Cikkajánló – 2015. augusztus 18.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Czunyiné: a KLIK továbbra is komoly anyagi gondokkal küzd

http://www.atv.hu/belfold/20150818-czunyine-a-klik-tovabbra-is-komoly-anyagi-gondokkal-kuzd/hirkereso

Még ebben a hónapban valamennyi tartozását kifizeti a Klebersberg Intézményfenntartó Központ és a tankönyvellátással sem lesznek gondok – ezt a köznevelésért felelős államtitkár közölte az ATV kérdésére, a Pedagógusok Szakszervezete viszont továbbra is aggódik a KLIK finanszírozása miatt.

Más fizetést kapnak a szakácsok és a szociális munkások

http://www.hrportal.hu/c/mas-fizetest-kapnak-a-szakacsok-es-a-szocialis-munkasok-20150817.html

A tavalyi bérpótlék után idén bérkiegészítést kapnak a szociális szférában dolgozók, ami elérheti a 68 ezer forintot is – mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Csak a vakszerencsének köszönhető, hogy nincs annyi vonatbaleset?

http://mno.hu/ahirtvhirei/csak-a-vakszerencsenek-koszonheto-hogy-nincs-annyi-vonatbaleset-1300485

A rendőrség még vizsgálja a vasárnapi nógrádi vonatbaleset körülményeit, a Vasutasok Szakszervezete szerint azonban a MÁV-dolgozók túlterheltsége is oka lehet a történteknek. A vasúttársaság cáfol, szerintük a MÁV minden törvényi előírásnak eleget tesz a foglalkoztatásnál.

Kapcsolódó hír: http://www.hirado.hu/2015/08/17/a-vasuti-erdekegyezteto-tanacs-osszehivasat-keri-a-szakszervezet/?source=hirkereso

Nem életszerű a 40+ a férfiaknak

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/nem-eletszeru-a-40-a-ferfiaknak-455809

Több munkavállalói érdekképviselet is nemtetszését fejezte ki a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulását illetően. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete mellett az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés sem tartja elégségesnek, hogy a férfiak 40 év munkaviszony után mehessenek nyugdíjba. Mindkét szakszervezet úgy véli, valódi és átgondolt reformra van szükség a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében.

Kapcsolódó hír: http://www.napigazdasag.hu/cikk/53837/

Nyugdíjreformot sürget az ÉSZT

http://magyarhirlap.hu/cikk/33137/Nyugdijreformot_surget_az_ESZT

Három korhatárt vezetnének be. A negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetősége önmagában nem elégséges átalakítás, ezért további reformlépéseket szorgalmaz az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés.

Vazallusnak tekintik a tanárokat – aláírásgyűjtés az etikai kódex ellen

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/vazallusnak-tekintik-a-tanarokat-alairasgyujtes-az-etikai-kodex-ellen-625418

A nyári szünet és a szabadságolások ellenére már több mint ezren írták alá a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) napokban indított internetes petícióját, mellyel az érdekképviselet a tanárok etikai kódexe ellen gyűjt aláírásokat.

Megtanítják, hogyan vállaljunk munkát

http://www.profession.hu/cikk/20150817/megtanitjak-hogyan-vallaljunk-munkat/5730

Munkavállalói ismereteket tanítanak a szakoktatás rendszerében. Szakiskolák tesztelték a Liga Szakszervezetek által kidolgozott Munkavállalói ismeretek című tananyagot, amely később bekerül a szakoktatás rendszerébe – közölte az érdekvédelmi szervezet.

Luxushotelekre költött Gaskó István?

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/luxushotelekre-koltott-gasko-istvan

Több százezer forintot költött Gaskó István luxushotelekre a szakszervezet pénzéből- ezt állítja a VDSZSZ új elnöke. Bárány Balázs az RTL Híradónak azt mondta: a szakszervezet korábbi vezetője egy éjszakára több mint százötvenezret fizetett egy – a Várban lévő- luxushotelben. Gaskó István először nyilatkozott a Híradónak, azt mondta: a szakszervezeti munkához kapcsolódóan fogadott vendéget a luxuszállodában. Később azonban letiltotta az interjút. A BRFK hűtlen kezelés miatt nyomoz, az ügyészség pedig a VDSZSZ-szel kapcsolatos más ügyekben vizsgálódik.

A papírok miatt kell bejárni dolgozni

http://www.minuszos.hu/a-papirok-miatt-kell-bejarni-dolgozni/

Egy friss felmérés során a munkavállalóknak mindössze 17 százaléka mondta azt, hogy vállalata, „szinte” papírmentesen működik, sok online és automatizált folyamatot működtetve. A válaszadók 41 százaléka szerint éppen zajlik a munkafolyamatok továbbfejlesztése az internetes technológia alkalmazásával.

„Van munka, csak mindenki a nagy lóvét akarja” – szakmunkás szemmel

http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/08/van-munka-csak-mindenki-a-nagy-lovet-akarja-szakmunkas-szemmel.html

„Segítség! Ajánljatok egy jó szakembert, aki nem túl drágán, de minél előbb meg tudja csinálni a bojleremet! Kóklerek kíméljenek!” Olyan nehéz manapság mesterembert találni, hogy csak személyes ajánlás útján csörgetik fel a szakikat a lakásfelújítás előtt állók? Csak Mekk Elekek hirdetnek a helyi Szuperinfóban, a „jó szakemberek” már ajánlás útján kerülnek kapcsolatba a megrendelővel?

Ne mindig foglalkozzunk a munkahelyi kritikával!

http://www.profession.hu/cikk/20150817/ne-mindig-foglalkozzunk-a-munkahelyi-kritikaval/5714

Folyamatosan megjegyzéseket, visszajelzéseket kapunk a munkánkról, ám ezek egy részével nem érdemes foglalkozni.

Még mindig nem gondolunk a saját mobilok veszélyeire

http://biztonsagportal.hu/meg-mindig-nem-gondolunk-a-sajat-mobilok-veszelyeire.html

A magántulajdonú mobil eszközök tömegével jelennek meg a munkahelyeken, de sok esetben mindezt a védelmi intézkedések nem követik. Ezért a kockázatok gyorsan fokozódnak.

Kapcsolódó hír: http://www.minuszos.hu/igy-dolgozunk-mi/

Nem bíznak a munkavállalók a szakmai előrelépésben

http://www.metropol.hu/mellekletek/allasoktatas/cikk/1352163

A magyar munkavállalók 40%-a számít egy éven belül előléptetésre – derült ki a Profession.hu, a munkahelyi előrelépési lehetőségeket vizsgáló kutatásából.

Németország: felhajtotta a fizetéseket a minimálbér bevezetése

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/08/17/nemetorszag-felhajtotta-a-fizeteseket-a-minimalber-bevezetese/

A keleti tartományok lakói és a képzettség nélküli munkavállalók jártak legjobban az intézkedéssel.

 


KÖZÉLET

 

Nem lesz kötelező énekóra, „csak” mindennap énekelni kell az iskolákban

http://nol.hu/belfold/nem-lesz-mindennapos-enekora-1557829

A humánminiszter párhuzamos valóságában a pedagógusok megkapták az elmaradt juttatásaikat, a kötelező éneklést pedig be sem akarta vezetni.

Elkészült a drótakadály Csongrád megyében

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-750124

Elkészült a gyorstelepítésű drótakadály a magyar-szerb határ Csongrád megyei szakaszán, Ásotthalomtól Kübekházáig – tájékoztatta a honvédség Csongrád megyei 1-6 munkacsoportjának parancsnoka hétfőn Mórahalmon az MTI-t.


GAZDASÁG

 

Vasárnapi boltzár: hárítja a trükközés vádját az NGM

http://nol.hu/gazdasag/kozlemenyben-haritja-az-ngm-a-trukkozes-vadjat-1557841

A tárca magyarázkodásában jókorákat csúsztat: az online kasszaadatokat próbálja a statisztikai hivatal becsléseivel igazolni, olyan állításokat cáfolva, amiket le sem írtunk. A cikkünk által felvetett problémára viszont a minisztérium továbbra sem válaszol.

Ahol sok munka van, ott drágább a lakás

http://www.profession.hu/cikk/20150817/ahol-sok-munka-van-ott-dragabb-a-lakas/5724

Az idei év első negyedévében országszerte átlagosan 25 százalékkal emelkedtek az albérleti díjak – mondta Rutai Gábor, a Duna House munkatársa az M1 aktuális csatornán.

 


EGYÉB

 

Ma nem biztos, hogy beérnek a munkahelyükre a Budapesten dolgozók

http://www.hrportal.hu/c/ma-nem-biztos-hogy-beernek-a-munkahelyukre-a-budapesten-dolgozok-20150818.html

Az MTI ma reggeli híre szerint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több járata terelőúton vagy egyáltalán nem közlekedik egyes szakaszokon a hétfő esti vihar miatt. Egy óra alatt több eső esett este a főváros belső részén, mint az augusztusi havi átlag.

Bőven adott munkát a vihar a tűzoltóknak

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=190307

Országszerte több mint 350 helyszínre riasztották a tűzoltókat. A legtöbb bejelentést a fővárosból és az agglomerációból kapták, de a Balaton déli partján, több Somogy megyei településen is számos kár felszámolásában kell még segítenie a katasztrófavédelemnek- mondta el Hajdu Márton szóvivő az M1 állami hírcsatorna műsorában. Az intenzív esőzések után felgyülemlett jelentős mennyiségű csapadék miatt sok helyen akadtak el tömegközlekedési járművek és személygépkocsik az utakon, volt, akit a tűzoltóknak kellett kimenteniük az autójából- tette hozzá. (MTI)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a