,2 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma május-július között. 51 ezerrel kevesebb a munkanélküli, a munkanélküliségi ráta ezzel 6,8 százalékra csökkent.

Kapcsolódó hír: http://www.elemzeskozpont.hu/139-ezer-fovel-dolgoznak-tobben-mint-egy-evvel-ezelott

http://kamaraonline.hu/cikk/foglalkoztatas-15-szazalekkal-nott-a-kulfoldon-dolgozok-szama

Szépítik a számokat a közmunkások

http://nol.hu/gazdasag/szepitik-a-szamokat-a-kozmunkasok-1559937

Első ránézésre nagyon szépen festenek a pénteken közzétett friss hazai foglalkoztatási adatok. Ezek szerint a munkaerőpiacon megindult kedvező tendenciák folytatódtak a május és július közötti időszakban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett mutatók szerint a foglalkoztatottak köre 4,22 millió főre duzzadt, ami 139 ezer fős növekedés az egy évvel korábbi szinthez képest.

A munkanélküliek fele nem kap ellátást

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/a-munkanelkuliek-fele-nem-kap-ellatast

A regisztrált munkanélküliek több mint fele – 184 ezer ember – semmilyen állami támogatást vagy segélyt nem kap a KSH legfrissebb adatai szerint. A munkakeresési támogatás csak 3 hónapig jár, szociális segélyre viszont sokan nem jogosultak.

A szakszervezet szerint menekültek dobálták meg a szegedi vonatot

http://www.origo.hu/itthon/20150828-a-szakszervezet-szerint-menekultek-dobaltak-meg-a-szegedi-vonatot.html

Menekültek dobálták meg a Horgos és Szeged között közlekedő vonatot – állítja a Vasutasok Szakszervezete. Az elnök felszólította a MÁV-ot, hogy a szakaszon szüntesse be a vonatközlekedést, ha nem tudja garantálni a biztonságot.

Semmit nem hagynak félbe Zombor lemondása miatt

http://mno.hu/lanchidradiobelfold/semmit-nem-hagynak-felbe-zombor-lemondasa-miatt-1302179

A legtöbb szakmai szervezetet váratlanul érte az egészségügyért felelős államtitkár lemondása, így a Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetét is.

Elmarad a béremelés: fekete pólós demonstráció a buszosoknál

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/elmarad-a-beremeles-fekete-polos-demonstracio-a-buszosoknal-627045

KAPOSVÁR | Fekete pólós demonstrációt tartanak szeptember 21-én a buszsofőrök: erről a Szolidaritás Autóbuszközlekedési Szakszervezet intéző bizottsági ülésén döntöttek.

Elmennek a szakemberek, befuccsolt a „Gyere haza, fiatal” program

http://mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/elmennek-a-szakemberek-befuccsolt-a-gyere-haza-fiatal-program-1302227

Milliárdokat költ a kormány munkahelyteremtésre, miközben nincs szakember, aki betölthetné az üres állásokat. Pékek, szakácsok és mérnökök mennek külföldre dolgozni. A „Gyere haza, fiatal” nevű programmal eddig mindössze 21 embert sikerült hazacsábítani.

Kisebb a fiatalkori munkanélküliség

http://www.vg.hu/gazdasag/kisebb-a-fiatalkori-munkanelkuliseg-456455

Sokat javult a fiatalok foglalkoztatási helyzete az elmúlt években, de a gazdaság fellendülésén kívül ez nem feltétlenül a pozitív folyamatok eredménye. A foglalkoztatást növeli, hogy kevesebben tanulnak, és azok is növelik, akik külföldre mennek dolgozni. A romák munkapiaci helyzete továbbra is kedvezőtlen.

Kidolgozatlan, elfogadhatatlan

http://szakszervezetek.hu/hirek/750-tet-a-szakszervezet-visszadobta-az-uj-besorolasi-tervet

Szakmailag elfogadhatatlan, kidolgozatlan és enyhén szólva is elnagyolt az a munkaköri besorolási rendszer, amelyet szeptember elsejétől tervezett a cég bevezetni a MÁV Létesítményüzemeltető és Vasútőr Kft.-nél. A Vasutasok Szakszervezete a legutóbbi TÉT ülésen „visszadobta” a tervezetet, s felszólította a munkáltatót, hogy legközelebb – szeptember 7-én – egy új, a jelenleginél sokkal részletesebb anyagot tegyen az érdekképviselt elé.

TÖBB MILLIÓ FORINTOT KAPNAK A SOFŐRÖK

http://pestisracok.hu/tobb-millio-forintot-kapnak-a-soforok/

Szinte példa nélküli az, amit szakszervezeti támogatással elért a HOPI logisztikai cég 40 munkavállalója. A sofőröket több millió forinttal kárpótolja munkaadójuk, a vállalat ugyanis felismerte, hogy dolgozói jogos igényeket támasztanak, így inkább a békés együttműködést, mint az oly jellemző hosszú jogi procedúrát választotta. A KDFSZ elnöke, Bubenkó Csaba szerint nagyon ritka, hogy ilyen gyors és eredményes együttműködés szülessen, ahol a munkaadó felismeri, hogy a dolgozó érdeke egyben a vállalat sikerének záloga.

Sokszínűségi Egyezmény: le kell dolgozni az évtizedes lemaradást

http://kamaraonline.hu/cikk/sokszinusegi-egyezmeny-le-kell-dolgozni-az-evtizedes-lemaradast

Együtt könnyebb. A hazai foglalkoztatás jelenlegi kihívásaihoz mielőbbi társadalmi összefogásra, szemléletváltásra van szükség. Az Európai Unió gyakorlatát követve, Magyarországon is a versenyképes, vonzó, befogadó munkahelyi kultúrák kialakításának eszközeként vezettük be a Diversity Chartert, a Sokszínűségi Egyezményt – mondta Németh Judit, az mtd Tanácsadói Közösség ügyvezetője a KamaraOnline-nak.

Kiderült, mikor keresnek többet a nők a férfiaknál

http://www.portfolio.hu/short/kiderult_mikor_keresnek_tobbet_a_nok_a_ferfiaknal.218808.html

22 és 29 éves koruk között a nők éves szinten 1 111 fonttal (476 ezer forinttal) többet keresnek férfi társaiknál – ismertette a The Guardian az érdekes statisztikai adatokat. A brit statisztikai hivatal összehasonítható adatai 2006 és 2013 közötti évekről álltak rendelkezésre.

3 milliárdos támogatás a feldolgozóiparban munkahelyteremtésre

http://www.hrportal.hu/c/3-milliardos-tamogatas-a-feldolgozoiparban-munkahelyteremtesre-20150830.html

A kormány 3 milliárd forint támogatást biztosít az idén azon feldolgozóipari vállalatok számára, amelyek bővítenék kapacitásukat, és ezzel munkahelyeket teremtenek – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Ezek a magyar cégek mind megbuktak – az Ön munkahelye is köztük lehet

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ezek_a_magyar_cegek_mind_megbuktak_az_on_munkahelye_is_koztuk_lehet.602331.html

Többek közt asztalos, bútorkészítő műhelyeket, illetve építőipari vállalkozásokat vizsgált a hatóság és a cégek ismét csúnyán megbuktak. Egyértelmű: munkavédelemben még van hova fejlődni.


KÖZÉLET

 

75 milliárdból rendezné a közszférában dolgozók béreit a PM

http://www.atv.hu/belfold/20150828-atv-start-szabo-timea/hirkereso

Hetvenöt milliárd forintról szóló költségvetési módosító javaslatot nyújt be a PM társelnöke a közszférában dolgozók béreinek rendezésére. Szabó Tímea az ATV Start-ban elmondta, a módosítás célja, hogy a szociális dolgozók, illetve általában a közszféra dolgozói legalább a létminimumhoz szükséges fizetést kaphassák.

Teljesen esélytelenek voltunk – A teljes interjú a lemondott gimnázium-igazgatóval

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/teljesen_eselytelenek_voltunk

Két évvel a nyugdíj és igazgatói megbízásának lejárta előtt lemondott és külföldre megy tanítani Somogyi László, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium igazgatója. A fő ok: az iskolai autonómia megcsonkolása. A volt igazgató, egyben szakszervezeti vezető úgy látja, az érdekvédők esélytelenek voltak az oktatás átalakításakor.

Befejeződött a műszaki határzár telepítése

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1355709

Kiépült a műszaki határzár első szakasza – közölte a Honvédelmi Minisztérium szombaton. A közlemény szerint “a Magyar Honvédség a műszaki zárrendszer telepítésének befejezésével lezárta a magyar-szerb határt, így két nappal az augusztus 31-ei határidő előtt kiépült a határzár első szakasza”.

Rendkívüli EU-csúcs jöhet

http://nepszava.hu/cikk/1067981-rendkivuli-eu-csucsot-hivhatnak-ossze-merkelek/

“Nagyon-nagyon intenzív” munka zajlik uniós szinten a menekültválság hatékonyabb kezelése érdekében, és az uniós tagországok állam- illetve kormányfői szükség esetén “készen állnak” egy rendkívüli uniós csúcstalálkozó megtartására – mondta a német kancellár pénteken Berlinben a dán kormányfővel folytatott megbeszélése után.


GAZDASÁG

 

Hatalmas EU-s pályázatokat hirdetett meg a kormány!

http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/hatalmas_eu-s_palyazatokat_hirdetett_meg_a_kormany.218812.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

A szélessávú hálózat fejlesztéséhez, a közmunkások képzéséhez és a jogszerű foglalkoztatás terjesztéséhez kapcsolódóan három új uniós hátterű fejlesztési pályázat jelent meg a napokban a kormány oldalán összesen 101,5 milliárd forintnyi támogatási kerettel, amelyet a hálózatfejlesztés kapcsán 10 milliárdos, kedvezményes kamatozású beruházási hitel is kiegészít.

Kapcsolódó hír: http://www.napigazdasag.hu/cikk/54918/

Tények, adatok, kilátások – heti makró összefoglaló

http://www.logisztikama.hu/2015/08/tenyek-adatok-kilatasok-heti-makro-osszefoglalo/

A héten több érdekes adat is napvilágot látott, közte a foglalkoztatás és a munkanélküliség helyzetére vonatkozó számokat tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Az adatok javuló képet mutatnak, a mögöttes okok már nem ennyire egyértelműen pozitívak.


EGYÉB

 

Lengyel László: Mélabú vagy munka

Szerző: Lengyel László | Megjelent a 2015. augusztus 29.-i lapszámban

http://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/lengyel_laszlo_melabu_vagy_munka

 „Itt már nem lesz semmi.” „Nekünk végünk van.” „Fidesz után jön a Jobbik, Jobbik után megint a Fidesz, utánunk a vízözön.” „Mit lehet várni ettől a társadalomtól? Semmit. Mit lehet várni ettől az ellenzéktől? Semmit.” „Fiam Londonban, lányom az unokáimmal Münchenben, én pedig eláshatom magam a világvégi Magyarországon.”

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?