Cikkajánló – 2015. július 10.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

A közszféra érdekképviseleteivel egyeztetett Varga Mihály

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/a-kozszfera-erdekkepviseleteivel-egyeztetett-varga-mihaly

A béremelésről, az illetményrendszerekről, a kompenzációról, valamint a béren kívüli juttatásokról egyeztetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) mai ülésén.

Kapcsolódó cikkek:  http://szef.hu/hirek/kozlemeny_oket_20150709

http://www.metropol.hu/gazdasag/cikk/1340133

A konzultációs levelek segítettek a gyerekeknek

http://mno.hu/ahirtvhirei/a-konzultacios-levelek-segitettek-a-gyerekeknek-1294535

Több mint 5 tonnát gyűjtött össze a bevándorlásról szóló konzultációs levelekből a vegyipari dolgozók szakszervezete – jelentette be az elnök.

Kapcsolódó hír: http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=189178

Zsákutca a program: vágyálom a stabil állás a közmunka után

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/zsakutca-a-program-vagyalom-a-stabil-allas-a-kozmunka-utan-619592

A Magyar Tudományos Akadémia tanulmánya alapján csalfa remény a kormány szándéka, hogy a közmunkával vezetik vissza az állástalanokat a munka világába. AZ MTA szerint az idén 270 milliárd forintba kerülő programból alig minden kilencedik embernek sikerül állást találnia, a többség azonban nem tud kiszakadni a közmunkából, s minél több időt tölt el benne, annál nehezebben lép ki belőle.

Végleg leváltották a szavazás kezdetén visszalépő Gaskót

http://magyarhirlap.hu/cikk/30104/Vegleg_levaltottak_a_szavazas_kezdeten_visszalepo_Gaskot

A voksok 93,55 százalékát kapta az ellenjelölt. Halasi Zoltánt választotta elnökké tegnapi küldöttgyűlésén a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás. Amint megírtuk, az eredmény előre valószínűsíthető volt, hiszen Halasi kétezer-nyolcszáz tagi ajánlást kapott a megismételt tisztújításra, míg Gaskó István mindössze kilencet. Az új választásra azért került sor, mert májusban, az akkor egyedüli jelöltként induló Gaskó csupán a szavazatok harminchét százalékát szerezte meg.

Nő a mozgás a munkarőpiacon

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15554-no-a-mozgas-a-munkaropiacon

Körülbelül 16 százalékkal emelkedett idén a második negyedévben az online álláshírdetések száma az elmúlt év hasonló időszakával összevetve – jelezte az Profession.hu állásközvetítő. Ezzel párhuzamosan a munkavállalók is egyre aktívabbak és nagyobb számban gondolkodnak a munkahely váltáson.

Nyári munka: tízezernél is több diák dolgozik

http://www.metropol.hu/mellekletek/balaton/cikk/1340128

A nyári szezonban 10-12 ezer diák dolgozik a Balaton partján, háromnegyedük iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkát – tudtuk meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Ifjúsági és Diákvállalkozási Szekciójának elnökétől.

Állást keres a dolgozók negyven százaléka – munkaidőben

http://www.hrportal.hu/hr/allast-keres-a-dolgozok-negyven-szazaleka-munkaidoben-20150710.html

A legfrissebb trendriport szerint egy átlagos magyar vállalatnál a dolgozók 62 százaléka elkötelezett cége felé. Vagyis kicsivel kevesebb mint felük nem szívesen viszi a cég jó hírét, és elképzelhető, hogy a munkaideje egy részét éppen álláskereséssel tölti. Erről, és a megújuló Legjobb Munkahely Felmérésről is szó volt az Aon Hewitt Magyarország sajtóreggelijén.

A munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai 1.

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/a-munkaugyi-ellenorzesek-tapasztalatai-1

A munkavédelmi hatóság a 2015. I. negyedévben is végzett ellenőrző tevékenységet. Az alábbiakban az ellenőrzések munkavédelmi, munkabiztonsági és munkaegészségügyi tapasztalatait és a leggyakoribb hiányosságokat ismertetjük.

Vonzóbb lehet a tudás megszerzése, mint a magasabb fizetés?

http://profitline.hu/hircentrum/hir/335566/Vonzobb-lehet-a-tudas-megszerzese-mint-a-magasabb-fizetes?

A Kelly Services legújabb felmérésének eredményei szerint számos munkavállaló hajlandó lenne feladni a magasabb fizetést és az előléptetést, ha ennek fejében esélyt kap rá, hogy új ismereteket szerezzen, javítsa a munkája és a magánélete közötti egyensúlyt vagy akár szociális-társadalmi szempontból tartalmas, a személyes elégedettségét növelő munkát végezzen.

Az igazi való világgal ismerkedtek a fiatalok

http://szeged.hu/hirek/26975-az-igazi-valo-vilaggal-ismerkedtek-a-fiatalok.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

Befejeződött a „Tiéd a pálya” pályaorientációt elősegítő megyei munkaerő-piaci program Csongrád megyében. A programban több mint 2500 fő 7. és 8. osztályos diákot vontak be.


KÖZÉLET

 

Kiegyenlítődnek a régiós különbségek az egészségügyben

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egeszsegugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/kiegyenlitodnek-a-regios-kulonbsegek-az-egeszsegugyben

Magyarországon az egészségügyi dolgozók eltérő feltételek mellett végzik munkájukat, de az intézményi fejlesztéseknek köszönhetően ezek kiegyenlítődnek a jövőben – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára csütörtökön Balassagyarmaton.

Merkel asszony “beszólt”, de gőzerővel készül a határzár

http://nepszava.hu/cikk/1063051-merkel-asszony-beszolt-de-gozerovel-keszul-a-hatarzar

Nem áll el a kormány a kerítés építésének tervétől, akkor sem, ha Angela Merkel német kancellár szerint a falak építése “nem jelent megoldást”. Sőt, “gőzerővel” készítik elő az ideiglenes határzárat, mert a magyar miniszterelnök erre utasította a belügyminisztert. Szerbiában szervezett embercsempészek dolgoznak, akik “mérnöki pontossággal” határozzák meg a könnyen átléphetőnek ítélt határszakaszokat és oda irányítják az illegális bevándorlókat. Erről Lázár János beszélt a szokásos csütörtöki kormányinfón.


GAZDASÁG

 

53,3 milliárd eurót kér az új görög javaslat

http://nepszava.hu/cikk/1063084-533-milliard-eurot-ker-az-uj-gorog-javaslat

A nemzetközi hitelezőknek csütörtök este megküldött legújabb 13 oldalas javaslatcsomagjában 53,5 milliárd euró új hitelt kérne, hogy 2018 júniusáig törleszteni tudja az adósságait. Ezúttal azonban komoly ellentételezést ajánl, némileg súlyosabbakat, mint amit a vasárnapi referendumon elutasítottak a görög szavazók.

Vasárnapi pihenőnap: a kormány kitart

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/vasarnapi-pihenonap-a-kormany-kitart

A kormány következetesen kitart a vasárnapi foglalkoztatás tilalma mellett – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában. A héten több lap is beszámolt arról, hogy egy balatoni CBA piaccá nyilváníttatta magát az önkormányzatnál – mert a piacok nyitva lehetnek vasárnap is -, miután előcsarnokában termelői piacot nyitott, ahol azonban csak egyetlen termelő árult málnát.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az