Cikkajánló – 2015. augusztus 25.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

MaSzSz: Nagy Sándor szóval és tetteivel is kiállt a dolgozók érdekében

http://profitline.hu/hircentrum/hir/338066/MaSzSz:-Nagy-Sandor-szoval-es-tetteivel-is-kiallt-a-dolgozok-erdekeben

Nagy Sándor szóval és tetteivel egyaránt kiállt a dolgozók érdekében, halálával az egész szakszervezeti mozgalmat érte veszteség – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSZ) a hétfőn elhunyt volt szakszervezeti vezetőre, egykori országgyűlési képviselőre emlékezve.

Kapcsolódó hír: http://nepszava.hu/cikk/1067567-elhunyt-nagy-sandor/

http://vs.hu/kozelet/osszes/meghalt-nagy-sandor-0824?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=116155

Liga: jogszerű a szakszervezet gazdálkodása

http://www.hrportal.hu/c/liga-jogszeru-a-szakszervezet-gazdalkodasa-20150824.html

A Liga Szakszervezetek elnöksége visszautasította a gazdálkodását illető vádakat, és hétfői, HR Portálnak eljuttatott közleményében leszögezte, hogy a szakszervezet a mindenkori jogszabályok figyelembevételével gazdálkodik.

Kapcsolódó hír: http://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/liga-jogszeru-a-szakszervezet-gazdalkodasa-456061

http://www.hirado.hu/2015/08/24/sajat-allitasa-szerint-jogszeruen-gazdalkodik-a-liga/?source=hirkereso

Mendrey: komoly átalakításokra lenne szükség a Kliknél

http://www.atv.hu/belfold/20150824-atv-start-mendrey-laszlo/hirkereso

A Klik működéséről és a pedagógusok minősítési rendszeréről is beszélt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az ATV Start című műsorában.

Érzékenyítik az iskolákat a munkaerő-piaci mozgáshoz

http://mno.hu/gazdasag/erzekenyitik-az-iskolakat-a-munkaeropiaci-mozgashoz-1301481

Fontos, hogy a cégeket könnyebben, gyorsabban be lehessen vonni a gyakorlati képzésbe, ezért is volt szükség a szakképzés átszervezésére – mondta Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az M1 csatorna hétfő esti műsorában.

Megállíthatatlanul jön az Y generáció

http://computerworld.hu/computerworld/megallithatatlanul-jon-az-y-generacio.html

A tehetséges informatikusok megszerzése és megtartása érdekében a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell a fiatalabb munkavállalók szokásaihoz.

Esélyegyenlőségi törekvések a munkaerő-piacon

http://orientpress.hu/147194

A nők gazdasági függetlensége elengedhetetlen ahhoz, hogy a férfiakhoz hasonló módon önállóan hozhassanak döntéseket. Magyarországon a nők foglalkoztatási aránya 53 százalékos, ami az EU tagállamaihoz képest kiugróan alacsony. A nők különösen az atipikus foglalkoztatási formák térnyerésével javíthatnák a munkaerő-piaci pozíciójukat. Számukra ugyanis a hátrányt keletkeztető faktor a gyermekvállalás, mely a munkavégzéssel leginkább távmunka végzés, illetve részmunkaidő alkalmazásával egyeztethető össze.

Új Mt.: csorbultak a jogok, de minek?

http://www.hrportal.hu/hr/uj-mt-csorbultak-a-jogok-de-minek-20150824.html

2012. július 1-jén léptett életbe az új Munka törvénykönyve (Mt.). Az eredeti elképzelés az volt, hogy a szabályozás segítse a foglalkoztatás növelését, tegye rugalmasabbá a munkaerőpiacot. Egy hatástanulmánya azonban rávilágított, nem sikerült elérni az eredeti célokat – olvasható a Napi Gazdaságban.

A legjobban és legrosszabbul fizetett szakmák: hol várható béremelés?

http://www.penzcentrum.hu/karrier/a_legjobban_es_legrosszabbul_fizetett_szakmak_hol_varhato_beremeles.1046077.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Ismét emelkedtek az átlagkeresetek, így a nettó bérünk már majdnem 160 ezer forint. A pedagógusok nem csak az iskolakezdés miatt várhatják a szeptembert, a januári béremelkedés helyett most kapnak majd magasabb fizetést.

Nem lesz munkaerőhiány a kiskereskedelemben

http://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/nem-lesz-munkaerohiany-a-kiskereskedelemben-456041

Biztosan nem lesz belátható időn belül munkaerőhiány a kiskereskedelemben, annak ellenére sem, hogy a szakszervezet és néhány munkaerő-piaci elemző vészharangot kongat. A zavart az okozza a kiskereskedelemben, hogy egyes szakképzett eladók esetében, mint például a hentesek, pékek vagy műszakicikk-eladók körében nagy a környező országok csábítása, illetve itthon a bolttulajdonosok egyre szigorúbb feltételek mellett az euróövezeti tagországokhoz képest alacsony bért kínálnak a munkavállalóknak.

Kapcsolódó hír: http://www.napigazdasag.hu/cikk/54417/

Sok közfoglalkoztatott juthat piaci munkahelyhez

http://gondola.hu/cikkek/97763-Sok_kozfoglalkoztatott_juthat_piaci_munkahelyhez.html

Több fontos változás történt a nyáron a közfoglalkoztatásban annak érdekében, hogy az abban részt vevők minél hamarabb eljuthassanak az elsődleges munkaerőpiacra. A közfoglalkoztatók kötelesek elengedni az embereket állás­interjúra, a járási hivatalok pedig hangsúlyosabban közvetítik ki a közfoglalkoztatottakat piaci alapú munkahelyekre. Az önkormányzatok attól tartanak, hogy sok képzett embert kell majd pótolniuk, ami már-már megoldhatatlan feladat elé állíthatja őket.


KÖZÉLET

 

Kormánykonferencián értékelik a kabinet munkáját

http://magyarhirlap.hu/cikk/33658/Kormanykonferencian_ertekelik_a_kabinet_munkajat

Kormánykonferenciát tartanak ma a kabinet munkájának értékelésére. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, a tanácskozás “lényegében egy kibővített kormányülés lesz”, amelyen a miniszterelnök és meghívott vendégek értékelik a kormány elmúlt egyéves tevékenységét, illetve az elmúlt öt évet.

Kapcsolódó hír: http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/valos-teljesitmeny-nelkul-nincs-mit-eladni

Egy valamit biztosan megtanultunk a rendszerváltás óta: el lehet menni

http://444.hu/2015/08/25/egy-valamit-biztosan-megtanultunk-a-rendszervaltas-ota-el-lehet-menni/

A rendszerváltás után a magyaroknak még több mint 10 év kellett, mire megtanulták, hogy ha itthon nem tudnak boldogulni, akkor lehet próbálkozni külföldön is.

Negyedjére lép SZIN-re a kormányhivatal

http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/08/negyedjere-lep-szin-re-a-kormanyhivatal-fotok.html

Kihelyezett ügyfélszolgálatot tart a kormányhivatal a SZIN-en, ahol foglalkoztatási, gyámügyi, fogyasztóvédelmi és közlekedési, valamint népegészségügyi kérdésekben állnak a fesztiválozó fiatalok rendelkezésére. Érdekesség, hogy sátruknál fesztiváligazolványt is készíttethetnek az érdeklődők.

Európának együtt kell megoldani a menekültkérdést

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/europanak-egyutt-kell-megoldani-a-menekultkerdest-56985.html

A menekültválság terheit méltányosan kell megosztani az Európai Unió tagországai között – jelentette ki a német kancellár hétfőn Berlinben a francia államfővel folytatott megbeszélése előtt. Oroszország kész együttműködni az európai országokkal a kontinenst elárasztó menekülthullám közös kezelésében. Erről Szergej Lavrov külügyminiszter beszélt hétfőn egy oroszországi ifjúsági fórumon. Európa nem futamodhat meg a migrációs válság elől, mert a tét az Európai Unión belüli szabad mozgás – vélekedett Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök hétfőn Prágában a cseh nagykövetek éves értekezletén elmondott beszédében.


GAZDASÁG

 

Dávid Ferenc: a statisztika nevetséges, csak elfedi a valóságot

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/david-ferenc-a-statisztika-nevetseges-csak-elfedi-a-valosagot/

A kormány és egyes munkavállalói érdekképviseletek úgy látják, hogy sem forgalomban, sem dolgozói létszámban nem okozott jelentős visszaesést a vasárnapi zárva tartás, Dávid Ferenc VOSZ-főtitkár szerint azonban csalnak a statisztikával, és így próbálják elfedni a valóságot. Mindeközben a legesendőbb munkavállalók az intézkedés legnagyobb vesztesei.

Kezd magához térni Európa a nagy sokkból

http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/kezd_magahoz_terni_europa_a_nagy_sokkbol.602168.html

A vezető nyugat-európai indexek a hétfői mélyrepülés után jelentősebb emelkedéssel indították a napot. A londoni FTSE-100 délelőtt háromnegyed 10 körül 1,3, a frankfurti DAX 1,4, a párizsi CAC-40 1,2 százalékos nyereségben állt. A pán-európai Stoxx Europe 600 indexe is erődösödött, mégpedig 1,5 százalékkal. A periféria indexei is zöldelltek: a milánói FTSE MIB 1,6, a madridi IBEX-35 1,1 százalékos plusznál járt.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós