Cikkajánló – 2015. augusztus 11.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Jogilag aggályos etikai kódex?

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/jogilag-aggalyos-etikai-kodex-1299497

Jogi és alkotmányossági aggályokat emlegetnek a pedagógus-szakszervezetek a tanári etikai kódex napokban elkészült tervezete kapcsán. Az októberig véleményezhető szabályzat többek közt előírja, hogy a pedagógus kerülje a szenvedélybetegségeket, küzdjön a kiégés ellen, magánéleti gondjait ne vigye a tanítványai közé, és külső megjelenésével is fejezze ki hivatása rangját. A szülők képviselete ugyanakkor megtiltaná azt is, hogy a tanárok számla nélkül korrepetáljanak, vagy pénzt szedjenek be a diákoktól.

Kapcsolódó hírek: http://szef.hu/hirek/media/galloi_klubradio_20150807

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15968-pdsz-nevetseges-egyben-veszelyes-a-tervezett-etikai-kodex

Az összefogásban bízik Földiák András

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15970-az-osszefogasban-bizik-foldiak-andras

Az érdekvédő szakember úgy látja: a magyar szakszervezeti kultúrának egyelőre nem sikerült kilépni a szocialista örökség árnyékából, vagyis a munkavállalók körében nem divat a szakszervezeti tagság. Ezzel szemben Ausztriában a munkavállalók harmada tagja valamilyen érdekvédelmi szervezetnek – mutatott rá a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) új elnöke.

Megdöbbentő támadás a tüntető magyar ápolónő ellen

http://nol.hu/belfold/a-szakmai-kamara-nyilvanos-biralata-miatt-indult-etikai-eljaras-sandor-maria-ellen-1556557

A köztestület nyilvános bírálata, és a bírálatok közösségi portálokon való közzététele miatt indított etikai eljárást Sándor Mária, a fekete pólós mozgalmat elindító ápolónő ellen Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke – tudta meg a Népszabadság.

Kapcsolódó hír: http://www.radiologia.hu/belfoldi_hirek/14304

A Munkástanácsok a létminimumszámításról

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15991-a-munkastanacsok-a-letminimumszamitasrol

Ha  a KSH nem teszi, a szakszervezetek kényszerülnek arra, hogy megoldják a tisztes bér nagyságának megállapításához szükséges megélhetési költségek kiszámítását és a nyilvánossággal történő megismertetését.

Halaszthatatlan teendők a foglalkozás körében bekövetkező balesetek és megbetegedések csökkentéséért

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15990-halaszthatatlan-teendok-a-foglalkozas-koreben-bekovetkezo-balesetek-es-megbetegedesek-csokkenteseert

Az ellenőrzött munkáltatók 82,7%-ánál tapasztaltak munkavédelmi-munkabiztonsági  szabálytalanságot, de a munkahelyi balesetek jelentős része rejtve marad.

Növelni kell a munkavédelmi forrásokat – LMP

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=190033

Az LMP egymilliárd forintos pótlólagos forrást biztosítana a munkavédelmi intézményrendszernek, a párt szerint a kormány a jogszerű, biztonságos foglalkoztatás feltételeit sem teremti meg a magyar munkavállalóknak.

Sztrájkkal fenyegetőznek a magyar szociális munkások

http://hu.budapestbeacon.com/tarsadalom/sztrajkkal-fenyegetoznek-a-magyar-szocialis-munkasok/

Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában mondta el Kálmán Olga műsorvezetőnek, hogy több tízezer alulfizetett, de túldolgoztatott egészségügyi dolgozó áll készen arra, hogy sztrájkba kezdjen.

Sáling József: Nem elbocsátások vannak a kereskedelemben, hanem emberhiány

http://www.atv.hu/videok/video-20150803-saling-jozsef

Nem elbocsátások vannak a kereskedelemben, hiszen emberhiány van, hanem az emberek váltanak munkát – ezt Sáling József mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint 2-3000 ember valóban hiányzik az ágazatból, de ennyi pénzért sokan nem vállalják a munkát, aki teheti, megy külföldre.

Csalás a Liga Szakszervezeteknél?

http://mno.hu/ahirtvhirei/csalas-a-liga-szakszervezeteknel-1299516

Költségvetési csalás gyanújával nyomoznak a Liga Szakszervezeteknél, az érdekvédelmi alelnök feljelentése nyomán – tudta meg a Magyar Hírlap.

Ezért mondanak fel a hazai munkavállalók

http://www.mmonline.hu/cikk/ezert_mondanak_fel_a_hazai_munkavallalok

Az ACCA, a Pénzügyi és Számviteli Szakemberek Nemzetközi Szervezetének friss kutatásában résztvevők 24 százaléka állította, hogy a vállalati etika rosszabbodott az előző évhez képest. Etikai problémával 22 százalékuk szembesült (Szlovákiában ez az arány 19%, Csehországban 17% volt). A közérdek, a munkáltatók érdeke valamint a személyes érdekek közti konfliktusuk általában a pénzügyi eredmények közlésével, adókötelezettség értékelésével valamint közbeszerzési szerződések feltételeivel és eljárásaival voltak kapcsolatosak.

Álláskeresési támogatás: nincs kiterjesztő értelmezés

http://munkajog.hu/rovatok/munkahely/allaskeresesi-tamogatas-nincs-kiterjeszto-ertelmezes

A társadalombiztosítási törvény szerinti álláskeresési támogatásban részesülők körét nem lehet kiterjesztően (a foglalkoztatási törvénytől eltérően) értelmezni – a Kúria eseti döntése.

A HR az új marketing

http://www.hrportal.hu/hr/a-hr-az-uj-marketing-20150811.html

Eldőlt az évtizedes vita, hogy a munkaadói márkaépítés a HR vagy a marketing feladata-e, és kiderült, hogy a vállalat felelőssége, és nem akasztható egyetlen funkció nyakába. Nem marketing és nem HR feladat, mert alapja a vállalat dolgozóinak elkötelezettsége.

Az ingyen túlmunka

http://www.ugyvedvilag.hu/rovatok/szakma/az-ingyen-tulmunka

A munkáltató kifejezett utasítása ellenére végzett munka időtartama nem minősülhet díjazásra jogosító rendkívüli munkaidőnek akkor sem, ha az a munkáltató érdekében történt – a Kúria eseti döntése.

Segít-e a Facebook munkát találni?

http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/bulvar/segit-e-a-facebook-munkat-talalni-624409

NETEN KERESNEK MUNKÁT | Magyarországon az álláskeresők 75 százaléka böngészi a közösségi oldalakat kifejezetten azért, hogy új munkát találjon, ami a Randstad Award globális kutatása alapján a legmagasabb arány a világon.

Hatékonyan akar dolgozni? Ezeket felejtse el!

http://www.egeszsegtukor.hu/ferfitukor/hatekonyan-akar-dolgozni-ezeket-felejtse-el.html

Nyolc óra alatt hegyeket lehet megmozgatni, csak épp hajlamosak vagyunk mással tölteni az irodában töltött drága időnket, aztán csak kapkodjuk a fejünket, hogy sok a munka. Észre sem vesszük, de ezek a dolgok hátráltatnak minket a hatékony munkában.


KÖZÉLET

 

Itt a migránsok módszere a magyar határzár legyőzésére

http://hvg.hu/itthon/20150810_Itt_a_migransok_modszere_a_magyar_hatarza?s=hk

Mivel a kerítés túloldala is Magyarország, a határátlépők ott is bevárhatják a hatóságokat, és jelezhetik menedékstátusz iránti igényüket. Ez is történik a már álló próbakerítés-szakaszok környékén – tapasztalta a Délmagyarország tudósítója. Ettől függetlenül mintha a bevándorlók száma csökkenne a szögesdrót akadályok közelében.

Fegyveres őröket toboroznak a menekülttáborokhoz

http://nol.hu/belfold/fegyveres-oroket-toboroznak-a-vasfuggonyhoz-1556643

Biztonsági őrök toborzásába kezdett a Belügyminisztérium az új menekülttáborok őrzésére. Egy korábbi kormánydöntés értelmében a tárca 1358 fegyveres biztonsági ember felvételére kapott felhatalmazást és költségvetést. Most már szinte biztos, hogy végül kettős kerítésrendszer épül a szerb–magyar határon.


GAZDASÁG

 

Nem változtak a Fed kamatemelésével kapcsolatos várakozások

http://profitline.hu/hircentrum/hir/337359/Nem-valtoztak-a-Fed-kamatemelesevel-kapcsolatos-varakozasok

A pénteken publikált amerikai foglalkoztatási beszámoló egyértelműen kevés volt ahhoz, hogy megváltoztassa a Fed kamatemelésének időzítésével kapcsolatos hosszú távú piaci várakozásokat – olvasható John J. Hardy, a SAXO Bank devizapiaci stratégiai igazgatójának kommentárjában.

Eldőlt: nem épül nálunk Jaguar-gyár

http://mfor.hu/cikkek/vallalatok/Eldolt__nem_epul_nalunk_Jaguar_gyar.html

Szándéknyilatkozatot írt alá a Jaguar Land Rover és a pozsonyi kormány arról, hogy a vállalat új autógyára Szlovákiában épülhet meg – ezt Robert Fico szlovák miniszterelnök jelentette be kabinetje rendkívüli keddi ülése után.

Még mindig alacsony az infláció

http://ado.hu/rovatok/cegvilag/meg-mindig-alacsony-az-inflacio

A friss adat – miszerint a fogyasztói árak 0,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban – alapján azonban nem változtak az alapfolyamatok – vélekedett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett inflációs adatairól az Erste, a K&H, a Takarékbank és az ING makroelemzője.


EGYÉB

 

40 ezer forint lesz a nyugdíjunk 2050-ben

http://fn.hir24.hu/penzugy/2015/08/11/40-ezer-forint-lesz-a-nyugdijunk-2050-ben/

Hazai szakértők szerint a következő generációknak fel kell készülniük arra, hogy vagy gondoskodnak több tízmilliós megtakarításról, vagy be kell érniük a jelenlegi 116 ezer forintos nyugdíj akár harmadával, vagyis alig 40 ezer forinttal 2050 környékén.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az