Cikkajánló – 2015. június 24.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Nyílt levél Dr. Balogh Zoltán MESZK elnöknek

http://www.szakszervezet.net/hu/2014-04-03-13-35-01/478-nyilt-level

A magyar szakszervezeti konföderációk tiltakozásuknak adnak hangot a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) utóbbi időszakban tapasztalható megnyilvánulásai miatt.

Sátorkórházzal készülnek az összeomlásra

http://nol.hu/belfold/satorkorhazzal-keszulnek-az-osszeomlasra-1545193

Szükségsátort állított az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség a József nádor térre, a Nemzetgazdasági Minisztérium elé. Az első 24 órában csaknem százan álltak meg, ültek be néhány perces beszélgetésre. A demonstrálóknak süteményt, de még hálózsákot és meleg ruhát is vittek az emberek.

Sáling: több száz embert bocsátottak el a vasárnapi zárvatartás miatt

http://www.atv.hu/belfold/20150622-saling-jozsef-eb/hirkereso

A teljes munkaidőben dolgozók közül 600 embert bocsátottak el a kereskedelemben, a legtöbb elbocsátott részmunkaidős dolgozó – ezt Sáling József mondta a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Ünnepel a nyomdásztársadalom és a szakszervezet

http://www.szakszervezet.net/hu/2014-04-03-13-35-01/477-nydsz-janos-unnepely

1860-ban, Visegrádon rendezték meg az első János ünnepélyt, a nyomdásztársadalom ünnepi seregszemléjét. Idén is Kamaraerdő a helyszíne a Nyomdaipari Dolgozók Szakszervezete által szervezet rendezvénynek. Kicsik és nagyok, munkahelyi közösségek és egyedül érkezők, beszélgetni, szórakozni, vagy éppen sportolni vágyók egyaránt kellemes napot tölthetnek el 2015. június 27-én a szabadban.

Parlament: módosul a rendvédelmisek illetményrendszere

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/parlament-modosul-a-rendvedelmisek-illetmenyrendszere-452397

A rendvédelmi életpályamodell bevezetése előtt szükséges változtatásokat tartalmazza a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló jogszabály módosítása, amelyet 141 igen szavazattal, 40 ellenében fogadott el a Ház.

A szakszervezetek két modell szerint működnek

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15317-megvalasztottak-mi-lesz-most

A Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete cikksorozatban foglalja össze a szakszervezetek működésével kapcsolatos ismereteket. Legutóbbi írásukban a a frissen megálasztott tisztviselőknek adnak tanácsokat, útmutatást.

Az agrárkamara elnöke szerint a közmunkások visszaélnek az idénymunkával

http://www.vg.hu/gazdasag/az-agrarkamara-elnoke-szerint-a-kozmunkasok-visszaelnek-az-idenymunkaval-452460

Az agrárkamara elnöke szerint több közfoglalkoztatott is visszaél az idénymunkával; a kamarához sok jelzés érkezett arról, hogy a közfoglalkoztatott csak akkor vállalja a gazdáknál az idénymunkát, ha megtarthatja státuszát a közmunkaprogramban, valamint felveheti a közmunkabért is – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

 „Betartja a jogszabályokat a Klik”

http://magyarhirlap.hu/cikk/28594/Betartja_a_jogszabalyokat_a_Klik

Fordított folyamat játszódik le a Kliknél, mint amivel vádolják a központot, ugyanis több mint nyolcszáz volt közfoglalkoztatott dolgozik immár „rendes” munkaviszonyban az intézményeknél – derül ki Rétvári Bence államtitkár válaszából.

Neked lesz miből félretenni? Így változnak a nettó fizetések 2016-ban

http://www.bankmonitor.hu/content/4586.htm

Az Országgyűlés által elfogadott jövő évi adótörvények két fontos elemének, a személyi jövedelemadó-kulcs 16%-ról 15%-ra történő csökkentésének, valamint a két eltartott utáni családi adókedvezmény havi 20 ezer forintról 25 ezer forintra történő emelésének hatását vizsgáltuk négy különböző bruttó bérszint esetén.

Kisokos a munkáltatói kölcsönről – I.

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/kisokos-a-munkaltatoi-kolcsonrol-i

A munkáltatói kölcsön tág fogalom, és nem keverendő össze a munkabérelőleggel. Munkáltatói kölcsönt nem kötelező nyújtani, arra a Ptk. szabályai irányadók, bár azt a munkaviszony okán nyújthatja a munkáltató. Összeállításunk a munkáltatói kölcsön fajtáit és közterheit részletezi.

214 ezer emberen múlik Orbán célja

http://mfor.hu/cikkek/214_ezer_emberen_mulik_Orban_celja.html

Folytatva a korábbi cikkünkben megkezdett gondolatmenetet, ezúttal azt vizsgáltuk meg, hogy a 3 százalékos munkanélküliségi ráta a potenciális munkaerő-tartalék figyelembe vételével mennyire elérhető. Kalkulációink szerint optimális esetben akár 3-4 év alatt jöhet össze a cél.

A magyarok a közösségi oldalakon keresnek állást

http://www.mediainfo.hu/hirek/article.php?id=37308&referer_id=rss

Magyarországon az álláskeresők 75 százaléka látogatja a közösségi oldalakat kifejezetten azért, hogy új munkát találjon, ami a Randstad Award globális kutatása alapján a legmagasabb arány a világon.

Munkavédelem a közfoglalkoztatásban

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/munkavedelem-a-kozfoglalkoztatasban

A közfoglalkoztatottak biztonságáért, testi épségéért, egészségüket nem veszélyeztető munkakörülményekért a munkáltató felelős, csakúgy, mint a többi, „hagyományos” munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállaló esetében. Közfoglalkoztatásnál azonban, annak sajátosságai miatt, a munkáltatónak gyakran még nagyobb körültekintéssel kell eljárnia munkavédelmi feladatainak teljesítésekor – írja az Európai Unió Szociális Alapjának támogatásával készült tájékoztató anyagában az NGM.

“Ausztriába mentünk” – tombol a munkaerőhiány a Balatonnál

http://www.vg.hu/vallalatok/turizmus/ausztriaba-mentunk-tombol-a-munkaerohiany-a-balatonnal-452472

Nem találnak munkaerőt a balatoni vendéglátósok. Egy éttermesnek sms-ben mondott fel a teljes személyzete – írja a Sonline.hu.

Kapcsolódó cikk: http://nepszava.hu/cikk/1061367-kaosz-a-balatonon-senki-nem-akar-dolgozni-100-ezerert/

Július elsején a rendelők és a hivatalok is zárva lesznek

http://23.kerulet.ittlakunk.hu/egeszseg/150624/julius-elsejen-rendelok-es-hivatalok-zarva-lesznek

Július 1-je, a köztisztviselők napja a közigazgatási szerveknél dolgozó köztisztviselők részére munkaszüneti nap, ezért a hivatalok – a minisztériumok, közigazgatási hivatalok, kerületi hivatalok, okmányirodák, polgármesteri hivatalok, a NAV, az OEP valamint más, köztisztviselőket foglalkoztató intézmények – csak ügyeletet tartanak.

Ügyészségi vizsgálatot kért a VDSzSZ Szolidaritás alelnöke

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15318-ugyeszsegi-vizsgalatot-kert-a-vdszsz-szolidaritas-alelnoke

Az ügyészséghez fordult Bárány Balázs, a VDSzSz (Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete) Szolidaritás érdekvédelmi alelnöke, hogy vizsgálja meg a VDSzSz és a Liga Szakszervezetek, valamint különböző alapítványok között fennálló gazdasági kapcsolatokat.

Kihasználják a magyar munkavállalókat Ausztriában?

http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/kihasznaljak_a_magyar_munkavallalokat_ausztriaban/2435193/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

A szakszervezeti szövetség szerint már nem lehet egyedi esetekről beszélni; nyáron megnő a panaszok száma.


KÖZÉLET

 

Policy Agenda: tudatosan építette fel a Fidesz a menekültügy problémáját

http://www.vg.hu/kozelet/politika/policy-agenda-tudatosan-epitette-fel-a-fidesz-a-menekultugy-problemajat-452478

Az elmúlt hetekben a Fidesz sikeresen fedte le a mindennapi belpolitikai problémáit a bevándorlásüggyel. Sikeresen megépítette a problémát, erős, vagy legalábbis annak látszó válaszokat adott, és védekezésre kényszerítette az ellenzéket. A Policy Agenda elemzése szerint nem belpolitikai csodafegyver a menekültügy, de időt lehet vele nyerni.

Magyarország felfüggeszti a menekültek visszafogadását

http://www.vg.hu/kozelet/magyarorszag-felfuggeszti-a-menekultek-visszafogadasat-452431

Technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti “a Magyarországra irányuló dublini transzferek fogadását” – a menekültek visszafogadását más uniós országokból – a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal – közölte a Belügyminisztérium kedden az MTI-vel.

Tévhitek és indulatok: hova kellene igazán kerítést építeni?

http://privatbankar.hu/makro/tevhitek-es-indulatok-hova-kellene-igazan-keritest-epiteni-282760

Mire jó egy török kerítés? A menekültkérdés tele van tévhitekkel, indulatokkal. Tényleg Nyugat-Európa a menekültek igazi mentsvára és valóban óriási terheket jelent neki az áradat? Melyik országban jut egy főre a legtöbb menekült? Hol áll Magyarország? Meg fognak lepődni, az első tízbe sem férünk bele.

VG: Kemény feltételeket vállaltak a görögök

http://www.atv.hu/kulfold/20150624-vg-kemeny-felteteleket-vallaltak-a-gorogok/hirkereso

Kemény feltételeket vállalt az athéni kormány, hogy elkerülje az államcsődöt – írja a Világgazdaság. A megállapodás mégsem garantált, arról várhatóan a csütörtökön kezdődő uniós csúcs előtti ülésükön dönthetnek az uniós pénzügyminiszterek.


GAZDASÁG

 

Kerítésre, nyugdíjra, béremelésre és cigányzenekarra is jut pénz – megvan a költségvetés

http://privatbankar.hu/makro/ktgv-282751

Elfogadta a 2016-os költségvetést az Országgyűlés kedden. Oktatásra, egészségügyre nagyjából ugyanannyit költ az állam, mint idén, de nyugdíjakra és pedagógus-bérekre több pénz jut. Extrém időjárás és újabb rezsicsökkentés idén nem várható. Az ellenzéki módosítók közül egyetlen elfogadott javaslatot említettek meg a sajtótájékoztatón.

Így tudod az állammal kifizettetni új lakásod vételárat

http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/igy_tudod_az_allammal_kifizettetni_uj_lakasod_vetelarat.215920.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Július 1-jétől érhető el az “új szocpol”, a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), mely tízezrek számára jelenthet komoly segítséget a lakásvásárlás folyamán. Az már eddig is ismert volt, hogy különböző feltételek teljesülése esetén milyen összeggel járul hozzá az állam a gyermekvállalók ingatlantulajdon-szerzéséhez, most pedig megnéztük, hogy ez pontosan mekkora segítséget jelent az ország különböző területein élőknek.

Kapcsolódó cikk: http://privatbankar.hu/ingatlan/hurrasegit-az-allam-lakast-venni-de-pontosan-hogy-282795

Varga: jó nekünk a gyenge forint is

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/jo_nekunk_a_gyenge_forint_is_varga.599541.html

Továbbra is főként forintból finanszírozza magát az állam, de a lejáró adósságok miatt vagy a piaci folyamatok változása esetén elképzelhető devizakötvények kibocsátása is – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaságnak.


EGYÉB

 

A születések és a halálozások száma is emelkedett

http://magyarhirlap.hu/cikk/28635/A_szuletesek_es_a_halalozasok_szama_is_emelkedett

Az idei év első harmadában többen születtek, ugyanakkor többen is haltak meg 2014 azonos időszakához viszonyítva – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Kapcsolódó hír: http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/06/24/gyorsabban-fogyott-a-magyar/

Tiszta illemhely kell a segélyhez

http://nepszava.hu/cikk/1061205-tiszta-illemhely-kell-a-segelyhez

Jövőre 25 milliárddal kevesebb jut lakástámogatásokra, ennek nagy részét is magántulajdon megszerzésének vagy megtartásának segítésére szánja a kormány. Nincs bérlakás-program és senki nem tudja, a központi lakásfenntartási támogatás márciusi megszüntetése óta a legszegényebbek hány településen kapják meg a pár ezer forintos segélyt.

Öt év múlva már a Rákóczi úton is villamossal utazhatunk

http://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/ot-ev-mulva-mar-a-rakoczi-uton-is-villamossal-utazhatunk-452307

Miután a zuglói önkormányzat már támogatja, a héten egy másik érintett, az újpalotai képviselőtestület is dönthet az Astoria-Szilas-patak végállomásokkal tervezett villamosvonal megépítéséről, amelynek csak a tervezési értéke eléri a közel egymilliárd forintot. Ha a 26 milliárdos beruházásnál minden a tevek szerint halad, akkor 5 év múlva már villamosozni fogunk a Rákóczi úton – a Hvg.hu cikke szerint.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós