Cikkajánló – 2015. július 8.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

A szakszervezetek nem értenek egyet a létminimum számítás felfüggesztésével

http://www.hrportal.hu/hr/a-szakszervezetek-nem-ertenek-egyet-a-letminimum-szamitas-felfuggesztesevel-20150707.html

A szakszervezetek szerint a mai létminimum számítás fontos, hiánypótló információkat tartalmaz, és mindaddig, ameddig nem születik megállapodás az új létminimum számítás módjáról, addig ennek sem megszüntetésével, sem felfüggesztésével nem értenek egyet. A KSH a Létminimum kiadvány publikálásának beszüntetését tervezi, mert a létminimum számítás jelenlegi módját nem tartják hitelesnek a szegénység mérésére.

A szakszervezetek álláspontja

http://www.szakszervezet.net/hu/2014-04-03-13-35-01/499-a-szakszervezetek-allaspontja

Miután a KSH vezetősége egy szakértői konzultáció keretében tájékoztatta a szakszervezetek Országos Statisztikai Tanácsba delegált képviselőjét a létminimum számítással kapcsolatos szakmai problémákról és arról, hogy a KSH az évente megjelenő Létminimum kiadvány publikálásának beszüntetését tervezi, a szakszervezetek kezdeményezésére magas szintű egyeztetésre került sor a kérdésről.

Kongatják a vészharangot a vasutasok

http://nol.hu/belfold/kongatjak-a-veszharangot-a-vasutasok-1550239

A vasutasok drámai létszámhiánya már a közlekedés biztonságát veszélyezteti – hívta fel a figyelmet a Vasutasok Szakszervezete (VSZ).

„Szégyellik magukat” az utasok előtt rongyos ruháik miatt a vasutasok

http://nol.hu/belfold/rongyokban-a-vasutastarsasag-1549897?system=cachefrissit&ajax=1

Több száz vasutas szakadt, régi, elhasznált ruhában teljesít szolgálatot. A MÁV azt ígéri, ez év végéig mindenki megkapja az új formaruhát, a dolgozók azonban pesszimisták: ígéretekből van bőven, de ruhából évek óta nincs.

Az utánpótlásról egyeztet a MÁV

http://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/az-utanpotlasrol-egyeztet-a-mav-453385

A MÁV vezetése a szakmai tudással rendelkező utánpótlás biztosítása érdekében megkezdte az egyeztetéseket a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, a szakképző iskolákkal, az érintett felsőoktatási intézményekkel, és újraszervezik a belső továbbképzési rendszert – közölte a vasúttársaság kedden az MTI-vel.

 

Az Orbán-kormány megint nem tanult semmit

http://nol.hu/belfold/klikbol-kaoszba-1550131

Ugyanolyan káosz jellemzi a szakképző iskolák fenntartóváltását, mint annak idején a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megalakulását. Se a tanárok, se a diákok, valójában senki sem tud semmit. Talán még az új fenntartó, a nemzetgazdasági tárca sem látja át a folyamatokat.

Nem büntetni akar, inkább nevel a munkaügyi felügyelet

http://www.hrportal.hu/hr/nem-buntetni-akar-inkabb-nevel-a-munkaugyi-felugyelet-20150707.html

A tájékoztatás, a helyes magatartás elősegítése és a szabályok betartatása a célja a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzéseknek, nem a büntetés – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.

Közösségi portál munkahelyeknek

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/kozossegi-portal-munkahelyeknek/

Az, hogy egy pozícióba a legmegfelelőbb ember kerüljön, nem csak a szakmai kvalitásokon múlik. Lehet, hogy bár szakmailag minden stimmel, a kiválasztott jelentkező és a cég között mégsem lesz meg az összhang. Amíg nem ismerik egymást, ezt nehéz megmondani – bár számos lehetőség van már arra, hogy mindenféle módon megismerjük a leendő kollégát, vagy jelentkezőként a vágyott munkahelyet.

Megszakíthatja-e a szabadságot a munkáltató?

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/megszakithatja-e-a-szabadsagot-a-munkaltato

Közeleg a nyár, és a munkavállalók többsége szeretné ekkor kivenni a Munka Törvénykönyvének főszabálya szerint egybefüggően járó, legalább 14 nap szabadságát. Sokan a munkáltatóval már jó előre egyeztetett időpontra drága külföldi nyaralást szerveznek, de legalábbis mindenképpen úgy tervezik ezt a 14 napot, hogy céges mobiltelefonjukat, laptopjukat, főnökük utasításait elfelejthetik erre az időre.

NAV-ellenőröknek nincs munkaidő

http://www.origo.hu/gazdasag/20150708-nyari-ellenorzes-sorozatot-kezdett-a-nav.html

Július elsején indult a NAV nyári ellenőrzéssorozata az országban. Az akcióban az adóellenőrök és a pénzügyőrök bármikor vizsgálódhatnak a turisták által kedvelt üdülőhelyeken, budapesti vendéglátóhelyeken, strandokon, nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, idegenvezetőknél és taxisoknál.

Többe kerülhet a vállalati üdültetés a munkáltatónak

http://www.hrportal.hu/hr/tobbe-kerulhet-a-vallalati-udultetes-a-munkaltatonak-20150707.html

Nem várt adóterhekkel kell szembenéznie annak a munkáltatónak, aki saját üdülőjébe küldi pihenni a munkatársait, és nem olvasta el alaposan a 2015-re érvényes személyi jövedelemadó szabályokat, figyelmeztet Fata László cafeteria szakértő.


KÖZÉLET

 

Elfogadták a képviselők a felsőoktatás változásait

http://www.napigazdasag.hu/cikk/48941/

Elfogadta az Országgyűlés 123 igen és 65 nem szavazattal a felsőoktatás szabályozására vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló javaslatot. A már korábban is bemutatott változások közül az egyik legfontosabb, hogy az egyetemeknek képzéseik egy részét idegen nyelven is meg kell hirdetniük. A sokat vitatott konzisztóriumok is létrejönnek, amelyek az intézmények stratégiai döntéseit készítik elő, valamint segítik és ellenőrzik a gazdálkodást. Az ötfős testület tagja a kancellár és a rektor, a további három személyt az emberi erőforrások minisztere delegálja, akiknek a megbízása öt évre szól, és munkájukért nem kapnak díjazást.

Elcsúfítják a SZÉP-kártyát?

http://www.vg.hu/gazdasag/elcsufitjak-a-szep-kartyat-453298

Az Erzsébet-utalványt erősítheti tovább, ha a kormány az éttermeket kizárná a SZÉP-kártya elfogadásából. Bár az előny is csak átmeneti lehet. Elképzelhető, hogy a rendszerbe vissza kell engedni a régi utalványos cégeket. A kormány nem változtat a SZÉP Kártya rendszerén – közölte az NGM.

 

 


GAZDASÁG

 

Gyorsult a magyar infláció

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/gyorsult_a_magyar_inflacio.600225.html

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva pedig 0,2 százalékkal emelkedtek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH.

Nagyon durván elszállt a költségvetés hiánya

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nagyon_durvan_elszallt_a_koltsegvetes_hianya.600202.html

Júniusban 312,2 milliárd forint volt az államháztartás egyhavi hiánya – ilyen durva adatra senki nem számított. Az NGM szerint az uniós támogatások hiányán és a magas kamatkiadásokon csúszott el a költségvetés.

NGM: a munkaügyi hivatal a tájékoztatásra fókuszál a büntetés helyett

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-740417

A tájékoztatás, a helyes magatartás elősegítése és a szabályok betartatása a célja a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzéseknek, nem a büntetés – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.

Így vérzik el naponta több tucat cég

http://adozona.hu/tarsasagi_jog/Igy_verzik_el_naponta_tobb_tucat_ceg_2V4Q73.aspx#rss

Az elmúlt egy év alatt – 2014. június és 2015. május között – 14 518 cég ellen indult felszámolási eljárás. A munkanapokat számolva naponta csaknem 60 cég szűnik meg ilyen módon. Ijesztőnek tűnik ez a szám, annak ellenére, hogy az utóbbi hat esztendőben ez volt a legalacsonyabb. A gazdasági válság kezdete (2008) óta egyébként összesen 116 025 gazdasági társaságot számoltak fel – tájékoztat a feketelista.hu.

Ezért zuhannak a nyersanyagárak!

http://profitline.hu/hircentrum/hir/335422/Ezert-zuhannak-a-nyersanyagarak

Az elmúlt néhány napban a nyersanyagárak komoly eladói nyomás alá kerültek. A piaci bizalmat megrendítő görög válság, illetve a kínai részvénypiaci lufi kidurranásának nyomán a gazdasági növekedéssel kapcsolatban kiújult aggodalmak rendkívüli mértékben rányomták bélyegüket az olyan, egyébként növekedés-orientált nyersanyagok áraira, mint az olaj és a fémek.

Erre szórja a pénzünket a magyar állam

http://444.hu/2015/07/07/erre-szorja-a-penzunket-a-magyar-allam/

Fontos kiadvánnyal jelentkezett az Eurostat (pdf), ez most arról szól, hogy 2013-ban milyen célokra költöttek a kormányok. A fenti ábra azt mutatja, hogy hogyan oszlanak el a magyar állam kiadásai (sárga) az összes kiadáson belül, mellette pedig az európai átlag (fekete). Az Eurostat egységes besorolás szerint nézte át az egyes országok tavalyelőtti költségvetését, abból jönnek ezek az adatok.

Nagyot szív az Uber és a Wundercar az új taxirendelettel

http://index.hu/gazdasag/2015/07/07/nagyot_sziv_az_uber_es_a_wundercar_az_uj_taxirendelettel/

Megjelent az új taxirendelet a Magyar Közlönyben. Ebből világosan láthatjuk, hogy az Uber és Wundercar igencsak rosszul jár. Bár megússzák a taxiórát és a sárga rendszámtáblát, de kötelező lesz a matrica, a speciális jogosítvány és az autó vizsgáztatása.

Százezren mondtak nemet a díjemelésre

http://nol.hu/gazdasag/lecsengett-a-roham-1550303

Információnk szerint a százezret is meghaladhatja azon mobilos ügyfelek száma, akik nem fogadták el a Telekom és a Telenor egymástól független, a közelmúltban bejelentett áremeléseit – tudtuk meg. Összesen mintegy négymillió előfizető lehet érintett a tarifák növelésében.

Piaccá alakított boltban vásárolhat vasárnap

http://nepszava.hu/cikk/1062788-piacca-alakitott-boltban-vasarolhat-vasarnap

Minél több boltot minősítsenek át piaccá, hogy azok vasárnap is nyitva tarthassanak – tette közzé a a települési önkormányzatoknak szóló felhívását Szigetvári Viktor, az Együtt – a korszakváltók Pártja elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. 

Visszafog a vasárnap?

http://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/visszafog-a-vasarnap-453360

Folyamatosan nőtt a kiskereskedelmi forgalom napi költési átlaga január 1-je óta, egészen június végéig. Ám közel sem olyan gyorsan, mint 2014 hasonló időszakában. Lapunk megkapta az NGM-től az online kasszák újabb forgalmi adatait.

Elengednék Görögország adósságát

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/elengednek_gorogorszag_adossagat.600222.html

Az újabb katasztrófa” elkerülése érdekében a görög adósság átütemezésére és egy jelentős részének elengedésére szólította fel Angela Merkelt egy nyílt levélben Thomas Piketty, Jeffrey Sachs és három másik ismert közgazdász.


EGYÉB

 

Elképesztő furcsaságok Quaestor-ügyben

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/elkepeszto_furcsasagok_quaestor-ugyben.600229.html

Egyre csak szaporodnak a furcsaságok a Quaestor-ügy körül – köztük az egyik, hogy a Rogán és Orbán által közölthöz képest 10-szer annyian lehetnek a 30 millió forint feletti megtakarítással rendelkező károsultak.

Újabb lépés az olcsóbb és megbízhatóbb internet felé

http://www.mediainfo.hu/hirek/article.php?id=37486&referer_id=rss

Az olcsóbb és megbízhatóbb internet kifejlesztését segíti elő a MTA és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatói, akik eredményeiket a Nature Communications című rangos tudományos folyóiratban közölték.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?