Cikkajánló – 2015. augusztus 27.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

28 év munka után 800 forint bérkiegészítés

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/28_ev_munka_utan_800_forint_berkiegeszites/2442814/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Szeged, Csongrád megye – Nem elégedettek a pluszjuttatással a bölcsődei dolgozók, és sztrájkról egyeztetnek. Van, aki kétféle pótlékkal is csak 74 ezret vitt haza. Az államtitkár szerint a bérkiegészítés megbecsülést fejez ki.

Borítaná a költségvetést a szakszervezetek követelése

http://www.napigazdasag.hu/cikk/54818/

A nyugdíjkérdés a magyar társadalom egyharmadát érinti, tehát korántsem rétegproblémáról van szó. No meg a politika sem alszik. Ideje előkészülni a következő választások idejére. Célszerű olyan helyzeteket előidézni, amelyek hatása éppen a választásokra érik be, s lehetőleg úgy, hogy az ellenzéknek legyen majd mibe belekapaszkodnia.

Lehetőség, de nem elixír a 9 évfolyamos alapképzés

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-752310

Lehetőség, de nem csodaszer a kilenc évfolyamos alapképzés – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. A köznevelési államtitkárság hamarosan társadalmi vitát kezd a rendszer bevezetéséről.

Gaskó túltolta a habzsi-dőzsit, de most mindent megmagyaráz

http://nol.hu/belfold/eltankolt-milliok-1559487

Százezres vacsoraszámla, tízmilliós benzinköltség, harmincmilliós autó – a VDSZSZ Szolidaritás új vezetése szerint cseppet sem volt takarékos a vasutas-szakszervezet korábbi vezetője. Gaskó István, aki tételesen reagált a vádakra, úgy véli, hecckampány indult ellene. A rendőrség nyomoz.

Kollektív szerződés kötésére buzdítanak a Liga tanácsadói

http://www.hrportal.hu/hr/kollektiv-szerzodes-kotesere-buzditanak-a-liga-tanacsadoi-20150826.html

Mintegy hatvan kollektív szerződésről szóló tárgyalásban működtek közre a Liga tanácsadói, harmaduk sikerrel le is zárult. Minderre a “Munkáért!” című Európai Unió által finanszírozott projekt keretében került sort – áll a portálunknak eljuttatott közleményben.

NGM: több mint 850 ezer dolgozó foglalkoztatásához járultak hozzá a munkahelyvédelmi kedvezmények

http://www.stop.hu/gazdasag/ngm-tobb-mint-850-ezer-dolgozo-foglalkoztatasahoz-jarultak-hozza-a-munkahelyvedelmi-kedvezmenyek/1354789/

A júniusi adatok alapján több mint 850 ezer munkavállaló után vették igénybe a munkahelyvédelmi akcióterv által biztosított kedvezményeket; az elmúlt két és fél év alatt csaknem 300 milliárd forint maradt a munkáltatóknál – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

Kapcsolódó hír: http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/munkaeropiaci-es-kepzesi-allamtitkarsag/hirek/sikeres-a-munkahelyvedelmi-akcio

http://tv2.hu/musoraink/mokka/184575_sikeres-a-munkavedelmi-akcioterv.html

http://www.hirado.hu/2015/08/26/bovulhet-a-munkahelyvedelmi-akcioterv/?source=hirkereso

Még mindig túl sok a fiatal munkanélküli

http://www.hrportal.hu/c/meg-mindig-tul-sok-a-fiatal-munkanelkuli-20150826.html

A fiatalok foglalkoztatása, életminőségének javítása stratégiai fontosságú Magyarország jövője szempontjából – mondta Schanda Tamás János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára szerdán Szegeden.

Kapcsolódó hír: http://magyarhirlap.hu/cikk/33791/Strategiai_fontossagu_a_fiatalok_eletminosegenek_javitasa

NGM: csökkent a munkabalesetek száma

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/ngm-csokkent-a-munkabalesetek-szama

Csökkent a munkabalesetek száma, az első fél évben 8057-en váltak baleset miatt három napnál hosszabb időre munkaképtelenné, míg tavaly 8264-en szenvedtek munkabalesetet január-júniusban – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának szerdai jelentéséből.

Kapcsolódó hír: http://zaol.hu/belfold/fel-ev-alatt-23-an-haltak-meg-munkabalesetben-1722017

Változik a munkába járás költségtérítése

http://www.hrportal.hu/hr/valtozik-a-munkaba-jaras-koltsegteritese-20150826.html

Némi módosítás várható a munkába járás költségtérítését szabályozó Kormányrendeletben. A Kormány 193/2015. (VII. 21.) Korm. rendelete egyes foglalkoztatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról meg is hozta ezt a változást, mely augusztus 1-től lépett hatályba.

Sosem történt még ilyen hazánkban

http://mfor.hu/cikkek/makro/Sosem_tortent_meg_ilyen_hazankban.html

Amióta adatokkal rendelkezünk – 2009 januárja óta – még egyszer sem történt hasonló a magyar munkaerőpiacon. Egy cég sem jelentett be csoportos létszámleépítést.

Kiderült legfeljebb hány menekült kaphat állást Magyarországon

http://vs.hu/gazdasag/osszes/kiderult-legfeljebb-mennyi-menekult-kaphat-allast-magyarorszagon-0826?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A Nemzetgazdasági Minisztérium idén 59 ezer olyan ember foglalkoztatását tette lehetővé, aki úgynevezett harmadik országból származik.

Munkaerőpiac: mit ér a nő, ha szülő

http://hajraegeszseg.hu/cikk/2015-08-27/munkaeropiac-mit-er-a-no-ha-szulo

A pozitív változások ellenére a gyerekvállalás még mindig nagyon egyoldalúan terheli meg a nők munkaerő-piaci részvételét, karrierjét.

Már 21 fiatal Magyarországot választotta

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mar_21_fiatal_magyarorszagot_valasztotta.602244.html

Nemcsak a cégeknél állást keresőket, hanem az Egyesült Királyságból vállalkozni hazatérni szándékozó fiatalokat is segíti a Gyere haza fiatal! program, amelyre eddig összesen már csaknem 2400-an regisztráltak, és amelynek keretében már 21 fiatal állt munkába Magyarországon – mondta Pákozdi Szabolcs, a programot lebonyolító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója.

Tankönyvekre, ruhára, írószerekre, más felszerelésekre költhető utalványok

http://szakszervezetek.hu/hirek/692-a-munkaltato-is-fizetheti-a-beiskolazast

Idén gyermekenként 31 500 forinttal járulhat hozzá a munkáltató a szülők iskolakezdési kiadásaihoz. A tankönyvekre, ruhára, írószerekre, más felszerelésekre költhető utalványok a becsengetés miatt jelentkező átlagos költségek nagyobb részét fedezhetik. A juttatás egyébként népszerűnek számít: az iskolás gyermeket nevelő munkavállalók rendszeresen kérik, a munkáltatók pedig a kedvező adózás miatt régebb óta kínálják – írja a Napi Gazdaság.

Y-faktor – Törődő apák a munka világában pályázat

http://www.hrportal.hu/c/y-faktor-torodo-apak-a-munka-vilagaban-palyazat-20150826.html

Pályázat apáknak és munkahelyeknek a szülői és munkavállalói szerepek összeegyeztetéséről.

Munkaidő-nyilvántartás: ezekre kell ügyelni!

http://adozona.hu/munkajog/Munkaidonyilvantartas_ezekre_ugyeljen_a_mun_SCJMHR.aspx#rss

A munkáltató köteles szabályszerű, azaz tényszerű, teljes körű és valós adatokat tartalmazó munkaidő-nyilvántartást vezetni. Amennyiben a munkaügyi ellenőrzés során kiderül e rendelkezések megsértése, súlyos bírságra számíthat.


KÖZÉLET

 

Zombor besokallt? – Felmentését kérte az egészségügyi államtitkár

http://nepszava.hu/cikk/1067843-zombor-besokallt—felmenteset-kerte-az-egeszsegugyi-allamtitkar

Augusztus 31-ei hatállyal felmentését kérte Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára – közölte a tárca csütörtök délelőtt a távirati irodával.

Intenzív kormányzati tevékenység

http://magyarhirlap.hu/cikk/33830/Intenziv_kormanyzati_tevekenyseg

Egyetértenek a lapunk által megkérdezett szakértők azzal, hogy a kormánynak nagyjából még egy éve van az érdemi intenzív kormányzati munkára, utána megkezdődik a kampány. A kormánykonferencia kapcsán elemeztünk.

Katonákat és szakközépiskolásokat küldene a kormány a menekültek „megfékezésére”

http://magyarnarancs.hu/hirnarancs/katonakat-es-szakkozepiskolasokat-kuldene-a-kormany-a-menekultek-megfekezesere-96259

Orbán tovább szítja a gyűlöletet, Merkel viszont nem kér belőle. Amerikában egy ámokfutó élő adásban lőtte le volt kollégait. Munkácsy Golgotáját elviszik Debrecenből. Hírnarancs.

Állami kitüntetéseket adott át Varga Mihály

http://orientpress.hu/147328

Tisztelgünk mindazok előtt, akik elhivatottságukkal és munkájukkal hozzájárultak Magyarország eredményeihez – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Államalapító Szent István ünnepéhez kapcsolódó állami kitüntetések átadásán.


GAZDASÁG

 

Mit adott nekünk az Unió?

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/mit-adott-nekunk-az-unio/

Minden forintnyi uniós forráskifizetés átlagosan 3,5-szeres összegű beruházással járt együtt Magyarországon, minden 100 milliárd forintnyi pótlólagos uniós forrás körülbelül 6000 fővel járult hozzá a foglalkoztatás emelkedéséhez, s 2,2 százalékponttal lassította a vállalatok számának csökkenését 2009-2013 között – áll a Magyar Fejlesztési Bank legfrissebb elemzésében.


EGYÉB

 

Jó pénzért pusztítják Magyarországot, és nem akarják abbahagyni

http://nol.hu/belfold/vege-a-meregkeveresnek-1559257

Az ország legnagyobb volumenű környezetkárosításának vethet véget, és egyben egy hasonlóan példátlan mértékű környezeti kárelhárítási folyamat kezdete lehet a hazai zöldhatóság határozata, amely nem járult hozzá az Almásfüzitőn veszélyes hulladékok kezelését végző cég környezethasználati engedélyének meghosszabbításához. Illés Zoltán volt környezetügyi államtitkár korábban tízmilliárdos nagyságrendűre becsülte a várható költségeket.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a