Cikkajánló – 2015. augusztus 13.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Munkavállalói ismeretek a szakoktatás rendszerében

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/16021-munkavallaloi-ismeretek-a-szakoktatas-rendszereben

Szakiskolák tesztelték a Liga Szakszervezetek által kidolgozott Munkavállalói ismeretek című tananyagot, amely később bekerül a szakoktatás rendszerébe – tájékoztatta az érdekvédelmi szervezet szerdán az MTI-t.

Kapcsolódó hír: http://www.hrportal.hu/c/tudod-mit-kell-tenned-ha-munkavallalo-leszel-20150812.html

A magyarok kétharmada nyaralás közben sem teljesen szabad

http://www.turizmusonline.hu/cikk/a_magyarok_ketharmada_nyaralas_kozben_sem_teljesen_szabad

Nem jár le a szolgálat a munkaidő végével: a magyar munkavállalók többségének még a szabadsága alatt is rendelkezésre kell állnia, ha céges ügyben keresik, bár a megkérdezettek fele egyáltalán nem örül annak, ha az irodán kívül munkával kell foglalkoznia, derült ki a Randstad Workmonitor legfrissebb adataiból.

Kapcsolódó hír: http://www.profession.hu/cikk/20150813/a-magyarok-ketharmada-szabadsag-alatt-is-dolgozik/5721

http://hellokarrier.hu/munkahelyen/6731-felvegyem-a-telefont-a-fonoknek-nyaralas-alatt.html

Policy Agenda: politikai csapda a kormánynak a „Férfi 40” népszavazás

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/16010-policy-agenda-politikai-csapda-a-kormanynak-a-ferfi-40-nepszavazas

Az idei év komoly politikai hullámvasút a kormánypártok számára. Az év eleje a zuhanás, míg a mostani időszak a lassú visszakapaszkodás időszaka lehet. Ezt törheti meg az a népszavazási kezdeményezés, amely a szakszervezetekhez kötődik a férfiak 40 éves munkaviszonnyal való nyugdíjba vonulási lehetősége kapcsán. A Policy Agenda megvizsgálta, milyen hatása lehet ennek a belpolitikára.

Kordás László: a konvergenciaprogram alapján jutna a nyugdíjakra is

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/16009-kordas-laszlo-a-konvergenciaprogram-alapjan-jutna-a-nyugdijakra-is

A kormány nagyon nem akarja, hogy negyven esztendőnyi munka után a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak, mert ez kétszázmilliárd forintba kerülne. A szakszervezetek állítják: könnyedén elő lehet teremteni az ehhez szükséges forrást. Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az 1957-ben született emberek közül a férfiak várható átlagéletkora 64 év. Ők azok, akiknek elsőként kell 65 esztendős korukig dolgozniuk – olvasható a Népszabadságban.

Meg sem érik a férfiak a nyugdíjkorhatárt

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/meg-sem-erik-a-ferfiak-a-nyugdijkorhatart/202958/

Egyre inkább előtérbe kerül a férfiak 40 év munkaviszony után történő nyugdíjba vonulásának kérdése. A rendelkezésre álló adatok tükrében a javaslat már korántsem tűnik annyira indokolatlannak és megvalósíthatatlannak, mint ahogy azt a kormány állítja.

Mendrey: Már az elején megmondtuk, hogy nem jó ötlet a Klik

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=190115

Tárgyal a Klebersberg Intézményfenntartó Központ a gázszolgáltatókkal, hogy 4,6 milliárdos tartozás ellenére továbbra is lehessen fűteni és főzni az iskolákban. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában elmondta, hogy ez főleg a Klik-et létrehozó döntéshozók felelőssége, hiszen a szervezet alulfinanszírozott, miközben az önkormányzatoktól nagyobb mértékben vonnak el forrásokat.

Hatásos a munkahelyvédelmi akcióterv

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/hatasos-a-munkahelyvedelmi-akcioterv

Két és fél év alatt 290 milliárd forintot hagyott a munkahelyvédelmi akcióterv nagyjából százezer vállalkozásnál – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára.

Csalás miatt ügyészségi nyomozás indult a Ligánál

http://www.napigazdasag.hu/cikk/53130/

A Liga Szakszervezetek uniós forrásból finanszírozott TÁMOP-projektjeinek működésével kapcsolatban rendelt el nyomozást az ügyészség költségvetési csalás gyanúja miatt.

A közösségi közlekedésről vitatoznának

http://www.autopro.hu/szolgaltatok/A-kozossegi-kozlekedesrol-vitatoznanak/15974/

Parlamenti vitanap megrendezését szorgalmazza a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSz) – szerepel abban a nyílt felhívásban, amelyet a szakszervezet a pártok képviselőihez címzett.

A dolgozók fejlesztenék a cégek informatikai rendszerét

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/a-dolgozok-fejlesztenek-a-cegek-informatikai-rendszeret/

Jelentős informatikai fejlesztésre sarkallnák saját dolgozóik is a magyar kis- és közepes vállalatokat. A felhőszolgáltatások alkalmazása nem csak megkönnyíti a munkát, de növeli az alkalmazottak elégedettségét és a cégek hatékonyságát is. Ám miközben lassan eltűnik a munkahely és az otthon közötti különbség, a Microsoft európai kkv felmérése szerint a hazai kkv-k jelentősen lemaradtak a modern technológiák alkalmazásában.

Pályaválasztás, továbbképzés?

http://gyorplusz.hu/article/palyavalasztas_tovabbkepzes_.html?rss

A gazdasági helyzet alakulását és a vállalkozásokra nehezedő anyagi terheket és a munkaerő-piaci viszonyokat látva jogosan merülhet fel sokakban a kérdés, hogy vajon milyen területen érdemes manapság szakmát tanulni.

Bírni kell a hőséget a meleg munkahelyeken is

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/birni-kell-a-hoseget-a-meleg-munkahelyeken-is-624742

Nincs mit tenni, bírni kell, mondják a kánikulára azok, akik a szabadban vagy éppen büfében, konyhán dolgoznak. Sok védőital, rendszeres pihenő kell, hogy ne legyen baj.

Kapcsolódó hír: http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/16020-vannak-akik-otven-fokban-kenytelenek-dolgozni

FOGÓS KÉRDÉSEK, JÓ VÁLASZOK- TIPPEK AZ ÁLLÁSINTERJÚHOZ

http://biokalauz.hu/?/a/cikk/id/fogos_kerdesek_jo_valaszok_tippek_az_allasinterjuhoz_110815

Friss diplomásnak és tapasztalt munkakeresőnek sem egyszerű megvetni lábát, hála a túlmisztifikált, direkt leblokkoltatós kérdéseknek. Például, Ön mit válaszolna arra, ha megkérdeznék, milyen állatként jellemezné magát? Erre egy jó helyes válasz van, össz-vissz.

Hét lehetőség, hogy jobban bízzanak bennünk a munkahelyen

http://perspective.hu/uzlet/het-lehetoseg-hogy-jobban-bizzanak-bennunk-a-munkahelyen/

Egy normális munkahelyen a hozzáértés alapvető feltétele annak, hogy megmaradhassunk az állásunkban, de az sem utolsó, ha közben bíznak is bennünk, bárhol legyünk is a ranglétrán.


KÖZÉLET

 

Mindennapos éneklés az iskolákban: készülnek a tervek

http://www.penzcentrum.hu/karrier/mindennapos_enekles_az_iskolakban_keszulnek_a_tervek.1045970.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Egyelőre munkacsoport dolgozik azon, hogyan lehetne megújítani az énekoktatást. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek azonban arra már van ötlete, mit kellene énekelnie a gyerekeknek.

Kapcsolódó hír: http://hvg.hu/kultura/20150812_Mindennapos_enekles_Kodaly_Zoltannet_is_f

Olyan nincs, hogy olcsó tanévkezdés

http://nol.hu/belfold/olyan-nincs-hogy-olcso-tanevkezdes-1557015

Az olcsó iskola mítosz. A jó oktatási rendszer sohasem lesz olcsó, s ha az állam nem finanszírozza kellőképpen az intézmények működését, akkor a szülőknek kell. Az ingyenes tankönyv nem könnyít a terheken, sőt újabbal tetézi.

Megszólaltak a kerítésépítők: napi tizenkét óra munka a semmi közepén, a tűző napon

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/16022-megszolaltak-a-keritesepitok-napi-tizenket-ora-munka-a-semmi-kozepen-a-tuzo-napon

A katonák közül többen azt fontolgatják, mihelyt lesz rá lehetőségük, leszerelnek, otthagyják a honvédséget. Úgy érzik, céltáblák, akiket kihasznál a kormány, idegesíti őket az egészet körülvevő médiacirkusz is – írja a hir24.hu.

Másfél év és jön az elektronikus “betegkarton” és az e-recept

http://www.portfolio.hu/gazdasag/egeszseggazdasag/masfel_ev_es_jon_az_elektronikus_betegkarton_es_az_e-recept.218183.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Az uniós projektek lezárása és a tesztidőszak után, 2017 első negyedévében minden egészségügyi szolgáltató csatlakozik az elektronikus egészségügyi rendszerhez, és az állampolgárok is betekintést nyerhetnek az ellátásaikkal kapcsolatos információkba, betegadatokba.


GAZDASÁG

 

Már készülnek az egységes jegyrendszer bevezetésére

http://www.vg.hu/vallalatok/mar-keszulnek-az-egyseges-jegyrendszer-bevezetesere-455537

Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy belátható időn belül egy kattintással megtervezhessük az utazásainkat, és elég legyen egy jegyet megváltani ahhoz, hogy valaki Budapestről vonattal, majd a Volán járatával eljusson egy vidéki településre.

Ebben is lemaradt Magyarország – itt a felmérés

http://www.napi.hu/ingatlan/ebben_is_lemaradt_magyarorszag_itt_a_felmeres.601760.html

Amíg Csehországban átlagosan 7,1 évnyi bruttó átlagjövedelem kell egy új, 70 négyzetméteres lakás megvásárlásához, addig Lengyelországban 7,2, Magyarországon pedig 7,8 év – derül ki a Deloitte friss, mely 17 európai országra kiterjedő lakáspiaci tanulmányából.

Önkéntes nyugdíjkasszák: a munkáltatók egyre jobban kedvelik

http://www.napigazdasag.hu/cikk/53146/

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknak a második negyedév végén 1,077 millió tagjuk volt, létszámuk éves szinten stagnált.


EGYÉB

 

Nyáron 4,5 napos munkahetet vezetne be Kína

http://nol.hu/kulfold/nyaron-45-napos-munkahetet-vezetne-be-kina-1556969

A nyári hosszú hétvégék bevezetése, vagyis a rugalmas, négy és fél napos munkahét mellett áll ki a kínai kormány a turizmus további fellendítése érdekében – számolt be a kínai média az államtanács döntéséről.

Kapcsolódó hír: http://www.origo.hu/gazdasag/20150812-mar-pentek-deltol-turistaskodni-kuldene-az-embereket-a-kinai-kormany.html

http://mno.hu/kulfold/negy-es-fel-napos-munkahetet-vezetne-be-a-kormany-1299797

MÚSZ: „Bol-dog kimúlt, koraszülött volt”

http://www.atv.hu/belfold/20150812-musz-bol-dog-kimult-koraszulott-volt/hirkereso

A Magyar Úszó Szövetség szerint nem is volt annyira csúnya, mint amilyennek beállították, a förmedvény pedig, ami bejárta a sajtót, egy munkatársuk által felvett maszk volt és azért volt olyan nagy szeme, hogy a kolléga kilásson rajta.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a