Cikkajánló – 2015. augusztus 28.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Az álláskeresők harmada több mint egy éve keres munkát

http://www.hrportal.hu/c/az-allaskeresok-harmada-tobb-mint-egy-eve-keres-munkat-20150827.html

Csökkent az álláskeresők száma júliusban az egy évvel korábbihoz és az előző hónaphoz képest is a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint.

Kapcsolódó hír: http://orientpress.hu/147368

http://www.napigazdasag.hu/cikk/54819/

http://privatbankar.hu/karrier/kevesebb-allaskereso-van-de-munka-lenne-meg-boven-284981

http://figyelo.hu/cikkek/422911-csokkent-az-allaskeresok-szama

A közmunka és a külföldi munka javítja a magyar adatokat

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/a_kozmunka_es_a_kulfoldi_munka_javitja_a_magyar_adatokat.602319.html

A foglalkoztatottak létszáma 4 millió 224 ezer fő volt, 139 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 64,1 százalékra emelkedett. A KSH jelentése szerint ” az összességében 139 ezer fős növekedésből a hazai elsődleges (magyarán a valódi) munkaerőpiacon csaknem 60 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottság, a közfoglalkoztatottak köre 65 ezer fővel bővült, miközben a külföldi telephelyen 14 ezer fővel dolgoztak többen.

Minden nemzetközi példa alapján is rossz irány, amerre a magyar közmunkaprogram halad

http://444.hu/2015/08/27/minden-nemzetkozi-pelda-alapjan-is-rossz-irany-amerre-a-magyar-kozmunkaprogram-halad/

A magyar közmunkaprogramról még mindig rengeteg vita van. A témával foglalkozó kutatók szerint a program egyáltalán nem hatékony, nagyon drága, ráadásul sokakat függőségbe taszít. A kormány szerint viszont nagyszerű eszköz, amivel rengeteg embert terelnek vissza a munkaerőpiacra.

Nem mindig rendkívüli munkavégzés a több munkaóra

http://www.munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/nem-mindig-rendkivuli-munkavegzes-a-tobb-munkaora

Nem csak az a rendkívüli munkavégzés, amit a munkáltató formálisan elrendelt. Egy friss jogeset támpontokat nyújt ahhoz, milyen korlátokat határozhat meg a munkáltató a túlórák elismeréséhez.

Dekriminalizálnák az illegális határátlépést Németországban

http://nol.hu/kulfold/dekriminalizalnak-az-illegalis-hataratlepest-nemetorszagban-1559633

A német bűnügyi rendőrség (Kriminalpolizei) szakszervezete (Bund Deutscher Kriminalbeamter – BDK) szerint meg kell szüntetni a jogcím nélküli határátlépés bűncselekményi tényállását – írta csütörtökön a Spiegel Online hírportál.

A Nemzeti Szakszervezet a Dolgozókért, az Aktívakért és a Pártfogoltakért közleménye

http://os.mti.hu/hirek/109870/a_nemzeti_szakszervezet_a_dolgozokert_az_aktivakert_es_a_partfogoltakert_kozlemenye

Budapest, 2015. augusztus 27., csütörtök (OS) – Önálló Professzionális Határőrséget! A Nemzeti Szakszervezet indítványa. Önálló Határőrség felállítását kezdeményezzük, a megvalósítás érdekében aláírásgyűjtést indítunk, ha a kormányzat nem teszi meg a szükséges lépéseket.

“Néhány óra alatt hatalmas változást tudunk elérni”

http://www.hrportal.hu/hr/nehany-ora-alatt-hatalmas-valtozast-tudunk-elerni-20150828.html

Évente 40 fizetett munkaóra jár az MSD Pharma Hungary Kft. minden munkavállalójának, melyet mindenki önkéntes munkára fordíthat. A cég munkatársai idén Gyömrőn, egy olyan intézményben jártak, ahol tanulásban akadályozott és sajátos nevelési igényű gyerekek és fiatalok élnek és tanulnak. A CSR-programok nem egyszerű csapatépítések: hatással vannak a cég belső folyamataira, a belső kommunikációra. Hogyan érje el a vezetés, hogy ne teherként, hanem örömként fogadják az önkéntes segítő munkát a dolgozók? Erről is beszélgettünk Dr. Csutora Péterrel, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatójával, aki maga is rendszeresen, évtizedek óta végez CSR-tevékenységet.

 

 


KÖZÉLET

 

Államtitkárság lehet az adó- és vámhivatalból

http://www.napi.hu/ado/allamtitkarsag_lehet_az_ado-_es_vamhivatalbol.602314.html

Államtitkársággá alakulhat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV); a hatóság valamelyik minisztérium egyik egységeként működhet a jövőben – értesült a Napi Gazdaság.

Zombor: Szívproblémám miatt már nem tudtam „százzal pörögni”

http://nol.hu/belfold/nem-volt-elegedett-orban-egeszsegugyi-allamtitkaraval-1559577

Augusztus 31-ei hatállyal felmentését kérte Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára – közölte a tárca csütörtökön. A politikus azt mondta, szívbetegsége miatt kérte felmentését.


GAZDASÁG

 

Az egészségpénztárak a cafeteriaháború vesztesei

http://www.vg.hu/penzugy/megtakaritas/az-egeszsegpenztarak-a-cafeteriahaboru-vesztesei-456226

A nyugdíjkasszákba egyre többet fizetnek a munkavállalók az adózott jövedelmükből, az átlagos egyenleg megközelíti az egymillió forintot. Az egészségpénztári tagok száma rekordot döntött, de a tagdíjbevételeik csúnyán visszaestek.

A kormány támogatja a munkahelyeket teremtő fejlesztéseket

http://magyarhirlap.hu/cikk/33919/A_kormany_tamogatja_a_munkahelyeket_teremto_fejleszteseket

A békéscsabai székhelyű Csaba Metál Zrt. 5,7 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházásához a kormány 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap.

Egyre drágább és nehezebb lesz Európában munkahelyet találni

http://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/egyre_dragabb_es_nehezebb_lesz_europaban_munkahelyet_talalni.218699.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Az európai első osztályú irodapiacon a kihasználatlanság várhatóan a 2009-es szintre esik vissza 2016 végére és tovább csökken az évtized végéig – áll a CBRE globális ingatlan-tanácsadó előrejelzésében. Európa nagyvárosaiban az irodafejlesztések nem tudnak lépést tartani a gazdasági növekedés miatt bővülő kereslettel, így szinte minden irodapiacra egyre alacsonyabb kihasználatlanság és gyorsuló bérleti díj-növekedés lesz jellemző a következő öt évben.

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az