Keresés
Close this search box.

Cikkajánló – 2015. június 24.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Nyílt levél Dr. Balogh Zoltán MESZK elnöknek

http://www.szakszervezet.net/hu/2014-04-03-13-35-01/478-nyilt-level

A magyar szakszervezeti konföderációk tiltakozásuknak adnak hangot a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) utóbbi időszakban tapasztalható megnyilvánulásai miatt.

Sátorkórházzal készülnek az összeomlásra

http://nol.hu/belfold/satorkorhazzal-keszulnek-az-osszeomlasra-1545193

Szükségsátort állított az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség a József nádor térre, a Nemzetgazdasági Minisztérium elé. Az első 24 órában csaknem százan álltak meg, ültek be néhány perces beszélgetésre. A demonstrálóknak süteményt, de még hálózsákot és meleg ruhát is vittek az emberek.

Sáling: több száz embert bocsátottak el a vasárnapi zárvatartás miatt

http://www.atv.hu/belfold/20150622-saling-jozsef-eb/hirkereso

A teljes munkaidőben dolgozók közül 600 embert bocsátottak el a kereskedelemben, a legtöbb elbocsátott részmunkaidős dolgozó – ezt Sáling József mondta a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Ünnepel a nyomdásztársadalom és a szakszervezet

http://www.szakszervezet.net/hu/2014-04-03-13-35-01/477-nydsz-janos-unnepely

1860-ban, Visegrádon rendezték meg az első János ünnepélyt, a nyomdásztársadalom ünnepi seregszemléjét. Idén is Kamaraerdő a helyszíne a Nyomdaipari Dolgozók Szakszervezete által szervezet rendezvénynek. Kicsik és nagyok, munkahelyi közösségek és egyedül érkezők, beszélgetni, szórakozni, vagy éppen sportolni vágyók egyaránt kellemes napot tölthetnek el 2015. június 27-én a szabadban.

Parlament: módosul a rendvédelmisek illetményrendszere

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/parlament-modosul-a-rendvedelmisek-illetmenyrendszere-452397

A rendvédelmi életpályamodell bevezetése előtt szükséges változtatásokat tartalmazza a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló jogszabály módosítása, amelyet 141 igen szavazattal, 40 ellenében fogadott el a Ház.

A szakszervezetek két modell szerint működnek

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15317-megvalasztottak-mi-lesz-most

A Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete cikksorozatban foglalja össze a szakszervezetek működésével kapcsolatos ismereteket. Legutóbbi írásukban a a frissen megálasztott tisztviselőknek adnak tanácsokat, útmutatást.

Az agrárkamara elnöke szerint a közmunkások visszaélnek az idénymunkával

http://www.vg.hu/gazdasag/az-agrarkamara-elnoke-szerint-a-kozmunkasok-visszaelnek-az-idenymunkaval-452460

Az agrárkamara elnöke szerint több közfoglalkoztatott is visszaél az idénymunkával; a kamarához sok jelzés érkezett arról, hogy a közfoglalkoztatott csak akkor vállalja a gazdáknál az idénymunkát, ha megtarthatja státuszát a közmunkaprogramban, valamint felveheti a közmunkabért is – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

 „Betartja a jogszabályokat a Klik”

http://magyarhirlap.hu/cikk/28594/Betartja_a_jogszabalyokat_a_Klik

Fordított folyamat játszódik le a Kliknél, mint amivel vádolják a központot, ugyanis több mint nyolcszáz volt közfoglalkoztatott dolgozik immár „rendes” munkaviszonyban az intézményeknél – derül ki Rétvári Bence államtitkár válaszából.

Neked lesz miből félretenni? Így változnak a nettó fizetések 2016-ban

http://www.bankmonitor.hu/content/4586.htm

Az Országgyűlés által elfogadott jövő évi adótörvények két fontos elemének, a személyi jövedelemadó-kulcs 16%-ról 15%-ra történő csökkentésének, valamint a két eltartott utáni családi adókedvezmény havi 20 ezer forintról 25 ezer forintra történő emelésének hatását vizsgáltuk négy különböző bruttó bérszint esetén.

Kisokos a munkáltatói kölcsönről – I.

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/kisokos-a-munkaltatoi-kolcsonrol-i

A munkáltatói kölcsön tág fogalom, és nem keverendő össze a munkabérelőleggel. Munkáltatói kölcsönt nem kötelező nyújtani, arra a Ptk. szabályai irányadók, bár azt a munkaviszony okán nyújthatja a munkáltató. Összeállításunk a munkáltatói kölcsön fajtáit és közterheit részletezi.

214 ezer emberen múlik Orbán célja

http://mfor.hu/cikkek/214_ezer_emberen_mulik_Orban_celja.html

Folytatva a korábbi cikkünkben megkezdett gondolatmenetet, ezúttal azt vizsgáltuk meg, hogy a 3 százalékos munkanélküliségi ráta a potenciális munkaerő-tartalék figyelembe vételével mennyire elérhető. Kalkulációink szerint optimális esetben akár 3-4 év alatt jöhet össze a cél.

A magyarok a közösségi oldalakon keresnek állást

http://www.mediainfo.hu/hirek/article.php?id=37308&referer_id=rss

Magyarországon az álláskeresők 75 százaléka látogatja a közösségi oldalakat kifejezetten azért, hogy új munkát találjon, ami a Randstad Award globális kutatása alapján a legmagasabb arány a világon.

Munkavédelem a közfoglalkoztatásban

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/munkavedelem-a-kozfoglalkoztatasban

A közfoglalkoztatottak biztonságáért, testi épségéért, egészségüket nem veszélyeztető munkakörülményekért a munkáltató felelős, csakúgy, mint a többi, „hagyományos” munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállaló esetében. Közfoglalkoztatásnál azonban, annak sajátosságai miatt, a munkáltatónak gyakran még nagyobb körültekintéssel kell eljárnia munkavédelmi feladatainak teljesítésekor – írja az Európai Unió Szociális Alapjának támogatásával készült tájékoztató anyagában az NGM.

“Ausztriába mentünk” – tombol a munkaerőhiány a Balatonnál

http://www.vg.hu/vallalatok/turizmus/ausztriaba-mentunk-tombol-a-munkaerohiany-a-balatonnal-452472

Nem találnak munkaerőt a balatoni vendéglátósok. Egy éttermesnek sms-ben mondott fel a teljes személyzete – írja a Sonline.hu.

Kapcsolódó cikk: http://nepszava.hu/cikk/1061367-kaosz-a-balatonon-senki-nem-akar-dolgozni-100-ezerert/

Július elsején a rendelők és a hivatalok is zárva lesznek

http://23.kerulet.ittlakunk.hu/egeszseg/150624/julius-elsejen-rendelok-es-hivatalok-zarva-lesznek

Július 1-je, a köztisztviselők napja a közigazgatási szerveknél dolgozó köztisztviselők részére munkaszüneti nap, ezért a hivatalok – a minisztériumok, közigazgatási hivatalok, kerületi hivatalok, okmányirodák, polgármesteri hivatalok, a NAV, az OEP valamint más, köztisztviselőket foglalkoztató intézmények – csak ügyeletet tartanak.

Ügyészségi vizsgálatot kért a VDSzSZ Szolidaritás alelnöke

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15318-ugyeszsegi-vizsgalatot-kert-a-vdszsz-szolidaritas-alelnoke

Az ügyészséghez fordult Bárány Balázs, a VDSzSz (Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete) Szolidaritás érdekvédelmi alelnöke, hogy vizsgálja meg a VDSzSz és a Liga Szakszervezetek, valamint különböző alapítványok között fennálló gazdasági kapcsolatokat.

Kihasználják a magyar munkavállalókat Ausztriában?

http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/kihasznaljak_a_magyar_munkavallalokat_ausztriaban/2435193/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

A szakszervezeti szövetség szerint már nem lehet egyedi esetekről beszélni; nyáron megnő a panaszok száma.


KÖZÉLET

 

Policy Agenda: tudatosan építette fel a Fidesz a menekültügy problémáját

http://www.vg.hu/kozelet/politika/policy-agenda-tudatosan-epitette-fel-a-fidesz-a-menekultugy-problemajat-452478

Az elmúlt hetekben a Fidesz sikeresen fedte le a mindennapi belpolitikai problémáit a bevándorlásüggyel. Sikeresen megépítette a problémát, erős, vagy legalábbis annak látszó válaszokat adott, és védekezésre kényszerítette az ellenzéket. A Policy Agenda elemzése szerint nem belpolitikai csodafegyver a menekültügy, de időt lehet vele nyerni.

Magyarország felfüggeszti a menekültek visszafogadását

http://www.vg.hu/kozelet/magyarorszag-felfuggeszti-a-menekultek-visszafogadasat-452431

Technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti “a Magyarországra irányuló dublini transzferek fogadását” – a menekültek visszafogadását más uniós országokból – a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal – közölte a Belügyminisztérium kedden az MTI-vel.

Tévhitek és indulatok: hova kellene igazán kerítést építeni?

http://privatbankar.hu/makro/tevhitek-es-indulatok-hova-kellene-igazan-keritest-epiteni-282760

Mire jó egy török kerítés? A menekültkérdés tele van tévhitekkel, indulatokkal. Tényleg Nyugat-Európa a menekültek igazi mentsvára és valóban óriási terheket jelent neki az áradat? Melyik országban jut egy főre a legtöbb menekült? Hol áll Magyarország? Meg fognak lepődni, az első tízbe sem férünk bele.

VG: Kemény feltételeket vállaltak a görögök

http://www.atv.hu/kulfold/20150624-vg-kemeny-felteteleket-vallaltak-a-gorogok/hirkereso

Kemény feltételeket vállalt az athéni kormány, hogy elkerülje az államcsődöt – írja a Világgazdaság. A megállapodás mégsem garantált, arról várhatóan a csütörtökön kezdődő uniós csúcs előtti ülésükön dönthetnek az uniós pénzügyminiszterek.


GAZDASÁG

 

Kerítésre, nyugdíjra, béremelésre és cigányzenekarra is jut pénz – megvan a költségvetés

http://privatbankar.hu/makro/ktgv-282751

Elfogadta a 2016-os költségvetést az Országgyűlés kedden. Oktatásra, egészségügyre nagyjából ugyanannyit költ az állam, mint idén, de nyugdíjakra és pedagógus-bérekre több pénz jut. Extrém időjárás és újabb rezsicsökkentés idén nem várható. Az ellenzéki módosítók közül egyetlen elfogadott javaslatot említettek meg a sajtótájékoztatón.

Így tudod az állammal kifizettetni új lakásod vételárat

http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/igy_tudod_az_allammal_kifizettetni_uj_lakasod_vetelarat.215920.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Július 1-jétől érhető el az “új szocpol”, a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), mely tízezrek számára jelenthet komoly segítséget a lakásvásárlás folyamán. Az már eddig is ismert volt, hogy különböző feltételek teljesülése esetén milyen összeggel járul hozzá az állam a gyermekvállalók ingatlantulajdon-szerzéséhez, most pedig megnéztük, hogy ez pontosan mekkora segítséget jelent az ország különböző területein élőknek.

Kapcsolódó cikk: http://privatbankar.hu/ingatlan/hurrasegit-az-allam-lakast-venni-de-pontosan-hogy-282795

Varga: jó nekünk a gyenge forint is

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/jo_nekunk_a_gyenge_forint_is_varga.599541.html

Továbbra is főként forintból finanszírozza magát az állam, de a lejáró adósságok miatt vagy a piaci folyamatok változása esetén elképzelhető devizakötvények kibocsátása is – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaságnak.


EGYÉB

 

A születések és a halálozások száma is emelkedett

http://magyarhirlap.hu/cikk/28635/A_szuletesek_es_a_halalozasok_szama_is_emelkedett

Az idei év első harmadában többen születtek, ugyanakkor többen is haltak meg 2014 azonos időszakához viszonyítva – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

Kapcsolódó hír: http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/06/24/gyorsabban-fogyott-a-magyar/

Tiszta illemhely kell a segélyhez

http://nepszava.hu/cikk/1061205-tiszta-illemhely-kell-a-segelyhez

Jövőre 25 milliárddal kevesebb jut lakástámogatásokra, ennek nagy részét is magántulajdon megszerzésének vagy megtartásának segítésére szánja a kormány. Nincs bérlakás-program és senki nem tudja, a központi lakásfenntartási támogatás márciusi megszüntetése óta a legszegényebbek hány településen kapják meg a pár ezer forintos segélyt.

Öt év múlva már a Rákóczi úton is villamossal utazhatunk

http://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/ot-ev-mulva-mar-a-rakoczi-uton-is-villamossal-utazhatunk-452307

Miután a zuglói önkormányzat már támogatja, a héten egy másik érintett, az újpalotai képviselőtestület is dönthet az Astoria-Szilas-patak végállomásokkal tervezett villamosvonal megépítéséről, amelynek csak a tervezési értéke eléri a közel egymilliárd forintot. Ha a 26 milliárdos beruházásnál minden a tevek szerint halad, akkor 5 év múlva már villamosozni fogunk a Rákóczi úton – a Hvg.hu cikke szerint.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Bélára és Bacsó Bélára. Idén újítottunk, hiszen 3 helyszínen egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros