Cikkajánló – 2015. augusztus 17.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Petíciót indítottak a tanároknak készülő etikai kódex ellen

http://www.atv.hu/belfold/20150816-peticiot-inditottak-a-tanaroknak-keszulo-etikai-kodex-ellen/hirkereso

Már több mint ezren írták alá azt a petíciót, amely a tanároknak készülő etikai kódex visszavonását követeli. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a tervezet az alaptörvénnyel is ellentétes. A kódex egyebek mellett azt várja a tanároktól, hogy küzdjenek az elszürkülés ellen és ne létesítsenek intim testi kapcsolatot diákjaikkal.

Aláírást gyűjtenek a tanárok a ”korbács és szájkosár” ellen

http://eduline.hu/kozoktatas/2015/8/15/Korbacs_es_szajkosar_a_tanarok_etikai_kodex_VOR9R8#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2015_8_15

Teljes mértékben elutasítja a Nemzeti Pedagógus Kar által készített etikai kódexet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Petíciót is indítottak ellene.

Kapcsolódó hír:

http://index.hu/belfold/2015/08/15/alairast_gyujtenek_a_tanarok_az_etikai_kodex_ellen/

Vasutasok Szakszervezete: egyre több az életveszélyes helyzet

http://www.hir24.hu/belfold/2015/08/16/vasutasok-szakszervezete-egyre-tobb-az-eletveszelyes-helyzet/

Vasárnap reggel Nógrádban ütközött össze két vonat. Az érdekképviselet szerint túlhajszoltak, ezért figyelmetlenek a dolgozók.

Kapcsolódó hír: http://www.168ora.hu/itthon/nogradi-vonatbaleset-evente-legalabb-tizszer-van-hasonlo-veszhelyzet-138335.html

Nyugdíjreformot sürget az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés

http://www.hrportal.hu/c/nyugdijreformot-surget-az-ertelmisegi-szakszervezeti-tomorules-20150817.html

Nyugdíjreformot sürget az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), mert nem tartják elégségesnek a rendszer átalakítását úgy, hogy negyven év munkaviszony után mehessenek nyugdíjba a munkavállalók.

Jól jártak az áruházi dolgozók a vasárnapi bezárással

http://www.napigazdasag.hu/cikk/53176/

A legutóbbi foglalkoztatási adatok szerint a kötelező vasárnapi pihenőnap márciusi bevezetése után kismértékben csökkent a fizikai foglalkozású, főként részmunkaidőben dolgozó áruházi alkalmazottak száma a kereskedelemben: áprilisban és májusban összesen 2300 fővel. A szakszervezet szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók a vasárnapi zárva tartás nyertesei.

Az úton végig kell menni

http://nol.hu/velemeny/az-uton-vegig-kell-menni-1557435?system=cachefrissit&ajax=1&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201508

Nehogy azt higgye Balogh doktor, hogy ezzel minden el van intézve. Ismeretes, hogy a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökeként eljárást indított Sándor Mária, a fekete ruhás ápolónő ellen, aki az egészségügyi dolgozók és a velük cinkos betegtársadalom Jeanne d’Arcjaként hetenként hívja fel a figyelmet a kórházak szerinte tarthatatlan helyzetére, s ezzel „többszörösen megszegte az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó Etikai Kódex szabályait.”

Tárki: külföldre menne a magyar tanulók 45 százaléka

http://hvg.hu/gazdasag/20150817_Kulfoldre_menne_a_magyar_tanulok_45_szaza?s=hk

A német és az osztrák uniós munkaerőpiac teljes megnyitása miatt megugrást követően 2013 óta 10-14 százalékon stabilizálódott azok aránya, akik külföldön képzelik el jövőjüket – mondta Sík Endre, a Tárki vezető kutatója az intézet legújabb felméréséről az InfoRádióban. A 25 év alattiak 39 százaléka külföldön képzeli el a jövőjét, a tanulók között ez az arány 45 százalékos

Jó ütemben válunk a képzetlen, rosszul fizetett munkások országává

http://hvg.hu/kkv/20150817_Jo_utemben_valunk_a_kepzetlen_rosszul_fiz?s=hk

Magyarországon az utóbbi három évben egyes értelmezések szerint számos, igazából azonban nem sok munkahely jött létre, ráadásul ezeknek a fele olyan, ahol alacsonyak a fizetések. Európa legtöbb országában ez nem így van, a többség úgy jött ki a 2008-as válság okozta munkaerő-piaci sokkból, hogy a jól fizetett munkakörök számát is növelni tudta. Mi szembe megyünk a fő trenddel, nálunk a képzett embereket foglalkoztató, nagyobb hozzáadott értéket termelő, és ezért magas fizetéssel honorált állások csak kis arányban jönnek létre.

Így változott évről évre a katasztrófavédelem létszáma

http://www.langlovagok.hu/html/tuzvonal/1088.shtml

Csökkent a vonulós tűzoltók száma, és több közalkalmazottat foglalkoztatnak,  mint amennyi státusz van rá. A katasztrófavédelem rendszeresített létszáma július 1-jén 11 321 fő volt – derült ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szolgáltatott adatokból egy közérdekűadat-igénylés kapcsán. A hivatásos tűzoltói helyek száma 10 595, a közalkalmazottaké 399, a munkavállalóké 87, a kormánytisztviselőké 240.

Minden az idénymunkáról

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/minden-az-idenymunkrol

Most van a szezonja az idénymunkának. Szedik a gyümölcsöt, dolgoznak az idegenforgalomban. Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi CLXXV. törvény fogalomrendszere szerint, idénymunka: a Munka Törvénykönyv 90. § c) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő munka.

