Keresés
Close this search box.

Cikkajánló – 2015. augusztus 24.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

 „Nagyon feszült a helyzet”: sztrájkkészültségben a pécsi bölcsődei dolgozók

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/nagyon-feszult-a-helyzet-sztrajkkeszultsegben-a-pecsi-bolcsodei-dolgozok?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

Akár be is zárhatnak a bölcsődék Pécsett, mivel a dolgozók többsége a munkabeszüntetés mellett áll. Szűcs Viktória szakszervezeti elnök a Pécsi Újság.hu-nak elmondta: egy bírósági döntés értelmében még kötelező szolgáltatást sem kell nyújtaniuk sztrájk esetén.

Czomba: sok közmunkás lesz közalkalmazott vagy köztisztviselő

http://orientpress.hu/147143

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint sok olyan közfoglalkoztatott van, aki munkája elismeréseként később közalkalmazott, vagy köztisztviselő lesz. A kabinet képviselője erről az M1 aktuális hírcsatornának nyilatkozva beszélt, hangsúlyozva, hogy ennek fordítottját a jogszabályok egyértelműen tiltják.

Kapcsolódó hír: http://www.hrportal.hu/c/igazi-karrierterv-kozmunkasbol-kozalkalmazott-20150823.html

LMP: A kormány cselekedjen a jogszerűtlen visszafoglalkoztatás ellen!

http://gepnarancs.hu/2015/08/lmp-a-kormany-cselekedjen-a-jogszerutlen-visszafoglalkoztatas-ellen/

2014-ben és -15-ben országosan 2303 embert vettek vissza 90 napon belül közfoglalkoztatottként oda, ahol előtte foglalkoztatásban álltak.

Kapcsolódó hírek: http://www.168ora.hu/itthon/kemenyen-dolgozo-kisemberekkel-tolt-ki-fidesz-138464.html

http://nol.hu/belfold/az-lmp-azonnali-vizsgalatot-kovetel-a-kozmunkaprogramban-1558659

Közel 500 embert vesznek fel a menekültek miatt

http://nol.hu/belfold/kozel-500-embert-vesznek-fel-a-menekultek-miatt-1558857

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) már elkezdte betölteni azokat a kormánytisztviselői és közalkalmazotti állásokat, amelyeket a megnövekedett migráció miatt hirdetett meg – írta a Magyar Hírlap hétfőn.

Foglalkoztatás: folytatódó növekedés

http://www.napigazdasag.hu/cikk/54240/

Jövő héten teszi közzé a május–júliusi időszak foglalkoztatási és munkanélküliségi adatait a Központi Statisztikai Hivatal. Elemzők arra számítanak, hogy tovább emelkedik a munkában állók száma és ismét csökken a munkanélküliség.

Tanulmány született az új Munka törvénykönyv hatásairól

http://orientpress.hu/147081

Az új Munka törvénykönyv bevezetése után két évvel készült a LIGA Szakszervezetek által koordinált hatástanulmány „A Munkáért!” című, TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001 számú projekt keretein belül. A nagyszabású kutatás során 800 fő munkaadó és 2000 fő munkavállaló személyes, valamint 5000 fő on-line megkérdezésére került sor. A kutatók legfőbb konzekvenciája az volt, hogy összességében véve a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalóknak egy kicsivel rosszabb, a munkaadóknak kicsivel jobb lett a helyzete az új szabályozás bevezetését követően.

Kapcsolódó hír:

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kinek_jo_az_uj_mt_meglepo_eredmenyeket_hozott_a_hatastanulmany.601995.html

http://mno.hu/gazdasag/munka-torvenykonyve-rosszabb-lett-a-dolgozoknak-1300746

http://profitline.hu/hircentrum/hir/337848/Tobb-agazat-dolgozoi-rosszabb-helyzetbe-kerultek-az-uj-munkaugyi-szabalyozassal

Megtanulnának önéletrajzot írni a diákok

http://www.hrportal.hu/hr/megtanulnanak-oneletrajzot-irni-a-diakok-20150819.html

Tíz iskola tesztelte a Liga Szakszervezetek által kidolgozott Munkavállalói ismeretek című tananyagot, amely később bekerül a szakoktatás rendszerébe. A diákok szerették és hasznosnak találták a tréningeket, ezeknek mennyiségét növelnék is az elméletibb részek rovására – tájékoztatta az érdekvédelmi szervezet a HR Portált.

Mit akarnak a pedagógusok?

http://www.168ora.hu/szerda11/szerda-11-radio-oktatas-pedagogus-138413.html

Visszavonulót fúj-e a Fidesz az oktatás bukott „reformja” után? Mit akarnak a pedagógusok? Mi lesz az alternatív iskolákkal? Mi lesz az alternatív iskolákkal? Harcok és realitások az új tanévben Elhallgattathatók-e az iskolaigazgatók?  Megvédhetők-e a gyerekek a politikától?Pásztor Magdolna műsorvezető meghívott vendégei dr. Szüdi János oktatási szakértő, volt államtitkár és Mendrey László a PDSZ elnöke.

