Cikkajánló – 2015. június 15.

 

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Földiák András a SZEF új elnöke

http://szef.hu/hirek/SZEF_ujelnok_Foldiak

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) XI. Kongresszusa ülésének második napján, 2015. június 13-án elvégezte a tisztújítást. A küldöttek több mint 74 %-os támogatottsággal elnökké választották Földiák Andrást, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) elnökét, aki 2015. július 1-jétől a közszféra munkavállalóinak legnagyobb magyarországi szakszervezeti konföderációjának első számú vezetője lesz.

Kapcsolódó hír: http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15158-foldiak-andras-a-szef-uj-elnoke

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte a SZEF

http://szef.hu/hirek/szef_jubiluem_20150612

2015. június 12-én ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), a közszféra munkavállalóinak legnagyobb magyarországi szakszervezeti konföderációja.

Kapcsolódó hír: http://os.mti.hu/hirek/108056/a_szakszervezetek_egyuttmukodesi_foruma-szef_kozlemenye

ILO: éles kritika a kormány szakszervezet-ellenes politikájára

http://www.hrportal.hu/c/ilo-eles-kritika-a-kormany-szakszervezet-ellenes-politikajara-20150614.html

Élesen kritizálta a magyar kormány szakszervezet-ellenes politikáját az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) genfi konferenciáján felszólalásában Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke – áll a portálunknak eljuttatott közleményben.

Kapcsolódó hírek: http://nepszava.hu/cikk/1060180-eles-szakszervezeti-kormanykritika/

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/elbantunk-a-szakszervezetekkel-53884.html

http://gepnarancs.hu/2015/06/a-magyarok-a-vilag-ele-tartak-a-hazai-visszassagokat/

http://www.vg.hu/kozelet/a-kormanyra-panaszkodnak-a-szakszervezetek-451802

Ezer regisztráló, ennyien térnének haza

http://www.hrportal.hu/c/ezer-regisztralo-ennyien-ternenek-haza-20150615.html

Mintegy ezren regisztráltak a Gyere haza fiatal program honlapján, ők komoly érdeklődőknek tekinthetők, közülük ötvenöten már felvették a kapcsolatot hazai munkáltatókkal – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakállamtitkára.

Kapcsolódó cikkek: http://orientpress.hu/144403

http://privatbankar.hu/karrier/ingyen-repulojegy-es-havi-szazezer-forint-szerinted-hany-magyart-csabitottak-haza-282424

SZKT: a cégvezetés pártján a másik szakszervezet

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szkt_a_cegvezetes_partjan_a_masik_szakszervezet/2433888/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Szeged – Az SZKT-nál működő három érdekképviselet egyike a sztrájktól se riad vissza, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke közleményében azt írja: nem tud jogszerűtlenségről a bérmegállapodás kapcsán.

Bérmegállapodás az észak-magyarországi közlekedési központban

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15157-bermegallapodas-az-eszak-magyarorszagi-kozlekedesi-kozpontban

Június 5-én Dr. Sárközi György, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója, illetve a reprezentatív érdekképviseletek vezetői: Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet régiós elnöke és Sepsi László, a Borsod Volán Rt. Munkástanácsának elnöke aláírták az ez évi bérfejlesztés kiadásának részleteiről szóló megállapodást.

Diákmunkások megbízással: így kell adót, járulékot fizetni

http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Diakmunkasok_megbizassal_igy_kell_adot_jaru_J41C7K.aspx#rss

A nyári szezonban a diákok foglalkoztatásának gyakori formája a megbízási jogviszony. Cikkünkben részletezzük az erre a foglalkoztatási formára vonatkozó szabályokat.

Kapcsolódó cikk: http://eduline.hu/felnottkepzes/2015/6/14/Vigyazat_majdnem_hetezer_forintot_kell_fize_M62I81#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2015_6_14

Közmunkásból napszámos?

http://mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/kozmunkasbol-napszamos-1290745

Napszámosokként is alkalmazhatnák a jövőben a közmunkásokat egy törvénymódosító javaslat szerint. A Belügyminisztérium a tervezetet azzal indokolja, hogy ezzel a közfoglalkoztatottak nagyobb hányada jut munkalehetőséghez, a munkáltatók pedig könnyebben jutnak szezonális munkaerőhöz.

Hogyan számít bele a közmunka a nyugdíjba?

http://www.hrportal.hu/c/hogyan-szamit-bele-a-kozmunka-a-nyugdijba-20150615.html

Az érdekelne, hogy a közfoglalkoztatással (8 óra) szerzett munkaviszony ideje hogy számítódik a szolgálati és a nők 40 éves jogosultsági idejébe? Mivel az a minimálbér alatti (2015-ben 79.155 Ft) az így szerzett jövedelem. A szolgálati idő ilyen jövedelem esetén csak 0.75 napot jelent az 1 nap helyett?

A főnökön múlik a munka-magánélet egyensúlya

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/a-fonokon-mulik-a-munka-maganelet-egyensulya/

A mai világban már nem lehet munka és magánélet egyensúlyának fenntartásáról beszélni a szakértők szerint. Túl kell lépnünk ezen a fogalmon, helyette a kettő integrációját kell megoldanunk. De, hogy ez ne azt jelenti, hogy folyamatosan a munkán jár az agyunk, azért a főnöknek is tennie kell.

5 tévhit a felmondás kapcsán

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/5-tevhit-a-felmondas-kapcsan/

Számtalan tévhit van a köztudatban a felmondás kapcsán, mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldalon. Ezért most szakértőnk segítségével ezekből szeretnénk eloszlatni néhányat. Mindig kötelező-e felmondás indokolása? Bármikor visszavonható a felmondás? Van-e felmondási védelem a táppénz alatt? Mi történik, ha a próbaidő alatti felmondásban indokolást közöl a munkáltató?

Felmondás védett korban

http://www.hrportal.hu/c/felmondas-vedett-korban-20150615.html

Milyen lehetőségek vannak olyan esetben, amikor a munkáltatónál létszámleépítés miatt a védett korban lévő munkavállalók is leépítésre kerülnek? Van-e rá lehetőség, humánusabb megoldás lévén, hogy esetleg a cég nyugdíjba küldi a dolgozót? Esetleg megváltja a hátralévő időt a nyugdíjig. Mivel ezek a dolgozók végkielégítésre jogosultak, a végkielégítés kifizetése helyett lehet-e ilyen megoldással élni? Mi ennek a menete?


KÖZÉLET

 

Híd a munka világába: három ügyet egyesítve nyomoz a NAV

http://mno.hu/belfold/hid-a-munka-vilagaba-harom-ugyet-egyesitve-nyomoz-a-nav-1290813

Három ügyet egyesítve nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajló Híd a munka világába elnevezésű program forrásainak felhasználásával kapcsolatban – írta hétfői számában a Népszabadság a NAV-ra hivatkozva.

Európai szocialisták – Szolidaritás, munkahelyteremtés, demokrácia

http://www.mon.hu/europai-szocialistak-szolidaritas-munkahelyteremtes-demokracia/2855854?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Budapest, 2015. június 13., szombat (MTI) – A gyűlöletkeltésre alapozó politika ellen emelt szót az MSZP elnöke az Európai Szocialisták Pártjának (PES) 10. kongresszusán. A szombaton befejeződött budapesti rendezvényen három határozatot fogadtak el, mindhármat egyhangúlag: a munkahelyekről, a demokráciáról és a békéről szóló dokumentumot.

Kapcsolódó hír: http://www.hrportal.hu/c/segiteni-kell-a-munka-nelkul-maradt-generaciot-20150614.html

 

 


GAZDASÁG

 

224 milliárdos tervezési hiba került a költségvetésbe?

http://mno.hu/gazdasag/224-milliardos-tervezesi-hiba-kerult-a-koltsegvetesbe-1290049

Parádés GDP-ről, hiány-, munkanélküliségi és inflációs adatokról hallunk mindenfelé – egy közgazdász-szakembergárda azonban elővette a kormány által is használt alapszámokat; a Költségvetési Felelősségi Intézet számára korántsem rózsás pálya rajzolódik, erről pedig két tanulmányt is készítettek.

 


EGYÉB

 

CSR Piac 2015: a felelős vállalatok seregszemléje

http://ecolounge.hu/nagyvilag/remekul-sikerult-a-csr-piac-kiallitas

A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. közösen szervezte idén a CSR Piac kiállítást, amelynek fókusztémája a felelős foglalkoztatás volt. Az egész napos szakmai rendezvényt június 4-én tartották a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban. Az ingyenes rendezvényre nagy volt az érdeklődés, több mint 500, a vállalatok társadalmi felelősségvállalása és a felelős foglalkoztatás iránt érdeklődő látogató érkezett.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a