Cikkajánló – 2015. július 9.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Hiányolják a létminimum-számítást

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/hianyoljak-a-letminimum-szamitast2

Tükrözte a megélhetés költségeit, így a béralkuban nagy szerepet játszott – állítják a szakszervezetek.

Megszűntek az NGM-hez átkerült szakiskolák vezetői megbízásai

http://index.hu/belfold/2015/07/08/szakkepzesi_centrumok_iskolak_igazgato_felmondas_megbizas_megszunes_ngm/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index

Megszűntek a Kliktől az NGM fenntartásába átkerült szakiskolák vezetőinek megbízatásai, erősítette meg a minisztérium az Indexnek szerdán. Ez több száz igazgatót és helyettest érint: ők most átmenetileg legfeljebb egyéves hosszabbítást kaphatnak, és közben újra megpályáztatják az összes posztot, függetlenül attól, hogy a régi vezető eddig mennyit töltött ki az 5 évre szóló kinevezéséből. A szakképzési szakszervezetnek az elnök szerint nem szóltak, hogy ez készül. A minisztérium azt állítja: egyeztettek.

Többen tanulnak a munkaadóknál

http://www.profession.hu/cikk/20150709/tobben-tanulnak-a-munkaadoknal/5611

Népszerűvé vált a német mintára bevetetett duális felsőfokú képzés Magyarországon, amelyet az is bizonyít, hogy 7 százalékkal nőtt a rendszerben tanuló hallgatók száma – mondta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a Német Gazdasági Klub (DWC) Új fejlesztések a duális főiskolai képzés magyarországi bevezetése címmel megrendezett konferencián, amelyet a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában tartottak.

Végleg lelépne Magyarországról az egyetemisták 37 százaléka

http://hvg.hu/gazdasag/20150709_Vegleg_lelepne_Magyarorszagrol_az_egyetem

A magyar egyetemisták és főiskolások átlagosan 50 ezer forintból élnek havonta. A diákok 63 százaléka rövidebb ideig, 52 százalékuk hosszabb távon is vállalna munkát külföldön. 37 százalékuk kész rá, hogy végleg elhagyja az országot.

Megoldatlan az idősebb munkaerő foglalkoztatása

http://profitline.hu/hircentrum/hir/335500/Megoldatlan-az-idosebb-munkaero-foglalkoztatasa

Sok európai ország, köztük Magyarország sem használja ki az idősebb munkaerőben rejlő lehetőségeket, a fejlett országokat jellemző elöregedő társadalom ellenére – derül ki a PwC tanácsadó cég szerdán ismertetett tanulmányából.

5 dolog, amit érdemes eltanulni a női vezetőktől

http://hvg.hu/vallalat_vezeto/20150708_5_dolog_amit_erdemes_megtanulni_a_noi_vez

“Tökösebbnek kéne lenned!” “Úgy kell viselkedned, mint egy férfi!” – mondják gyakran a vezetői pozíciót betöltő nőknek, pedig egyre több szakember hangoztatja, hogy számos olyan dolog van, amiben a nők jobban teljesítenek, mint a férfiak, ezeket nem elnyomni kéne, hanem megtanulni. Gyakrabban adnak visszajelzést a munkatársaiknak, többször veregetik meg az ember vállát, jobban segítik fejlődni a beosztottjaikat, elkötelezettebbek a cégük felé, és ez átragad a munkatársaikra is.

Nem kapta meg munkabérét? Így érvényesítheti követelését

http://adozona.hu/munkajog/Nem_kapta_meg_munkaberet_Igy_ervenyesitheti_9UZ7VF.aspx#rss

Még mindig gyakori, hogy a felszámolás, kényszertörlés alatt álló cégek nem fizetik ki munkavállalóik bérét. Összefoglaltuk, mit kell tenni a követelés érvényesítése érdekében.

Tudok egy munkát: egy autógyárra való sofőr hiányzik Magyarországon

http://privatbankar.hu/karrier/tudok-egy-munkat-egy-autogyarra-valo-sofor-hianyzik-magyarorszagon-283403

Egyre nagyobb a sofőrhiány, egy autógyárra való sofőr hiányzik Magyarországon Wáberer György, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) elnöke szerint.

A MÁV-nál is gond a szakemberhiány

http://www.napigazdasag.hu/cikk/49059/

A többi között béremeléssel segítené a Vasutas-szakszervezet a hiányszakmák betöltését a MÁV-nál. A vasúttársaság jelezte: már lépéseket tettek a problémák orvoslására.

Roadshow-val népszerűsítették a munkavállalói ismereteket

http://www.hrportal.hu/hr/roadshow-val-nepszerusitettek-a-munkavallaloi-ismereteket-20150708.html

A LIGA Szakszervezetek „Munkavállalói ismeretek” című tananyagfejlesztését a tesztelési szakaszt követően roadshow-ra vitték. A fejlesztési folyamatot bemutató- és népszerűsítő öt bemutató májusban és júniusban került megrendezésre budapesti és vidéki helyszíneken.

Alacsonyabb nyugdíjat kaphat, ha külföldön vállalt munkát

http://www.otvenentul.hu/penzugyek/95057

Alacsonyabb magyar nyugdíjra számíthatnak azok a magyar munkavállalók, akik Albániában, Macedóniában, Törökországban vagy az Egyesült Államokban szereztek biztosítási időt, de Magyarországon is van legalább 20 év szolgálati idejük – hívja fel a figyelmet szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében a Baker Tilly Hungária adótanácsadó és könyvvizsgáló cég.

Mire számítsunk a szülési szabadságról visszatérőben?

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/mire-szamitsunk-a-szulesi-szabadsagrol-visszateroben/

Ma már hazánkban is erősödik a tendencia, hogy a nők csak egy-másfél évet maradnak távol a munkától gyermekvállalás esetén. A kismamákat a jogszabályok is támogatják a munka világába történő visszatérésben, a szabályokra azonban érdemes figyelni – derül ki a „munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című projekt keretében készült összeállításból.

Állást keres? Ezen az oldalon igényes önéletrajzot készíthet

http://hvg.hu/tudomany/20150709_allaskereses_oneletrajz_keszitese_pdf_cv?s=hk

Ha nincs szépen szerkesztve és nem PDF formátumban készül, az önéletrajzot át sem olvassák a munkaerőt kereső cégek HR osztályain. Ezen az oldalon készítse el, akkor nem fenyeget ez a veszély.


KÖZÉLET

 

Szakképzés: nagy baj lehet, ha őszig sem rajzolódnak ki a források

http://nepszava.hu/cikk/1062800-szakkepzes-nagy-baj-lehet-ha-oszig-sem-rajzolodnak-ki-a-forrasok

Megszüntetnék a 7-8. évfolyamokat, még mindig gondolkodnak, hogyan működjön az új szakképzési rendszer, az állami intézményfenntartó belefullad az adósságba. A tomboló nyárban is látni: nem könnyű tanévnek nézünk elébe.

Hétezren vándoroltak be kötvénnyel

http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/hetezren-vandoroltak-be-kotvennyel-1294264

Miközben a kormány hadat üzent a növekvő illegális bevándorlás ellen, addig – úgy látszik – a pénzes külföldieket kifejezetten igyekszik hazánkba csábítani – legalábbis ez derül ki a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) lapunknak megküldött adataiból.

Hatszázmilliót költ a kormány tájékoztató kampányra

http://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/hatszazmilliot-kolt-a-kormany-tajekoztato-kampanyra-453416

Tájékoztató kampányt indít a kormány, hogy nyilvánvalóvá tegye, a magyar reformok működnek, Magyarország jól döntött, amikor 2010-ben saját utat választott, és elutasította nemzetközi szervezetek megszorításpárti intézkedéseit – közölte a kormányszóvivő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 

 


GAZDASÁG

 

 

Ki viseli a szívén a magyar tej sorsát?

http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/ki-viseli-a-sziven-a-magyar-tej-sorsat-1294421

Árgus szemekkel figyelik az egyre alacsonyabb tejfelvásárlási árak miatt panaszkodó termelők, hogy milyen áruk bukkannak fel az üzletek polcain. A Magyar Nemzet utánajárt annak, hogy hol és mennyiért adják a fogyasztóknak a hazai vagy az importtejet. A kép lehangoló: a magyar tulajdonú üzletláncok kiveszik a részüket az „akciós” importtejek árusításából, míg a német Aldi és a Lidl csak hazai UHT-tejet árul.

Csaknem tízmilliárd forint van anonim betétkönyvekben

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/csaknem_tizmilliard_forint_van_anonim_betetkonyvekben.600289.html

Csaknem tízmilliárd forint van mintegy 450 ezer anonim betétkönyvben, amelyeknek nem ismerik a tulajdonosát – írta a Népszabadság csütörtöki számában.

Elkapkodhatják az ingyenpénzt – Nagyon sokan erre vártak

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/elkapkodhatjak_az_ingyenpenzt_nagyon_sokan_erre_vartak.600245.html

Két olyan uniós pályázat is megjelenik csütörtök reggel, amely igen népszerű a kis- és középvállalkozások körében. Akár több százmillió forintot is lehet nyerni – ráadásul most még vissza nem térítendő formában.

Rétvári: 5,3 milliárd a felsőoktatási PPP-konstrukciók kiváltására

http://inforadio.hu/hirek/gazdasag/hir-740769

A kormány jövőre 5,3 milliárd forintot irányzott elő a felsőoktatási PPP-konstrukciók kiváltására, amelyekkel összefüggésben irányító bizottság, szeptember 1-től pedig két munkacsoport jön létre – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszából.

Varga Mihály: meggyengült a közbizalom a NAV iránt

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/belfold/varga-mihaly-meggyengult-a-kozbizalom-a-nav-irant?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

Az amerikai kitiltási botrány kezelése gyengítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mostani vezetését, ezért szükség lehet személyi változásokra is – mondta a nemzetgazdasági miniszter a Figyelő gazdasági hetilap csütörtöki számában megjelent interjújában.

 

Kopint-Tárki: infláció emelkedő pályán

http://nol.hu/gazdasag/kopint-tarki-inflacio-emelkedo-palyan-1550407

Az idén 3,2 százalékos GDP-növekedéssel és 0,5 százalékos inflációval számol legfrissebb prognózisában a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt.


EGYÉB

Végleg lelépne Magyarországról az egyetemisták 37 százaléka

http://hvg.hu/gazdasag/20150709_Vegleg_lelepne_Magyarorszagrol_az_egyetem?s=hk

A magyar egyetemisták és főiskolások átlagosan 50 ezer forintból élnek havonta. A diákok 63 százaléka rövidebb ideig, 52 százalékuk hosszabb távon is vállalna munkát külföldön. 37 százalékuk kész rá, hogy végleg elhagyja az országot

Beszólt a Lidl a CBA-nak és a Coopnak

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/beszolt_a_lidl_a_cba_nak_es_a_coopnak.1045499.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Egyetlen Lidl üzletet sem nyilvánítanak piaccá – olvasható az áruházlánc közleményében.

Kapcsolódó cikk: http://index.hu/gazdasag/2015/07/08/itt_a_nagy_cba_haboru/

A Quaestor alap nem tudja kifizetni a 20 ezer euró feletti kártalanításokat

http://www.vg.hu/penzugy/a-quaestor-alap-nem-tudja-kifizetni-a-20-ezer-euro-feletti-kartalanitasokat-453454

Hétfőn indul a Quaestor-kötvényesek kifizetése, akiknek egyelőre fél pénzzel kell beérniük. A Befektető-védelmi Alap (Beva) ugyanis kifizeti nekik azt, ami a tőkepiaci törvény alapján jár, vagyis 20 ezer euróig kapnak kártérítést a fiktív kötvények után. A kártérítés másik fele azonban egy másik forrásból, a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjából (Quaestor-alap) jönne, ami egyelőre teljesen üres.

 

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?