Jelentős kockázatokkal járna a korkedvezményes nyugdíj

http://www.napigazdasag.hu/cikk/54259/

A férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazása nem pusztán általános nyugdíjcsökkenést vonhat maga után, de a demográfiai és migrációs folyamatokat is figyelembe véve, a nyugdíjkassza rohamos kiürülésével fenyeget – vélik egyes érdekképviseletek. Más, a kezdeményezést támogató szakszervezetek mintegy 40 ezer aláírást gyűjtöttek eddig, míg a népszavazáshoz 200 ezerre lenne szükség.

Kapcsolódó hír: http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=116066

Hogyan növelhető a szolgálati idő munka nélkül?

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/hogyan-novelheto-a-szolgalati-ido-munka-nelkul

A nyugellátásra jogosító szolgálati idő megszerzése önmagában nem teljesíthetetlen feladat, hiszen az öregségi nyugdíj már húsz év szolgálati idővel elnyerhető, tizenöt év szolgálati idő résznyugdíj megállapítását teszi lehetővé. Nem szükséges szolgálati idő a baleseti nyugellátáshoz. Szükség lehet azonban arra, hogy az ellátásra való jogosultságot el nem érő szolgálati időt kiegészítsük, meghosszabbítsuk, illetve a nyugdíj összegének növelése érdekében további szolgálati időről gondoskodjunk. E cél elérése megállapodás kötésével lehetséges.

Biztonsági őröket kér a menekültjáratokra a Vasutasok Szakszervezete

http://szakszervezetek.hu/hirek/585-biztonsagi-oroket-ker-a-menekultjaratokra-a-vasutasok-szakszervezete

Félnek és az utasokat is féltik a menekültjáratokon dolgozó jegyvizsgálók, ezért biztonsági őröket kér az érintett járatokra a Vasutasok Szakszervezete – közölte a szakszervezet szerdán.

Van-e dolgozói szegénység Magyarországon?

http://www.hrportal.hu/c/van-e-dolgozoi-szegenyseg-magyarorszagon-20150823.html

Az MSZP szerint a kormány nem a dolgozó emberek érdekét szolgálja, ezért “jó értelemben vett bérharc” nélkül tovább nő a szegénység Magyarországon. A Fidesz szerint azonban jelenleg béremelés, adócsökkentés és több munkahely segíti a dolgozókat, nem úgy, mint a szocialisták kormányzása alatt.

HDSZ: Munkahelyet mentett a húsiparnak nyújtott állami segítség

http://szakszervezetek.hu/hirek/598-husipari-dolgozok-szakszervezete-munkahelyeket-mentett-a-husiparnak-nyujtott-allami-segitseg

Mintegy 2000 munkahely megtartásához járult hozzá, amikor az érintett önkormányzatok befektettek a gyulai, kaposvári és pápai húsüzemekbe – közölte a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ).

A munkavállalói élményekből versenyelőny lesz?

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/a-munkavallaloi-elmenyekbol-versenyelony-lesz/

Mára a vállalatok jelentős része felismerte, hogy nem elég csupán kiváló minőségű terméket előállítani. A jó termék önmagában kevés, ha nincs mellette sztori, amely a termékhasználaton túl élményhez juttatja a fogyasztót. Az elmúlt években trendként jelent meg, hogy a cégek a vásárlókon kívül az alkalmazottak számára is élményt akarnak nyújtani a munkahelyeken.

Nyilvános a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók névsora

http://orientpress.hu/147155

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a munkaügyi kapcsolatok rendezettsége törvényi feltételeinek más szervek eljárásában történő felhasználása céljából a honlapján folyamatosan nyilvánosságra hozza azoknak az adózóknak a nevét, székhelyét, adószámát (adószámmal nem rendelkező természetes személy foglalkoztató nevét, lakcímét, adóazonosító jelét), akik (amelyek) tekintetében jogerős és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem tettek eleget a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüknek.

Börtön járhat a feketén kifizetett munkabérért

http://www.privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?MN=Hirmix&LN=Hungarian&AGM=GazdasagiBunugyek&AN=koltsegvetescsalas

Évek óta visszatérő súlyos probléma a fekete-, illetve szürkegazdaság virágzása, amikor a munkáltató a munkabért vagy annak egy részét borítékban, a járulékok levonása, adók befizetése nélkül készpénzben adja át a munkavállaló számára. Ezzel csökkenti az adóbevételt, saját magának azonban szép summát tud megspórolni. A munkavállaló kénytelen elfogadni ezt a helyzetet, ha „tisztességes” bérért kíván dolgozni.

