Cikkajánló – 2015. július 6.

 

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Forrong a szociális szakma – Sztrájkesély öt év után

http://nepszava.hu/cikk/1062460-forrong-a-szocialis-szakma—sztrajkesely-ot-ev-utan

Első fokon gyakorlatilag mindenben igazat adott a szociális ágazat szakszervezeteinek a sztrájk idején elégséges szolgáltatások körét meghatározó bíróság. Ha második körben is nyernek, nem lesz akadálya egy őszi munkabeszüntetés megszervezésének.

LMP: azonnal és érezhetően emelkedjen a közszférában dolgozók bére!

http://webradio.hu/hirek/belfold/lmp_azonnal_es_erezhetoen_emelkedjen_a_kozszferaban_dolgozok_bere

Az LMP min­den­ki­re ki­ter­je­dő azon­na­li és érez­he­tő bér­eme­lést kö­ve­tel a köz­szfé­ra egé­szé­re – mond­ta Szél Bernadett pén­te­ken Kaposváron, a fő­té­ren tar­tott saj­tó­tá­jé­koz­ta­tón.

Kapcsolódó hír: http://www.mon.hu/lmp-azonnal-es-erezhetoen-emelkedjen-a-kozszferaban-dolgozok-bere/2869143?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Nem lehet hova rakni Czomba számait

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15504-nem-lehet-hova-rakni-czomba-szamait

Túlzottan optimista a munkaerőpiacért felelős államtitkár? Vagy a jegybank túl óvatos? Netán legutóbb a válság idején jellemző mértékű leépítésekre kell készülni jövőre a versenyszférában? Valahogy nem jön ki a matek…- írja az mfor.hu.

Elkészült a foglalkoztatási “kerítés”

http://nepszava.hu/cikk/1062481-elkeszult-a-foglalkoztatasi-kerites/

Meghatározta a Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országbeli – Európai Unión kívüli – állampolgárok legmagasabb létszámát a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent rendeletében.

Kapcsolódó cikk: http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/munkaero-piaci-sorompo-epult

Olcsóbb lett a mezőgazdasági munkások foglalkoztatása

http://mfor.hu/cikkek/Olcsobb_lett_a_mezogazdasagi_munkasok.html

A mezőgazdaságban foglalkoztatott 25-55 év közötti munkavállalók után is jár júliustól az adókedvezmény. Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2015. évi LXI. törvény nyomán 2015. július 1-jétől további kedvezménnyel bővül a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adókedvezmények igénybevételének lehetősége, olvasható a NAV korábban kiadott tájékoztatójában.

Segély helyett egyre többen élnek munkából

http://kanizsaujsag.hu/hirek/25885/segely_helyett_egyre_tobben_elnek_munkabol/

Segély helyett egyre többen élnek munkából, a közfoglalkoztatási programnak köszönhetően egyre többen dolgoznak – mutatott rá Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a szocialista Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére válaszolva. Kiemelte: jövőre mintegy 70 milliárddal nő a közfoglalkoztatásra rendelkezésre álló forrás.

Út a digitalizált irodáig

http://computerworld.hu/computerworld/ut-a-digitalizalt-irodaig.html

Elkerülhetetlen a versenyben maradni kívánó vállalatok számára az irodai munkafolyamatok digitalizálása, melynek révén automatizálható és felgyorsítható egy sor, ma még papíralapú tevékenység.

Jogeset: ha változik a munkáltató személye

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/jogeset-ha-valtozik-a-munkaltato-szemelye

A felperes üdülővezetőként dolgozott, de a munkáltató személy időközben megváltozott, aki a felperest csak egy másik kunkakörben tudta volna foglalkoztatni. A felperes az ajánlatot nem fogadta el. A Kúria jogesete.

A munkanélküliség pszichés következményei

http://www.hrportal.hu/hr/a-munkanelkuliseg-psziches-kovetkezmenyei-20150705.html

A munkahelyét elveszítő embernek nem csak az anyagi, hanem az állástalanság érzelmi és pszichés következményeivel is meg kell birkózniuk, írja a WEBBeteg.hu. Ez tartós munkanélküliség esetén testi tünetekkel is jár.

Komoly elváltozásokat okozhat az ülőmunka

http://www.hrportal.hu/hr/komoly-elvaltozasokat-okozhat-az-ulomunka-20150705.html

A számítógép előtt végzett munka miatt a dolgozók mereven tarthatják magukat, így a nyaki és a derékrész nagyobb megterhelésnek van kitéve, ez egyfajta gerincferdülést tarthat fenn, írja a délmagyar.hu.

Nyugdíj előtt: erre kötelezett védett korúnál a munkáltató

http://adozona.hu/munkajog/Nyugdij_elott_erre_kotelezett_vedett_koruna_M6OOFT.aspx#rss

Hogyan, milyen esetekben szüntethető meg a védett korú munkavállaló munkaviszonya, köteles-e állást felajánlania, mennyi a végkielégítés? Példákkal illusztráljuk a szabályokat.


KÖZÉLET

 

„Halotti tornával” mutatták meg, hogyan játszik a kormány az egyetemekkel

http://nol.hu/belfold/halotti-torna-a-kossuth-teren-1549905

Civilek tartottak tüntetést vasárnap este a Kossuth téren Piros lap az egyetemeknek – Beletörődünk? címmel. Az Oktatói Hálózat és a Veszélyben Vannak az Egyetemeink Csoport a felsőoktatás központosítása, az egyetemi autonómia csorbítása ellen tiltakozott.

Kapcsolódó hír: http://nepszava.hu/cikk/1062597-tuntettek-a-felsooktatasi-torveny-modositasa-ellen

Európán belül Magyarország viszonyul a legrosszabbul a menekült-kérdéshez

http://nepszava.hu/cikk/1062544-europan-belul-magyarorszag-viszonyul-a-legrosszabbul-a-menekult-kerdeshez/

Az osztrákok többsége úgy látja, hogy Európán belül Magyarország viszonyul a legrosszabbul a menekült-kérdéshez, de a megkérdezettek nagy része nem pártolja a görög és a brit eljárásmódot sem.


GAZDASÁG

 

Csütörtök lett az új vasárnap

http://nol.hu/gazdasag/csutortok-lett-az-uj-vasarnap-1549915

Megfeleződött a vasárnapi kártyás vásárlások értéke a vasárnapi zárva tartás bevezetése óta – tette közzé legfrissebb felmérését a MasterCard kártyatársaság, amely a vasárnapi boltbezárás bevezetését megelőző két hónap napi bankkártyás tranzakcióinak számát és értékét hasonlította össze az azt követő két hónap adataival.


EGYÉB

 

Nemet mondtak a görögök – percről percre a vasárnapi népszavazásról

http://nol.hu/kulfold/retteges-es-optimizmus-1549839

A kérdés az volt, elfogadják vagy elutasítják-e a görögök az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) párosának új megszorításokat követelő reformjavaslatait. Ha elfogadják, a kormány bukhat. Ha nem, az Európa egységéről szőtt álmok foszlanak szét. A részeredmények tanúsága szerint a nemek fölényes többséggel győztek. Ekkora különbséget senki nem várt. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök szerint Görögország nem fog kilépni az eurózónából, csak tisztességes megállapodást akar. Kedden rendkívüli EU-csúcs lesz.

Kapcsolódó hír: http://nepszava.hu/cikk/1062609-drachmatikus-jovo-elott-gorogorszag

Fontos politikusi munkaeszköz a Twitter

http://www.hrportal.hu/hr/fontos-politikusi-munkaeszkoz-a-twitter-20150705.html

Egyre több politikus tartja fontos kommunikációs eszköznek a Twittert, amely így fontos munkaeszköz lett. Felmérések szerint a világ vezetőinek több mint négyötöde rendszeresen használja, írja a Blikk.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje