Cikkajánló – 2015. július 21.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Nagyot léptek a keresetek

http://privatbankar.hu/makro/nagyot-leptek-a-keresetek-283809

Manapság a KSH adatai alapján jó magyar munkavállalónak lenni – az inflációval rég nem kell versenyeznie a kereseteknek, amelyek az év első 5 hónapjában 3,5 százalékkal haladták meg a tavalyi hasonló időszak adatát.

Kapcsolódó hír:

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ki_nem_talalna_mennyit_keres_az_atlag_magyar.600774.html

Csellel vették be a munkásotthont

http://nol.hu/belfold/csellel-vettek-be-a-munkasotthont-1552753

Törvénymódosítással vette be a Csepeli Munkásotthont Németh Szilárd rezsibiztos, aki 2010 és 2014 között, polgármesteri ciklusában a kezdetektől harcolt az egykoron szakszervezetek által épített kultúrházért. Az intézményt irányító alapítvány ugyanis mindaddig sikeresen ellenállt a kerület politikai és pénzügyi nyomásának, amíg a parlament nemrég áldását nem adta az önkormányzati einstandra.

Kapcsolódó hír: http://444.hu/2015/07/21/nemeth-szilard-bevette-a-csepeli-munkasothont/

„ Harc a férfi 40-ért” /videó/

https://www.youtube.com/watch?v=EroB7riF18k

Miskolcon, 2015.07.20-án elkezdődött az aláírásgyűjtés a népszavazáshoz. Részlet Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke sajtótájékoztatójából.

Kapcsolódó hír: http://profitline.hu/hircentrum/hir/336178/Megkezdodott-az-alairasgyujtes-a-ferfiak-40-ev-munkaviszony-utani-nyugdijba-vonulasaert

Kereskedelmi alkalmazottak: eredményesen zárultak a szakszervezet és a Tesco bértárgyalásai

http://www.mon.hu/kereskedelmi-alkalmazottak-eredmenyesen-zarultak-a-szakszervezet-es-a-tesco-bertargyalasai/2879851?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Eredményesen zárultak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Tesco közötti bértárgyalások, így a cég 2015-ben mintegy 6000 munkavállalója számára biztosítja a szakmai bérminimumot, ami az érintett dolgozók számára 10-15 százalékos béremelkedést jelent a minimálbérhez, illetve a jelenlegi béréhez képest – közölte a KASZ hétfőn az MTI-vel.

Kapcsolódó hír:

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/megegyezett_a_tesco_a_szakszervezettel.600755.html

Hogyan biztosítható a munka és a magánélet egyensúlya a millenniumi generáció számára?

http://kamaraonline.hu/cikk/hogyan-biztosithato-a-munka-es-a-maganelet-egyensulya-a-millenniumi-generacio-szamara

Sokan vannak, akik munkaidőben sem akarnak lemaradni az online közösségi élet eseményeiről, azt azonban, hogy a „munkaügyekkel” otthon is foglalkozzanak, már mereven elutasítják. A „paradoxon” feloldására Paul Levy, a University of Brighton kutatója tesz javaslatot.

9 tipp energiavámpír kollégák ellen

http://www.profession.hu/cikk/20150721/-tipp-energiavampir-kollegak-ellen/5646

Kit nevezünk energiavámpírnak? Leginkább azt, aki negatív gondolatokkal és mondatokkal áraszt el bennünket, és a társaságában jelentősen el tudunk fáradni. A folyamatos panaszkodás, az állandó pesszimizmus, az áskálódás vagy éppen a felelősség másokra hárítása igen jellemző ezekre a kollégákra – nem csoda, ha energiáinkat lecsapolják, ha közelebb engedjük őket. Vannak azonban helyzetek, amikor nem kerülhetjük el velük a közös munkát, vagy legalábbis a kommunikációt.

Munka és még munka

http://www.otvenentul.hu/penzugyek/95218

A törvény megengedi, ha munkaviszonyod mellett másik munkáltatóval is munkaviszonyba akarsz lépni, de azért figyelned kell, hogy betartsd a vonatkozó szabályokat.

Négyhavi bónuszt adnak az EU-pénzek lehívásáért

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15692-negyhavi-bonuszt-adnak-az-eu-penzek-lehivasaert

Az első fél évben teljesült a kormányzat által a 2007–2013-as EU-források százszázalékos lehívásának érdekében előírt időarányos kifizetési érték, így a pályázati intézményrendszer munkatársai hamarosan négyhavi bónuszt kapnak. A hazai kifizetési arányához képest a Brüsszel által az országnak átutalt támogatások rátája viszont jóval alacsonyabb, amit részben az uniós kifizetéseknek az egyes programokra vonatkozó felfüggesztése okoz.

Kapcsolódó hír: http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/europai-unios-fejlesztesekert-felelos-allamtitkar/hirek/tobb-munka-tobb-fizetes

Megosztanám a munkámat, ha volna kivel….

http://hvg.hu/vallalat_vezeto/20150721_Megosztanam_a_munkamat_ha_volna_kivel?s=hk

A job sharing elegánsabban hangzik, mint a részmunkaidős foglalkoztatás, és bizonyos esetekben szerencsésebb megoldás is. Munkakörmegosztásnak lehetne magyarítani, és néhány éve a munka törvénykönyve is lehetőséget nyújt rá. Csak nincs, aki élne vele. Magyarországon a részmunkaidőben dolgozók aránya alig magasabb 6 százaléknál, ráadásul e foglalkoztatási forma megítélése is gyakran előítéletes.

Távmunka: adómentes lehet a költségtérítés

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/tavmunka-adomentes-lehet-koltsegterites

Az Szja-törvény tételesen felsorolja, hogy a munkavállaló a távmunka mely költségeit számolhatja el, így a munkáltató által fizetett költségtérítés akár egésze járulékmentes lehet. Az ABT Trehand blogbejegyzéséből megismerheti a részleteket.

A magyar munkahelyeken a problémás ügyfelek okozzák a legtöbb stresszt

http://profitline.hu/hircentrum/hir/336177/A-magyar-munkahelyeken-a-problemas-ugyfelek-okozzak-a-legtobb-stresszt

A legtöbb stresszt a problémás ügyfelekkel történő munkavégzés okozza a magyar munkahelyeken, a megkérdezett magyar vállalkozások 44 százalékánál jelentenek gondot ezek a személyes konfliktusok, az idő szűkössége pedig a cégek 29 százalékánál okoz problémát – derült ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) felméréséből.

 


KÖZÉLET

 

A FIDESZ elkölti az uniós pénzeket és magasról tesz a társadalmi hasznosságukra

http://kettosmerce.blog.hu/2015/07/21/a_fidesz_elkolti_az_unios_penzeket_es_magasrol_tesz_a_tarsadalmi_hasznossagukra

Körülbelül 85 millió forintnyi EU-s támogatást költött a Nemzetgazdasági Minisztérium néhány cuki, ám nehezen értelmezhető kampányvideó leforgatására, amelyek célja elvileg a munkahelyi viszonyok, a dolgozók helyzetének javítása lenne. Persze úgy nehéz munkahelyi viszonyokat javítani, hogy a Fidesz egész kormányzása arra épül, hogy a munkavállalókat minél kiszolgáltatottabbá tegye.

Idegenrendészeti ügyben szigorítja eljárását a Kúria

http://www.dehir.hu/belfold/idegenrendeszeti-ugyben-szigoritja-eljarasat-a-kuria/2015/07/20/

Budapest – Ha egy legális bevándorló a tartózkodási jogosultság igénylésekor hamis adatot közöl, a bíróságnak a kérelmet el kell utasítania.

Vasárnap zárva tartás: Nem lesz népszavazás

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/vasarnap_zarva_tartas_nem_lesz_nepszavazas.600753.html

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén úgy döntött, Wodicska Zoltán magánszemély kérdését ismeri el “elsőnek, érvényesnek” a vasárnapi boltzárral kapcsolatban, a moratórium megszűnése után.

Távozott Vida Ildikó, megszereztük a lemondólevelét

http://mno.hu/belfold/tavozott-vida-ildiko-megszereztuk-a-lemondolevelet-1296124

Május 20-án benyújtotta lemondását Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke – derül ki az MNO birtokába jutott levélből, amelyet az adóhatóság elnöke a munkatársainak írt.

 


GAZDASÁG

 

Duplájára nő a kétgyerekes családok adókedvezménye

http://www.napigazdasag.hu/cikk/50450/

Négy év alatt duplájára nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, ami 350 ezer család megélhetését könnyíti meg. A kormány célja, hogy havi szinten 40 ezer forint maradjon a két gyereket nevelő családoknál az adókedvezmény révén. 2011–2014 között összesen 790 milliárd forint többlettámogatás maradt a családoknál az adókedvezmény jóvoltából, ami családonként 833 ezer forint megtakarítást jelent.

Meghökkentően alakulhat a benzin ára nyáron

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/elkepeszto_benzinarat_hozhat_a_nyar.600773.html

Az észak-amerikai olajszabvány (WTI) ára hordónként 50 dollár alá hanyatlott a nyári utazási szezon ellenére, miután a befektetők a túlkínálat növekedésétől tartanak. Kiderült, hogy az ezzel kapcsolatos korábbi előrejelzések tévesek voltak.

Quaestor-kártalanítás: egy banánhéjon csúszott el az állam?

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/quaestor-kartalanitas_egy_bananhejon_csuszott_el_az_allam.600760.html

Miután a Quaestor Kárrendező Alapról szóló törvényben nem szerepel az állam készfizető kezességvállalása, az MNB keze megkötött: nem nyújthat hitelt az alapnak. A kormányzat viszont az Alkotmánybíróságra vár – írta Privátbankár.hu.

 


EGYÉB

 

Aratnak Kishantoson, pedig semmi közük a földhöz

http://hu.budapestbeacon.com/egyebhirek/aratnak-kishantoson-pedig-semmi-kozuk-a-foldhoz/

Bár a bíróság érvénytelennek ítélte a Nemzeti Földalapkezelő Mező Vidék Bt.-vel kötött földhaszonbérleti szerződését, a bérlőt ez nem érdekli: a kishantosi ökogazdaság egykori területén megkezdte az aratást. A munkával megbízott gazda a helyszínre érkező, és ott fényképező Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjétől elvette a fényképezőgépét, és kitörölte róla a képeket.

 

Rokkantellátás: Kúria-döntés a visszamenőleg adható összegről

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Rokkantellatas_Kuriadontes_a_visszamenoleg__R6AEJ0.aspx#rss

A megváltozott munkaképességű személyek rehabilitációs vizsgálatainak elhúzódása miatt gyakori, hogy tb-szerveknek visszamenőleg kell megállapítania az ellátást. Ennek összege jogvitát gerjesztett, a Kúria döntött.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az