Cikkajánló – 2015. július 23.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Földiák András: aktivizálni kell az embereket az érdekvédelemre

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15718-foldiak-andras-aktivizalni-kell-az-embereket-az-erdekvedelemre

Rá kell ébreszteni az embereket, hogy a társadalmi egyeztetés szempontjából „kedvezőtlen politikai erőtérben” nagyon fontos a fellépésük az őket érintő legfontosabb munkavállalói, emberi, demokratikus ügyekben – hangsúlyozta Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) újonnan megválasztott elnöke szerdán Budapesten, sajtóbeszélgetésen

Kapcsolódó hírek: http://orientpress.hu/145927

http://mno.hu/belfold/erdekvedelemre-aktivizalnak-a-lakossagot-1296538

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/erdekvedelem-nem-mukodik-tudatos-polgarok-nelkul-55607.html

http://www.stop.hu/belfold/aktivizalni-kell-az-embereket-az-erdekvedelemre/1343227/

http://profitline.hu/hircentrum/hir/336281/SZEF-elnok:-aktivizalni-kell-az-embereket-az-erdekvedelemre

Férfinyugdíj – Az Európai Nyugdíjas Szakszervezet is támogatja

http://nepszava.hu/cikk/1064343-ferfinyugdij—az-europai-nyugdijas-szakszervezet-is-tamogatja/

Az Európai Nyugdíjas Szakszervezet (FERPA) is támogatja a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáért indított népszavazási kezdeményezést – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) szerdán.

Tévút

http://nepszava.hu/cikk/1064331-tevut/

A „Harc a férfi 40-ért” akcióról mondta el véleményét lapunkban is Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság korábbi főigazgatója. Egyértelműsítette, hogy a nyugdíjszabályokat csak egységben és rendszerként szabad kezelni, a szisztémán nem elegáns eseti jelleggel barkácsolni, de főként nem célszerű. Arról is beszélt, hogy a „Férfi 40” program esetleges megvalósulása több száz milliárdos újabb kiadással terhelheti meg az átmenetileg még egyensúlyban levő nyugdíjalapot.

„A munkaidőnek csak kezdete van, vége nincs” – mondja a Miniszterelnökség

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/a-munkaidonek-csak-kezdete-van-vege-nincs-mondja-a-miniszterelnokseg

Nem fizetnek túlórát a Miniszterelnökségen dolgozóknak, pedig a munkanapok 10-12 órásak és van, hogy hétvégén is dolgozniuk kell. A helyettes-államtitkár szerint, aki a Miniszterelnökségen dolgozik, az tudja, hogy ott a munkaidőnek csak kezdete van, vége nincs. Az RTL Híradónak nyilatkozó munkajogász szerint ez jogilag nem értelmezhető.

Javítanának a körülményeken

http://www.somogytv.hu/cikkek/109440

Magasabb bérekre, vonzóbb életpályamodellre és korszerűbb buszokra volna szükség a Volán társaságoknál. A Közúti Közlekedési Szakszervezet szerint vészhelyzetben van az ágazat, azonnali kormányzati beavatkozásra lenne szükség. Attól a megoldástól azonban elzárkóznak, amelyet Lázár János említett, hogy összevonnák a Volánt a MÁV-al. Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke szerint az csak rontana a helyzeten.

Csellel vették be a munkásotthont

http://nol.hu/belfold/csellel-vettek-be-a-munkasotthont-1552753

Törvénymódosítással vette be a Csepeli Munkásotthont Németh Szilárd rezsibiztos, aki 2010 és 2014 között, polgármesteri ciklusában a kezdetektől harcolt az egykoron szakszervezetek által épített kultúrházért. Az intézményt irányító alapítvány ugyanis mindaddig sikeresen ellenállt a kerület politikai és pénzügyi nyomásának, amíg a parlament nemrég áldását nem adta az önkormányzati einstandra.

Ezeket a törvényeket kéne betartaniuk a munkáltatóknak a hőségben

http://www.alon.hu/torvenyek-gyor-moson-sopron-hoseg/ezeket-torvenyeket-kene-betartaniuk-munkaltatoknak-hosegben

Ahogyan arról tegnap lapunk is beszámolt, az egyik sopronkövesdi gyárból több embert is kórházba kellett szállítani hőség okozta rosszullét miatt. A Cyberpress.hu információ szerint eddig közel 50 ember lett rosszul az üzemben, amit a váratlan hőség és a gépek üzem melegének együttese okozhatott.  A panaszok egyformák voltak: fejfájás, szédülés, nehéz légzés. A tünetek mellett a dolgozók arról is beszámoltak, hogy nincs klíma illetve légmozgás a csarnokban.

Mentőügyelet kellett a hőség és a sorozatos ájulások miatt egy gyárban

http://vs.hu/kozelet/osszes/mentougyelet-kellett-a-hoseg-es-a-sorozatos-ajulasok-miatt-egy-gyarban-0722?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Tegnap 13 embert vittek kórházba, ma több mint ötvenen lettek rosszul Sopronkövesden. A szakszervezet sztrájkkal fenyeget.

Kapcsolódó hír: http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/ujabb_dolgozok_lettek_rosszul_sopronkovesden_-_a_szakszervezet_sztrajkolna/2438718/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

NGM: az ellenőrzött munkáltatók több mint negyedénél munkavédelmi szabálytalanságot találtak

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15721-ngm-az-ellenorzott-munkaltatok-tobb-mint-negyedenel-munkavedelmi-szabalytalansagot-talaltak

Az ellenőrzött munkáltatók több mint 26 százalékánál talált munkavédelmi szabálytalanságot a munkavédelmi hatóság, amikor július elején a hőségriasztás miatt előírt munkavédelmi kötelezettségek betartását ellenőrizte – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának összegzéséből.

Gaskóval elszaladt a ló, a Jobbik a szakszervezeteket cserkészi

http://www.napigazdasag.hu/cikk/50572/

Nemcsak a szakszervezeti mozgalomra, hanem akár az országos politikára is komoly hatása lehet annak, hogy huszonöt év után megbukott a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás elnöke, Gaskó István, helyette pedig a szavazatok 93,55 százalékával Halasi Zoltánt választották meg az érdekképviselet új vezetőjének – derül ki a Napi Gazdaságnak nyilatkozó, nevük mellőzését kérő szakszervezeti vezetők, szakértők szavaiból.

Kettészakadt az ország – hol vannak az üres munkahelyek?

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ketteszakadt_az_orszag_hol_vannak_az_ures_munkahelyek.600840.html

Bár a statisztikában továbbra is csökken az álláskeresők száma, ez továbbra is leginkább a közmunkának köszönhető. A versenyszféra gyengélkedésére utal, hogy az új munkahelyek többségét még mindig támogatja az állam. Üres állásból ugyanakkor még mindig több tízezer van. Ugyanakkor szomorú tény, hogy az álláskeresők több mint fele nem kap semmilyen pénzbeli támogatást.

Kapcsolódó hír: http://www.hrportal.hu/hr/vannak-ures-allasok-de-hol-20150723.html

Kevesebben kerestek állást júniusban

http://www.napigazdasag.hu/cikk/50743/

A júniusi zárónapon összesen 366,9 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában. Ez az előző hónaphoz képest 4,6 százalékos, míg az előző év azonos időszakához képest 16,3 százalékos csökkenés.

Kapcsolódó hír: http://orientpress.hu/145942

http://privatbankar.hu/karrier/ezt-hozta-a-nyar-egyre-tobben-talalnak-munkat-283887

Czomba növekedést lát, fittyet hány az adatokra

http://mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/czomba-novekedest-lat-fittyet-hany-az-adatokra-1296468

Továbbra is azt állítja a munkaerő-piaci államtitkár, hogy nőtt a kiskereskedelemben a foglalkoztatás a boltzár miatt. A Népszabadság a KSH adataira hivatkozva azonban azt írja: csaknem háromezerrel dolgoznak kevesebben a kereskedelemben, amióta bevezették a vasárnapi zárva tartást.

A pótszabadságok jogcímei és mértéke

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/a-potszabadsagok-jogcimei-es-merteke

A munkavállaló szabadsága alap-és pótszabadságból tevődik össze. Az alapszabadság mértéke 20 munkanap, a pótszabadságok száma pedig attól függ, hogy a pótszabadság törvényben felsorolt jogcímei közül melyek irányadóak a munkavállalóra. Ahogy az alapszabadság, a pótszabadság is a munkában töltött idő alapján, azzal arányosan jár.

