Cikkajánló – 2015. július 13.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

A fiatal munkavállalók érdekei nem jelennek meg a kollektív szerződésekben – Konföderációs Ifjúsági Konferencia

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15589-konfoderacios-ifjusagi-konferencia

A fiatal munkavállalók érdekei, elvárásai nem jelennek meg a kollektív szerződésekben – a többi között erre hívták fel a figyelmet az öt szakszervezeti konföderáció (ÉSZT, Liga, MASZSZ, Munkástanácsok, SZEF) ifjúsági tagozatai a 2015. július 11-12. között tartott közös konferenciájukon, Budapesten. A résztvevők azt várják az ágazati szakszervezetek vezetőitől, hogy a korosztályi szempontokat kiemelten jelenítsék meg az alkufolyamatok során.

Nyugdíjkorhatár és béremelések egyeztetés alatt – A szakszervezetek előterjesztették javaslataikat

http://www.jogiforum.hu/hirek/34048

A béremelésről, az illetményrendszerekről, a kompenzációról, valamint a béren kívüli juttatásokról egyeztetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) tagjaival a tanács ülésén.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete közleménye

http://os.mti.hu/hirek/108841/javitas-os-a_magyar_koztisztviselok_kozalkalmazottak_es_kozszolgalati_dolgozok_szakszervezete_kozlemenye

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) csütörtöki ülésén Varga Mihály, a költségvetésért és a társadalmi egyeztetésért felelős miniszter öt éve először tárgyalt a hétszázezer közszolgálati dolgozót képviselő szakszervezeti konföderációk vezetőivel. Minderre azt követően került sor, hogy a szakszervezetek májusban felálltak az asztaltól. Most kiderült; 396 ezer dolgozó számára 2016-ban 220.2 milliárd bérnövekedés várható. A munkavállalók további követeléseiről a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon (KÉF) és az OKÉT-ban augusztusban folytatódnak a tárgyalások.

Új stratégiával juttatná munkához az embereket az Orbán-kormány

http://mno.hu/gazdasag/uj-strategiaval-juttatna-munkahoz-az-embereket-az-orban-kormany-1294922

Folyamatosan frissülő humánerőforrás-térképet készít a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI), elősegítve, hogy a hátrányos helyzetben élők a valós és állandóan változó munkaerő-piaci igényeknek megfelelő szakmát tanulhassanak.

Kapcsolódó hír: http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=114604

A szakszervezeti vezetők marakodnak – a vasutasok rongyosak

http://www.hirhatar.hu/index_cikk.php?hh=a-szakszervezeti-vezetok-marakodnak-a-vasutasok-rongyosak

Több száz vasutas szakadt, régi, elhasznált ruhában teljesít szolgálatot. A MÁV azt ígéri, ez év végéig mindenki megkapja az új formaruhát, a dolgozók azonban pesszimisták: ígéretekből van bőven, de ruhából évek óta nincs.

Ötven embert akart a kormány hazacsábítani az Egyesült Királyságból, négyet sikerült

http://hu.budapestbeacon.com/uzlet-es-gazdasag/otven-embert-akart-a-kormany-hazacsabitani-az-egyesult-kiralysagbol-negyet-sikerult/

Nem szabad különbséget tenni külföldi és hazai munkavállaló között az Európai Unióban, és tiltani sem lehet a külföldi munkavállalást – mondta Andor László. A volt európai uniós foglalkoztatási biztos szerint nem röghöz kötni kellene, hanem a hazai közeget vonzóvá tenni. A kormány hazacsábító-programja egyelőre nem jött be.

Csapda a közmunkában – Konzervált szegénység

http://nepszava.hu/cikk/1063298-csapda-a-kozmunkaban/

Az EU foglalkoztatási biztosa és hazai kutatók is úgy látják, a magyar kormány eltúlzott méretű közmunkaprogramja nem segíti, inkább gátolja az elhelyezkedés esélyét egy piaci munkahelyen, a szegénységet pedig nagy tömegben konzerválja. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő összegezte: a kormány programja épp arra nem jó, ami miatt az egészet kitalálták, nem vezet vissza a piaci munka világába és nem csökkenti a szegénységet.

Lakáscélú támogatás részmunkaidőben: mit lehet, mit nem

http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Lakascelu_tamogatas_reszmunkaidoben_dolgozo_3ATI7J.aspx#rss

Adhat-e a munkáltató részmunkaidőben foglalkoztatott alkalmazottnak ugyanakkora összegű lakáscélú támogatást, mint amennyi a munkabére? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné adószakértő válaszolt.

Munkabérelőleg, munkáltatói kölcsön: melyik, mire adható?

http://adozona.hu/munkajog/Munkabereloleg_munkaltatoi_kolcson_melyik_m_6BFHZR.aspx#rss

Mikor kötelező a munkabérelőleg, mikor kamatköteles? Kapható-e üdülésre munkáltatói kölcsön, milyen adókövetkezményei vannak a kamatkedvezménynek?

Mi lesz a külföldön dolgozó magyarok nyugdíjával?

http://profitline.hu/hircentrum/hir/335696/Mi-lesz-a-kulfoldon-dolgozo-magyarok-nyugdijaval?

Alacsonyabb magyar nyugdíjra számíthatnak azok a magyar munkavállalók, akik Albániában, Macedóniában, Törökországban vagy az Egyesült Államokban szereztek biztosítási időt, de Magyarországon is van legalább 20 év szolgálati idejük, hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló cég a Baker Tilly. A hazánk által kötött és kötendő új szociális biztonsági egyezmények értelmében ugyanis a nyugellátás folyósításához szükséges minimális szolgálati idő elérése után nem veszik figyelembe a másik országban ledolgozott éveket.

A szieszta jót tesz a munkahelyi hatékonyságnak

http://vital.hu/szieszta-siker

A műszak közbeni délutáni alvás hatékonyabbá teszi a munkavégzést – derül ki egy friss kutatásból.

 


KÖZÉLET

 

Kiderült: kilobbizták a vasárnapi zárva tartást

http://nepszava.hu/cikk/1063282-kiderult-kilobbiztak-a-vasarnapi-zarva-tartast

Már a törvény megszületése előtt részletes tervek voltak a vasárnapi munkavégzés tiltására. Egy lobbicsoport a nemzetközi kereskedelmi láncok ellenében a hazai vállalkozások helyzetbe hozásáról győzködte a kormányt – sikerrel. A március 15-től érvényes zárva tartást nehezen bírják az emberek és a kereskedők is, utóbbiak ötletelnek és a korlátozások alól felmentett piacokkal bújnak ki a szigor alól.

Elutasítja a többség a vasfüggönyt

http://nepszava.hu/cikk/1063295-elutasitja-a-tobbseg-a-vasfuggonyt

Csak a Fidesz szavazói gondolják úgy, hogy érdemes megépíteni a szerb határra tervezett kerítést. A magyarok többsége szerint a határzár nem fogja megállítani a menekülteket, sőt a kormány kampánya is csak figyelemelterelés. Az MSZP szerint a kabinet nem is a gondokat kívánja felszámolni a kerítésépítéssel, hanem az ország valós problémáiról, a rossz kormányzásáról akarja elterelni a figyelmet.

Szijjártó első „déli sikere”

http://nepszava.hu/cikk/1063309-szijjarto-elso-deli-sikere

Magyarország megfigyelőként felvételt nyert a Csendes-óceáni Szövetségbe, ami a kormány déli nyitás politikájának első jelentős latin-amerikai diplomáciai eredménye – tudatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) vasárnap közleményben.


GAZDASÁG

 

Gyengüléssel indította a hetet a forint

http://nol.hu/gazdasag/gyengulessel-inditotta-a-hetet-a-forint-1551235

Kissé gyengült a forint hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a bankközi kereskedésben.Az eurót reggel hét órakor 312,60 forinton jegyezték. Pénteken késő este 311,72 forint volt az árfolyam.

Megszületett a megállapodás Görögországról

http://nol.hu/kulfold/megallapodas-szuletett-a-gorogokkel-1551243

Maratoni, több mint tizenhat órás tanácskozás után úgy tűnik, Alekszisz Ciprasz elfogadta az eurózóna által kínált feltételeket, így Görögország megkaphatja a harmadik pénzügyi mentőcsomagot. Az euró erősödni kezdet a megállapodás hírére.

 


EGYÉB

 

“Mind egyformák vagyunk” – A Pride színes forgatagában

http://nepszava.hu/cikk/1063292-mind-egyformak-vagyunk—a-pride-szines-forgatagaban/

“Na, megyünk, mert várnak a szüleim” – ilyen és ehhez hasonló, számomra szívderítő köszöntések és búcsúk tanúja voltam kordonon innen az idei Pride-on, Zoli oldalán. Ő nemcsak a fent idézett két fiatal lány tanára, hanem afféle baloldali sztár is, így aztán békésen kamillázgattam, amíg szóba elegyedett rajongóival, barátaival, kedvesen köszönt – félve írom – politikusoknak, vagy épp nyilatkozott a sajtó képviselőinek. Mert nekem mindez furcsa. Zoli ugyanis nemcsak sztár, hanem a barátom is. 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a