Cikkajánló – 2015. június 22.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Lefoglalták előlük a Kossuth teret

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/lefoglaltak-eloluk-a-kossuth-teret

Közkórház alakul a város közepén. Jövő héttől állandó orvosi és ápolói ügyelettel tiltakoznak helyzetük miatt egészségügyi dolgozók a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt. Ők azok, akik korábban fekete ruhában demonstrálták. A Kossuth téren tüntettek volna, de azt a szakmai kamara már lefoglalta. Ők pedig nem akarnak közösködni.

Hiába a 17 milliárdos emelés?

http://mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/hiaba-a-17-milliardos-emeles-1291662

17 milliárd forinttal emelték a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ költségvetését, de így is legkevesebb százmilliárd hiányzik a biztonságos működéshez – mondta Magyarország élőben című műsorunkban a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A szociálpolitikai menetdíj-támogatás megvonása hátrányosan érintené a Volánokat

http://gepnarancs.hu/2015/06/a-szocialpolitikai-menetdij-tamogatas-megvonasa-hatranyosan-erintene-a-volanokat/

A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják, ha a buszos szolgáltatókat automatikusan és teljesen kizárnák a támogatási rendszerből.

A DDDSZ szerint több száz ember az utcára kerülhet

http://www.elelmiszer.hu/cikk/a_dddsz_szerint_tobb_szaz_ember_az_utcara_kerulhet

A Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (DDDSZ) szerint a 400 embert foglalkoztató központi trafikellátó létrehozásával egyidejűleg 1000-1200 ember munkája szűnik meg. A dolgozók aggódnak a jövőjük miatt – írja pénteki közleményében a szakszervezet.

“Megdöbbent” az európai szakszervezeti szövetség

http://gondola.hu/hirek/174398-_Megdobbent__az_europai_szakszervezeti_szovetseg_.html

Megdöbbenésének adott hangot csütörtöki közleményében a munkavállalói érdekképviseletek brüsszeli ernyőszervezete, a Szakszervezetek Európai Konföderációja (ETUC) amiért Magyarország kerítést építene a szerb határon.

Közmunkások rabszolgasorsban: abszurd kormányzati ötlet

http://hvg.hu/gazdasag/201525_kozmunka_abszurd_kormanyzati_otlet_rabszolg

Napszámosnak is kirendelhetik a közmunkásokat a polgármesterek, ha pedig egy állástalannak nem tetszik a vállalkozótól kapott megbízás, kizárják a segélyezésből.

Takács: Csak így kerülhető el a szakemberhiány

http://mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/takacs-csak-igy-kerulheto-el-a-szakemberhiany-1291631

Magyarországnak több szakembert kellene kitermelnie, mint amennyire szüksége van, csak így kerülhető el az elvándorlással jelentkező szakemberhiány – mondta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a Hír TV-nek. Takács Lajos közölte: fontos lenne, hogy hazajöjjenek a már külföldön dolgozók, de ehhez a hazai bérek emelkedése kell.

Rezidens Szövetség: nem nyugati béreket, hanem tisztességes fizetést szeretnénk

http://www.atv.hu/belfold/20150618-atv-start-denes-tamas/hirkereso

Az itthonmaradók számára fontos segítség lehet, az elvándorlás problémájára ugyanakkor nem jelent megoldást az a fiatal szakorvosok ösztöndíjprogramjára szánt hárommilliárdos többletforrás, amely mintegy százezer forintnyi bérkiegészítést jelenthet a szakvizsgával rendelkezők számára – erről a Magyar Rezidens Szövetség elnöke beszélt az ATV Start című műsorában.

Akik a kezünket fogják

http://mno.hu/magyar_nemzet_magazin/akik-a-kezunket-fogjak-1291542

Mindenki tudja ebben az országban, hogy mi történik az egészségügyben, csak homokba dugjuk a fejünket – írta néhány hete egy publicista. Nem volt igaza. Csak azok tudják igazán, hogy milyen emberfeletti küzdelem folyik a kórházak falain belül azért, hogy megfelelő ellátást kapjanak a betegek, akik ott töltik dolgozóként az életüket. Ehhez nem elég néha betegnek lenni. Mi csak egy napot töltöttünk Kovácsné Tóth Hajnalka nővérrel, de életünk végéig mélyen tisztelni fogjuk az ápolókat.

