Cikkajánló – 2015.augusztus 10.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Földiák: példátlan a különbség a nők és a férfiak nyugdíjazásánál

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-747393

Feltételekhez lehetne kötni a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjazását, illetve a nyugdíj összegének emelkedésével ösztönözni a további aktív éveket – mondta a finanszírozási problémák megoldási lehetőségeként Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: egy többszörösen elrontott helyzetben próbálnak meg tenni valamit a népszavazási kezdeményezéssel.

Bezárhatnak a bölcsődék és a hajléktalanszállók

http://mno.hu/ahirtvhirei/megdobbenes-es-sztrajk-bezarnak-a-bolcsodeket-1298834

A bölcsődék és hajléktalanszállók is bezárhatnak szeptemberben a szociális dolgozók sztrájkja miatt – a bíróság ugyanis kimondta, hogy ezekben az intézményekben nincs kötelező alapszolgáltatás.

Több tízezer forint bérkiegészítés a szociális ágazatban dolgozóknak

http://www.napigazdasag.hu/cikk/52890/

A szociális ágazat mintegy 63 ezer dolgozója kapta meg a napokban a kormány által július elsejétől biztosított bérkiegészítést, amelyet az itt foglalkoztatottak kiegészítő pótlék formájában e hónapban kapnak meg először. A kiegészítés mértéke havi bruttó 1650 és 68 722 forint között változik.

Kapcsolódó hír: http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/szeptemberben_fizetik_ki_eloszor_a/225207/

Még mindig nem divat a szakszervezeti tagság

http://mno.hu/lanchidradiobelfold/meg-mindig-nem-divat-a-szakszervezeti-tagsag-1296659

Az összefogásban bízik Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) új elnöke. Az érdekvédő szakember úgy látja: a magyar szakszervezeti kultúrának egyelőre nem sikerült kilépni a szocialista örökség árnyékából, vagyis a munkavállalók körében nem divat a szakszervezeti tagság. Ezzel szemben Ausztriában a munkavállalók harmada tagja valamilyen érdekvédelmi szervezetnek – mutatott rá a SZEF elnöke.

Nyugdíj: Meglesznek az aláírások

http://tv2.hu/musoraink/mokka/183424_nyugdij-meglesznek-az-alairasok.html

A férfiaknak is megadnák a lehetőséget, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonuljanak. Legalábbis ezt szeretné elérni több szakszervezet is, amelyről népszavazást is kezdeményeznének, ha összegyűlik a szükséges 200 ezer aláírás. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke bizakodó.

Nyugdíj: jelentős változás jöhet

http://www.168ora.hu/itthon/nyugdij-hatalmas-valtozas-johet-138126.html

A férfiak és nők közötti egyenlő bánásmód alkotmányos alapelvének érvényesülését nem írhatják felül költségvetési szempontok – jelentette ki Lehoczkyné Kolonnai Csilla egyetemi tanár csütörtökön Budapesten a férfiak 40 év utáni nyugdíjba vonulási lehetőségéről és a Munka törvénykönyvéről tartott, Férfi 40 női szemmel elnevezésű konferencián.

Perelnek a gyesen lévők érdekében

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/perelnek-a-gyesen-levok-erdekeben-1299150

Ne csak az első hat hónapra járjon a teljes szabadság a gyesen lévő szülőknek, hanem a továbbiakban is. Ezt akarja elérni a Magyar Szakszervezeti Szövetség, amely a napokban – az Egyenlő Bánásmód Hatóság támogatásával – pert indít a nemzetközi szabályokkal ellentétes hazai szabályozás megváltoztatása érdekében. Nem ez lenne az első eljárás, amely a szabadságok ügyében zajlik.

Legyen-e nyögdíj negyven év után?

http://www.stop.hu/belfold/legyen-e-nyogdij-negyven-ev-utan/1349011/

Érik a népszavazás. 200 ezer aláírásra van szükség, hogy a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról dönthessenek a választópolgárok. A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Liga Szakszervezetek szerint remekül megy az akció, és tömegek állnak sorba a kitelepülő pultoknál, hogy szignójukkal támogassák a kezdeményezést. Több kérdés merül fel. Az egyik, hogy mennyire jogos a követelés, a másik, hogy mennyire ésszerű.

Beoltatnák a rendvédelmi dolgozókat

http://mno.hu/hirtvarchiv/beoltatnak-a-rendvedelmi-dolgozokat-1299086

Haladéktalanul be kell oltani a migránsokkal érintkező rendvédelmi dolgozókat – ezt kéri a Belügyminisztériumtól a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete.

Egymillió új munkahely – így (nem) teljesítette a kormány öt év alatt a felét

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/08/07/egymillio-uj-munkahely-igy-%28nem%29-teljesitette-a-kormany-ot-ev-alatt-a-felet/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=napi&utm_campaign=fn_2015-08-07

Lázár János nemrégiben arra hívta fel a figyelmet, hogy 2010-ben tett vállalását időarányosan eddig teljesítette a kormány. Utánanéztünk, hogyan is jött ki az 500 ezer, mert nekünk nem stimmelt a szám.

Miért jó otthonról dolgozni, és miért nem?

http://computerworld.hu/computerworld/az-otthonrol-torteno-munkavegzes-elonyei-es-hatranyai.html

Személyiségünktől függ, hogy munkahelyi környezetben vagy az otthoni irodánkban érezzük-e jobban magunkat.

Dresszkód: nem vehetnek fel akármit a tanárok

http://mno.hu/ahirtvhirei/dresszkod-nem-vehetnek-fel-akarmit-a-tanarok-1299161

Semmilyen téren nem hozhat szégyent egy pedagógus az iskolára. A tervezett etikai kódex nemcsak a tanárok munkáját szabályozná, hanem a külső megjelenésüket is. A szakszervezetek szerint a kódex csupán újabb nyomást helyez a tanárokra.

A számok tovább szépültek – a közmunkának ettől sem lett több értelme

http://www.szabadfold.hu/aktualis/ertelmetlen_a_kozmunka

Értelmetlen a közmunka – A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a legfrissebb negyedéves foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokat. A számok tovább szépültek: az egy évvel ezelőtti hasonló időszakhoz képest 176 ezer fővel dolgoznak többen, így a foglalkoztatottak száma 4,2 millió fölé emelkedett, a munkanélküliség pedig jelentősen csökkent. Többek között azért, mert a 2015. áprilisi–júniusi időszakban a közmunkások száma meghaladta a 210 ezret.

Nesze neked, kismama: „Minek neked az a szabadság, most pihentél három évig?”

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/08/07/nesze-neked-kismama-minek-neked-az-a-szabadsag-most-pihentel-harom-evig/

Olyan, mintha az anyaság bűn lenne. Tapasztalatok szerint a várandósság, majd a kisgyermek nevelése miatt a női munkavállalók a diszkrimináció legkülönbözőbb formáit szenvedik el.

Munkaügyi bírságból 50 milliós bevétel

http://figyelo.hu/cikkek/422359-munkaugyi-birsagbol-50-millios-bevetel

A munkáltatók 83,5 százalékánál találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot az ellenőrök az idei első fél év során, a felügyelők 228 esetben több mint 50 millió forint értékben szabtak ki munkavédelmi bírságot – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának jelentésében, amelyet a szaktárca honlapján tett közzé

Az ingázókat nagyon érdekli: ki fizeti az utazást?

http://www.szabadfold.hu/aktualis/ki_fizeti_az_utazast

Egyre többen költöznek a nagyvárosokból az agglomerációba, ami a munkába ingázók számát is jelentős mértékben növeli. Az utazás pedig pluszköltséget jelent, s kérdés, hogy mindez a munkáltatót vagy a munkavállalót terheli.


KÖZÉLET

 

Városokban él a magyar népesség hetven százaléka

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/varosokban-el-a-magyar-nepesseg-hetven-szazaleka-455278

Az ország településeinek egyharmada 500 lakosúnál kisebb aprófalu volt tavaly január 1-jén, ugyanakkor ezekben a falvakban az ország népességének mindössze 3 százaléka élt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatójából.

Száztízezerre nőtt a menedékkérők száma

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/szaztizezerre-nott-a-menedekkerok-szama-455315

Száztízezerre nőtt a menedékkérők száma, ami rendkívül magas szám, és a nemzetközi adatokban is az első fél évben hetvenszázalékos volt a növekedés – mondta el a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Közpénzből bankoltak a Miniszterelnökség dolgozói

http://vs.hu/kozelet/osszes/kozpenzbol-bankoltak-a-miniszterelnokseg-dolgozoi-0808?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Bár a kormány két évvel ezelőtt megtiltotta, a Lázár János vezette Miniszterelnökségen tavaly is közpénzből fizették ki a dolgozók a számlavezetési díját. A bankolásra az 1500 dolgozó fejenként havi ezer forint kapott. A bakit a Miniszterelnökség azzal magyarázta, hogy az elmúlt években számos feladat került hozzájuk, és lassan formálódik az új belső szabályzatuk.

 


GAZDASÁG

 

Glattfelder szerint egy év alatt 20 ezer új munkahely jött létre az iparban

http://www.stop.hu/belfold/glattfelder-szerint-egy-ev-alatt-20-ezer-uj-munkahely-jott-letre-az-iparban/1348538/

Egy év alatt több mint 20 ezer új munkahely jött létre az iparban Magyarországon, a júniusi adatok szerint – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán péntek reggel.

Magáncsőd: hétfőn kezdik a csődbiztosok képzését

http://www.nlcafe.hu/ezvan/20150808/magancsod-kepzes/

Szeptember 1-jén indul a Családi Csődvédelmi Szolgálat, melynek leendő munkatársait augusztus 10. hétfőtől kezdik kiképezni.

Átszabják a vasúttársaságot

http://nepszava.hu/cikk/1066108-atszabjak-a-vasuttarsasagot

Miután legkésőbb ez év végéig létre kell hozni a független pályahálózat-működtetőt, meg kellett teremteni a függetlenségének a feltételeit, illetve szabályozni kell a pályahálózat-működtető és a pályát használók viszonyát – erről szólnak a nemzeti fejlesztési miniszter rendelettervezetei, amelyek a kormány honlapján jelentek meg.

Felzárkózást segítő gazdasági fórum felállításáról döntött a kormány

http://www.hirado.hu/2015/08/08/felzarkozast-segito-gazdasagi-forum-felallitasarol-dontott-a-kormany/?source=hirkereso

A kormány felzárkózást segítő gazdasági fórum felállításáról döntött, amelynek feladata, hogy a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának összehangolásával segítse a hátrányos helyzetűek felzárkózását, foglalkoztatását – az erről szóló kormányhatározat a héten megjelent Magyar Közlönyben olvasható.

Bő 100 év múlva érhetjük el az euróövezet átlagos életszínvonalát

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/08/07/bo-100-ev-mulva-erhetjuk-el-az-euroovezet-atlagos-eletszinvonalat/

Ehhez “csak” az kell, hogy gazdaságilag, vagyis egy főre jutó GDP-ben beérjük őket. Jelentős számú új munkahelyek, magasabb bérek is kellenek. A multikat meg itt kéne tartani, nem kiüldözni, mert a magyar vállalkozók „gyarapodása” kevés lesz.

A Bankszövetség szerint az autóhiteleket is forintosítani lehet az augusztusi kormánydöntés után

http://www.stop.hu/belfold/a-bankszovetseg-szerint-az-autohiteleket-is-forintositani-lehet-az-augusztusi-kormanydontes-utan/1349134/#

A Magyar Bankszövetség az autóhitelek forintosítását kezdeményező illetékes minisztériumokkal és a jegybankkal folyamatos tárgyalásokat folytatott az elmúlt hetekben, a tárgyalófelek már közel állnak ahhoz, hogy az augusztusi kormánydöntés után az autóhiteleket is forintosítsák – mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetségnek az MTI megkeresésére.

Paks II: elkészült az ‘altatási’ terv

http://orientpress.hu/146685

Már eldőlt, hol épülhet Pakson az a 600-700 új lakás, amelyekben az atomerőmű új blokkjain dolgozó szakértők és családjaik laknak majd. Az építkezés csúcsidején a projekten 7-8 ezer munkás és 1-1,5 ezer műszaki szakértő fog dolgozni, „altatásukra” igénybe vehetők felújított lakások, laktanyák, a város környékének szálláshelyei, de a jó közlekedés miatt távolabbról is könnyen megközelíthető a beruházás helyszíne.

 


EGYÉB

 

Így találhatja meg a vasárnap is nyitva tartó boltokat

http://www.vg.hu/vallalatok/infokommunikacio/igy-talalhatja-meg-a-vasarnap-is-nyitva-tarto-boltokat-455129

Sokan ismerjük azt a bosszantó pillanatot, amikor eszünkbe jut, hogy valamit sürgősen vásárolnunk kellene, aztán rájövünk, hogy vasárnap van, és még csak nem is tudjuk, hogy a közelben melyik bolt van nyitva. Főleg, ha nem otthonunk környékén vagyunk, hanem ismeretlen körzetben vagy városban. Ekkor jön jól ez a hvg.hu által felfedezett ingyenes alkalmazás.

Ilyen futurisztikus csodametrók járnak majd az M3 vonalán

http://444.hu/2015/08/09/ilyen-futurisztikus-csodametrok-jarnak-majd-az-m3-vonalan/

Az M3-as metró felújított szerelvényei pontosan úgy fognak kinézni a felújítás után, mint a Nyizsnyij Novgorod-i metró csodás kocsijai:

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a