Cikkajánló – 2015. augusztus 12.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Az MKKSZ sajtóvitát kezdeményez a magyar reálbér mértékének ügyében

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15994-az-mkksz-sajtovitat-kezdemenyez-a-magyar-realber-mertekenek-ugyeben

A Magyar Nemzet július 6-i számában Gazdag László közgazdász a Vélemény rovatban „Magyarországon a szakszervezet egy vicc” címmel fontos témáról fejtette ki véleményét.

Leginkább a nyugdíj előtt állók munkahelyét védik

http://orientpress.hu/146784

Két és fél év alatt 290 milliárd forintot hagyott a munkahelyvédelmi akcióterv nagyjából százezer vállalkozásnál. A paragrafusok elsősorban a nyugdíj előtt állók munkában maradását segítették, de a szakképzettség nélküli alkalmazottak közül is sokak kenyérkeresetét garantálta a szabályrendszer. Tállai András szerint az állásvédő intézkedés fontos szerepet játszott abban, hogy ma foglalkoztatási fordulatról lehet idehaza beszélni – írja a Napi Gazdaság.

Kapcsolódó hír: http://mfor.hu/cikkek/vallalatok/Juniusban_oltalmazta_meg_a_legtobb_allast_a_munkahelyvedelmi_akcioterv.html

KIVÁNDOROLNA A TANULT MUNKAERŐ MAGYARORSZÁGRÓL

http://sikeresceg.hu/?/a/cikk/id/kivandorolna_a_tanult_munkaero_magyarorszagrol_110815

A magyarok 15 százaléka, a tanulóknak viszont majdnem a fele kivándorlást tervez – derül ki a Tárki felméréséból.

EU: a német fiatalok körében a legalacsonyabb a munkanélküliség

http://www.atv.hu/kulfold/20150811-eu-a-nemet-fiatalok-koreben-a-legalacsonyabb-a-munkanelkuliseg/hirkereso

Németországban a legalacsonyabb a fiatalok körében a munkanélküliség az egész EU-ban – mutatta ki a német statisztikai hivatal (Destatis) kedden ismertetett vizsgálatában, amelyet a nemzetközi ifjúsági nap elé időzített.

Meghátrált a kamara Sándor Máriával szemben

http://nol.hu/belfold/meghatralt-a-kamara-sandor-mariaval-szemben-1556747

Visszavonta a szakdolgozói kamara elnöke a Sándor Mária elleni etikai eljárást. Balogh Zoltán erről a Népszava újságírójának beszélt. Mindezt a kamara elnöke a Népszabadságnak is megerősítette. Balogh Zoltán lapunknak azt mondta, igaztalan dolgok hangzottak el a hétfői nap folyamán egy olyan ügyről, amelyről még semmi nem derült ki, csupán találgatásokra hagyatkozott mindenki.

Kapcsolódó hír: http://www.stop.hu/belfold/fidesz-etikai-kodex-megfelemlites/1349806/

http://nol.hu/belfold/megkoszonte-magyarorszagnak-a-tunteto-apolono-1556773

Előbb jön a koporsó, aztán a nyugdíj

http://nol.hu/belfold/elobb-jon-a-koporso-mint-a-magyar-nyugdij-1556767

A kormány nagyon nem akarja, hogy negyven esztendőnyi munka után a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak, mert ez kétszázmilliárd forintba kerülne. A szakszervezetek állítják: könnyedén elő lehet teremteni az ehhez szükséges forrást. Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az 1957-ben született emberek közül a férfiak várható átlagéletkora 64 év. Ők azok, akiknek elsőként kell 65 esztendős korukig dolgozniuk.

Kapcsolódó hír: http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/16004-eddig-30-40-ezer-alairas-gyult-ossze-a-ferfiak-40-nepszavazasi-kezdemenyezeshez

http://nol.hu/belfold/a-feketegazdasagban-latjak-a-magyar-nyugdij-jovojet-1556763

Keményen üzent a pedagógus-szakszervezet

http://nol.hu/belfold/kemenyen-uzent-a-pedagogus-szakszervezet-1556707

A PDSZ Országos Választmánya egyhangú szavazással elutasította a Nemzeti Pedagógus Kar által kidolgozott etikaikódex-tervezetet, és erre kéri a közoktatásban dolgozó más szakmai és szakmai-érdekvédelmi szervezeteket is.

Vitanapot sürget a közösségi közlekedésről a Munkástanácsok ágazati szövetsége

http://profitline.hu/hircentrum/hir/337424/Vitanapot-surget-a-kozossegi-kozlekedesrol-a-Munkastanacsok-agazati-szovetsege

A közösségi közlekedésről szóló parlamenti vitanap megrendezését szorgalmazza a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSz) – szerepel abban a nyílt felhívásban, amelyet a szakszervezet a parlamenti pártok képviselőihez címzett.

Kapcsolódó hír: http://vs.hu/kozelet/osszes/veszelyben-erzik-a-volan-jaratokat-a-buszvezetok-0810

Nyomoznak a Liga pénzei után

http://ujkurir.blog.hu/2015/08/11/nyomoznak_a_liga_penzei_utan

Miután Gaskó Istvánt, az évekkel ezelőtt a vonatsztrájkok szervezése miatt közutálatot szerzett Liga Szakszervezet elnökét nem választották újra, az új elnök néhány irattal a kezében azonnal feljelentést tett. A nyomozást pedig most el is rendelték: a NAV Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságának bűnügyi osztálya arra kíváncsi, mi van a Liga EU-s pénzből szervezett projektjeivel.

Megváltozott munkaképességűekre szabott foglalkoztatási modell

http://www.hrportal.hu/hr/megvaltozott-munkakepesseguekre-szabott-foglalkoztatasi-modell-20150812.html

A Grundfosnál külön szociális munkás foglalkozik a megváltozott munkaképességűek dolgaival. A munkakörök kialakításánál, sőt a napi szintű feladatok kiosztásánál is figyelembe veszik az illető képességeit, az aktuális, akár naponta változó egészségi állapotát is. Fontos eleme a dán cég modelljének az átjárhatóság betegség és gyógyult állapot között. Urbán Anita HR igazgatóval és Kappel Katalin üzemi szociális munkással beszélgetett a HR Portal.

4 alapelv a dolgozói kommunikációhoz

http://www.hrportal.hu/hr/4-alapelv-a-dolgozoi-kommunikaciohoz-20150812.html

Mi történik, ha jó a munkáltatói szándék, de a kommunikáció félremegy és a dolgozókban ellenérzést kelt? A munkáltató ajándékutalványt osztana a dolgozók között, akik azt hiszik, azt csak ajándéktárgyakra lehet költeni. A hiteles információ hiánya az informális csatornák felé terel, amiből félreértések adódnak, erről ír Fata László a Cafeteria Trendben.

Magyar munkahelyek vannak veszélyben

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/magyar-munkahelyek-vannak-veszelyben-56494.html

A széles és normál nyomközű vasúthálózatokat összekötő záhonyi vasúti átrakókörzetben az ukrán válság hatására jelentősen csökken az idei áruforgalom, amely már a MÁV leányvállalatát, a Záhony-Port Zrt.-t is hátrányosan érinti. A MÁV-csoport a szakképzett munkaerő foglalkoztatása érdekében munkahelymegtartó programot indított – tudtuk meg a cégtől.

Elindult a közösségi toborzás

http://www.mediainfo.hu/hirek/article.php?id=37931&referer_id=rss

Egy új applikációval bárki segíthet barátainak munkát találni és ezzel akár százezreket is kereshet. Mától Magyarországon is elérhető az Egyesült Királyságban már sikeresen működő toborzási alkalmazás, a GigPlug, amelynek segítségével az aktív LinkedIn és Facebook felhasználók összekapcsolhatják ismerőseiket a portálon meghirdetett pozíciókkal, és – ami a valódi újdonságot jelenti – sikeres elhelyezés esetén a toborzási díj a felhasználót illeti. A GigPlugnak köszönhetően bárki potenciális fejvadásszá válhat, akik pedig eddig is gyakran ajánlották ismerőseiket, most először ezzel pénzt is kereshetnek. Magyarországon már többek közt az NNG, a LogMeIn, az Infomatix nyitott pozíciói érhetőek el a GigPlug-on.

Maximális munkaidő, minimális pihenőidővel?

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/maximalis-munkaido-minimalis-pihenoidovel

Munkavállalói oldalról gyakran hallható olyasfajta érvelés, hogy a magyar munkavállaló rengeteget dolgozik, többet, mint az uniós társai. Vajon van-e jogszabályban rejlő alapja ennek a vélekedésnek? Ennek kísérelünk meg jelen cikkünkben utánajárni.


KÖZÉLET

 

Önzetlen orvosok mutatják Magyarország emberi arcát

http://nol.hu/belfold/onzetlen-orvosok-mutatjak-magyarorszag-emberi-arcat-1556655

Bár lassan már ébredeznek az állami intézmények is, a menekültek egészségügyi ellátása még mindig döntően a civil segítők munkáján, elkötelezettségén múlik. A befogadóállomásokon még most sincs főállású állandó orvos, ápoló, és egyéb egészségügyi szakember is csak elvétve akad.

Speciális tervekkel készülnek az augusztus 20-ai állami ünnepségre

http://mno.hu/belfold/specialis-tervekkel-keszulnek-az-augusztus-20-ai-allami-unnepsegre-1299545

Speciális tervekkel és mentési egységekkel készülnek az augusztus 20-ai állami ünnep központi programjainak biztonságos lebonyolításáért felelős szervek. A budai fonódó villamos építési munkálatai miatt azonban a kilövési helyszíneken változtatni kellett.


GAZDASÁG

 

11%-KAL NŐTT AZ IPARI TERMELÉS JÚNIUSBAN

http://www.elemzeskozpont.hu/11-kal-nott-az-ipari-termeles-juniusban

2015 júniusában az ipari termelés volumene 11%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az ipari növekedés motorja továbbra is a járműgyártás volt. A munkanaphatástól megtisztított index 6,0%-kal emelkedett, mivel idén júniusban kettővel több munkanap volt, mint 2014 júniusában. A termelés az év első hat hónapjában 7,3%-kal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.

Kapcsolódó hír: http://inforadio.hu/hirek/gazdasag/hir-748979

http://realista.hu/news/details/129465

Csak egy újabb kormányzati trükközés

http://www.stop.hu/gazdasag/csak-egy-ujabb-kormanyzati-trukkozes/1349803/

A vasárnapi boltzár ellenére dinamikus forgalomnövekedésről számol be a kormányzat a kiskereskedelemben. Ezzel igyekszik bizonygatni, hogy a március 15-től a hét utolsó napjára bevezetett munkavégzési tilalom nem okozott kiesést az érintett üzleteknek, sőt, összességében még javultak is az adatok. A szakemberek szerint azonban ez nem több ügyes trükközésnél.

Önkéntes nyugdíjkasszák: kiugró mértékben nőtt a munkáltatói befizetés

http://www.biztositasiszemle.hu/cikk/hazaihirek/gazdasag/onkentes_nyugdijkasszak_kiugro_mertekben_nott_a_munkaltatoi_befizetes.5035.html

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (Pénztárszövetség) tartozó önkéntes nyugdíjkasszák vagyona június végén 1053 milliárd forintot tett ki, 8,46 százalékkal nőtt éves szinten, míg az egészségpénztáraké 2,34 százalékkal, 43,46 milliárd forintra – közölte a szervezet kedden az MTI-vel.


EGYÉB

 

31.500 Ft az iskolakezdési támogatás: ne hagyd bent!

http://promenad.hu/cikk/31-500-ft-az-iskolakezdesi-tamogatas-ne-hagyd-bent-156910

A támogatást cafeteria rendszerben, tehát béren kívüli juttatásként adhatják a munkaadók, akár mind a kettőtöknek – akkor is, ha ugyanott dolgoztok. Az utalvány a munkáltatódnak is megéri, mert kisebbek az adóterhei, mint a rendes bérnek.

Pályázati felhívás migráció témájú online kiállításon való részvételre

http://orientpress.hu/146773

A budapesti Goethe Intézet pályázatot ír ki Magyarországon és Németországban élő művészek számára online kiállításon való részvételre, melynek célja a migráció témájának bemutatása 35 év alatti alkotók munkáin keresztül egy nem fizikai, hanem web alapú térben. Olyan munkák beérkezésére számítunk, amelyek kritikusan és érzékenyen dolgozzák fel a kortárs migráció kapcsán felmerülő komplex kérdéseket. A pályázatra az online felület adottságait használó műveket várunk-írják a szervezők.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk