Cikkajánló – 2015. augusztus 25.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

MaSzSz: Nagy Sándor szóval és tetteivel is kiállt a dolgozók érdekében

http://profitline.hu/hircentrum/hir/338066/MaSzSz:-Nagy-Sandor-szoval-es-tetteivel-is-kiallt-a-dolgozok-erdekeben

Nagy Sándor szóval és tetteivel egyaránt kiállt a dolgozók érdekében, halálával az egész szakszervezeti mozgalmat érte veszteség – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSZ) a hétfőn elhunyt volt szakszervezeti vezetőre, egykori országgyűlési képviselőre emlékezve.

Kapcsolódó hír: http://nepszava.hu/cikk/1067567-elhunyt-nagy-sandor/

http://vs.hu/kozelet/osszes/meghalt-nagy-sandor-0824?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=116155

Liga: jogszerű a szakszervezet gazdálkodása

http://www.hrportal.hu/c/liga-jogszeru-a-szakszervezet-gazdalkodasa-20150824.html

A Liga Szakszervezetek elnöksége visszautasította a gazdálkodását illető vádakat, és hétfői, HR Portálnak eljuttatott közleményében leszögezte, hogy a szakszervezet a mindenkori jogszabályok figyelembevételével gazdálkodik.

Kapcsolódó hír: http://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/liga-jogszeru-a-szakszervezet-gazdalkodasa-456061

http://www.hirado.hu/2015/08/24/sajat-allitasa-szerint-jogszeruen-gazdalkodik-a-liga/?source=hirkereso

Mendrey: komoly átalakításokra lenne szükség a Kliknél

http://www.atv.hu/belfold/20150824-atv-start-mendrey-laszlo/hirkereso

A Klik működéséről és a pedagógusok minősítési rendszeréről is beszélt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az ATV Start című műsorában.

Érzékenyítik az iskolákat a munkaerő-piaci mozgáshoz

http://mno.hu/gazdasag/erzekenyitik-az-iskolakat-a-munkaeropiaci-mozgashoz-1301481

Fontos, hogy a cégeket könnyebben, gyorsabban be lehessen vonni a gyakorlati képzésbe, ezért is volt szükség a szakképzés átszervezésére – mondta Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az M1 csatorna hétfő esti műsorában.

Megállíthatatlanul jön az Y generáció

http://computerworld.hu/computerworld/megallithatatlanul-jon-az-y-generacio.html

A tehetséges informatikusok megszerzése és megtartása érdekében a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell a fiatalabb munkavállalók szokásaihoz.

Esélyegyenlőségi törekvések a munkaerő-piacon

http://orientpress.hu/147194

A nők gazdasági függetlensége elengedhetetlen ahhoz, hogy a férfiakhoz hasonló módon önállóan hozhassanak döntéseket. Magyarországon a nők foglalkoztatási aránya 53 százalékos, ami az EU tagállamaihoz képest kiugróan alacsony. A nők különösen az atipikus foglalkoztatási formák térnyerésével javíthatnák a munkaerő-piaci pozíciójukat. Számukra ugyanis a hátrányt keletkeztető faktor a gyermekvállalás, mely a munkavégzéssel leginkább távmunka végzés, illetve részmunkaidő alkalmazásával egyeztethető össze.

Új Mt.: csorbultak a jogok, de minek?

http://www.hrportal.hu/hr/uj-mt-csorbultak-a-jogok-de-minek-20150824.html

2012. július 1-jén léptett életbe az új Munka törvénykönyve (Mt.). Az eredeti elképzelés az volt, hogy a szabályozás segítse a foglalkoztatás növelését, tegye rugalmasabbá a munkaerőpiacot. Egy hatástanulmánya azonban rávilágított, nem sikerült elérni az eredeti célokat – olvasható a Napi Gazdaságban.

A legjobban és legrosszabbul fizetett szakmák: hol várható béremelés?

http://www.penzcentrum.hu/karrier/a_legjobban_es_legrosszabbul_fizetett_szakmak_hol_varhato_beremeles.1046077.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Ismét emelkedtek az átlagkeresetek, így a nettó bérünk már majdnem 160 ezer forint. A pedagógusok nem csak az iskolakezdés miatt várhatják a szeptembert, a januári béremelkedés helyett most kapnak majd magasabb fizetést.

Nem lesz munkaerőhiány a kiskereskedelemben

http://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/nem-lesz-munkaerohiany-a-kiskereskedelemben-456041

Biztosan nem lesz belátható időn belül munkaerőhiány a kiskereskedelemben, annak ellenére sem, hogy a szakszervezet és néhány munkaerő-piaci elemző vészharangot kongat. A zavart az okozza a kiskereskedelemben, hogy egyes szakképzett eladók esetében, mint például a hentesek, pékek vagy műszakicikk-eladók körében nagy a környező országok csábítása, illetve itthon a bolttulajdonosok egyre szigorúbb feltételek mellett az euróövezeti tagországokhoz képest alacsony bért kínálnak a munkavállalóknak.

Kapcsolódó hír: http://www.napigazdasag.hu/cikk/54417/

Sok közfoglalkoztatott juthat piaci munkahelyhez

http://gondola.hu/cikkek/97763-Sok_kozfoglalkoztatott_juthat_piaci_munkahelyhez.html

Több fontos változás történt a nyáron a közfoglalkoztatásban annak érdekében, hogy az abban részt vevők minél hamarabb eljuthassanak az elsődleges munkaerőpiacra. A közfoglalkoztatók kötelesek elengedni az embereket állás­interjúra, a járási hivatalok pedig hangsúlyosabban közvetítik ki a közfoglalkoztatottakat piaci alapú munkahelyekre. Az önkormányzatok attól tartanak, hogy sok képzett embert kell majd pótolniuk, ami már-már megoldhatatlan feladat elé állíthatja őket.


KÖZÉLET

 

Kormánykonferencián értékelik a kabinet munkáját

http://magyarhirlap.hu/cikk/33658/Kormanykonferencian_ertekelik_a_kabinet_munkajat

Kormánykonferenciát tartanak ma a kabinet munkájának értékelésére. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, a tanácskozás “lényegében egy kibővített kormányülés lesz”, amelyen a miniszterelnök és meghívott vendégek értékelik a kormány elmúlt egyéves tevékenységét, illetve az elmúlt öt évet.

Kapcsolódó hír: http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/valos-teljesitmeny-nelkul-nincs-mit-eladni

Egy valamit biztosan megtanultunk a rendszerváltás óta: el lehet menni

http://444.hu/2015/08/25/egy-valamit-biztosan-megtanultunk-a-rendszervaltas-ota-el-lehet-menni/

A rendszerváltás után a magyaroknak még több mint 10 év kellett, mire megtanulták, hogy ha itthon nem tudnak boldogulni, akkor lehet próbálkozni külföldön is.

Negyedjére lép SZIN-re a kormányhivatal

http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/08/negyedjere-lep-szin-re-a-kormanyhivatal-fotok.html

Kihelyezett ügyfélszolgálatot tart a kormányhivatal a SZIN-en, ahol foglalkoztatási, gyámügyi, fogyasztóvédelmi és közlekedési, valamint népegészségügyi kérdésekben állnak a fesztiválozó fiatalok rendelkezésére. Érdekesség, hogy sátruknál fesztiváligazolványt is készíttethetnek az érdeklődők.

Európának együtt kell megoldani a menekültkérdést

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/europanak-egyutt-kell-megoldani-a-menekultkerdest-56985.html

A menekültválság terheit méltányosan kell megosztani az Európai Unió tagországai között – jelentette ki a német kancellár hétfőn Berlinben a francia államfővel folytatott megbeszélése előtt. Oroszország kész együttműködni az európai országokkal a kontinenst elárasztó menekülthullám közös kezelésében. Erről Szergej Lavrov külügyminiszter beszélt hétfőn egy oroszországi ifjúsági fórumon. Európa nem futamodhat meg a migrációs válság elől, mert a tét az Európai Unión belüli szabad mozgás – vélekedett Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök hétfőn Prágában a cseh nagykövetek éves értekezletén elmondott beszédében.


GAZDASÁG

 

Dávid Ferenc: a statisztika nevetséges, csak elfedi a valóságot

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/david-ferenc-a-statisztika-nevetseges-csak-elfedi-a-valosagot/

A kormány és egyes munkavállalói érdekképviseletek úgy látják, hogy sem forgalomban, sem dolgozói létszámban nem okozott jelentős visszaesést a vasárnapi zárva tartás, Dávid Ferenc VOSZ-főtitkár szerint azonban csalnak a statisztikával, és így próbálják elfedni a valóságot. Mindeközben a legesendőbb munkavállalók az intézkedés legnagyobb vesztesei.

Kezd magához térni Európa a nagy sokkból

http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/kezd_magahoz_terni_europa_a_nagy_sokkbol.602168.html

A vezető nyugat-európai indexek a hétfői mélyrepülés után jelentősebb emelkedéssel indították a napot. A londoni FTSE-100 délelőtt háromnegyed 10 körül 1,3, a frankfurti DAX 1,4, a párizsi CAC-40 1,2 százalékos nyereségben állt. A pán-európai Stoxx Europe 600 indexe is erődösödött, mégpedig 1,5 százalékkal. A periféria indexei is zöldelltek: a milánói FTSE MIB 1,6, a madridi IBEX-35 1,1 százalékos plusznál járt.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje