Cikkajánló – 2015. június 16.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Per lesz, ha jobbágyot csinálnak a közmunkásokból

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=188450

Perelni fog a Magyar Szakszervezeti Szövetség, ha a parlamenti megengedi, hogy a közmunkásokat kötelezően idénymunkára lehessen rendelni. Kordás László, a szervezet elnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt is elmondta, a kormány a vidéken, mezőgazdaságból élő kisemberekkel szállt szembe és túlhatalmat akar adni a polgármestereknek, akik mintegy földesúrként működhetnek majd és rendelkezhetnek a közmunkásokkal.

Mindenkit röghöz kötne a kormány, aki jobban akar élni

http://nol.hu/belfold/roghoz-kotne-az-embereket-a-kormany-1540041

Három hónapra kizárnák a közfoglalkoztatásból azt a munkanélkülit, akinek a munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg, illetve maga mondott fel. A belügyminiszter által jegyzett javaslat az eddigiek mellett újabb jogcímet teremtene az amúgy is szerencsétlen helyzetbe került emberek szankcionálására. Eddig is ez volt a következménye például annak, ha valakit szabálysértési eljárásban elmarasztaltak, esetleg az álláskereső nem tartotta rendben a kertjét.

Vécsi: így szüntetné meg a munkanélküliséget a kormány

http://www.atv.hu/belfold/20150615-atv-start-vecsi-istvan/hirkereso

A Közmunkások Szakszervezete szerint új tipusú jobbágyrendszert teremtene az a kormányjavaslat, amely szerint ezen túl szervezetten vezényelnék a gazdálkodók földjeire a közmunkásokat.

Első fokon három év börtönt kapott a főtitkár

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/elso-fokon-harom-ev-bortont-kapott-a-fotitkar-616013

Három év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet (TMRSZ) főtitkárát nem jogerősen a Szekszárdi Járásbíróság. Az ügyész súlyosításért, a vádlott felmenésért fellebbezett.

Kapcsolódó hír: http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=188475

Új rezidens rendelet és szakorvosi bérkiegészítés

http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/uj_rezidens_rendelet_es_szakorvosi/224056/

Nyilvánosságra került a július 1-től életbe lépő új rezidensi rendelet, amelynek értelmében az újonnan belépők foglalkoztatása központi rendszerben történik majd. A támogatott szakképzésbe belépő rezidensek munkáltatója az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) lesz, fizetését központi keretből kapja. A képzőhelynek ezentúl vállalnia kell a szakvizsgázott rezidens foglalkoztatását legalább annyi időre, mint amennyi ideig a jelölt a képzését ott töltötte.

Mi jár, amikor a meló megáll?

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/amikor-a-melo-megall/

A Munka Törvénykönyve állásidőnek nevezi azt az időtartamot, amikor a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget, azaz a munkáltatónál „megáll a munkavégzés”. Hogy milyen szabályok vonatkoznak erre az időszakra, azt az Adó Online szakértői cikkének segítségével mutatjuk be.

Nyugdíjbavonulás közalkalmazott jogviszonyból

http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/nyugdijbavonulas-kozalkalmazott-jogviszony

Mivel a nyugdíjba vonulás egyik kötelező előfeltétele a biztosítási jogviszony hiánya, azaz a keresőtevékenység befejezése a nyugdíj megállapítás időpontjára nem meglepő az az olvasói igény, hogy ezzel a kérdéssel egy kicsit bővebben foglalkozzunk a lehető legjobb felkészülés, előkészület érdekében. Ez az írás a kapcsolódó általános információk mellett mintegy olvasói közkívánatra részletesen bemutatja a közalkalmazotti jogviszonyból öregségi nyugdíjba vonulókra vonatkozó rendelkezéseket.

Százmilliárdos károkat okoz a munkahelyi stressz

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15176-szazmilliardos-karokat-okoz-a-munkahelyi-stress

A munkavállalók egészségének veszélyeztetésén túlmenően nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz rontja vállalataink versenyképességét, mivel növeli a hiányzások számát, csökkenti a hatékonyságot és magas fluktuációt eredményez. Most díjazták azokat a cégeket, akik tesznek ez ellen – írja az fn.hir24.hu.

Érdemes mérlegelni munkaügyi pert, ha idősen tesznek lapátra

http://www.heol.hu/heves/kozelet/erdemes-merlegelni-munkaugyi-pert-ha-idosen-tesznek-lapatra-615888

VÉDETT KOR | Az új Munka Törvénykönyve (Mt.) szerint a „védett kor” intézménye miatt alapos indok kell a felmondáshoz, vagy másik állást kell felajánlani a munkavállalónak.

A MUNKÁNK MÁR NEM KELL, LEGALÁBB …

http://vs.hu/magazin/osszes/a-munkank-mar-nem-kell-legalabb-dugni-hagyjanak-0614#!s16

Amerikai jövőkutatók szerint tíz év múlva már nem lesz szükség könyvelőkre és bankárokra, prostituáltból viszont sokkal több lesz, így a szexuális szolgáltatások színvonala is emelkedik majd. A fenntartható foglalkoztatás kérdéseit kutató magyar szakember ennél messzebb megy: úgy véli, alapjaiban fog megváltozni az, amit ma munkának hívunk. Nyugodtan szakítson időt erre a cikkre, úgyis elég lenne heti 16 órát dolgoznia.

Én eljöttem Ausztriába fél pénzért – megint több a magyar a szomszédban

http://privatbankar.hu/karrier/en-eljottem-ausztriaba-fel-penzert-282446

A májusi foglalkoztatási adatok szerint még soha nem volt ennyire magas a külföldiek aránya az osztrák munkaerőpiacon. Ám a magyarok létszáma 4446 fővel bővült, de ez még nem új rekord, inkább a németeknek és a jugóknak kellene nekimenni, mint a magyaroknak. Lassan, de biztosan nő a román és ex-jugoszláv állampolgárok létszáma.

Kapcsolódó hír: http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15183-minden-hatodik-dolgozo-kulfoldi-az-osztrak-munkaeropiacon

Éljen az emelkedő munkanélküliség!

http://www.investor.hu/news/20150615-eljen-az-emelkedo-usa-munkanelkuliseg-gazdasag-inflacio.html

Az elmúlt néhány hétben több jó gazdasági adat is jött az Egyesült Államokból, mely valóban alátámaszthatja azt, hogy az első negyedéves gyenge termelési adatok csak egyszeri és szezonális faktoroknak tudhatóak be, ennek megfelelően pedig jól teljesíthet a világ legnagyobb gazdasága az év hátralévő részében.

Tényleg többet dolgozunk, mint uniós társaink?

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/06/16/tenyleg-tobbet-dolgozunk-mint-unios-tarsaink/

Ha csak a jogszabályokat nézzük, nem igaz, hogy a magyar munkavállaló többet dolgozik, mint régiós társai. Akár a vizsgált régiós tagállamokban, akár Németországban hasonló maximumokat határoz meg a törvényi szabályozás, az elrendelhető túlórák mértéke pedig jelentősen meghaladja a hazai maximumot – írta a Munkajog portál.

A cégek idén nem fognak bővíteni

http://www.metropol.hu/mellekletek/allasoktatas/cikk/1331226

A vállalatok 11 százaléka tervez bővítést a harmadik negyedévben, míg április–júniusban még 18 százalékuk jelezte ezt, továbbá 5 százalék gondolkodik elbocsátásban, míg 83 százalék nem tervez változást a dolgozók létszámában a harmadik negyedévben – áll a Manpower legfrissebb előrejelzésében.

Maximális munkaidő, minimális pihenőidő?

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/maximalis-munkaido-minimalis-pihenoido

Munkavállalói oldalról gyakran hallható olyasfajta érvelés, hogy a magyar munkavállaló rengeteget dolgozik, többet, mint az uniós társai. Vajon van-e jogszabályban rejlő alapja ennek a vélekedésnek? Ennek kísérelünk meg jelen cikkünkben utánajárni.

Csökkenőfélben az alulfoglalkoztatás

http://www.vg.hu/gazdasag/csokkenofelben-az-alulfoglalkoztatas-451913

Egy év alatt jelentősen, 30 ezerrel csökkent az alulfoglalkoztatottak száma – ők azok, akik csak részmunkaidőben tudnak dolgozni teljes munkaidő helyett. Kevesebben vannak azok is, akik már feladták a munkakeresést, vagyis apadt a potenciális munkaerő-tartalék. A járműipar felfutása ráadásul nem csak a gazdasági növekedést támogatja, hanem a foglalkoztatás bővülését is magával hozza.

 


KÖZÉLET

 

„A stadionok fontosabbak, mint a kórházak”

http://nol.hu/belfold/korhazakat-inditanak-a-stadionok-ellen-1540247

Négy órát szánt a törvényhozás az egészségügy és annak helyzetének rendkívüli megvitatására. Az egészségügy „tetemrehívását” az MSZP kezdeményezte. Az ellenzék elsősorban több pénzt, jobban szervezett egészségügyet követelt a kormánytól, míg a nagyon is üres kormánypárti padsorokból minderre jórészt „elmúltnyolcévezéssel” vágtak vissza.

A kormány csak az időt húzza rezsifronton

http://nol.hu/gazdasag/rezsiharc-taktikai-elemekkel-1540255

Az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás miatt a kormány látszólag meghátrál a rezsicsökkentés néhány elemében. A kabinet azonban valószínűleg most is elsősorban az időhúzásra játszik.

Kapcsolódó hír:

http://magyarhirlap.hu/cikk/27779/Rezsicsokkentes_Brusszel_nyomasa_alatt_a_kormany

Mit kezdjünk az alaptörvénnyel?

http://nepszava.hu/cikk/1060490-mit-kezdjunk-az-alaptorvennyel

 „Legyen köztársaság! Alkotmánypolitikai vázlat Magyarország politikai válsága idején” címmel tett közzé vitairatot az Eötvös Károly Intézet még március 15-én, amelyben az alkotmányosság helyreállítása ügyében fogalmazott meg javaslatokat. Az intézet felhívására a DK, az Együtt, LMP, a MoMa, a MostMi, az MSZP és a Szolidaritás küldte el álláspontját a javaslatról, arról, mi a véleményük az életünket alapvetően befolyásoló alkotmányról, a közös szabadságunkról.

Századvég: A baloldali szavazók sem kérnek a bevándorlókból

http://hvg.hu/itthon/20150616_Szazadveg_A_baloldali_szavazok_sem_kernek?s=hk

Egyetért a bevándorlással kapcsolatos kormányzati üzenetekkel a magyarok többsége, függetlenül politikai hovatartozásától – derült ki Századvég felméréséből. Egyedül a munkahelyeket a migránsoktól féltő kormányzati üzenetet utasítja el a baloldali szavazók többsége. A közvélemény-kutató arra volt kíváncsi, vajon tényleg közfelháborodást váltanak-e ki a kormány kék plakátjai.

Kovács Zoltán: Folyamatosan érkeznek vissza a kérdőívek

http://magyarhirlap.hu/cikk/27786/Kovacs_Zoltan_Folyamatosan_erkeznek_vissza_a_kerdoivek

Eddig hatszáztízezren küldték vissza a bevándorlásról szóló kérdőívet a nemzeti konzultáció keretében, úgy tűnik, a kampány eljutott az emberekhez, elérte a kívánt hatását – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna műsorában hétfőn.

EU-bővítést sürget Szijjártó

http://magyarhirlap.hu/cikk/27785/EUbovitest_surget_Szijjarto

A Közép-európai Kezdeményezés (KEK) külügyminisztereinek macedóniai egyeztetésén az unió balkáni bővítése és Euórpa energiabiztonsága volt a központi téma.

 


GAZDASÁG

 

Már ketyeg a nagy magyar nyugdíjbomba

http://nol.hu/gazdasag/ketyeg-a-nyugdijbomba-1540037

Akár tíz éven belül nyugdíjbomba robbanhat Magyarországon, s az első sokkot megállíthatatlanul követhetik a továbbiak. Mindez nem is titok. Az időzített bombának egyik eleme, hogy a lakosság jó része nem takarékoskodik időskorára, valamint hogy igen sokan élnek – jókora tömeg csak papíron – minimálbérből.

Lecsapott a NAV a csaló munkaerő-kölcsönzőre

http://ado.hu/rovatok/ado/lecsapott-a-nav-a-csalo-munkaero-kolcsonzore

Őrzésvédelmi, és vagyonőri feladatok ellátására szerződött az a munkaerő-kölcsönző bűnszervezet, amelynek irányítóit Budapesten őrizetbe vették a NAV pénzügyi nyomozói. Eddigi adatok szerint mintegy két és félmilliárd forintot spóroltak a kiszolgáltatott munkavállalókon, és több mint egymilliárd forint áfát csaltak el – olvasható a NAV honlapján.

Szombati rohamot hozott a vasárnapi boltbezárás – lapszemle

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-734737

A Magyar Nemzetből megtudhatják, hogy szombati bevásárlási pánikot eredményezett a vasárnapi zárva tartás. A pénzcentrum.hu-n arról olvashatnak, hogy már 40 év munka után nyugdíjba vonulhat egy nő, ha vállalja, hogy szabad óráit ezentúl unokájával tölti.

Országos roadshow a sikeres uniós pályázatokért

http://magyarhirlap.hu/cikk/27762/Orszagos_roadshow_a_sikeres_unios_palyazatokert

A már működő vagy induló vállalkozások számára országos roadshow indul kedden, hogy bemutassa az európai uniós pályázatok fortélyait, amellyel sikeresek lehetnek a 2014-2020-as uniós ciklusban – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

 


EGYÉB

 

A nyugdíjasokon és a közalkalmazottakon csattanhat az ostor

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15175-a-nyugdijasokon-es-a-kozalkalmazottakon-csattanhat-az-ostor

Görögországnak választania kell: vagy folytatja a dagadtra hizlalt közszféra és az ehhez hasonló nyugdíjrendszer fenntartását vagy távozik az eurózónából – vélik szakértők. A hét végi tárgyalások a hitelezők és az athéni kormány között teljes kudarccal végződtek.

Kapcsolódó hír:

http://magyarhirlap.hu/cikk/27833/Brusszel_a_hitelezok_sem_ber_sem_nyugdijcsokkentest_nem_kovetelnek

 

Eltiltják az okostelefontól a közalkalmazottakat

http://www.origo.hu/techbazis/20150615-okostelefon-tiltas-iran-mobil-nemzetbiztonsag-kockazat.html

Az iráni hivatalnokok nem használhatnának okostelefont, hogy az ország ezzel is védje a titkos adatokat.

A tökéletes diétát keresed? Válassz munkád és életkorod szerint!

http://www.life.hu/ez-zsir/20150615-dieta-es-fogyokura-valassz-eletkorod-es-munkad-szerint.html

Sokszor estél már abba a hibába, hogy olvasol egy könnyűnek ígérkező diétáról, kipróbálod, de egy grammot sem fogysz tőle? Ha életmódváltás helyett a fogyókúrák híve vagy, jó, ha tudod, hogy nem csak az életkorod, de a munkád is számít a diéta kiválasztásában – ebben segítünk most!

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az