Cikkajánló – 2015. június 29.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Béremelést várnak a közszolgák is – Videó!

http://nepszava.hu/cikk/1061834-beremelest-varnak-a-kozszolgak-is—video

Mától egy hétig egységes kék szalagot viselnek ruhájukon a közszolgálatban dolgozók – legalábbis erre kéri őket a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). A kormánytisztviselőket, önkormányzati tisztviselőket, illetve az egészségügyi és szociális területen tevékenykedők egy részét tömörítő érdekvédelmi szervezet akciójával arra akarja felhívni a figyelmet, hogy július 1-jén, a köztisztviselők napján nincs okuk ünneplésre, mert hetedik éve nem változik az ágazatban dolgozók bére, vagy ha igen, az csökkenés és nem emelkedés.

Kék szalaggal a közszolgálati egységért!

http://szef.hu/hirek/mkksz_kekszalag

Szolidaritási felhívás a köztisztviselők napja alkalmából. Tűzzetek kék szalagot július1-én! Viseljétek egy héten át! Az Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) felhívása.

Döntött a kormány az egészségügyi bérekről: lesz, akinek jó lesz

http://www.medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/dontott_a_kormany_az_egeszsegugyi_berekrol__lesz__akinek_jo_lesz#.VYzzZhpJGc0.facebook

Idén öt, jövőre 13 milliárd forint jut alapbéresítésre, a fiatal szakorvosok pedig nettó 270 ezer forintot vihetnek haza 2016 januárjától – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Akit az alapbéresítés nem érint, annak egyelőre a bére sem emelkedik.

A szakszervezetek ellenzik a létminimum eltörlését

http://www.vg.hu/gazdasag/a-szakszervezetek-ellenzik-a-letminimum-eltorleset-452627

Politikai döntés volt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nem közöl több létminimumról szóló jelentést – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) tegnap. A szervezet megdöbbent, hogy a hivatal most publikálta utoljára a létminimumról szóló felmérését. Németh Zsolt, a hivatal elnökhelyettese azt mondta, nem azért szüntetik meg, mert „fentről szóltak”, hogy ne közöljék többé a létminimumot. A KSH szerint a létminimum nem méri jól a szegénységet, mert az adatok szerint az emberek közel 40 százaléka a létminimum alatt él.

Rekordot döntött a foglalkoztatás

http://magyarhirlap.hu/cikk/28989/Rekordot_dontott_a_foglalkoztatas

A közmunkaprogramok felfutásának és a versenyszféra javuló mutatóinak köszönhetően huszonhárom éves csúcson a dolgozók száma. Huszonhárom éves rekord dőlt meg azzal, hogy az idén március és május közötti időszakban a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,165 milliót, ezzel százkétezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel ezelőtt.

Kapcsolódó hír: http://www.168ora.hu/itthon/kormanynak-nincs-oka-unneplesre-136945.html

Ellopott szabadnapok

http://www.vasarnapihirek.hu/friss/ellopott_szabadnapok

Nincs pardon, beperli az államot a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). Az érdekvédők kártérítésért küzdenek: ha a javukra ítél a bíróság, több tízezer ember kaphat fél-egy havi fizetésének megfelelő összeget.

Mi­ni­mál­bér: plusz tíz­ezer?

http://ripost.hu/cikk-minimalber-plusz-tizezer/?source=hirkereso

A kor­mány 5775 fo­rint­tal, a szak­szer­ve­ze­tek majd­nem tíz­ezer­rel emel­nék a jövő évi mi­ni­mál­bért. A mun­ka­adók húz­zák a szá­ju­kat. A dön­tés nem csak a mun­ka­vál­la­lók­nak hozna több pénzt, hanem pél­dául a gyer­mek­gon­do­zási díj is emel­ked­hetne.

Kapcsolódó hír: http://www.napigazdasag.hu/cikk/47916/

Diákmunkát vállalhatnak a passzív félévesek

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/diakmunkat-vallalhatnak-a-passziv-felevesek

A diákok iskolaszövetkezeti munkavállalásának, és a megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-kölcsönzés keretében történő foglalkoztatásának elősegítéséről szóló 2015. évi LXXIV. törvény nyomán a tanulmányaikat szüneteltető tanulók, hallgatók is kedvező feltételek mellett vállalhatnak munkát az iskolaszövetkezeteken keresztül – hívta fel a figyelmet a NAV.

Jó ötlet volt a közigazgatási és munkaügyi bíróságok felállítása

http://www.hrportal.hu/c/jo-otlet-volt-a-kozigazgatasi-es-munkaugyi-birosagok-felallitasa-20150628.html

Az 1970-es években önálló egységgé tett munkaügyi bíróságok példája megmutatta, hogy “szakszerűségében megsínyli a gondozatlanságot, mellőzöttséget” a nem kellően sok embert foglalkoztató és ügyet kezelő ügyszak – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke egy pénteki, budapesti szakmai fórumon.

Ezrek kényszerpihenőn

http://www.szabadfold.hu/aktualis/ezrek_kenyszerpihenon

Jó a vasárnapi szünnap, csak ezért súlyos árat kell fizetnünk: nőtt a túlórák száma, ráadásul a két egymást követő szabadnaptól is elbúcsúzhattunk, így a hét közbeni ügyintézés is nehezített pálya – panaszkodott lapunk munkatársának több kereskedelmi alkalmazott.

Részmunkaidőre kevesebb szabadság jár?

http://www.hrportal.hu/c/reszmunkaidore-kevesebb-szabadsag-jar-20150627.html

Az ügyben fordulok Önhöz, hogy szeretnék tájékoztatást kérni arra vonatkozóan, hogy 4 órás részmunkaidős foglalkoztatás esetén hogyan számítják a fizetett szabadságot. Jelenleg a KLIK alkalmazottjaként dolgozom. 2015. január 01-től június 15-ig részmunkaidőben, 4 órában voltam foglalkoztatva, június 16-tól pedig 8 órában dolgozom. A részmunkaidő szerződés lejárta után – mivel nem volt módom kivenni a szabadságot, és a megváltásra sincs lehetőség, az új, 8 órás foglalkoztatásban fogom kivenni a 4 órás részmunkaidőre járó szabadságot.

Hosszú vagy Rövid távú érdekeid alapján hozol döntést?

http://profitline.hu/hircentrum/hir/334850/Hosszu-vagy-Rovid-tavu-erdekeid-alapjan-hozol-dontest?

A Jó Munkahely kampány keretében elkészült filmek közül az egyik a jövőnket befolyásoló döntések fontosságáról, a bejelentés nélküli vagy jogszerű foglalkoztatás közti választásról szól. A Nemzetgazdasági Minisztérium „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című kiemelt projektjének ez az üzenete főképp a fiatalokat célozza. Mert bár minden korosztály könnyen kerülhet olyan helyzetbe, hogy a látszólag gyorsabban és egyszerűbben elérhető „fekete” vagy a hosszútávon biztonságot nyújtó legális bevétel között kell választania, mégis a rossz tapasztalatokkal nem rendelkező és koruknál fogva kevésbé gyanakvó fiatalok vannak a legnagyobb veszélyben.

Kapcsolódó hír: http://www.piacesprofit.hu/tarsadalom/ne-essunk-kisertesbe-a-fekete-munkaval/

A volt elnököt, Gaskót rágalmazás miatt jelentette fel Bárány

http://magyarhirlap.hu/cikk/29052/A_volt_elnokot_Gaskot_ragalmazas_miatt_jelentette_fel_Barany

Az ügyészséghez fordult a VDSZSZ Szolidaritás elnöki jogköreit ideiglenesen betöltő Bárány Balázs, mert „érthetetlen” dokumentumokat talált a szakszervezet korábbi – azaz Gaskó István elnöksége alatti – gazdálkodásával kapcsolatban. Emellett rágalmazásért feljelentette Gaskó Istvánt.

8 titok, amiről senki sem beszél: így tartsd meg a munkád

http://www.penzcentrum.hu/karrier/8_titok_amirol_senki_sem_beszel_igy_tartsd_meg_a_munkad.1045323.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Életünk igen nagy részét munkával töltjük. Ha a gondolattól is émelyegsz, hogy dolgozni indulj, valószínűleg nem a jó helyen vagy. Viszont ha szereted, becsüld meg jól! Íme néhány tipp, hogyan betonozd be magad örökre.

Munkalehetőséggel csábítanák haza a fiatalokat

http://www.estihirlap.hu/kulfold/2015/06/27/munkalehetosegekkel-csabitanak-haza-a-fiatalokat

Nyílt napot szerveznek a külföldön élő magyaroknak a Gyere haza fiatal! program keretében Londonban, az eseményen több magyar munkáltató is megjelenik.

Kapcsolódó hír: http://www.hrportal.hu/c/trendive-teszik-a-hazakoltozest-20150628.html

560 diáknak adnának munkát

http://kapos.hu/hirek/gazdasag/2015-06-26/560_diaknak_adnanak_munkat.html

Napi négy órás munkáért havi 52 és fél ezer forintot fizetnek a diákoknak az önkormányzatok, vagy intézményeik. Júliustól Somogyban 560 tanulónak tudnak munkát biztosítani.

Újra menő lesz a szakmunka

http://www.pecsma.hu/hirzona/ujra-meno-lesz-szakmunka/

A kétkezi munka megbecsüléséről beszélt, és a szakmunkát méltatta Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken a Parlamentben, ahol a szakma kiváló tanulója verseny és az országos szakmai tanulmányi verseny idei helyezettjeit, felkészítő tanárait és családtagjait köszöntötték.

Munkahelyek százait veszélyezteti a piac leosztása

http://mno.hu/ahirtvhirei/munkahelyek-szazait-veszelyezteti-a-piac-leosztasa-1292718

Munkahelyek százai kerülhetnek veszélybe novembertől, miután a trafikok egyetlen központi ellátótól kapják a dohánytermékeket. A koncessziót egy kormányközeli cég nyerte, a várható milliárdos profitért cserébe legfeljebb hatszázmillió forintos díjat fizetnek. Közben sok trafikos veszteséges, mert a feketepiaccal nem tud versenyezni.

Értékelték a munkaerő migrációs folyamatokat

http://www.13keruleti-hirhatar.hu/hirek/ertekeltek-a-munkaero-migracios-folyamatokat

A Kopint Konjunktúra Kutatási Alapítvány és a Kempelen Intézet 2015.06.18.-án tartotta a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében finanszírozott projektzáró konferenciáját. A konferencián  a Szlovák-magyar határmenti migráció/Slovenski-mad’arská pohraničná migrácia (HUSK 1101/1.2.1/0171) kutatási projekt főbb eredményeit ismertették az intézmények kutatói, és szakértői előadások segítették a kutatás eredményeinek az értelmezését.

Tényleg fillérekért dolgozunk Magyarországon?

http://www.portfolio.hu/gazdasag/tenyleg_fillerekert_dolgozunk_magyarorszagon.2.216108.html

Érdekes ábrát tett közzé a Twitteren a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) az egyes országok minimálbéréről vásárlóerő paritáson amerikai dollárban. A rossz hír, hogy a vizsgált 27 országból csak három helyen keresnek kevesebbet, mint Magyarországon, úgy tűnik, hogy számunkra a lengyel bérek is az álomkategóriába tartoznak.

Nagyon sírnak a balatoni vendéglősök

http://www.origo.hu/gazdasag/20150625-balaton-munkaerohiany-ausztria-vendeglatosok-etterem-bufe-setany-diak-pincer-szakacs.html

Pincérek, szakácsok garmadáját keresik a Balatonnál. A vendéglátósok lasszóval fogják a szakembereket, pedig napi 30 ezret is hazavihet egy felszolgáló. Siófokon jártunk.

A kormányfő nem adna segélyt a közmunkásoknak

http://nepszava.hu/cikk/1061724-a-kormanyfo-nem-adna-segelyt-a-kozmunkasoknak

Az Európai Bizottság által készített országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlások közül két olyan van, amelyet Magyarország nem tud elfogadni, az egyik a közmunkaprogrammal, a másik a javasolt költségvetési kiigazítással kapcsolatos – közölte pénteken Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját követő nemzetközi sajtótájékoztatón.

Ne essünk kísértésbe a fekete munkával!

http://www.piacesprofit.hu/tarsadalom/ne-essunk-kisertesbe-a-fekete-munkaval/

Bár minden korosztály könnyen kerülhet olyan helyzetbe, hogy a látszólag gyorsabban és egyszerűbben elérhető „fekete” vagy a hosszú távon biztonságot nyújtó legális bevétel között kell választania, mégis a rossz tapasztalatokkal nem rendelkező és koruknál fogva kevésbé gyanakvó fiatalok vannak a legnagyobb veszélyben.


KÖZÉLET

 

Uniós jogból oktatták a bekéretett magyar nagykövetet a németek

http://vs.hu/kozelet/osszes/unios-jogbol-oktattak-a-bekeretett-magyar-nagykovetet-a-nemetek-0626#!s63

Sem a német, sem az osztrák kormány nem készül arra, hogy tömegesen toloncoljon Magyarországra menekülteket, ezt diplomáciai úton el is mondták Magyarországnak. A dublini egyezményről szóló bejelentés kormányon belüli vitát is generálhatott.

“Sültrealista” javaslat a magyar társadalomnak

http://nepszava.hu/cikk/1061719/2

A LÉT-munkacsoport vezetője bízik benne, hogy gyerekei már egy olyan Európában fognak élni, ahol lesz feltétel nélküli alapjövedelem. Az erről szóló javaslatot másfél éve kidolgozták, azóta – gyakran éles – viták folynak róla. Bánfalvi István szociálpolitikus meggyőződése, hogy az ilyen ellátás javítja és nem rontja a munkához való viszonyt. Szerinte a szociálisan elkötelezett, a szegénységet és a kiszolgáltatottságot tűrhetetlennek tartó sokaság egyre inkább arra hajlik, ha megoldható és finanszírozható, akkor legyen.

Nem áll meg a népvándorlás

http://nol.hu/belfold/nem-all-meg-a-nepvandorlas-1548489

Változatlanul tömegesen érkeznek a migránsok Szerbia felől a zöldhatáron. A pártpolitikusok a médiában vitáznak, a lakosság a közösségi oldalakon. Szegeden alakult egy civil csoport, amely a migránsokat segíti.


GAZDASÁG

 

Előtérbe kerülnek a kkv-k a gazdaságfejlesztésben

http://www.hirado.hu/2015/06/27/eloterbe-kerulnek-a-kkv-k-a-gazdasagfejlesztesben/?source=hirkereso

A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára szerit a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban előtérbe kerülnek a mikro- kis- és középvállalkozások a gazdaságfejlesztési, innovációs programok esetében.

Görög csődöt hozhat a süketek párbeszéde

http://nol.hu/kulfold/gorog-csodot-hozhat-a-suketek-parbeszede-1548577

Ismeretlen vizekre evez Görögország, ahol vasárnap népszavazást tartanak az EU és az IMF által diktált feltételekről. Az athéni kormány az elutasításukért kampányol. Az államcsőd elkerülhetetlennek látszik, hétfőn már ki sem nyitnak a bankok, és tőkekorlátozást vezetnek be.


EGYÉB

 

Jön a nyugdíjemelés! Mennyivel hoz többet a postás?

http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/jon_a_nyugdijemeles_mennyivel_hoz_tobbet_a_postas.1045321.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

1,6 százalékkal nőnek a nyugdíjak jövőre – jelentette be a napokban Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter. Számításaink szerint lesz olyan, aki mindössze 800 forinttal kap majd többet – luxusnyugdíjasoknak azonban szép összeget jelent az emelés.

Állami támogatás jár a használt lakás vásárlásra is

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=188854

Bővítésre és használt lakás vásárlására is jár az állami támogatás júliustól. A támogatás nagyságát az építési költséghez, a vételárhoz, valamint a lakás energetikai besorolásához köti, és ezt finomítja tovább a családban lévő gyermekek számával, valamint a lakás nagyságával.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?