Cikkajánló – 2015. július 20.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

A beígért béremelést kérik számon a rendőrök és a tűzoltók

http://mno.hu/ahirtvhirei/a-beigert-beremelest-kerik-szamon-a-rendorok-es-a-tuzoltok-1295928

Panaszmintával segít az életpályamodellel elégedetlen tűzoltóknak az egyik szakszervezet. Az érdekképviselet szerint a 30 százalékos béremelést nem kapták meg azok, akiknek megígérték, megkapták viszont olyanok, akiknek nem ígérték meg. A rendőrök a bérezésben jelentkező különbségekre panaszkodnak.

Kapcsolódó hír: http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15669-a-beigert-beremelest-kerik-szamon-a-rendorok-es-a-tuzoltok

Olyan, mintha bevezetnék a 14. havi nyugdíjat

http://hvg.hu/gazdasag/20150720_nyugdij_40_ev_munkaviszony_ferfiak?s=hk

A Kúria zöldutat adott a szakszervezetek népszavazási kezdeményezésének, ami lehetővé tenné, hogy a férfiak is elmenjenek nyugdíjba 40 év szolgálati idő után. A kérdést eddig a Jobbik tartotta napirenden. A kormány nagyon nehéz helyzetbe kerülhet a következő országgyűlési választás előtt, ha a népszavazás sikerrel zárulna. Vagy a nőktől vennék el a kedvezményes jogot (és ezzel választókat veszítenének), vagy a költségvetés borulna fel.

Kapcsolódó hír:

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15676-kordas-laszlo-a-40-ev-szolgalati-ido-utani-nyugdijazas-oldana-a-munkaero-piaci-feszultsegeket

Mentorhálózat: az ifjúsági garanciaprogramban új része

http://www.hrportal.hu/c/mentorhalozat-az-ifjusagi-garanciaprogramban-uj-resze-20150719.html

Az ifjúsági munkanélküliség terén tett és teendő intézkedésekről tanácskoztak július 16-án az Európai Unió illetékes tárcavezetői Luxemburgban. Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára beszámolt arról, hogy idén Magyarországon mentorhálózattal bővül az ifjúsági garancia program, amely személyre szabott szolgáltatást nyújthat a fiataloknak.

Leállhatnak a Volán-buszok

http://www.origo.hu/gazdasag/20150720-volan-buszvezetohiany-kksz-szakszervezet-mav-osszevonas-lazar-janos.html

Létszámhiány miatt hamarosan leállhatnak a buszok, s ez egyértelműen a kormány felelőssége – állítja a Közúti Közlekedési Szakszervezet. Lázár János a július eleji Kormányinfón azt mondta, akár meg is szűnhetnek a „Volánok”, összevonhatják a MÁV-val.

Kapcsolódó hírek:  http://iho.hu/hir/megallnak-a-volanbuszok-150720

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/leallhatnak_a_volanok_figyelmeztet_a_szakszervezet.600715.html

 

Munka lenne, de valakinek meg is kéne csinálni

http://gazdasagiradio.hu/cimlap/munka-lenne-de-valakinek-meg-is-kene-csinalni-4626

Szárnyal az álláshirdetések piaca, a tavalyi évhez mérten 16 százalékkal több hirdetést adtak fel idén júniusban, derült ki a Profession.hu felméréséből.

A Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület közleménye

http://os.mti.hu/hirek/109022/a_munkat_kenyeret_tisztesseges_bereket_egyesulet_kozlemenye-1_resz

http://webradio.hu/hirek/belfold/os_-_a_munkat_kenyeret_tisztesseges_bereket_egyesulet_kozlemenye_2_resz-2015-07-19

 Európa szerint a magyar közmunka program egyszerűen összefoglalva embertelen. Akik ugyanis ebbe a közmunka programba belekeverednek, esélyük sem lesz onnan kitörni. Egy normális ország ellátó rendszere az esélyteremtési, kitörési pontokra helyezi a súlyt. Nálunk a kormány, a minimálbérrel, és a közmunkás éhbérrel szegénységbe, mélyszegénységbe tart és taszít milliókat.

Reggelente sírva néznek a gyerekeik szemébe

http://hvg.hu/kultura/20150719_Reggelente_sirva_nezek_a_gyerekem_szemebe

Minden anya életében eljön a pillanat, amikor a gyerek születése után bizonyos idővel (legkésőbb három évvel később) vissza kell térnie a munkaerőpiacra, hacsak nem dönt úgy, hogy főállású anya lesz. Hány év után érdemes visszamenni dolgozni? Milyen esélyekkel indul az a nő, aki az iskolapadból kiszakadva egyből az anyaságot választotta, illetve vissza tud-e kapaszkodni az a nő, aki felívelőben lévő karrierjét megszakítva lett édesanya? A hazai munkáltatók és a társadalom mennyire toleráns ezekkel a kisgyerekes anyákkal?

Bérek: 44 ezerre az országos átlagtól

http://www.bama.hu/baranya/gazdasag/berek-44-ezerre-az-orszagos-atlagtol-620840

Tovább nőtt a megyében bérből, fizetésből élők leszakadása az idei esztendőben. Az első negyedéves fizetési adatok tanúsága szerint az egészségügy a legrosszabbul fizető terület, a legjobban a pénzügyi szolgáltató szektorban kerestek.

A stressz a dolgozók fő ellensége

http://www.napigazdasag.hu/cikk/49807/

A problémás ügyfelekkel való küszködés okozza a legtöbb stresszt a magyar munkahelyeken, a vállalkozások 44 százalékánál jelentenek gondot ezek a személyes konfliktusok.


KÖZÉLET

 

A fiatalok 37 százaléka végleg elhagyná az országot

 http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15674-a-fiatalok-37-szazaleka-vegleg-elhagyna-az-orszagot

Az Aktív Fiatalok Munkacsoport felmérést készített az egyetemisták, főiskolások általános helyzetéről. Bár anyagi lehetőségeik szűkösek, a fiatalok mégsem látják borúsan jövőjüket – írja a Szabad Föld.

Elindult a rendszerbontó népszavazás kampánya

http://nepszava.hu/cikk/1063910-elindult-a-rendszerbonto-nepszavazas-kampanya/

Hivatalosan is elindította “rendszerbontó népszavazásának” aláírás-gyűjtési kampányát az Új Magyar Köztársaság Egyesület szombaton; a szervezők arra számítanak, hogy a jelenlegi négy mellett hamarosan további két kérdésben gyűjthetik a referendum kiírásához szükséges támogatásokat.


GAZDASÁG

 

 

Piac-gazdaság

http://figyelo.hu/cikkek/421496-piac-gazdasag

Keményedik a vasárnapi boltzáras stresszteszt a balatoni csúcsszezonban. A boltosok hiába trükköznek, kisebb a bevétel, aminek a szezon után elbocsátás lehet a vége. Részletek a Figyelőben.

Harmincmilliárdot vettek el a magyar családoktól

http://nol.hu/belfold/elvettek-harmincmilliardot-a-magyar-csaladoktol-1552299?system=cachefrissit&ajax=1

A vizsgált települések csaknem hatodán egyszerűen eltörölték a lakhatási támogatást, s ahol maradt ilyen, ott is kevesebbet adnak. Más segélyezési formák esetében is ¬hasonló a helyzet: vagy megszűntek, vagy csökkentették a juttatást. A feladatok egy részét nyögő önkormányzatok szerint az állam harmincmilliárd forintot vont ki a rendszerből.

Bankban tartja a spórolt pénzét? Akkor van egy rossz hírünk

http://vs.hu/gazdasag/osszes/bankban-tartja-a-sporolt-penzet-akkor-van-egy-rossz-hirunk1-0720?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s6

Kettős szorításban találhatják magukat a magyar kisbefektetők. A szinte kockázatmentes betétek bukóra állnak, a rizikósabbakra pedig visszafogott az igény.

Havonta egymilliárdnyi tartozást hajt be a NAV

http://www.napigazdasag.hu/cikk/50187/

Egyre nagyobb adótartozás behajtásáért tesznek lépéseket az út mentén vizsgálódó vagy a cégek telephelyén, illetve más helyszíneken ellenőrzést végző pénzügyőrök. Tavaly havonta négyszázmilliós elmaradás kapcsán intézkedtek az egyenruhások, az idei kimutatás már havi 1,1 milliárdról szól. Az érintett gazdasági szereplők a hiányzó összeg harmadát rendszerint azonnal befizetik.

 


EGYÉB

 

Ha a család külföldre megy

http://www.babaszoba.hu/articles/gyerek/Ha_a_csalad_kulfoldre_megy?aid=20131028102355

Biztosabb megélhetés, több lehetőség: ezt remélik a külföldi munkát választók. Családosként azonban új problémákkal is szembe kell majd nézni. Kovács Ágnes férje három éve dolgozik Németországban. Esetükben az anya nem akart külföldön élni, ezért abban állapodtak meg, hogy itthon marad a gyerekkel.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk