Cikkajánló – 2015. június 11.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Galló Istvánné: a kánikulában nehéz rendesen tanítani

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-733129

Nyílt levélben fordult a Pedagógusok Szakszervezete a települési önkormányzatokhoz, a helyi képviselőkhöz és a polgármesterekhez. Galló Istvánné elnök az InfoRádióban jelezte: arra kérik őket, vizsgálják meg a lehetőségét, hogyan kaphatnának 50 ezer forintos béren kívüli juttatást a pedagógusok munkáját közvetlenül segítő közalkalmazottak is, a KLIK-hez tartozókhoz hasonlóan. A szakszervezeti vezető megfontolandónak tartotta az is, érdemes-e június 15-ig kitolni a tanévet.

A szakszervezetek szerint akár ezer tanár is utcára kerülhet

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15096-a-szakszervezetek-szerint-akar-ezer-tanar-is-utcara-kerulhet

Pénz kérdése lesz a gimnáziumi érettségi a középiskolai rendszer átalakítása után – szakemberek szerint. A szakszervezetek szerint akár ezer tanár is utcára kerülhet. A nemzetgazdasági tárca államtitkára cáfol: szerinte minden járásban lesz gimnázium a jövőben is – írja a Magyar Nemzet.

Élen járunk a dolgozók védelmében

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/elen-jarunk-a-dolgozok-vedelmeben

A Deloitte Legal elbocsátásokkal kapcsolatos nemzetközi felmérése 31 országban vizsgálta, hogy mekkora kiadásokkal jár a munkáltatókra nézve egy alkalmazott elbocsátása és milyen feltételekhez kötött a munkaviszony megszüntetése.

A munkát vállaló diákok foglalkoztatási szabályaira hívja fel a figyelmet a NAV

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15100-a-munkat-vallalo-diakok-foglalkoztatasi-szabalyaira-hivja-fel-a-figyelmet-a-nav

A munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából már felnőttnek számítanak, ezért bejelentésükre, adózásukra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalóknál – közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Kapcsolódó hír: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/nyari-diakmunka-erre-kell-figyelni-615217

http://www.profession.hu/cikk/20150610/a-diakmunkasoknak-is-adozniuk-kell/5510

ILO: 168 millió gyermekmunkás dolgozik világszerte

http://figyelo.hu/cikkek/420159-ilo–168-millio-gyermekmunkas-dolgozik-vilagszerte

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb számításai szerint világszerte 168 millió gyermekmunkás dolgozik, akik közül 120 millióan 5-14 év közöttiek – hívta fel a figyelmet a szervezet a gyermekmunka elleni világnap kapcsán kiadott közleményében.

Kapcsolódó hír: http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15110-ilo-sokkal-tobb-fiatalt-er-munkahelyi-baleset-mint-felnottet

Erre sem Magyarország, sem Szlovákia nem lehet büszke

http://hvg.hu/gazdasag/20150610_Erre_sem_Magyarorszag_sem_Szlovakia_nem_l?s=hk

Közel 170 millió gyerekmunkás dolgozik a világon – közölte a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, amely szerint a fiatalkorú munkások az iparosodott országok közül arányaiban Magyarországon és Szlovákiában szenvednek a legtöbbször balesetet.

Nyugdíjbavonulás közalkalmazott jogviszonyból

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/nyugdijbavonulas-kozalkalmazott-jogviszonybol

Mivel a nyugdíjba vonulás egyik kötelező előfeltétele a biztosítási jogviszony hiánya, azaz a keresőtevékenység befejezése a nyugdíj megállapítás időpontjára nem meglepő az az olvasói igény, hogy ezzel a kérdéssel egy kicsit bővebben foglalkozzunk a lehető legjobb felkészülés, előkészület érdekében. Ez az írás a kapcsolódó általános információk mellett mintegy olvasói közkívánatra részletesen bemutatja a közalkalmazotti jogviszonyból öregségi nyugdíjba vonulókra vonatkozó rendelkezéseket.

Az államot szolgálta, az állam cserbenhagyta

http://hvg.hu/gazdasag/20150611_Az_allamot_szolgalta_az_allam_cserben_hag?s=hk

Hogyan dolgozná fel, ha leszerződik az államhoz, de a szolgálat alatt annyira megromlik az egészsége, hogy alkalmatlanná válik a munkavégzésre, közben a kormány belenyúl a törvénybe, és eltörli azt a nyugdíjat, amelyet még korábban garantált önnek? Az állam egyszer csak kiteszi a szűrét, és ott áll 42 évesen, munkanélküliként, társadalombiztosítási ellátás nélkül, az ígért járandóságot sem kapja meg, nehezére esik a járás, és valahogy ki kell húznia legalább 23 évet még, mire nyugdíjat kap. Tóth László esete.

Erről sok fiatal megfeledkezik, amikor munkába áll

http://www.penzcentrum.hu/karrier/errol_sok_fiatal_megfeledkezik_amikor_munkaba_all.1045103.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27.&r=melleklet.%27

Minimálbért kaphatnak a jövőben a diákmunkások, az pedig már most biztos, hogy ezentúl a passzív féléves hallgatók is dolgozhatnak iskolaszövetkezeteken keresztül. Eddig a hallgatói jogviszonnyal kapcsolatos problémák jelentettek akadályt. A fiatal munkavállalóknak arról sem szabad megfeledkezniük, hogy jövedelmük adóköteles.

Közmunkás sem lehet, aki felmondott vagy megegyezett

http://www.hrportal.hu/c/kozmunkas-sem-lehet-aki-felmondott-vagy-megegyezett-20150610.html

Három hónapig nem kaphatna közmunkát az, aki felmondott vagy közös megegyezéssel jön el a munkahelyéről, ha az országgyűlés megszavazza Pintér Sándor javaslatát, írja az Origo.

Cameron a munkavállalás előírásain szigorítana

http://gondola.hu/cikkek/96765-Cameron_a_munkavallalas_eloirasain_szigoritana.html

A foglalkoztatást ösztönző előírások szigorításával igyekszik a brit kormány csökkenteni az Európai Unión kívülről érkező bevándorlók számát.

Kapcsolódó hír: http://profitline.hu/hircentrum/hir/334043/Az-EU-n-kivulrol-erkezok-bevandorlasanak-csokkentesere-torekszik-a-brit-kormany

“A magyar kormány megértéssel fogadja a brit szigorítási tervet”

http://magyarhirlap.hu/cikk/27413/A_magyar_kormany_megertessel_fogadja_a_brit_szigoritasi_tervet

A brit munka- és nyugdíjügyi miniszterrel a szociális rendszer átalakításáról, a skót oktatási miniszterrel a felsőoktatási együttműködés lehetőségeiről tárgyalt szerdán Londonban, illetve Edinburghban Balog Zoltán.

 


KÖZÉLET

 

Balog Zoltán a szociális rendszer átalakításáról tárgyalt Londonban

http://mno.hu/belfold/balog-zoltan-a-szocialis-rendszer-atalakitasarol-targyalt-londonban-1290255

A brit munka- és nyugdíjügyi miniszterrel a szociális rendszer átalakításáról, míg a skót oktatási miniszterrel a felsőoktatási együttműködés lehetőségeiről tárgyalt szerdán Londonban, illetve Edinburgh-ban Balog Zoltán.

Az egyetemisták többsége szerint baj van a demokráciával

http://mno.hu/belfold/az-egyetemistak-tobbsege-szerint-baj-van-a-demokraciaval-1290150

A magyar egyetemisták és főiskolások közel kétharmada eljátszik a pár hetes-hónapos külföldi munkavállalás gondolatával, hosszabb, többéves kitelepülést 37 százalékuk tervez – derül ki a magyar felsőoktatásban tanulók körében végzett legújabb kutatásból.

Törvénymódosítással menesztenék Vida Ildikót?

http://vs.hu/kozelet/osszes/torvenymodositassal-menesztenek-vida-ildikot-0611?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A kormányfőtől a nemzetgazdasági miniszterhez kerülne a NAV elnökének kinevezési joga a nemzetgazdasági tárcának egy, a saját törvénymódosító javaslatához benyújtott módosító indítványa szerint – írja a Népszabadság.

A bevándorlás munkahelyet teremt

http://www.hrportal.hu/c/a-bevandorlas-munkahelyet-teremt-20150610.html

Az Indianai és a Virgniai Egyetem kutatói egy tanulmányban arra jutottak, hogy a bevándorlók több munkahelyet teremtenek, mint ahányan jönnek, sőt helyi szinten a bérszínvonal is emelkedik, írja a Portfolio.hu.


GAZDASÁG

 

 

Másra költenék a nyugdíjvagyon maradékát

http://hvg.hu/gazdasag/20150610_Masra_koltenek_a_nyugdijpenzek_maradekat?s=hk

Az államosított nyugdíjvagyonból alig maradt, de azt már nem adósságcsökkentésre költenék, ahogy eredetileg ígérték.

Matolcsy arany szíve évi legalább 1,3 milliárd forintba kerül nekünk

http://444.hu/2015/06/10/matolcsy-arany-szive-evi-legalabb-13-milliard-forintba-kerul-nekunk/

A jegybankárokat mindig nagyon jól megfizették, ami abból a szempontból érthető, hogy kevesen értenek a monetáris politikához, viszont az itt meghozott kisebb döntéseken is milliárd forintok múlhatnak. Az EU-ban is az Európai Központi Bankban vannak a legjobb fizetések.


EGYÉB

 

 

Huszonegy alapszak megszűnik 2016-tól

http://mno.hu/belfold/huszonegy-alapszak-megszunik-2016-tol-1290176

Kivezetik többek között az andragógia, a kulturális antropológia, a társadalmi tanulmányok, a gyártásszervező és az erdőmérnök képzést is 2016-tól.

Másodfokú hőségriasztást rendeltek el ma déltől egész hétfőig

http://hvg.hu/idojaras/20150611_Masodfoku_hosegriasztast_rendeltek_el_ma

Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje