Cikkajánló – 2015. június 12.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

25 éves a SZEF

http://szef.hu/hirek/esemenyek/SZEFjubileum_20150612

Ma ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A Jubileumi ünnepségre a Magyar Nemzeti Galériában kerül sor mintegy 150 meghívott vendég részvételével.

Emmi: A Klik éppen hogy közmunkásokat vesz fel közalkalmazottnak

http://hvg.hu/itthon/20150611_Emmi_A_Klik_eppen_hogy_kozmunkasokat_vesz?s=hk

Bár egyes hírek szerint közmunkásként foglalkoztatja vissza a Klik az egyes kirúgott kisegítőket, a minisztérium szerint ez éppen fordítva történik, bár jelenleg több mint négyezer közfoglalkoztatott dolgozik az intézményfenntartó központnál, a BM pedig vizsgálatot folytat a visszaélések feltárására.

Kapcsolódó hír: http://www.hir24.hu/belfold/2015/06/11/az-emmi-szerint-a-klik-a-kozmunkasokat-epp-kozalkalmazottnak-veszi-fel-nem-forditva/

A beterjesztett költségvetés nem gondol a pedagógusok munkáját segítőkre

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15114-a-beterjesztett-koltsegvetes-nem-gondol-a-pedagogusok-munkajat-segitokre

Nyílt levélben fordult a Pedagógusok Szakszervezete a települési önkormányzatokhoz, a helyi képviselőkhöz és a polgármesterekhez. Galló Istvánné elnök az InfoRádióban jelezte: arra kérik őket, vizsgálják meg a lehetőségét, hogyan kaphatnának 50 ezer forintos béren kívüli juttatást a pedagógusok munkáját közvetlenül segítő közalkalmazottak is, a KLIK-hez tartozókhoz hasonlóan. A szakszervezeti vezető megfontolandónak tartotta az is, érdemes-e június 15-ig kitolni a tanévet.

Háromévnyi alkotmánysértésre vár kormányintézkedést a MASZSZ

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15129-haromevnyi-alkotmanysertesre-var-kormanyintezkedest-a-maszsz

Bár egy állampolgári kezdeményezésre indított ombudsmani vizsgálat nyomán idén januártól kikerült az új Munka törvénykönyvéből (Mt.) a szabadság korlátozását lehetővé tevő alaptörvény- és uniós irányelv-ellenes passzus, a munkavállalók jogsérelmét nem orvosolták visszamenőleg a jogalkotók. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke a Miniszterelnökség és a nemzetgazdasági tárca államtitkárait is megkereste levélben, felhívva figyelmüket arra, hogy a kormánynak még lenne teendője ebben az ügyben, de érdemi reakciót nem kapott.

A Nagy Testvér mindent lát? Megfigyelte járművezetőit az SZKT

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_nagy_testver_mindent_lat_megfigyelte_jarmuvezetoit_az_szkt/2433383/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Tiltakozik a szakszervezet az ellen, hogy az SZKT a járművezetőit a tudtuk nélkül munka közben megfigyelje. Az elmaradt pótlékok miatt sztrájkkal fenyeget. A cégvezetés egyeztetne.

Amikor a munkáltató nem tud munkát adni

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/a-munkaltato-nem-tud-munkat-adni

A magyar nyelv szépségei a munkajogban is felismerhetők, a Munka Törvénykönyve ugyanis állásidőnek nevezi azt az időtartamot, amikor a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget, azaz a munkáltatónál „megáll a munkavégzés”. Az állásidőre a munkavállalót alapbére, és ha munkaidő-beosztása alapján bérpótlékra jogosult lett volna, bérpótlék is megilleti, kivéve, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének elháríthatatlan külső ok miatt nem tud eleget tenni.

Mostantól jobb, ha kétszer is meggondolja, felmond-e a munkahelyén

http://index.hu/belfold/2015/06/11/mostantol_jobb_ha_ketszer_is_meggondolja_felmond-e_a_munkahelyen/

Meglepő törvényjavaslattal állt elő Pintér Sándor belügyminiszter. A beterjesztésével módosítaná a közfoglalkoztatásról szóló törvényt, de úgy, hogy látszólag semmilyen észérv nem diktálná. A Pintér által egyedül jegyzett javaslat szűkítené azon feltételeket, amelyekkel be lehet kerülni a közmunkába.

Törvényjavaslat a felmondott munkavállalók közfoglalkoztatásáról

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15130-torvenyjavaslat-a-felmondott-munkavallalok-kozfoglalkoztatasarol

A kormány törvényjavaslata szerint az álláskeresőt három hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha a számára egyszerűsített foglalkoztatás keretében felajánlott munkát nem fogadja el, illetve a közfoglalkoztatáson kívüli egyéb foglalkoztatási jogviszonya munkavállalói felmondással vagy közös megegyezéssel szűnt meg.

Elképesztő összegek folynak el a közmunkára

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15124-elkepeszto-osszegek-folynak-el-a-kozmunkara

Egyre csak nőnek a közfoglalkoztatás költségei, holott a közmunkaprogram nem jelent valódi megoldást a munkanélküliségre. Egy elemzés szerint ebből a pénzből már egy hatékony szolgáltatórendszert is fel lehetett volna építeni – írja a HVG.

Tényleg elveszik a bevándorlók a munkát?

http://www.hrportal.hu/c/tenyleg-elveszik-a-bevandorlok-a-munkat-20150611.html

Többek között a plakátkampányban is téma, hogy elveszik-e a magyarok munkahelyeit a migránsok, az adatok azonban a kormány ezen állítását nem igazolják, írja a VS.hu.

14 ezer bevándorló dolgozhatott tavaly Magyarországon

http://hvg.hu/itthon/20150612_14_ezer_bevandorlo_dolgozhatott_tavaly_Ma?s=hk

14 ezer EU-n kívüli országból érkezőnek volt tavaly munkavállalási engedélye Magyarországon, közülül a legtöbben kínaiak.

Kapcsolódó hír: http://www.hir24.hu/belfold/2015/06/12/tizennegyezer-munkavallalo-zavarja-orbant/

Ennyit kereshetsz a diákmunkával

http://www.azenpenzem.hu/cikkek/ennyit-kereshetsz-a-diakmunkaval/2567/

A hétvégén kitör a vakáció a diákoknak, akik közül sokan munkával töltik majd a szünidőt. A minimum bruttó órabér idén 604 forint, de szakismerettel és nyelvtudással ezer forintnál is magasabb lehet az óránkénti kereset a meghirdetett állásokban. Sok diákmunkát hosszabb távra, akár egy évre vagy hosszabb időre hirdetnek a munkaadók.

Kapcsolódó hír: http://www.azenpenzem.hu/cikkek/igy-adozol-a-diakmunka-utan/2568/

http://nepszava.hu/cikk/1060081-ujra-itt-a-nyar-beindul-a-munka/

Nem a pénz a legfontosabb – szavazzon, hogy milyen a jó munkahely

http://www.hirado.hu/2015/06/12/nem-a-penz-a-legfontosabb-szavazzon-hogy-milyen-a-jo-munkahely/?source=hirkereso

Emberközpontúság, előrelépési lehetőség, motiváló környezet, hiteles vezetés és a teljesítmény megfelelő díjazása a jó munkahely ismérvei az alkalmazottak szerint – állapította meg egy felmérés. De mit gondol Ön?

Megdöbbentő számok a munka világából

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/megdobbento-szamok-a-munka-vilagabol-53734.html

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb számításai szerint világszerte 168 millió gyermekmunkás dolgozik, akik közül 120 millióan 5-14 év közöttiek – hívta fel a figyelmet a szervezet a gyermekmunka elleni világnap kapcsán kiadott közleményében.

 

 


KÖZÉLET

 

„Orbán nagy hazugságokat mondott az EU-val kapcsolatban”

http://nol.hu/belfold/orban-nagy-hazugsagokat-mondott-az-eu-val-kapcsolatban-1539535

Európa a magyarok javát akarja – mondta az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójának vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Gianni Pittella beszélt arról is, hogy a baloldalnak meg kell változtatnia az európai gazdaságpolitikát, hogy az a növekedést támogassa, a bevándorlás kérdését pedig közösen kell megoldani. Ujhelyi István, az MSZP alelnöke bejelentette: Akciók, nem szavak címmel indít programot a frakció a fiatalok problémáinak megoldására.

Plakátháború: 26 milliót adakoztak az ellenkampányra

http://nol.hu/belfold/plakathaboru-26-milliot-adatkoztak-a-ketfarkuaknak-1539395

Három nap alatt kalapozták össze a pénzt, hogy csattanós választ adhassanak a kormány idegenellenes kampányára.


GAZDASÁG

 

Még két szűk esztendő vár a hazai bankokra

http://www.dehir.hu/gazdasag/meg-ket-szuk-esztendo-var-a-hazai-bankokra/2015/06/12/

“A közepén vagyunk a bibliai hét szűk esztendőnek, de egyelőre nem látom, hogy a bőség esztendei jönnének” – fogalmazott a bankszövetség elnöke.

Salgótarján fellázadt a Klik ellen

http://index.hu/belfold/2015/06/11/salgotarjan_fellazadt_a_klik_ellen/

Salgótarján önkormányzata szeptembertől nem vállalja az államosított, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) fenntartásában lévő iskolák működtetését, mert a kiadás túl nagy terhet jelent a város költségvetésének, adta hírül az MTI. A működtetésről való lemondásról szóló határozati javaslatot a nógrádi megyeszékhely közgyűlése kilenc igen szavazattal, öt tartózkodással fogadták el, a Fidesz-KDNP képviselői nem szavazták meg az előterjesztést.

Megszűnhet az idegenforgalmi adó

http://inforadio.hu/hirek/gazdasag/hir-733592

Megszűnhet az idegenforgalmi adó (ifa) és kikerülhetnek a SZÉP-kártyát elfogadó helyek közül a gyorséttermek – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön egy kehidakustányi konferencián.


EGYÉB

 

Itt a hőségriadó! Ezekre kell ügyelni a munkahelyeken

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15128-itt-a-hosegriado-ezekre-kell-ugyelni-a-munkahelyeken

Itt az idei első hőségriadó, aminek a strandok és a balatoni lángososok örülhetnek, de mások nem biztos. Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig. Megnéztük, mik a vonatkozó munkavédelmi szabályok – írja a Piac&Profit.

Így várja Budapest a nagy kánikulát

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-733658

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint vasárnap akár 36 fok is lehet – mondta Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A Fővárosi Állat és Növénykert szóvivője szerint úgy építették ki az állatok helyeit, hogy az állatok kánikulai időszakban is megfelelő árnyékot kapjanak. Kánikulában a főváros zöld területeinek ápolása terén is megnövekszik a feladatok száma. A legfontosabb ilyenkor a növények öntözése mellett a parklátogatók ivóvízzel való ellátása és hűsítése – mondta az InfoRádiónak Erdélyi Krisztina, a Főkert Zrt marketing vezetője.

Hatóság alakulhat a pénzügyi szakmák felügyeletére?

http://www.hrportal.hu/hr/hatosag-alakulhat-a-penzugyi-szakmak-felugyeletere-20150611.html

A könyvelői munka minősége fontos a gazdaság növekedése szempontjából, a számviteli fegyelem betartása közvetlen befolyással van versenyképességünk növekedésére – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Velencén a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett kétnapos konferencián.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.