Elég volt a megosztásból és az ígérgetésekből!

A SZEF Szövetségi Tanácsának állásfoglalása

Július elseje két szempontból is fontos ünnep lenne – az egészségügyi dolgozók és a közszolgálati tisztviselők ünnepe. Csak lenne! E két szektor dolgozóinak már évek óta nincs miért ünnepelniük, ugyanis béreik nemhogy munkájuk megbecsülését nem tükrözik, hanem sok esetben még a megélhetésükhöz sem elegendőek!

Ez az állapot tarthatatlan!

Az egészségügy és a közszféra dolgozóinak egyre nagyobb hányada kényszerül a létminimum alatti fizetésből megélni, vagyis inkább vegetálni. Felháborítónak tartjuk, hogy az állam és a társadalom szolgálatát ellátó munkavállalók ilyen méltatlan helyzetbe kerültek, s hogy e helyzet megoldását a kormányzat felelőtlen módon elodázta vagy éppen megosztó döntéseivel és politikájával csak tovább mélyítette.

A 2016-os költségvetési tervben sem az egészségügyre, sem a közszolgálati területre szánt források nem biztosítanak megfelelő fedezetet az ott dolgozók keresetének megfelelő mértékű emelésére, tisztes megélhetésük megteremtésére.

Bár születtek részmegállapodások és ígéretek életpályamodellekről, de tényleges béremelésben a közszféra dolgozóinak igen nagy része már több mint 7 éve nem részesült, hiszen a béreiket még a pénzügyi és gazdasági válság kezdetekor, 2008-ban befagyasztották, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és tagszervezetei tárgyalási kezdeményeit és javaslatait pedig a kormányzat képviselői rendre visszautasították az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács egyeztetésein.

Elég volt abból, hogy hamis ígérgetésekkel és munkavállalókat egymás ellen fordító döntésekkel akarják megosztani a közszféra egységét!

A SZEF Szövetségi Tanácsa felszólítja a kormányt, hogy a lehető leghamarabb orvosolja a közszolgálatban dolgozó munkavállalók tarthatatlan bérhelyzetét, folytasson érdemi tárgyalásokat és minél hamarabb kössön bérmegállapodást a közszféra egyetlen reprezentatív szakszervezeti konföderációjával, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma felhívja tagszervezeteit, azok tagságát és felkéri a lakosságot is, hogy támogassák a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által meghirdetett közszolgálati szolidaritási akciót és tűzzék ki ennek jeléül a kék szalagot, valamint hogy vegyenek részt a 2015. július 1-jei az Őszintén az Egészségügyről Akciócsoport által szervezett demonstráción és személyes jelenlétükkel támogassák az egészségügyben dolgozók jogos követeléseit!

Budapest, 2015. június 30.

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Szövetségi Tanácsa

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk