Cikkajánló – 2015. július 14.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Átírnák a nyugdíjrendszert a szakszervezetek

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/atirnak-a-nyugdijrendszert-a-szakszervezetek

A nők mellett a férfiak is mehessenek 40 év munkaviszony után nyugdíjba. Ezt akarják szakszervezetek. Ezért népszavazást kezdeményeztek. A Tudományos Akadémia szakértője szerint ez katasztrofális lenne, és inkább büntetést kéne fizetnie annak, aki hamarabb akar nyugdíjba menni. A nyugdíjfolyósító szerint, ha ezt bevezetnék, már az első évben 150 ezer férfi mehetne korengedménnyel nyugdíjba.

Kapcsolódó hírek: http://hvg.hu/gazdasag/20150713_Sokan_orulnek_a_ferfiak40rol_szolo_nepsz

http://sikeresceg.hu/?/a/cikk/id/nyugdijaznak_a_ferfi_munkaerot_is_40_ev_utan_130715

http://nol.hu/belfold/negyven-ev-utan-nyugdijba-kuldenek-a-ferfiakat-is-1551339

Problémássá válik a nyugdíj

http://www.origo.hu/gazdasag/20150714-nyugdij-problemassa-valik-ksh-halalozas-nepessegcsokkenes.html

Nem lesz egyszerű a magyar nyugdíjrendszer finanszírozása 2030 után. A nyugdíjasok aránya nőni fog, a gyerekek alacsony száma pedig azt mutatja, hogy egyre kevesebben lesznek a rövidesen munkaképes korúak. A KSH prognózisa szerint Magyarország lakossága 2080-ra 7 milliónál is kevesebb lesz.

Azért mész külföldre mert muszáj, vagy azért mert megteheted?

http://librarius.hu/2015/07/14/azert-mesz-kulfoldre-mert-muszaj-vagy-azert-mert-megteheted/

Menni vagy maradni? Külföldön otthontalannak lenni, vagy itthon céltalanul élni? Megannyi kérdés és lehetőség, amely foglalkoztatja a fiatal munkavállalókat. Az Inside Out című kiállítás valós tapasztalatokból merítve járja körbe a témát.

Amikor keresőképtelen a dolgozó

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/amikor-keresokeptelen-a-dolgozo

Habár a köznyelvben sokszor csak táppénzként emlegetik, valójában a munkavállaló betegsége miatti távolléte esetén először betegszabadságról beszélünk.

 


KÖZÉLET

 

Nem létezik EU-stratégia bevándorlásügyben

http://www.napigazdasag.hu/cikk/49673/

Százezres tömegben érkeznek Európába a migránsok, a válságra azonban eddig nem született közös, európai megoldás, és kérdéses, hogy fog-e, tud-e születni. Eddig nem találtak olyan alternatívát, a részmegoldások szintjén sem, amelyet mind a 28 tagállam képes lenne elfogadni, így jelenleg minden érintett tagállam úgy segít magán, ahogy tud.

Végül csak összenő, ami összetartozik?

http://nepszava.hu/cikk/1063372-vegul-csak-osszeno-ami-osszetartozik

Egyetlen dologban biztosan igaza van a Jobbiknak: a Fidesz-KDNP 2010 óta a szélsőjobboldali párt programjából kormányoz. Orbán Viktor és pártja hónapok óta egyre erőteljesebben operál a bevándorlásellenes üzenetekkel, nemrég a halálbüntetés ügyének napirenden tartása mellett tört pálcát, immár egy éve a keleti nyitásért kardoskodik, miközben a radikálisok, élükön Vona Gáborral évek óta ugyanezeket harsogják. Ám nemcsak a szélsőséges retorika köti össze a kormányzó pártot és a Jobbikot, hanem az is, ami 2010 óta programszerűen megvalósult.

Navracsics Tibor uniós oktatási projektekről tárgyalt Belgrádban

http://www.napigazdasag.hu/cikk/49656/

Szerbia európai uniós csatlakozása az egész Nyugat-Balkán, a teljes térség, de maga az EU számára is fontos – jelentette ki Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa hétfőn a Belgrádi Egyetemen, ahová azért látogatott, hogy az uniós projektek eredményeiről tájékozódjon.


GAZDASÁG

 

KSH: a kevesebb munkanap miatt lassult az ipari termelés növekedése májusban

http://hir.ma/gazdasag/ksh-a-kevesebb-munkanap-miatt-lassult-az-ipari-termeles-novekedese-majusban/545024

Májusban 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest az előző havi 6,3 százalékos növekedés után. Mivel májusban kettővel kevesebb munkanap volt, a munkanaphatástól megtisztított mutató 6,2 százalékos növekedést jelez – erősítette meg második becslése alapján az egy hete közölt előzetes adatokat kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kapcsolódó hír: http://www.vg.hu/vallalatok/mezogazdasag/tobb-mint-nyolc-szazalekkal-csokkentek-a-mezogazdasagi-termeloi-arak-453750

http://profitline.hu/hircentrum/hir/335799/Meredeken-lassult-az-ipari-termeles-bovulese

Sokmilliárdos fejlesztések uniós maradványpénzekből

http://www.napigazdasag.hu/cikk/49696/

Nagyon sok hazai önkormányzat él a lehetőséggel és hajt végre fejlesztéseket olyan forrásokat felhasználva, amelyek az előző európai uniós költségvetési ciklusból ragadtak bent. Ilyen maradványpénzből korszerűsítenek három óvodát Nyíregyházán és épülhet gyalog-, valamint kerékpárút Dunaújvárosban.

 


EGYÉB

 

Sztrájkra készülnek Görögországban

http://inforadio.hu/hirek/kulfold/hir-741685

Huszonnégy órás munkabeszüntetést hirdetett meg a görög közalkalmazottakat tömörítő szakszervezeti szövetség (Adedy) szerdára, arra a napra, amelyen a parlament feltehetően szavazást tart a nemzetközi hitelezők és Görögország megállapodásáról, amelynek eredményeként újabb komoly megszorító intézkedések várnak a dél-európai országra.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a