A gépek elveszik a munkádat? – A kiterjesztett elme esete a mesterséges intelligenciával

http://kereses.blog.hu/2015/08/24/a_gepek_elveszik_a_munkadat

A mesterséges intelligencia és a robotika fejlődése kapcsán egyre többször vetődik fel a kérdés; át tudják-e venni a csodás új gépek a munkánkat? Kit érinthet az automatizálás új hulláma, vannak-e határai a technológiának? Ludditák legyünk, vagy tanuljunk meg alkalmazkodni?

Az irodai munka rossz hatásai

http://www.betegszoba.hu/hirek/az_irodai_munka_rossz_hatasai/

Akár 32 százalékkal is csökkenhet a dolgozók jó közérzete, a termelékenység pedig 15 százalékkal esik vissza a modern, nyitott légterű, nyüzsgő irodákban.


KÖZÉLET

 

Fidesz: béremelés, adócsökkentés és több munkahely segíti a dolgozókat

http://www.mon.hu/fidesz-beremeles-adocsokkentes-es-tobb-munkahely-segiti-a-dolgozokat/2900227?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Budapest, 2015. augusztus 21., péntek (MTI) – A Fidesz szerint jelenleg béremelés, adócsökkentés és több munkahely segíti a dolgozókat, míg a szocialisták kormányzásuk alatt félmillió embert tettek munkanélkülivé, a fizetéseket túladóztatták, a sorozatos megszorításokkal és a családok eladósításával keservessé tették a megélhetést.

Kapcsolódó hír: http://gazdasagportal.hu/index.php/beremeles-adocsokkentes-es-tobb-munkahely/

 

Sik: sok embernek a magyarságát megerősíti a kivándorlás

http://www.atv.hu/belfold/20150821-sik-sok-embernek-a-magyarsagat-megerositi-a-migracio/hirkereso

Minden hatodik magyar ember tervezi azt, hogy külföldön próbál szerencsét, ezen belül a többség munkavállalásban gondolkodik – ezt Sik Endre mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Idén 123 ezren kértek, 82-en kaphatnak menekültstátuszt

http://orientpress.hu/147160

110 kilométeren már áll a drótakadály, a tervek szerint haladnak a munkálatok a déli határon. A helyiek azt mondják, az elmúlt időben kevesebb bevándorlót látnak a környéken. Közben minden eddigi rekordot megdöntött a beadott menedékkérelmek száma Magyarországon. Már most háromszor annyi érkezett a bevándorlási hivatalhoz, mint tavaly egész évben. A 123 ezer kérvényezőből mindössze 82 volt jogosult menekültstátuszra.

Háromszor több a menekültkérő idén, mint tavaly egész évben

http://mno.hu/ahirtvhirei/hatarvadasz-szazadok-a-rendorok-szakszervezeteivel-nem-egyeztettek-1301093

Háromszor annyi menedékkérelmet adtak be Magyarországon idén, mint az egész tavalyi esztendőben. A többség háborús övezetekből érkezik.


GAZDASÁG

 

A kormány minden uniós pályázatot kiír 2017 júniusáig

http://profitline.hu/hircentrum/hir/337884/A-kormany-minden-unios-palyazatot-kiir-2017-juniusaig

A 2020-ig tartó uniós ciklus teljes keretösszegére kiírja a pályázatokat a kormány 2017. június 30-ig. A döntésnek az a célja, hogy olyan beruházások valósuljanak meg, amelyek az ország exportképességét növelik vagy új munkahelyeket teremtenek. Az összes EU-s pályázat kiírása 2017 júniusáig olyan versenyelőnyt nyújt a hazai szereplőknek, amelyre nem csak hazánkban, de az Európai Unió más tagállamaiban sem volt még példa – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Nőtt augusztusban az euróövezeti összetett BMI

http://www.vg.hu/gazdasag/nott-augusztusban-az-euroovezeti-osszetett-bmi-455960

A gazdasági növekedés folytatódására és a foglalkoztatási helyzet javulására utaló módon emelkedett az euróövezeti összetett BMI augusztusi előzetes értéke – közölte pénteken a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

Jelentősen romlik Finnország versenyképessége

http://mfor.hu/cikkek/makro/Jelentosen_romlik_Finnorszag_versenykepessege.html

Leminősítés fenyegeti Finnországot a következő hónapokban, miután a szakszervezetek és a munkáltatók nem tudtak megegyezni a munkaerőpiaci reformokban – vélik közgazdászok.

 


EGYÉB

 

Az iskolakezdésre bénul meg Budapest közlekedése

http://www.vezess.hu/hirek/iskolakezdesre-benul-meg-budapest-kozlekedese/63082/

Vasárnap megkezdték a helyreállítási munkákat a budai alsó rakparton a Döbrentei térnél. Az esőzések miatt az Ördög

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Bélára és Bacsó Bélára. Idén újítottunk, hiszen 3 helyszínen egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros