Cikkajánló – 2015. augusztus 19.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Gallóné: Az etikai kódex kiszolgáltatottá tenné a pedagógusokat

http://mno.hu/ahirtvhirei/gallone-az-etikai-kodex-kiszolgaltatotta-tenne-a-pedagogusokat-1300560

A Nemzeti Pedagógus Karnak nincsen törvényi felhatalmazása, hogy jogszabályt alkosson és ebben meghatározza, hogyan viselkedhetnek és öltözködhetnek a tanárok – mondta el a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Kapcsolódó hír: http://mno.hu/ahirtvhirei/etikai-kodex-rangot-ad-a-hivatasnak-1300698

http://www.hrportal.hu/c/pdsz-mindenki-utasitsa-el-a-korbacs-es-szajkosar-kodex-tervezetet-20150818.html

A szakszervezet szerint csak a szerencsén múlik, hogy nem történik több vonatbaleset

http://hu.budapestbeacon.com/tarsadalom/a-szakszervezet-szerint-csak-a-szerencsen-mulik-hogy-nem-tortenik-tobb-vonatbaleset/

Súlyos vonatbaleset történt vasárnap reggel az Aszód-Balassagyarmat vonalon. Összesen huszonegy ember sérült meg. Az elsődleges vizsgálatok szerint az eset hátterében emberi mulasztás áll. A Vasutasok Szakszervezete szerint főként az emberhiánnyal és a munkavállalók túlterheltségével magyarázható, hogy adott esetben a dolgozók figyelmetlenebbek a kelleténél. Az elmúlt években folyamatosan nőtt az olyan vonatveszélyeztetéses esetek száma, amelyeknek következtében egyszerre két szerelvény került egy vágányra – egymással szemben vagy egymás mögé –, s csak a szerencsének köszönhető, hogy eddig nem történt baleset.

Kapcsolódó hír: http://iho.hu/hir/galgai-baleset-kivedeto-lenne-150818

Egyre több magyar munkavállalót bocsátanak el Ausztriában – fontos hogy a dolgozók ismerjék a kollektív szerződést

http://vaol.hu/hirek/egyre-tobb-magyart-bocsajtanak-el-ausztriaban-fontos-hogy-a-dolgozok-ismerjek-a-kollektiv-szerzodest-1720452

Megszaporodtak a szombathelyi és a soproni irodában is a felmondási és elbocsájtási esetek is, mondta el Horváth Csaba a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas megyei képviseletének vezetője. Ismerni kell a kollektív szerződést.

Dávid Ferenc: Elhibázott a Nők 40 program

http://mno.hu/ahirtvhirei/david-ferenc-elhibazott-a-nok-40-program-1300557

Elhibázottnak tartja a nők negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta, hogy ha ugyanezt megtennék a férfiak esetében is, megismételnék a hibát.

Változtatnának az Munka törvénykönyvén – elkészült a hatásvizsgálat

http://www.hrportal.hu/c/valtoztatnanak-az-munka-torvenykonyven-elkeszult-a-hatasvizsgalat-20150818.html

Lezárult az új Munka törvénykönyv hatását vizsgáló kutatási projekt. A napokban a LIGA Szakszervezetek elérhetővé teszi a független kutatók által készített tanulmányt és a jogszabályok módosítására vonatkozó ajánláscsomagot – tájékoztatták a HR Portált.

Gaskónak a Tescóban is szakszervezet fizetett

http://www.napigazdasag.hu/cikk/53834/

Gaskó István nem csak a luxushotelekben töltött éjszakákat fizette a korábban általa vezetett VDSZSZ Szolidaritás bankszámlájáról – derült ki abból a Napi Gazdaság birtokába jutott közérdekű bejelentésből, amelynek alapján a Liga Szakszervezetek uniós forrásból finanszírozott, TÁMOP-projektjei­nek működésével kapcsolatban nemrég nyomozást rendelt el az ügyészség költségvetési csalás gyanúja miatt. A dokumentumok szerint 2013 novemberében a csornai Tescóban is így rendezett egy összesen negyvenegyezer forintos számlát, amin különböző ételek, italok, borok szerepelnek.

Kapcsolódó hír: http://www.hirhatar.hu/index_cikk.php?hh=gasko-mint-orbanisztan-tukorkepe

A LEGNEHEZEBBEN BETÖLTHETŐ MUNKAKÖRÖK EGYIKE A SZAKMUNKÁSOKÉ

http://szakszervezetek.hu/hirek/556-a-legnehezebben-betoltheto-munkakorok-egyike-a-szakmunkasoke

 „Segítség! Ajánljatok egy jó szakembert, aki nem túl drágán, de minél előbb meg tudja csinálni a bojleremet! Kóklerek kíméljenek!” Olyan nehéz manapság mesterembert találni, hogy csak személyes ajánlás útján csörgetik fel a szakikat a lakásfelújítás előtt állók? Csak Mekk Elekek hirdetnek a helyi Szuperinfóban, a „jó szakemberek” már ajánlás útján kerülnek kapcsolatba a megrendelővel?  – olvasható a szegedma.hu-n.