Szégyellem a munkám, elhagyom a közszférát, mihelyt lehet

http://hvg.hu/gazdasag/20150622_Szegyellem_a_munkam_elhagyom_a_kozszfera?s=hk

Igaza van Lázár Jánosnak, tényleg riasztó állapotban van az államigazgatás, a bürokrácia belülről kész káosz, az inkompetens vezetők elől és az értelmetlen elvárások miatt menekülne, ki merre lát. De az ügyintézők is rengeteg bajt, visszásságot jeleztek. Bár egymást érték az államreformok, azok eredménye nem látszik. Itt a Lázár-konzultáció eredménye.

Közmunka: meghátrál a kabinet

http://nepszava.hu/cikk/1061090-kozmunka-meghatral-a-kabinet

A nemzetgazdasági tárca máris szembemegy a Belügyminisztériumnak a közfoglalkoztatási törvény módosítására tett javaslatával, nem akarja a polgármestereket munkaközvetítői szerepbe kényszeríteni és nem akarja kizárni a piaci idénymunkákból azt, aki korábbi munkahelyéről közös megegyezéssel távozott.

Aki munkát keres az nem jön, hanem megy Magyarországról

http://www.hrportal.hu/c/aki-munkat-keres-az-nem-jon-hanem-megy-magyarorszagrol-20150621.html

Hogy elveszik-e bárki munkáját a migránsok arra azért is nehéz válaszolni, mert nehezen elérhetők, illetve nehéz pontos számot adni az itt élő külföldi állampolgárokról, derül ki a KSH elemzéséből. A menekültek száma pedig statisztikailag nem is mérhető, írja a Napi.hu.

Három hét szabadsággal előzhető meg a kiégés

http://orientpress.hu/144689

Nem kőbe vésett szabály a 40 órás munkahét, mégis ebben gondolkodunk 200 éve. Pedig a trendek változnak, kreatív munkák esetén éppen a munkaidő csökkentése növeli a termelékenységet. Induljon tehát a munkanap 9-kor, dolgozzunk 7 órát, gyerekeket nevelő nők dolgozhassanak részmunkaidőben, és menjünk 3 hét szabadságra a nyáron.

Ennyi fizetés ütötte a markunkat

http://www.profession.hu/cikk/20150619/ennyi-fizetes-utotte-a-markunkat/5553

Áprilisban 3,6 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 2,6 százalékos volt a növekedés – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Márciushoz képest lassult a növekedés, akkor 4,9, illetve 3,2 százalékos volt a keresetek éves emelkedése.


KÖZÉLET

 

Alkotmánybírósági vizsgálat alatt a pedagógusi életpálya

http://orientpress.hu/144693

Az Alkotmánybíróság június 23-án teljes ülés keretében több bejelentéssel foglalkozik közte a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény egyes, valamint a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet alaptörvény-ellenességének a megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panasz vizsgálatával.

Az integritásfelmérést már ötszáz intézmény kitöltötte

http://www.stop.hu/belfold/az-integritasfelmerest-mar-otszaz-intezmeny-kitoltotte/1333408/

Több mint ötszáz intézmény töltötte már ki a közszféra korrupciós veszélyeztetettségét, kockázatait mérő integritásfelmérést, az igényekre való tekintettel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) július 10-éig meghosszabbította a visszaküldés határidejét.

EYE 2016: Európai ifjúsági rendezvény az EP-ben

http://www.europarl.europa.eu/news/hu/news-room/content/20150617STO67458/html/EYE-2016-Eur%C3%B3pai-ifj%C3%BAs%C3%A1gi-rendezv%C3%A9ny-az-EP-ben

2016-ban is megszervezi az EP az Európai ifjúsági rendezvényt (European Youth Event – EYE), amelynek előkészítéséhez lelkes fiatalokat és szervezeteket keresünk. Kapcsolódj rá az #EYE2016-ra, látogass el Facebook-oldalunkra a friss hírekért, és vegyél részt a jövő évi rendezvény megtervezésében! Találkozzunk 2016-ban Strasbourgban!


GAZDASÁG

 

Az egekben a termőföld, a mélyben a tej ára

http://www.agroinform.com/gazdasag/az-egekben-a-termofold-a-melyben-a-tej-ara-23124?utm_source=hirkereso&utm_medium=HIRpromo&utm_campaign=23124

A héten lezárult az egységes kérelmek beadási időszaka, elkezdték kidogozni az agrár duális képzés szakmai alapjait, a jelenlegi árszintek mellett az állatjóléti pénzekkel is csak nullára jön ki a tejtermelők többsége – válogatás az Agroinform.hu heti cikkeiből.

5 EU-s tanács Orbánnak

http://figyelo.hu/cikkek/420525-5-eu-s-tanacs-orbannak

Pénteki luxembourgi tanácskozásuk alkalmával jóváhagyták az Európai Bizottság által készített országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlásokat az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei.

Import nyugdíjasok viszik a magyar TB kasszát!?

http://www.pestmegyei-hirhatar.hu/hir/import-nyugdijasok-viszik-a-magyar-tb-kasszat

A Kárpátalján megjelenő magyar nyelvű honlap és az Inter nevű tévécsatorna hónapok óta közli az ukrán állampolgárságú személyek átcsábítását Magyarországra egy 300 eurós ( 85 ezer forint) garantált nyugdíjért cserébe.

Így lesznek még gazdagabbak a gazdagok

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15276-igy-lesznek-meg-gazdagabbak-a-gazdagok

A vagyoni egyenlőtlenség kérdését sokáig a jövedelmek felől vizsgálták. Pedig a munkavégzés nélküli vagyongyarapítás sokkal nagyobb hatású jelenség – véli Thomas Piketty.

Kinek lesz jobb a 2016-os költségvetéssel?

http://www.portfolio.hu/gazdasag/kinek_lesz_jobb_a_2016-os_koltsegvetessel.215708.html

Finiséhez ért a 2016-os költségvetés korai elfogadása, a civil szervezetek pedig újabb véleményekkel jelentkeztek a jövő évi büdzséről. A Költségvetési Felelősségi Intézet által koordinált “Civilek a költségvetésről” projekt keretében ezúttal például a korrupció, a szegények, a gyermekek és a pedagógusok oldaláról vizsgálták meg a költségvetést.

 


EGYÉB

 

Most milliókat kaphatsz ajándékba: ennyit várnak cserébe

http://www.penzcentrum.hu/otthon/most_milliokat_kaphatsz_ajandekba_ennyit_varnak_cserebe.1045233.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Sok információ látott már napvilágot a július 1-től igényelhető CSOK-kal kapcsolatban. Bőven vannak azonban még olyan részletkérdések, amelyekre eddig nem nagyon kaptunk választ. Ezekből szemezettünk.

Demján kiakadt a vasárnapi zárva tartás miatt

http://www.atv.hu/belfold/20150619-demjan-nagyon-kiborult-a-vasarnapi-zarva-tartason/hirkereso

Politikai blöffnek nevezte Demján Sándor azokat a véleményeket, amelyek szerint nőtt volna a forgalom a vasárnapi boltbezárások miatt. A VOSZ elnöke szerint ezt sehol, semmilyen adatok nem támasztják alá. Részletek a videóban.

Nemsokára retteghet, akinek befizetetlen csekkjei vannak

http://vs.hu/gazdasag/osszes/nemsokara-retteghet-akinek-befizetetlen-csekkjei-vannak-0622?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s60

Az államosítás eredményeként előbb-utóbb végrehajtók jelenhetnek meg azoknál a fogyasztóknál, akik eladósodtak eddigi közműszolgáltatójuknál. A VS.hu-t úgy tájékoztatták, hogy a hátralékok azoknál a cégeknél maradnak, amelyek átadják szolgáltatási területeiket és fogyasztóikat az állami közműcégnek. Márpedig ezek a cégek most már nem hagyják a véletlenre a ki nem fizetett gáz- és áramszámlák behajtását.

Megszüntetnék a trükközést az óvodai átjelentkezéssel

http://hvg.hu/itthon/20150619_Megszuntetnek_a_trukkozest_az_ovodai_atje?s=hk

Az Emmi rendeletmódosítással igyekszik bezárni az óvodai átjelentkezéssel való trükközést, ezentúl a gyerek bejelentett lakcímének az életvitelszerű tartózkodásra szolgáló lakcímmel azonosnak kell lennie, és ezt ellenőriznék is.

Mától érvényes a nyári menetrend a balatoni vasútvonalakon

http://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/matol-ervenyes-a-nyari-menetrend-a-balatoni-vasutvonalakon-452257

Mától augusztus 30-áig érvényes a nyári menetrend a balatoni vonalakon, ami jelentősen megkönnyíti a tóhoz utazók közlekedését.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.