Cikkajánló – 2015. június 9.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Tartalékból emelnek béreket?

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/tartalekbol-emelnek-bereket-1289902

Szinte biztosan nem lesz már megállapodás a jövő évi minimálbér-emelésről a 2016-ra vonatkozó költségvetés június végére tervezett elfogadása előtt a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma ülésén – értesült lapunk. Az alku ősszel születhet meg, és a konzultációs fórum legutóbbi ülésén állítólag elhangzott: ha ez nem jár túl nagy kiadással, akkor a kormány a költségvetési tartalék terhére biztosítaná a fedezetet. A jövő évi bérajánlást egyelőre a munkaadók sem erőltetnék.

NKE-fejlesztés: így alakítják a közszolgálati életpályát

http://www.ma.hu/belfold/251695/NKEfejlesztes_igy_alakitjak_a_kozszolgalati_eletpalyat?place=srss

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) államtudományi felsőoktatási intézménnyé történő átalakítása a közszolgálati életpálya kialakítását szolgálja és nem veszélyezteti más jogászképző intézmények munkáját.

Kapcsolódó hír: http://www.napigazdasag.hu/cikk/46055/

Pontosították a pedagógiai szakmai szolgáltatás változásait

http://www.napigazdasag.hu/cikk/45988/

Rendeletben határozta meg az Eberi Erőforrások Minisztériuma a pedagógiai szakmai szolgáltatással kapcsolatos változások szabályait. A korábbinál több feladatba lehet bevonni nem állami intézeteket.

Czomba: itthon kellene tartani a fiatalokat

http://www.atv.hu/belfold/20150608-atv-start-czomba-sandor/hirkereso

Több, mint nyolcszázan jelentkeztek már a külföldön élő magyarok hazacsábítását célzó „Gyere haza fiatal!” elnevezésű programra. Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár az ATV Startban elmondta, jelenleg több, mint hétszáz olyan munkahely van, ahol kifejezetten a külföldről hazatért fiataloknak szeretnének munkát biztosítani.

Kapcsolódó hír: http://www.hir24.hu/belfold/2015/06/08/gyere-haza-fiatal-nem-igazan-jonnek-de-azert-sikerrol-beszelnek/

A Parlament előtt füstöltek a kéményseprők

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/a-parlament-elott-fustoltek-a-kemenyseprok-451519

Öt pontban foglalta össze a Kéményseprők Országos Szakszervezete azokat a követeléseket, amelyek a magukat a kéményseprési szolgáltatás átalakítása miatt létbizonytalanságban érző munkavállalók fogalmaztak meg a kormánynak.

Áldják és átkozzák a boltosok a vasárnapi zárva tartást

http://index.hu/gazdasag/2015/06/08/vasarnapi_zarva_tartas_dolgozok/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index

Sok boltos örül, hogy van egy fix szabadnapja, másoknak jobban hiányzik a vasárnapi pótlék, mint a családi ebéd, a diákokkal pedig igazán kicseszett a kormány és a KDNP boltbezárós törvénye. Megkérdeztük a kereskedelemben dolgozókat, hogy mit szólnak a szabad vasárnaphoz, az eredmény pedig picit rosszabb, mint amire a KDNP számít.

Főnök és kezdő ugyanannyit kap

http://nol.hu/belfold/fonok-es-kezdo-ugyanannyit-kap-1538663?system=cachefrissit&ajax=1

Július elejétől 151 ezer forintos támogatást kaphatnak a rezidensi ösztöndíjból kikerülő szakorvosok, hogy ne csökkenjen az eddigi jövedelmük, s ne menjenek külföldre. Ez azonban bérfeszültséget okozhat, mert a kezdő szakorvosok annyit fognak keresni, mint a több évtizede praktizáló főnökeik. Jú¬liustól vastagabb lehet a többi szakorvos és ápoló fizetési borítékja is.

A részmunkaidős foglalkoztatás elterjedtsége hazánkban és a régióban

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/a-reszmunkaidos-foglalkoztatas-elterjedtsege-hazankban-es-a-regioban

A munka és a magánélet összeegyeztethetősége napjainkban mind gyakrabban és számos fórumon előkerülő témakör. Ennek egyik lényeges eleme a részmunkaidőben való munkavégzés lehetősége, amely különösen a gyermeket nevelő munkavállalók esetében tűnik kedvező megoldásnak, az atipikus foglalkoztatási formák, illetve rugalmas munkaidő-beosztás mellett.

400 új munkahely a Telekom leányánál

http://index.hu/gazdasag/2015/06/08/400_uj_munkahely_a_telekom_leanyanal/

Legalább négyszáz új munkahelyet létesít az idén Magyarországon a szolgáltató központokat működtető IT Services Hungary (ITSH) – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A hátrányos megkülönböztetés tilalma csak a munkaviszonyon belül értelmezhető

http://www.ugyvedvilag.hu/rovatok/szakma/a-hatranyos-megkulonboztetes-tilalma-csak-a-munkaviszonyon-belul-ertelmezheto

Alaptalan a roma munkavállaló közvetett hátrányos megkülönböztetésre történő hivatkozása azon az alapon, hogy a létszámcsökkentés miatti felmondás folytán a származása miatt nehezebb a munkaerőpiacon való elhelyezkedése, mint másoknak – a Kúria eseti döntése.

 

„Ha lenne sok idénymunka!”

http://www.mon.hu/ha-lenne-sok-idenymunka/2851791?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Borsod-Abaúj-Zemplén – Mi történik, ha a közmunkásnak néhány hetes alkalmi munkája akad?

Ausztria az ingázók kedvence

http://www.vg.hu/gazdasag/ausztria-az-ingazok-kedvence-451523

Egyre többen költöznek átmenetileg külföldre munkavállalás miatt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, ám azoknak a száma is jelentős, akik Magyarországon laknak, de szomszédos országban dolgoznak, vagyis ingáznak. Ők leginkább Ausztriát választják, ahol egyre több a lehetőség.

Így tűnt el 465 ezer rokkantnyugdíjas Magyarországon

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/igy_tunt_el_465_ezer_rokkantnyugdijas_magyarorszagon.598833.html

A megváltozott munkaképességű személyek ellátórendszerének átalakításakor, 2012 januárjában a korhatár alatti, illetve a korhatárt betöltött rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasok, valamint rendszeres szociális járadékban, átmeneti járadékban részesüloÌ‹k száma meghaladta a 870 ezret. Ez a szám 2015 januárjára 405 ezerre olvadt – derül ki Rétvári Bence államtitkár képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából.

Fontosabb a rugalmas munka, mint a pénz

http://www.metropol.hu/mellekletek/allasoktatas/cikk/1328593

Bár szeretne rugalmasan dolgozni, a magyar alkalmazottak többségének nincs módja az irodán kívüli munkavégzésre. A legtöbben fizetett szabadságot vesznek ki, vagy utólagos túlórázással hozzák be az ügyintézés miatt kiesett munkaóráikat – derül ki a Telenor felméréséből.

Kapcsolódó hír: http://bitport.hu/nyitottak-a-rugalmas-munkavegzesre-a-magyar-munkavallalok-pr-telenor

10 aranyszabály ülőmunkát végzőknek!

http://www.profession.hu/cikk/20150608/-aranyszabaly-ulomunkat-vegzoknek/5493

Értékes tanácsok és módszerek következnek – ülőmunkát végző férfiaknak és nőknek egyaránt!

Egyre többen dolgoznak önkéntesként

http://magyarhirlap.hu/cikk/27177/Egyre_tobben_dolgoznak_onkenteskent

Pénzben kevésbé, inkább sikerélményben mérhető az önkéntes munka hozadéka. Egyre többen döntenek úgy Magyarországon, hogy időt és energiát áldoznak a számukra fontosnak tartott célra, s az „ingyenmunkának” magas a társadalmi presztízse.

Bőrünkön tanulják a szakmát

http://nepszava.hu/cikk/1059732-borunkon-tanuljak-a-szakmat

Szeptembertől 151 ezer forintos támogatást kapnak a szakorvosi vizsga megszerzése után öt évig a fiatal orvosok, hogy a rezidensek ösztöndíjprogramja után ne zuhanjon vissza a fizetésük. A Magyar Rezidensszövetség az egészségügyi szakképzési kormányrendelet vitájában a gyakorlati felkészítés minőségi javítását szorgalmazza.


KÖZÉLET

 

Az idei költségvetést módosítják a képviselők

http://magyarhirlap.hu/cikk/27175/Az_idei_koltsegvetest_modositjak_a_kepviselok

Az Országgyűlés mai ülésén több ponton módosíthatja az idei büdzsét, majd a szavazásokat követően a közbeszerzésekről szóló törvényjavaslat tárgyalásába kezdhet.

Kapcsolódó hír: http://mno.hu/belfold/az-idei-koltsegvetest-modositjak-a-kepviselok-1289909

Migráció: feszült a helyzet Európában

http://magyarhirlap.hu/cikk/27156/Migracio_feszult_a_helyzet_Europaban

Hatezer illegális bevándorlót mentettek ki a Földközi-tengerből a hétvégén az európai államok közös hadingerészeti akciójában, több olasz tartomány megelégelte a menekültáradatot, Németország kitoloncolja a nyugat-balkániakat.

Szűkölködnek az önkormányzatok

http://nepszava.hu/cikk/1059707-szukolkodnek-az-onkormanyzatok

A 2016-os költségvetési javaslat nem fordít elég figyelmet az önkormányzatok helyzetére – állítja az Országos Önkormányzatok Szövetsége.


GAZDASÁG

 

Európai Egyesült Államok: álom vagy valóság?

http://www.portfolio.hu/gazdasag/europai_egyesult_allamok_alom_vagy_valosag.215154.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Egyértelműen kiállt a szorosabb európai integráció mellett szerdán a német és a francia gazdasági miniszter, úgy tűnik, hogy végre elszánták magukat arra, hogy megvalósítsák az Európai Egyesült Államok régóta dédelgetett ideáját. A kontinens két vezető hatalma akár egyedül is hajlandó lehet belevágni a gyökeres reformba, de várják a többi eurózóna-tagállam csatlakozását is. A közgazdász társadalom azonban nem fogadta kitörő lelkesedéssel a terveket, egyesek szerint nincs esély az ötlet gyakorlati megvalósítására, mások pedig úgy vélik, hogy a terv nem kezeli Európa fő problémáját.

Magyarország lesz a világ pénzmosodája?

http://nepszava.hu/cikk/1059715-magyarorszag-lesz-a-vilag-penzmosodaja

Miért támogatja az Orbán-kormány a pénzmosást 10 százalékos adókulccsal? Ezt kérdezte az Országgyűlés hétfői ülésén a szocialista Tóth Bertalan a stabilitási megtakarítási számlák kapcsán. A képviselő a Népszavának elmondta, hogy számára azért aggályos a stabilitási megtakarítási számla, mert elfedi az off-shore cégek adóelkerülő, éppen ezért Magyarországnak tekintélyes veszteséget okozó magatartását.


EGYÉB

 

Kiemelt program lesz az erdélyi kiállítás

http://mno.hu/grund/kiemelt-program-lesz-az-erdelyi-kiallitas-1289758

A Múzeumok éjszakája kiemelt programja lesz a Magyar Nemzeti Galériában április végén nyílt 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a