Esély sincs munkát találni a legszegényebb falvakban

http://abcug.hu/esely-sincs-munkat-talalni-a-legszegenyebb-falvakban/

Az ország legrosszabb foglalkoztatottságú faluja csupán pár kilométerre fekszik az egyik legjobbtól, mégis mindkét településen hatalmas gond a munkanélküliség. A borsodi Tornanádaskán egyre több ember jut egyre kevesebb munkára, a fiatalok elhanyagoltak, a képzetlenségük és a cigány származásuk miatt pedig a közmunkán kívül esélyük sincs elhelyezkedni. Tornabarakonyban nincs egy álláskereső se, viszont csak azért, mert alig élnek a faluban, a közelről bejáró munkások szerint pedig épp olyan nehéz az élet, mint bárhol máshol a régióban.

Megkérdezték az alkalmazottakat: a többségnek nem a fizetés a legfontosabb

http://www.szabadfold.hu/aktualis/megkedeztek_az_alkalmazottakat_a_tobbsegnek_nem_a_fizetes_a_legfontosabb

Az európai munkavállalók 57 százaléka hajlandó lenne lemondani a magasabb fizetésről és az előléptetésről, ha ennek fejében esélyt kapna rá, hogy új ismereteket szerezzen, javítsa a munkája és a magánélete közötti egyensúlyt, vagy akár társadalmilag hasznosabb, netán a személyes elégedettségét növelő munkát végezzen – állítja a Kelly Services legújabb felmérése. A magyarországi munkavállalók 51 százaléka hasonlóan vélekedik e kérdésről.

Nehéz a munkába állás

http://www.marmalade.hu/kulcsin/oldal-1/cikk/nehez-a-munkaba-allas

Nehéz a pályaválasztás. Az olyan pályáé, amely életben tartja a fiatalokat és esélyt teremt arra, hogy meg is éljenek és még családot is el tudjanak később abból tartani. A fiatalok egyre később tűnnek fel a munkaerőpiacon.

A férfiak félthetik az állásukat a robotoktól

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/a-ferfiak-felthetik-az-allasukat-a-robotoktol/

Sok közgazdász és technikai szakértő véli, hogy a világ egy új ipari forradalom küszöbén áll, ahol a mesterséges intelligencia és a robotika könyörtelen ütemben elavulttá teszi majd az emberi munkaerőt. Egyáltalán nem biztos, hogy ennek a többség örülni fog.

Figyelnek a munkavállalók egészségére

http://www.profession.hu/cikk/20150818/figyelnek-a-munkavallalok-egeszsegere/5736

A Nógrád megyei lakosok munkaképességének javításáért indítottak programot a térségben; ennek részeként decemberig 12 500 embert vonnak be szűrővizsgálatokba – közölte a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség, amely egy héttagú konzorcium vezetőjeként 537 millió forint támogatást nyert a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) pályázatán, a konzorcium tagja Nógrád megye három kórháza is.


KÖZÉLET

 

Megélhetési kivándorlók

http://www.stop.hu/belfold/megelhetesi-kivandorlok/1352206/

A kormány szemérmesen úgy fogalmaz, a magyar munkavállalók nem megélhetési bevándorlók az uniós országokban, csak egy másik tagállamban vállalnak munkát. A ködösítés azonban nem változtat a lényegen: a jól képzett magyar szakmunkások közül számosan, a jobb megélhetés reményében külföldön dolgoznak, így egyre több ágazatban okoz leküzdehetetlen akadályt a szakember hiány.

Nem elég a kerítés: munkába állnak a határvadászok

http://privatbankar.hu/makro/nem-eleg-a-kerites-munkaba-allnak-a-hatarvadaszok-284755

Szeptember elejétől tevékenykedhetnek a déli biztonsági kerítés hatékonyságának növelése érdekében az úgynevezett határvadász századok – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő.


GAZDASÁG

 

Ennyivel volt nagyobb a fizetés júniusban

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ennyivel_volt_nagyobb_a_fizetes_juniusban.601991.html

Júniusban 3,6 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 4,7 százalékos volt a növekedés – közölte KSH.

hirdetés

Háborúskodás a valós adatokért

http://nepszava.hu/cikk/1067026-haboruskodas-folyik-a-valos-adatokert/

A kormány a saját adataira hivatkozva derűlátó a kiskereskedelmi forgalom és foglalkoztatás ügyében, mert szerintük mindkettő növekedett, a vasárnapi boltzár ellenére. A statisztika azonban korántsem fest ilyen szép képet az ágazat helyzetéről. A forgalom részben az online kasszák piactisztító hatására bővült, az áruházláncok ugyanakkor főként az egyre fogyatkozó szakképzett munkaerőt keresik.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a