Cikkajánló – 2015. június 10.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Nyílt levélben fordult a PSZ a polgármesterekhez és a képviselő-testületekhez

http://www.mon.hu/nyilt-levelben-fordult-a-psz-a-polgarmesterekhez-es-a-kepviselo-testuletekhez/2852340?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Budapest, 2015. június 9., kedd (MTI) –Nyílt levélben fordult a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a települési önkormányzatokhoz, a helyi képviselőkhöz és a polgármesterekhez, arra kérve őket: vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy kapjanak 50 ezer forintos béren kívüli juttatást a pedagógusok munkáját közvetlenül segítő közalkalmazottak.

Kapcsolódó hír: http://www.hirado.hu/2015/06/09/penzt-kernek-kollegaiknak-a-peadgogusok/?source=hirkereso

Közalkalmazott helyett jó a közfoglalkoztatott?

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15090-kozalkalmazott-helyett-jo-a-kozfoglalkoztatott

Mi is a sajtóból értesültünk arról, hogy a Klik (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) kb. 4500 munkavállalót alkalmaz közfoglalkoztatási jogviszonyban – mondta el a kelet.hu-nak Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. – Akkor írtam egy levelet Hanesz Józsefnek, a Klik elnökének és magyarázatot kértem arra, miért van szükség közfoglalkoztatásra az oktatási-nevelési intézményekben, s igaz-e, hogy egyes közalkalmazottakat elbocsátanak, majd visszafoglalkoztatják őket sokkal kevesebb bérért. Máig nem érkezett válasz.

Precedensre készülnek: a szabadság mindenkinek jár

https://veol.hu/gazdasag/precedensperre-keszulnek-a-szabadsag-mindenkinek-jar-1705392

A munkavállalók szabadságos napjai látták a kárát egy hibás jogszabálynak, emiatt precedensper indítására készül a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ)

Több ezer munkahely kerülhet veszélybe

http://mno.hu/gazdasag/tobb-ezer-munkahely-kerulhet-veszelybe-1289942

Felére esett vissza a forgalom: ma már csak legfeljebb négymillió tonna áru fordul meg Záhonyban. Kevesebb munkáskézre van szükség.

Nagy munkaügyi felmérés zárul hamarosan

http://www.hrportal.hu/hr/nagy-munkaugyi-felmeres-zarul-hamarosan-20150609.html

Minden eddiginél több információt igyekszik összegyűjteni a Deloitte munkaerőpiacra hamarosan belépő, 18-26 év közötti egyetemi és főiskolai hallgatók, valamint frissdiplomások képességeiről, tapasztalatairól, hozzáállásáról és várakozásairól. A felmérés eredményeiből ugyanúgy profitálhatnak majd a felsőoktatási intézmények, mint a vállalatok jelenlegi vezetői és HR-esei.

INGÁZÁS A HATÁR MENTÉN

http://www.elemzeskozpont.hu/ingazas-hatar-menten

A munkaerő szabad mozgását lehetővé tevő korlátok leépítésével elsősorban a határ mentén élők számára vált elérhetővé a saját lakóhely megőrzése melletti külföldi munkavállalás.

A külföldre eljáró foglalkoztatottak jellemzőinek részletes vizsgálatára a népszámlálási adatok adnak lehetőséget, melyekből információt nyerhetünk arról, hogy az ingázók mely Magyarországgal szomszédos államban dolgoznak. Ez utóbbi azért is kiemelt fontosságú, mert a különböző országok munkaerőpiaca eltérő vonzerőt gyakorol a hazai munkavállalókra. Kiadványunkban a 2011. évi népszámlálás adatai alapján a határ menti ingázást választó foglalkoztatottak jellemzőit így nemcsak általánosan mutatjuk be, hanem célország alapján külön-külön is.

Megszűnt a munkaügyi hivatal, eltűntek a dokumentumok

http://www.hrportal.hu/c/megszunt-a-munkaugyi-hivatal-eltuntek-a-dokumentumok-20150609.html

2014. december 31-én jogutód nélkül megszűnt a munkaügyi hivatal, az Állami Számvevőszék így nem tudta teljes körűen ellenőrizni a hivatal 2008 és 2013 közötti gazdálkodását.

Kevesebb dolgozó felvételét tervezik a magyar munkaadók

http://profitline.hu/hircentrum/hir/333952/Kevesebb-dolgozo-felvetelet-tervezik-a-magyar-munkaadok

Az előző negyedévhez képest visszaesett a magyarországi munkaadók munkaerő-felvételi kedve, a Manpower legfrissebb előrejelzése szerint a vállalatok 11 százaléka tervez bővítést a harmadik negyedévben, míg április-júniusban még 18 százalékuk jelezte ezt.

Nő a bírósági titkárok és fogalmazók bére

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/no-birosagi-titkarok-es-fogalmazok-bere

Az OBH elnökének kezdeményezésére az Országgyűlés által a mai napon elfogadott törvénymódosítás folytán július 1-től a bírósági fogalmazók és a bírósági titkárok a bírói illetményalap 10%-ának megfelelő összegű munkaköri pótlékra lesznek jogosultak – olvasható az OBH közleményében.

Nem 40 ezer, nem 800, nem 50, egyelőre úgy néz ki, hogy 21 fiatal jönne haza a kormány 100 milliós programjával

http://444.hu/2015/06/08/nem-40-ezer-nem-800-nem-50-egyelore-ugy-nez-ki-hogy-21-fiatal-jonne-haza-a-kormany-100-millios-programjaval/

[Az államtitkár] reményét fejezte ki, hogy (…) a következő években több ezer fiatalt lesznek képesek >>hazahozni<<, mert országhatáron belül is óriási szükség van >>ügyes kezű, magas tudású szakemberekre<<.”

Már nem probléma, hogy pofátlanul magasak a bérek az MNB-ben

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=188283

Több mint a duplájára nőtt öt év alatt a jövedelmekre kifizetett összeg a jegybanknál, amit a felügyelettel való összevonás csak részben indokol – derül ki a Népszabadság cikkéből. Ráadásul, úgy tűnik, nincs elég munka az MNB-ben, mert az alelnökök más állásokkal egészítik ki egyébként sem túl csekély jövedelmüket.

Mi igaz a kivándorlási parából?

http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2013/02/27/mi_igaz_a_kivandorlasi_parabol/

Amióta tavaly tavasszal a közvélemény – szinte véletlenül – felfigyelt egy, egyébként már régóta rendszeresen készülő Tárki-közvéleménykutatás eredményeire, azóta alig lehetett nálunk józan hangvételű elemzést olvasni a kivándorlásról (tisztelet a néhány kivételnek). Ez nem is annyira meglepő, hiszen az elvándorlás vagy az arra való hajlandóság egyfajta hangulati indikátor is, márpedig a hangulat már egy ideje nem valami jó Magyarországon, ráadásul a hangulati kérdések gyorsan bele is csúsznak a politizálás mocsarába.

Osztrák munka – Telítődik a határ menti munkapiac

http://www.kisalfold.hu/dunantul/osztrak_munka_-_telitodik_a_hatar_menti_munkapiac/2433138/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Azt az állást adják a vendégmunkásnak, amit az osztrákok már nem szívesen vállalnának el. Így magyarként fizikai munkát könnyebb találni Ausztriában, de emiatt is egyre hosszabb idejű, napi három-öt órás ingázással kell számolni.

Könnyebb lesz a diákmunka

http://privatbankar.hu/karrier/konnyebb-lesz-a-diakmunka-282229

Támogatni és bővíteni kell az iskolaszövetkezeti munkavállalást – mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Kapcsolódó hír: http://privatbankar.hu/szemelyes_penzugyek/diakmunkat-vallalnal-a-nyaron-ennek-orulni-fogsz-282258

Pluszfizetést kapnak a polgármesterek, ha közmunkát adnak

http://www.vg.hu/gazdasag/onkormanyzatok/pluszfizetest-kapnak-a-polgarmesterek-ha-kozmunkat-adnak-451614

Jövedelmet kaphatnak az 1500 lakosúnál kisebb települések polgármesterei a helyi közfoglalkoztatás megszervezéséért az önkormányzati törvény tervezett módosítása értelmében.

Megszegte az SZKT a béremelésről szóló megállapodást

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/15093-megszegte-az-szkt-a-beremelesrol-szolo-megallapodast

Nem tartotta be az SZKT a munkástanáccsal és két szakszervezettel kötött bérmegállapodását, 67 dolgozójuk nem kapta meg az emelést – tájékoztatta a szegedma.hu-ta Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Szabó István.

Már csak 405 ezer megváltozott munkaképességű munkavállaló van

http://www.hrportal.hu/c/mar-csak-405-ezer-megvaltozott-munkakepessegu-munkavallalo-van-20150609.html

Az ellátórendszer átalakításakor, 2012 januárjában a korhatár alatti, illetve a korhatárt betöltött rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasok, valamint rendszeres szociális járadékban, átmeneti járadékban részesüloÌ‹k száma meghaladta a 870 ezret. Ez a szám 2015 januárjára 405 ezerre csökkent,írja a Napi.hu.

Erasmus hallgatók a munkaerőpiacon

http://www.hrportal.hu/hr/erasmus-hallgatok-a-munkaeropiacon-20150609.html

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a cégek, vállalkozások szívesen alkalmaznak olyan fiatalokat, akik nemzetközi ösztöndíjprogramokban, illetve külföldi szakmai gyakorlaton vettek részt. Az Erasmus+ program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány szerint azért, mert ez mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára számos előnnyel jár.


KÖZÉLET

 

A gimnáziumi végzettség pénz kérdése lesz?

http://mno.hu/ahirtvhirei/a-gimnaziumi-vegzettseg-penz-kerdese-lesz-1290072

Pénz kérdése lesz a gimnáziumi érettségi a középiskolai rendszer átalakítása után – szakemberek szerint. A szakszervezetek szerint akár ezer tanár is utcára kerülhet. A nemzetgazdasági tárca államtitkára cáfol: szerinte minden járásban lesz gimnázium a jövőben is.

Melyik Orbán mond igazat?

http://nepszava.hu/cikk/1059842-melyik-orban-mond-igazat

Magyarország nyitott, barátságos ország, itt mindenkit tisztelettel fogadnak, az iszlám világból érkezetteket is. Erről tegnap arab üzletemberek előtt beszélt Orbán Viktor. A miniszterelnök alig egy hónapja a bevándorlókról még azt mondta: “ne jöjjenek többen!”. Strasbourgban ma egyebek mellett a magyar kormány bevándorlás-ellenes kampányát készül elmarasztalni az Európai Parlament. A Fidesz eközben benyújtotta a déli határszakasszal kapcsolatos módosító javaslatát az Országgyűlésnek, Kósa Lajos pedig tegnap napirend előtt a plakátháborúval kapcsolatban arra hívta fel a magyar baloldal figyelmét, hogy “ez tőről metszett náci vircsaft”.


GAZDASÁG

 

Itt a Tesco legújabb dobása

http://www.origo.hu/gazdasag/20150605-tesco-lidl-vasarnap-boltzar-nyitva-tartas-auchan-cba.html

Júniustól 1-jétől 33 Tesco-áruház reggel hat óra helyett már ötkor kinyit. Több budapesti Tescóban már hajnalban lehet vásárolni, és 5-kor nyit a békéscsabai, az egri, a debreceni, a hatvani, kaposvári, a pécsi és a nyíregyházi Tesco is. Egyébként többi multi gondolkodik a hajnali nyitáson. És van egy Spar-bolt, amelyik rávert a Tescóra is

 


EGYÉB

 

A nagy trükk: Pákh Imre nem viheti ki az országból Munkácsy Golgotáját

http://librarius.hu/2015/06/09/a-nagy-trukk-pakh-imre-nem-viheti-ki-az-orszagbol-munkacsy-golgotajat/

A Miniszterelnökség kezdeményezésére a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája – mint elsőfokú hatóság – elindította Munkácsy Mihály Golgota című festményének védési eljárását.

RENGETEG MUNKÁT ADOTT A TŰZOLTÓKNAK A KEDDI VIHAR

http://vs.hu/kozelet/osszes/rengeteg-munkat-adott-a-tuzoltoknak-a-keddi-vihar-0610?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A hirtelen lezúduló eső okozta a legnagyobb gondot, a budai Várban egy időre kiment az áram is. Több helyen faágak szakadtak le, de nem sérült meg senki.

Akár 36 fok is lehet a hétvégén

http://nol.hu/mozaik/akar-36-fok-is-lehet-a-hetvegen-1539163

Szerdán már sehol sem kell felhőszakadástól tartani, és elvétve fordulhat csak elő zápor-zivatar, délutánra pedig a hőmérő higanyszála meghaladhatja a 30 fokot.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?