Cikkajánló – 2015. augusztus 26.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Hároméves terv: 50 százalékos béremelést kérnek a buszosok

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/haromeves-terv-50-szazalekos-beremelest-kernek-a-buszosok-626378

A Volán-szakmában 50 százalékos béremelést követel a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet. Három év alatt hajtanák végre a keresetfejlesztést, az érdekvédők szerint ha a rendvédelmisek fizetését megemelte az állam, akkor a buszvezetők és a szerelők bérét is ideje rendezni.

Egyre többen a férfiak 40-ért

http://www.somogytv.hu/cikkek/110077

Közel háromezer aláírást gyűjtött már össze Kaposváron a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Mint arról korábban beszámoltunk a szervezet népszavazást kezdeményez azért, hogy 40 év munkaviszony után a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak. Svajda József, a szövetség megyei elnöke elmondta, vegyes a kezdeményezés fogadtatása, az aláíró standokon a fiatalok aktivitása a legmagasabb.

Hisztériakeltés és téves adatok

http://magyarhirlap.hu/cikk/33736/Hiszteriakeltes_es_teves_adatok

Az ellenzők is elismerik, hogy nem vezetett tömeges kirúgásokhoz a boltzár. Nem igazolódtak be a szabad vasárnappal kapcsolatos aggodalmak, az ellenzők hamis adatokra hivatkozva próbálnak népszavazást tartani az ügyben – véli a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete.

Luxusautót és nászutat kérnek számon Gaskón

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/luxusautot-es-naszutat-kernek-szamon-gaskon

30 milliós autóra és olasz nászútra is költött a szakszervezet pénzéből Gaskó István – ezt állítja a VDSZSZ Szolidaritás mostani vezetősége. Szerintük a szakszervezetet 25 évig irányító Gaskó István még bevásárlását is a szolidaritás bankkártyájával intézte.

Kapcsolódó hír: http://nol.hu/belfold/a-vasutasok-penzebol-uatzott-elonaszutra-gasko-1559071

Az LMP szerint 2303 magyart csak azért rúgtak ki, hogy közmunkásként alkalmazzák őket újra

http://hu.budapestbeacon.com/tarsadalom/az-lmp-szerint-2303-magyart-csak-azert-rugtak-ki-hogy-kozmunkaskent-alkalmazzak-oket-ujra/

KözmunkásSzél Bernadett LMP-társelnök szerint 2014-ben és 2015 első félévében 2303 volt azon közmunkások száma, akiket három hónapon belül foglalkoztatott vissza korábbi munkáltatója. Az LMP azt várja a kormánytól, hogy végezzen átfogó vizsgálatot a közmunkaprogramban, tárja fel a törvénytelenségeket, és biztosítson védelmet a munkájukat féltő dolgozóknak – közölte az MTI.

Melyik országban dolgoznak a legtöbben az átlagjövedelem felénél kisebb összegért?

http://www.hrportal.hu/hr/melyik-orszagban-dolgoznak-a-legtobben-az-atlagjovedelem-felenel-kisebb-osszegert-20150825.html

Európában Görögországban a legrosszabb a helyzet, ott dolgozók 15,8 százaléka végzi az átlagjövedelem felénél kisebb összegért a munkáját. Magyarországon a dolgozói szegénység 7,2 százalékos – ismerteti az mfor.hu portál a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) oldalán közzétett statisztikát.

Így véd a jog egyes munkavállalói csoportokat

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/egyes-munkavallaloi-csoportokra-vonatkozo-eltero-munkajogi-rendelkezesek

A jogalkotó a munkavállalók egyes csoportjainál többlet védelmi rendelkezéseket fogalmazott meg a munkaidőre és a pihenőidőre vonatkozóan, ezeket tekintjük át cikkünkben.

A robotok több munkahelyet teremtenek, mint amennyit elvesznek

http://itcafe.hu/hir/robot_technologia_munkahely.html

Kutatók szerint a technológia miatt tűnnek el ugyan munkahelyek, de ezzel párhuzamosan folyamatosan keletkeznek is.

Hivatalos: A munka árt az egészségnek

http://vs.hu/kozelet/osszes/hivatalos-a-munka-art-az-egeszsegnek-0825?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Ez annyira nem nagy meglepetés, de fel lehet hagyni azzal, hogy a munka jót tesz az egészségnek – írja az Independent. Kutatók 10 ezer háztartást vizsgáltak, és arra jutottak, hogy a nyugdíjas években több idő jut pihenésre, testmozgásra, és a stressz is kevesebb.


KÖZÉLET

 

Átalakulhat a teljes államapparátus?

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/atalakulhat-a-teljes-allamapparatus-57028.html

A teljes államapparátustól nagyon sok és odaadó munkára van szükség ahhoz, hogy Magyarország sikeresen tudja végbevinni és a mindennapok részévé tenni a polgári berendezkedés programját – mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a keddi budapesti kormányzati konferenciával kapcsolatban.

Kapcsolódó hír: http://mno.hu/belfold/lazar-pedzegette-de-orban-nem-hozta-szoba-1301605

http://infovilag.hu/hir-32973-kormanykonferencia_sok_es_odaado_munkat_.html

http://www.napigazdasag.hu/cikk/54624/

http://nol.hu/belfold/gripen-hullas-drotkerites-olimpiai-palyazat-simicskatlanitas-minuszban-a-kormany-1559181

http://magyarhirlap.hu/cikk/33734/Orban_Viktor_Sok_es_odaado_munka_kell

Lázár: a kormánykonferencia 2018-ról is szól

http://orientpress.hu/147254

Lázár János miniszter szerint a kormánykonferencia arról szól, milyen kormányzati munka kell ahhoz, hogy 2018-ban újra bizalmat kapjanak, és egyfajta folytatásként megkezdhessék a munka harmadik részét is, ami bizonyos szempontból nehezebb feladat, mint a 2010 utáni kárrendezés volt.

Kapcsolódó hír: http://valasz.hu/itthon/kormanykonferencia-kiderult-mivel-elegedetlen-orban-viktor-114695

Kapnak egy hatalmas esélyt a menekültek

http://nol.hu/kulfold/kapnak-egy-hatalmas-eselyt-a-menekultek-1559229

Németország felfüggeszti a dublini egyezmény alkalmazását a szír menedékkérők esetén – így közülük senkit sem küldenek vissza se Magyarországra, se máshová. Teszi ezt annak ellenére, hogy a polgárháború elől menekülők újabb nagy csoportja veszi célba Európát. Berlin csak a Nyugat-Balkán nincsteleneivel és saját szélsőjobbos huligánjaival szemben kemény.

Miért küldhetik börtönbe a bevándorlókat?

http://www.profession.hu/cikk/20150825/miert-kuldhetik-bortonbe-a-bevandorlokat/5752

Börtönbüntetéssel sújtja a brit kormány a bevándorlók illegális munkavállalását és foglalkoztatását is. Augusztus elején bejelentették, hogy Nagy-Britanniában ősztől fokozott munkaügyi ellenőrzéseket hajtanak végre, az éttermek és üzletek mellett elsősorban az építőiparban és a betegellátásban.


GAZDASÁG

 

Kevesebb pénz jut családi támogatásokra, nyugdíjakra és munkanélküli segélyre is

http://www.hrportal.hu/c/kevesebb-penz-jut-csaladi-tamogatasokra-nyugdijakra-es-munkanelkuli-segelyre-is-20150825.html

Az elmúlt 12 évben drágult az állam működése, eközben jelentősen csökkentek a nyugdíjakra, az egészségügyre és az államadósság-kezelésre fordított kiadások és látványosan elszálltak a gazdasági kiadások.

Olcsóbbak lettek a bankszámlák

http://nol.hu/gazdasag/olcsobbak-lettek-a-bankszamlak-1559009

Az adatok alapján jót tett a banki ajánlatoknak a tranzakciós illeték mértékének csökkentése. Azóta ugyanis bár nem egységesen, de érezhetően lejjebb mentek a számlavezetési tarifák. Éves szinten ez a nagy bankoknál akár 1800, a kisebbeknél száz forint körüli összeg.

MNB: a laza monetáris kondíciók fenntartása összhangban van az inflációs céllal

http://www.napigazdasag.hu/cikk/54615/

A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével, és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntést követően.


EGYÉB

 

Mire tanít meg a külföldön élés?

http://hir.ma/eletmod/mire-tanit-meg-a-kulfoldon-eles/561232

180 fokos fordulatot vesz az ember élete, ha egy időre, vagy örökre elhagyja az országhatárt.travel2Munka, kényszer, tanulás, vagy valamilyen más oka lehet annak, ha az ember úgy dönt, hogy nem akar többé a hazájában élni, hanem inkább kiköltözik a világ valamelyik országába, hogy ott próbáljon meg boldogulni.

Hiába kezdődik az iskola, maradnak az útfelújítások Budapesten

http://www.penzcentrum.hu/utazas/hiaba_kezdodik_az_iskola_maradnak_az_utfelujitasok_budapesten.1046092.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27.&r=melleklet.%27

Az iskolaidőszakban is folyatódnak az útfelújítási munkálatok a fővárosban. Többek között további korlátozások várhatók a Budaörsi úton. A munkálatok november közepéig tartanak majd – derül ki az InfoRádió összefoglalójából.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk