Cikkajánló – 2015. július 14.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Átírnák a nyugdíjrendszert a szakszervezetek

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/atirnak-a-nyugdijrendszert-a-szakszervezetek

A nők mellett a férfiak is mehessenek 40 év munkaviszony után nyugdíjba. Ezt akarják szakszervezetek. Ezért népszavazást kezdeményeztek. A Tudományos Akadémia szakértője szerint ez katasztrofális lenne, és inkább büntetést kéne fizetnie annak, aki hamarabb akar nyugdíjba menni. A nyugdíjfolyósító szerint, ha ezt bevezetnék, már az első évben 150 ezer férfi mehetne korengedménnyel nyugdíjba.

Kapcsolódó hírek: http://hvg.hu/gazdasag/20150713_Sokan_orulnek_a_ferfiak40rol_szolo_nepsz

http://sikeresceg.hu/?/a/cikk/id/nyugdijaznak_a_ferfi_munkaerot_is_40_ev_utan_130715

http://nol.hu/belfold/negyven-ev-utan-nyugdijba-kuldenek-a-ferfiakat-is-1551339

Problémássá válik a nyugdíj

http://www.origo.hu/gazdasag/20150714-nyugdij-problemassa-valik-ksh-halalozas-nepessegcsokkenes.html

Nem lesz egyszerű a magyar nyugdíjrendszer finanszírozása 2030 után. A nyugdíjasok aránya nőni fog, a gyerekek alacsony száma pedig azt mutatja, hogy egyre kevesebben lesznek a rövidesen munkaképes korúak. A KSH prognózisa szerint Magyarország lakossága 2080-ra 7 milliónál is kevesebb lesz.

Azért mész külföldre mert muszáj, vagy azért mert megteheted?

http://librarius.hu/2015/07/14/azert-mesz-kulfoldre-mert-muszaj-vagy-azert-mert-megteheted/

Menni vagy maradni? Külföldön otthontalannak lenni, vagy itthon céltalanul élni? Megannyi kérdés és lehetőség, amely foglalkoztatja a fiatal munkavállalókat. Az Inside Out című kiállítás valós tapasztalatokból merítve járja körbe a témát.

Amikor keresőképtelen a dolgozó

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/amikor-keresokeptelen-a-dolgozo

Habár a köznyelvben sokszor csak táppénzként emlegetik, valójában a munkavállaló betegsége miatti távolléte esetén először betegszabadságról beszélünk.

 


KÖZÉLET

 

Nem létezik EU-stratégia bevándorlásügyben

http://www.napigazdasag.hu/cikk/49673/

Százezres tömegben érkeznek Európába a migránsok, a válságra azonban eddig nem született közös, európai megoldás, és kérdéses, hogy fog-e, tud-e születni. Eddig nem találtak olyan alternatívát, a részmegoldások szintjén sem, amelyet mind a 28 tagállam képes lenne elfogadni, így jelenleg minden érintett tagállam úgy segít magán, ahogy tud.

Végül csak összenő, ami összetartozik?

http://nepszava.hu/cikk/1063372-vegul-csak-osszeno-ami-osszetartozik

Egyetlen dologban biztosan igaza van a Jobbiknak: a Fidesz-KDNP 2010 óta a szélsőjobboldali párt programjából kormányoz. Orbán Viktor és pártja hónapok óta egyre erőteljesebben operál a bevándorlásellenes üzenetekkel, nemrég a halálbüntetés ügyének napirenden tartása mellett tört pálcát, immár egy éve a keleti nyitásért kardoskodik, miközben a radikálisok, élükön Vona Gáborral évek óta ugyanezeket harsogják. Ám nemcsak a szélsőséges retorika köti össze a kormányzó pártot és a Jobbikot, hanem az is, ami 2010 óta programszerűen megvalósult.

Navracsics Tibor uniós oktatási projektekről tárgyalt Belgrádban

http://www.napigazdasag.hu/cikk/49656/

Szerbia európai uniós csatlakozása az egész Nyugat-Balkán, a teljes térség, de maga az EU számára is fontos – jelentette ki Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa hétfőn a Belgrádi Egyetemen, ahová azért látogatott, hogy az uniós projektek eredményeiről tájékozódjon.


GAZDASÁG

 

KSH: a kevesebb munkanap miatt lassult az ipari termelés növekedése májusban

http://hir.ma/gazdasag/ksh-a-kevesebb-munkanap-miatt-lassult-az-ipari-termeles-novekedese-majusban/545024

Májusban 1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest az előző havi 6,3 százalékos növekedés után. Mivel májusban kettővel kevesebb munkanap volt, a munkanaphatástól megtisztított mutató 6,2 százalékos növekedést jelez – erősítette meg második becslése alapján az egy hete közölt előzetes adatokat kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kapcsolódó hír: http://www.vg.hu/vallalatok/mezogazdasag/tobb-mint-nyolc-szazalekkal-csokkentek-a-mezogazdasagi-termeloi-arak-453750

http://profitline.hu/hircentrum/hir/335799/Meredeken-lassult-az-ipari-termeles-bovulese

Sokmilliárdos fejlesztések uniós maradványpénzekből

http://www.napigazdasag.hu/cikk/49696/

Nagyon sok hazai önkormányzat él a lehetőséggel és hajt végre fejlesztéseket olyan forrásokat felhasználva, amelyek az előző európai uniós költségvetési ciklusból ragadtak bent. Ilyen maradványpénzből korszerűsítenek három óvodát Nyíregyházán és épülhet gyalog-, valamint kerékpárút Dunaújvárosban.

 


EGYÉB

 

Sztrájkra készülnek Görögországban

http://inforadio.hu/hirek/kulfold/hir-741685

Huszonnégy órás munkabeszüntetést hirdetett meg a görög közalkalmazottakat tömörítő szakszervezeti szövetség (Adedy) szerdára, arra a napra, amelyen a parlament feltehetően szavazást tart a nemzetközi hitelezők és Görögország megállapodásáról, amelynek eredményeként újabb komoly megszorító intézkedések várnak a dél-európai országra.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós