Cikkajánló – 2015. augusztus 14.

 

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Van, aki visszaküldte a bérkiegészítést

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/van-aki-visszakuldte-a-berkiegeszitest

Van olyan szociális dolgozó, aki visszaküldte a bérkiegészítést az államtitkárnak, mert megalázónak érezte, hogy 39 év munkaviszony után bruttó 8 ezer forintot sem kapott. Az államtitkár bejelentése szerint a 93 ezer dolgozóból 63 ezren kaptak béremelést, 1650 és 68 ezer forint közötti összeget.

Újabb jelentés a pedagógusokról

http://nepszava.hu/cikk/1066521-ujabb-jelentes-a-pedagogusokrol

Nem lesz könnyű dolguk a tanároknak a következő tanévben sem: az oktatási rendszer átalakításai mellett sokaknak a minősítési eljárással, tanfelügyelettel, megnövekedett óraszámokkal is számolniuk kell. A pedagógusminősítési eljárás keretében a “számonkérő bizottság” jelentést is készít minden egyes pedagógusról. Mindemellett több évfolyamon már az új kerettantervek szerint kell oktatni, a mindennapos testnevelés pedig szeptembertől az általános és középiskolák összes osztályában kötelező lesz.

Lesz pluszpénz, de sokan nem kapnak semmit

http://nol.hu/belfold/lesz-pluszpenz-de-sokan-nem-kapnak-semmit-1557273

Bár automatikusnak tűnik a 2013-as béremelés mostani „alapbéresítése”, sokakat érhet nagy meglepetés a többletpénz első, szeptemberi kifizetésekor. Az érintett szakdolgozók zöme 5–12 ezer forintra számíthat. Az egészségügyi intézményekben dolgozók jó részének, így az asszisztenseknek, illetve a műszaki terület alkalmazottainak egyetlen fillér sem jut.

44 ezer fiatalnak ajánlották fel az Ifjúsági Garancia Programot

http://www.hrportal.hu/hr/44-ezer-fiatalnak-ajanlottak-fel-az-ifjusagi-garancia-programot-20150814.html

Július végéig a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat több mint 44.000 fiatalnak ajánlotta fel az Ifjúsági Garanciában való részvétel lehetőségét. Az érdemi előkészítő szakaszba 11 ezer fő lépett, akik közül több mint 9.600 fő meg is kapta az ajánlatot, derül ki az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság közleményéből.

Kárfelelősség a közszférában

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/karfelelosseg-a-kozszferaban

A munkaviszony jellegű jogviszonyokban a felek által egymásnak okozott károk megtérítésénél általában érvényesülő alapelv a gyengébb fél, a munkát végző személy védelme. A munkajogi felelősség aszimmetrikus: míg a munkavállaló kárfelelősségének mértéke vétkességétől függ, szubjektív alapon felel, addig a munkáltató felelőssége objektív, vétkességtől függetlenül fennáll. A munkajogi kárfelelősség eme legfőbb alapelve érvényesül a közszféra munkajogában is. Cikkünkben párhuzamosan tekintjük át a közalkalmazotti és a közszolgálati (kormányzati szolgálati) jogviszonyban érvényesülő kárfelelősséget.

Székely Tamás már nem mond nemet a Jobbikra

http://www.napigazdasag.hu/cikk/53315/

Új szelek fújnak a szakszervezeti mozgalom háza táján, feladni látszik korábban hangoztatott Jobbik-ellenességét a baloldali szuperszakszervezetként emlegetett Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz).

Nyugdíj nélküli nyugalom

http://nol.hu/velemeny/nyugdij-nelkuli-nyugalom-1557257

Feloldhatatlannak látszik az ellentét a férfiakat 40 év munka után pihenni küldő szakszervezet és a korai nyugdíj bevezetése miatt költségvetési katasztrófát vizionáló pénzügyi szakértők között. A szakszervezetek véleménye egy szempontból érthető. Negyven év iszonyú sok.

A munkavállalók jogviszonyát ellenőrizte az NGM, a munkaadók 84 százalékánál volt szabálytalanság

http://www.stop.hu/epiteszet/a-munkavallalok-jogviszonyat-ellenorizte-az-ngm-a-munkaadok-84-szazalekanal-volt-szabalytalansag/1350085/

Összesen 1036 vállalkozást érintett a munkavállalók jogviszonyának rendezettségére irányuló akcióellenőrzés, amely a vizsgált munkáltatók 84 százalékánál tárt fel valamilyen munkaügyi jogsértést – derül ki az ellenőrzést végző Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentéséből.

Felfüggesztette három vezető tisztségviselőjét a VDSzSz Szövetség

http://www.mon.hu/felfuggesztette-harom-vezeto-tisztsegviselojet-a-vdszsz-szovetseg/2895713?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Budapest, 2015. augusztus 13., csütörtök (MTI) – Kezdeményezi a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) Szövetség szövetségi tanácsa három vezető tisztségviselő visszahívását a szövetség kongresszusánál, a döntésig a szövetségi tanács a tisztségviselőket tisztségükből felfüggesztette.

Fehéredik az alkalmi munka világa

http://www.napigazdasag.hu/cikk/53283/

Egyre többször jelentik be alkalmi munkásaikat a gazdaság szereplői. Idén, az esztendő első felében félmillió ember talált magának – átlagban három hétig tartó – időszakos munkát, az államkasszához pedig hat hónap alatt hatmilliárdnyi bevétel érkezett. Szakmai vélekedés szerint a viszonyok tisztulása egyértelmű, a csekély közteher miatt nemigen éri meg a visszaélés.

A béren kívüli juttatás nem csak a dolgozónak jó

http://www.hrportal.hu/hr/a-beren-kivuli-juttatas-nem-csak-a-dolgozonak-jo-20150814.html

Vannak juttatások, melyek gazdasági területek élénkítésére szolgálnak. Más juttatások szociális gondoskodó programot valósítanak meg. Azonban a munkáltatóknak az is célja, hogy a juttatás valamilyen módon a cég érdekét is szolgálja, írja Fata László cafetera szakértő.

Felmondott egy soproni cég összes dolgozója

http://nepszava.hu/cikk/1066502-felmondott-egy-soproni-ceg-osszes-dolgozoja

Szeptemberre alkalmazottak nélkül marad egy húsz éve működő soproni vállalkozás. A cégvezető képtelen versenyezni az osztrák bérekkel, így minden dolgozója Ausztriában vállalt munkát.

Leléptek a pékjeink és henteseink is

http://nol.hu/gazdasag/leleptek-a-pekjeink-es-henteseink-is-1557029

A szakszervezet szerint béremelés nélkül nem lehet itthon tartani a képzett áruházi munkaerőt. A munkaadók egy része már emelne a béreken, ám nem mer: fél, hogy nem lesz nyereséges a boltja, és a Fidesz fura szabálya miatt akkor be kell zárnia.

Anyaság vs. munka – mi a legjobb megoldás?

http://www.nlcafe.hu/csalad/20150813/anyasag-munka/

Miután a nő szült, a férfi dolga a pénzkeresés, a család eltartása. Sokan gondolják így. Nem a nő dolga lenne, hogy a picur mellől visszamenjen a kemény munka világába. A gyereknek legyen anyja! A háztartást se idegen vezesse már! Igen, igen, de…

Keresztes hadjáratot hirdetett a fizetetlen munka ellen a Genfben csövező ENSZ-gyakornok

http://444.hu/2015/08/13/keresztes-hadjaratot-hirdetett-a-fizetetlen-munka-ellen-a-genfben-csovezo-ensz-gyakornok/

A sátorban csövelő ENSZ-gyakornok felszólította a világ ingyen dolgozó gyakornokait, hogy álljanak ki a jogaikért. A 22 éves új-zélandi David Hyde azzal került be a hírekben, hogy mivel nem tud magának lakást bérelni, amíg az ENSZ-nél gyakornokoskodik Genfben, egy sátorban kell laknia.

A munkáltatók is belejöttek a kánikulába

http://www.weborvos.hu/hirek/a_munkaltatok_is_belejottek_a/225368/

Az ellenőrzések alapján a munkáltatók egyre inkább betartják a hőséggel kapcsolatos óvintézkedéseket – közölte a Fővárosi Kormányhivatal csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint munkavédelmi akcióellenőrzést tartottak a Fővárosi Kormányhivatal munkatársai a harmadfokú hőségriasztás miatt. Elsősorban olyan munkahelyeket ellenőriztek, ahol a munkavállalókat közvetlenül éri a hőség, de zártterű munkahelyeken is jártak.

Az egészséges szervezetet is megterheli a nyár leghosszabb hőhulláma

http://hvg.hu/idojaras/20150814_Az_egeszseges_szervezetet_is_megterheli_a

Pénteken továbbra sem várható fronthatás, folytatódik a hőség. A nyár leghosszabb hőhulláma az egészséges szervezetet is extrém módon megterheli. A fáradtság, dekoncentráltság sokaknál jellemző lesz. A kimerültség miatt a munkateljesítmény is alacsony lehet.


KÖZÉLET

 

Még több pénz jut a fiatalok hazacsábítására

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/meg-tobb-penz-jut-a-fiatalok-hazacsabitasara-1299996

Bővítené a kormány a Gyere haza, fiatal program 100 millió forintos keretét, és a célcsoportot is kiterjeszthetik, amennyiben népszerűnek bizonyul a kezdeményezés – derül ki Tállai András államtitkár közléséből. A frissítés sokat lendíthet a programon, tekintve, hogy a jelenlegi feltételek mellett egyelőre mindössze tizenegy külföldről hazatérő fiatalt tudtak elhelyezni a magyar munkaerőpiacon.

Parragh László: a jó szakképzési rendszer a versenyképesség feltétele

http://magyarhirlap.hu/cikk/32950/Parragh_Laszlo_a_jo_szakkepzesi_rendszer_a_versenykepesseg_feltetele

A jó szakképzési rendszer a versenyképesség alapvető feltétele, erősíti az adott ország tőkevonzó képességét, a rossz pedig gyengíti – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a WorldSkills rendezvényen Sao Paulóban azt követően, hogy Tállai Andrással, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkárával helyi idő szerint csütörtökön felkereste a rendezvény helyszínét.

Novák Katalin: Húsz éve nem volt ilyen magas a termékenységi mutató

http://magyarhirlap.hu/cikk/32860/Novak_Katalin_Husz_eve_nem_volt_ilyen_magas_a_termekenysegi_mutato

Egyre több gyermek születik Magyarországon, az elmúlt két évben folyamatosan nőtt a születések száma – mondta az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Férfi 40: az ellenzék politikai lehetősége?

http://nepszava.hu/cikk/1066465-ferfi-40-az-ellenzek-politikai-lehetosege

Amennyiben sikeres lesz a szakszervezetek aláírásgyűjtése, az lépéskényszerbe sodorhatja a kormányt – összegezte a Policy Agenda elemző cég, miután megvizsgálta, milyen hatása lenne a magyar belpolitikára, ha népszavazást írnának ki a férfiak 40 éves munkaviszonnyal való nyugdíjba vonulási lehetőségéről.

MSZP: azonnali és valódi béremelést!

http://nepszava.hu/cikk/1066520-mszp-azonnali-es-valodi-beremelest

A legfrissebb Eurostat-adatok szerint a magyar minimálbér ma az egyik legalacsonyabb Európában. Ráadásul úgy, hogy az Eurostat a bruttó minimálbért veszi figyelembe, és amíg a szocialista kormányok idején a minimálbér adómentes volt, addig a Fidesz 16%-kal adóztatta meg – írja közleményében Varga László, a Vállalkozásfejlesztési bizottság alelnöke.

LMP: a kormány inkább elvett a minimálbért keresőktől

http://nepszava.hu/cikk/1066527-lmp-a-kormany-inkabb-elvett-a-minimalbert-keresoktol

A kormány az elmúlt években sokkal inkább elvett a minimálbért kereső emberektől, mint adott nekik – reagálta az LMP Tuzson Bencének, a Fidesz frakció szóvivőjének csütörtöki bejelentésére.

Kapcsolódó hír: http://magyarhirlap.hu/cikk/32868/Tuzson_Bence_Ot_ev_alatt_kozel_masfelszeresere_nott_a_minimalber

Lázár: jövő héten döntenek az újabb plakátkampányról

http://nepszava.hu/cikk/1066514-lazar-jovo-heten-dontenek-az-ujabb-plakatkampanyrol

Ha csütörtök, akkor Kormányinfó. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a nyári “vakáció” után ismét megtartja szokásos heti sajtótájékoztatóját. Téma nem is lehet más, mint a menekültügy.

Péterfalvi szerint rendben volt a nemzeti konzultáció

http://nol.hu/belfold/peterfalvi-szerint-szabalyos-volt-a-nemzeti-konzultacio-1557117

A Miniszterelnökség a hatályos adatvédelmi előírásoknak megfelelően járt el a bevándorlásról és terrorizmusról szóló nemzeti konzultáció során, betartotta a különböző adatbázisok elkülönített tárolására és az adatok törlésére vonatkozó előírásokat – állapította meg Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

 


GAZDASÁG

 

Stagnál a forint

http://nepszava.hu/cikk/1066585-stagnal-a-forint

A dollárral szemben enyhén erősödött, többi vezető valutával szemben nem változott a forint árfolyama előző esti jegyzéseihez képest péntek reggelre a nemzetközi devizapiacokon.

Olcsóbb lett a benzin ára

http://nepszava.hu/cikk/1066579-olcsobb-lett-a-benzin-ara

A csökkentéssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 363-364 forintra mérséklődött, a gázolajé 351-353 forint maradt. Legutóbb szerdán változtak az árak, akkor bruttó 2 forinttal csökkent a gázolaj és 5 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi ára.


EGYÉB

 

Nem enyhül a kánikula

http://mno.hu/idojaras/nem-enyhul-a-kanikula-1300020

Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk.

Az ország legnagyobb részén nem lesz csapadék, ugyanakkor elsősorban északkeleten egy-egy zápor, zivatar kialakulását nem lehet teljesen kizárni. A délkeleti szél helyenként megélénkülhet.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a