 


KÖZÉLET

 

Augusztus végére elkészül a biztonsági határzár

http://www.hirado.hu/2015/08/14/augusztus-vegere-elkeszul-a-biztonsagi-hatarzar/?source=hirkereso

Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter pénteki munkaértekezleten egybehangzóan kijelentette: a jövő keddi kormányülésre készülő jelentésükben rögzítik, hogy a magyar-szerb határon az építés a korábban meghatározott határidőknek megfelelően halad, „a határ augusztus 31-re műszaki rendszerrel történő lezárásának akadályát nem tapasztalták”- tájékoztatta a két tárca közös közleményében az MTI-t.

Visszaállítaná a határellenőrzést az osztrák rendőr szakszervezet a menekültáradat miatt

http://infovilag.hu/hir-32936-visszaallitana_hatarellenorzest_az_osztr.html

A keleti tagállamok lázadoznak az ellen, hogy az EU rá akarja beszélni őket: fogadjanak be többet a kontinensre zúduló menekültekből. Az ügyben vita alakult ki az egykori szovjet tömb tagjai, illetve Berlin és Brüsszel között – írja a Sunday Times. A Welt helyszíni tudósítása Európa várótermének nevezi Szerbiát, amely még türelmes, de mi lesz, ha teljes hosszában állni fog a magyar határzár? A Der Standard beszámolója szerint az osztrák rendőr szakszervezet vezetője el tudja képzelni, hogy a menekültáradat miatt időlegesen visszaállítsák az ellenőrzést a magyar–osztrák határon, azaz ugyanúgy látja a helyzetet, mint német kollégája.

Vásáry Tamás: szükség van a mindennapos éneklésre és zenélésre

http://www.dehir.hu/kultura/vasary-tamas-szukseg-van-a-mindennapos-eneklesre-es-zenelesre/2015/08/14/

Budapest – Az elmúlt időszakban háttérbe szorult Kodály-módszer felelevenítése fontos feladat a neves muzsikus szerint.


GAZDASÁG

 

Fidesz: a Jobbik a szocialistákkal együtt nyugdíjcsökkentésért kampányol

http://www.stop.hu/belfold/fidesz-a-jobbik-a-szocialistakkal-egyutt-nyugdijcsokkentesert-kampanyol/1350866/

A Fidesz szerint a Jobbik a szocialistákkal együtt nyugdíjcsökkentésért kampányol, mivel ilyen hatása lenne a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjazása.

Vizsgálják az ESZOSZ tevékenységét

http://nepszava.hu/cikk/1066723-vizsgaljak-az-eszosz-tevekenyseget/

Vizsgálják az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) tevékenységét – közölte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára, reagálva az MSZP ezzel kapcsolatos szombati sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Kapcsolódó hír: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/vizsgalja_a_kormany_a_milliardos_eu-s_munkapiaci_projekt_hatteret.601863.html

Folytatódhat az elnéptelenedés

http://www.vg.hu/gazdasag/onkormanyzatok/folytatodhat-az-elneptelenedes-455692

A munkahelyek hiánya a legnagyobb gond: leginkább ez okozza az elnéptelenedést a falvakban és az aprófalvakban az önkormányzati szövetségek elnökei szerint. Az uniós források szétosztása pedig nemhogy visszafordítaná, hanem még erősíti is a folyamatot. A szakértők nem látják, hogy a következő években megoldódna a probléma.

 


EGYÉB

 

Rengeteg munkát adott a vihar a tűzoltóknak

http://www.origo.hu/itthon/20150817-rengeteg-munkat-adott-a-vihar-a-tuzoltoknak.html

Országszerte számos helyen okozott károkat a vasárnap érkezett vihar. Több helyen, köztük a fővárosban jelenleg is dolgoznak a tűzoltók – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Duplázható a díjmentes kápé

http://www.azenpenzem.hu/cikkek/duplazhato-a-dijmentes-kape/2687/?=hirkereso

2015. augusztus 17. Az idén év végéig a Budapest Bank a munkáltatói bérmegállapodással nyitott számlacsomagok tulajdonosainak a pénzügyi rezsicsökkentés keretében előírt díjmentes készpénzfelvétel lehetőségét a kétszeresére emeli. A csoportos bérszámlás feltételek között másutt is akad változás. Mielőtt azonban valaki változtatásra szánná el magát, érdemes jól megvizsgálnia jelenlegi számlája költségeit.

BM: Magyarországot is sújtja a nemzetközi emberkereskedelem

http://www.atv.hu/belfold/20150816-bm-magyarorszagot-is-sujtja-a-nemzetkozi-emberkereskedelem/hirkereso

Magyarországot is súlyosan érinti a nemzetközi emberkereskedelem, főként a prostitúciós jellegű, sőt újabban már a munkacélú kizsákmányolás is – mondta Berta Krisztina, a Belügyminisztérium (BM) európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára az M1-en szombat este.

Klímaváltozás, avagy „csak” kánikula: ugyan van, aki forrón szereti, na de ennyire?

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/klimavaltozas-avagy-csak-kanikula-ugyan-van-aki-forron-szereti-na-de-ennyire?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

Csak júliusban nyolc hőhullámot voltunk kénytelenek elviselni, s forró napokból augusztusban sincs hiány. Bötkös Tamás, a pogányi meteorológiai állomás munkatársa szerint mindez nem rendkívüli, nyolcvan, kilencven éve is előfordult hasonló. Ugyanakkor egy felmérés szerint a dél-dunántúliak aggódnak a klímaváltozás miatt.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje