Cikkajánló – 2015. július 22.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló munkaerő-piaci programokról

http://kanizsaujsag.hu/hirek/26159/az_ifjusagi_garancia_rendszer_kereteben_megvalosulo_munkaer%F5-piaci_programokrol/

Az Ifjúsági Garancia Rendszer célja az, hogy a nem foglalkoztatott fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak munkaerőpiaci helyzetük javításához. Az Ifjúság Garancia Rendszer a fiatalok foglalkoztatását elősegítő elsődleges eszköz. A program keretében a célcsoport (15-25 év közötti fiatalok, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak) számára lehetőség nyílik támogatott foglalkoztatásba történő elhelyezkedésre, szakmaszerzésre, vállalkozás indításának elősegítésére.

A fiatalok foglalkoztatásának lehetőségei

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/a-fiatalok-foglalkoztatasanak-lehetosegei

A fiatalok foglalkoztatásának elősegítésére az Európai Bizottság 2012 decembe­rében fogadta el az eddigi legátfogóbb kezdeményezést, az Ifjúsági Foglalkoztatási csomagot, amelynek négy fő pillére közül – Ifjúsági Garancia, Szakmai gyakorlat, Tanulószerződéses gyakorlati képzés, Mobilitás elősegítése – e cikkben a szakmai gyakorlat, azon belül is a felsőoktatási hallgatók szakmai gyakorlatának hatályos sza­bályozását kívánjuk áttekinteni.

A szakszervezet szerint súlyos a létszámhiány a Volánoknál

http://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/a-szakszervezet-szerint-sulyos-aletszamhiany-avolanoknal-454139

A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) szerint vészhelyzetben vannak a Volán-társaságok: ha a kormány nem orvosolja a létszámhiánnyal kapcsolatos problémákat, hamarosan leállhatnak a buszok, és az ágazatban béremelésre is szükség van.

Trükkel nyúlta le Németh Szilárd a munkásotthont

http://nepszava.hu/cikk/1064168-trukkel-nyulta-le-nemeth-szilard-a-munkasotthont/

Törvénymódosítással vette be a Csepeli Munkásotthont Németh Szilárd rezsibiztos, aki 2010 és 2014 között, polgármesteri ciklusában a kezdetektől harcolt az egykoron szakszervezetek által épített kultúrházért – írja a Népszabadság.

ÚJ ZÁSZLÓ ALATT EGYESÜLNEK A MUNKAVÁLLALÓK

http://alfahir.hu/uj_zaszlo_alatt_egyesulnek_a_munkavallalok

Zászlót bontott az Egységes Munkavállalói Egyesület (EME). Az új érdekvédelmi szervezet a hatékonyabb érdekérvényesítés céljából jött létre. Mindezt Tajti Csaba, a szervezet elnöke jelentette be kedd délelőtti budapesti sajtótájékoztatóján, a Nemzetgazdasági minisztérium épülete előtt. A médiaesemény apropóját az szolgáltatta, hogy az EME bejegyzésre került, az erről szóló bírósági határozatot átvette.

Czomba: 29 hónapja nőnek a reálkeresetek

http://www.napigazdasag.hu/cikk/50517/

Reálértékben is folyamatosan nőnek a keresetek 29 hónapja Magyarországon – hangsúlyozta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adataira reagálva sajtótájékoztatón Budapesten.

Nyomás alatt a magyar munkavállalók

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/nyomas-alatt-a-magyar-munkavallalok-55563.html

Az aktív magyar munkavállalók több mint kétharmadaa állandóan küzd a határidőkkel – derült ki a Selfmapping HR teszt legújabb kutatásából. Az időnyomás első számú oka a munkamennyiség, de a szervezetlenség és a váratlanul beeső feladatok is nehezítik a határidők betartását.

3000 állásba került a vasárnapi boltzár

http://hvg.hu/gazdasag/20150722_3000_allasba_kerult_a_vasarnapi_boltzar?s=hk

A kereskedelmi vállalkozások elsősorban részmunkaidős munkavállalóiktól váltak meg, februárhoz képest a számuk 2300-zal csökkent. Aki maradt, annak jóval többet kell dolgoznia, mint korábban.

A részmunkaidősök jártak rosszul a vasárnapi boltzárral

http://www.hrportal.hu/hr/a-reszmunkaidosok-jartak-rosszul-a-vasarnapi-boltzarral-20150722.html

A munkáltatók elsősorban a részmunkaidős dolgozóktól váltak meg. Februárhoz képest a 2300-zal csökkent a kereskedelemben ebben a formában dolgozók száma.

NEM LEHET MUNKA KÖZBEN VIDEÓZNI A KÖZMUNKÁSOKAT

http://vs.hu/kozelet/osszes/nem-lehet-munka-kozben-videozni-a-kozmunkasokat-0722?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Az ózdi közmunkások megfigyelése miatt az Együtt fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz. A Hatóság kimondta: nem lehet folyamatosan kamerával megfigyelni a közmunkásokat.

Munkaerőhiány alakult ki a turizmusban

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/munkaerohiany-alakult-ki-a-turizmusban

Szakemberhiánnyal küzd a turisztikai és vendéglátó ágazat – állítja az ágazatok munkaadóinak érdekképviselője.

Kapcsolódó hír: http://vaol.hu/belfold/szakemberhiannyal-kuzd-a-turisztikai-es-vendeglato-agazat-1714862

Újra foglalkoztatja nyugdíjasait a Daimler

http://www.hrportal.hu/c/ujra-foglalkoztatja-nyugdijasait-a-daimler-20150722.html

Egyre több nyugállományba vonult korábbi munkatársát foglalkoztatja tanácsadóként a Kecskeméten Mercedes-gyárat üzemeltető német Daimler.

Minden második állástalan él ellátás nélkül

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15715-minden-masodik-allastalan-el-ellatas-nelkul

Történelmi mélypontról számolt be a legfrissebb munkaerőpiaci statisztika, ám ennek ellenére továbbra is minden második állástalan él ellátás nélkül – írja az mfor.hu.

A kemény munka nem feltétlen jelent kiutat a szegénységből

http://www.hrportal.hu/hr/a-kemeny-munka-nem-feltetlen-jelent-kiutat-a-szegenysegbol-20150722.html

Sok országban hiába dolgozik sokat a munkavállaló, olyan alacsony a minimálbér, hogy ez nem jelent kiutat a szegénységből, írja a Metropol.

Gaskó István: Egy kicsit megégettük a szánkat

http://magyarhirlap.hu/cikk/30995/Gasko_Istvan_Egy_kicsit_megegettuk_a_szankat

A sztrájkalap csak virtuálisan elkülönített összeg, ezért „röhejes” a VDSZSZ Szolidaritás korábbi gazdálkodásával kapcsolatos feljelentés Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint. A VDSZSZ Szolidaritás leváltott vezetője hangsúlyozza, a Ligának adott áthidaló kölcsönök teljesen jogszerűek voltak, s azokra azért volt szükség, mert az állami támogatás szinte sosem érkezik meg a tárgyévben.


KÖZÉLET

 

Most sem lesz népszavazás a vasárnapi nyitva tartásról

http://www.hrportal.hu/hr/most-sem-lesz-nepszavazas-a-vasarnapi-nyitva-tartasrol-20150722.html

Ahogyan arról a korábbiakban beszámoltam, az országgyűlés 2014. december 16. napján 119 igen, 40 nem, valamint 25 tartózkodó szavazattal elfogadta a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt, mely 2015. március 15. napján lépett hatályba. A törvény elfogadására meglepetésszerűen került sor, hiszen sokáig maga a Nemzetgazdasági Minisztérium is cáfolta a híreket.


GAZDASÁG

 

Bedönthetné a nyugdíjkasszát egy sikeres népszavazás

http://mno.hu/ahirtvhirei/bedonthetne-a-nyugdijkasszat-egy-sikeres-nepszavazas-1296380

Évi 150-200 milliárd forinttal terhelné meg a nyugdíjkasszát a szakemberek számításai szerint, ha a férfiak is nyugdíjba vonulhatnának 40 év szolgálati viszony után. A népszavazást egy szakszervezeti vezető kezdeményezte, az aláírásgyűjtés már meg is kezdődött.

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a