Van mobilja és laptopja? Akkor minek ül bent a munkahelyén?

http://hvg.hu/vallalat_vezeto/20150722_Iroda_falak_nelkul?s=hk

A cégvezetők még ma is túlságosan ragaszkodnak ahhoz, hogy a munkatársak munkaidőben bent dolgozzanak az irodában. Márpedig ennek ezekben a napokban csak egyetlen értelmes magyarázata lehet: a légkondicionálás. Minden más érv megbukott, mindenkinek a távmunka az érdeke.

Régiónyi ember távozott a NAV-tól tavaly

http://pestisracok.hu/regionyi-ember-tavozott-a-nav-tol-tavaly/

Egyre kétségbeejtőbb a helyzet a NAV-nál – tudta meg a Figyelő, miután a NAV által a Nemzetgazdasági Minisztériumnak készített jelentés a birtokába jutott. A lap azt írta, tavaly annyi munkatárs hagyta ott a szervezetet, amennyien a nyugat-dunántúli régió adóztatási szervénél dolgoznak. Ennek okaként az alacsony fizetést jelölték meg, illetve azt, hogy még mindig nem sikerült rendezni a munkatársak illetményeiről szóló jogszabályi hátteret.

.
KÖZÉLET

 

Két osztálynyi gyerek ellen indult büntetőeljárás a szigorítás óta

http://hvg.hu/itthon/20150723_Ket_osztalynyi_gyerek_ellen_indult_buntet?s=hk

2013-ban 17, 2014-ben pedig 42 gyerek ellen indult büntetőeljárás, mióta az Orbán-kormány bevezette a 12 éven túliak büntethetőségét. Az eljárások többsége rablás miatt indult, de életveszélyt okozó testi sértés miatt is indult nyomozás gyerek ellen. Ahol a bíróság már ítéletet is hozott, jellemzően 2-3 év javítóintézet volt a penitencia.

Nővéreket keresnek a menekülttáborokba

http://www.hir24.hu/belfold/2015/07/23/novereket-keresnek-a-menekulttaborokba/

Hiába érkezik több menekült, eddig nem javítottak az egészségügyi ellátás körülményein.


GAZDASÁG

 

Szegénység – egyre többen veszítik el a támogatást

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szegenyseg_egyre_tobben_veszitik_el_a_tamogatast.600881.html

Március óta több mint 120 ezer család veszítette el a rezsi kifizetéséhez nyújtott támogatást, és hónapról hónapra egyre több háztartásnak jár le a jogosultsága. Az önkormányzatok pótolhatnák a megszűnő állami támogatást, de egy felmérés szerint a legtöbb település nem vagy alig segít a rászorulókon – írja a Magyar Nemzet.

Kína kiszorítása fontosabb, mint a TTIP?

http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/kina-kiszoritasa-fontosabb-mint-a-ttip-1296390

Elemzők szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió közti szabad kereskedelmi egyezmény (TTIP) előkészítésének is lendületet adhat, hogy Barack Obama felhatalmazást kapott a gyorsított eljárásra. Az amerikaiaknak ugyanakkor továbbra is a kelet-ázsiai piac biztosítása a prioritás – Kína ellenében.


EGYÉB

 

RIADÓ! Maradunk 30 fok fölött, de jeget is kaphatunk – A Balaton kiváló

http://www.kisalfold.hu/idojaras/riado_maradunk_30_fok_folott_de_jeget_is_kaphatunk_-_a_balaton_kivalo/2438812/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Igazi kánikulas lesz, fokozódik a fülledtség, trópusi éjjelek és hőséget hozó nappalok jönnek.

Nőttek a kötelező díjai az idén

http://hvg.hu/gazdasag/20150723_Nottek_a_kotelezo_dijai_az_iden#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

Az idei első félév végén átlagosan 26 311 forint volt a személygépkocsikra kötött kötelező gépjármű felelősségbiztosítások (kgfb) éves díja, ami 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, elsősorban a középkategóriás autók kötelezőjének díja emelkedett – derül ki a Netrisk.hu csütörtöki, MTI-hez eljutatott közleményéből.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a