Cikkajánló – 2015. június 4.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

A pedagógusok bértáblája nem ismeri el a többletmunkát

http://www.hrportal.hu/hr/a-pedagogusok-bertablaja-nem-ismeri-el-a-tobbletmunkat-20150603.html

A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia 2015–2017. évekre szóló intézkedési terve konkrétumok nélküli, “álmok és óhajok gyűjteménye” Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke szerint.

Hét éve volt az utolsó béremelés, a lelkesedés már nem elég

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/het-eve-volt-az-utolso-beremeles-a-lelkesedes-mar-nem-eleg-614157

TOLNA MEGYE | A megyében szociális területen dolgozók bíznak abban, hogy számukra is megnyugtató módon rendeződik a bérük. Folynak a tárgyalások, egyelőre még nem kielégítő eredménnyel.

Adható-e köztisztviselőknek cafeteriaként lakáshitel-támogatás?

http://www.hrportal.hu/c/adhato-e-koztisztviseloknek-cafeteriakent-lakashitel-tamogatas-20150603.html

Az a kérdésem, hogy egy polgármesteri hivatal cafeteria szabályzatába beillesztheti-e a köztisztviselők választható juttatásaként a munkáltatói visszatérítendő lakáscélú támogatást. Sajnos, a törvényi kötelező cafeteria összegen kívül más módon nincs lehetőségünk a köztisztviselőink részére támogatást adni ilyen céllal.

Országos sztrájk készül

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/orszagos_sztrajk_keszul.598653.html

A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VKDSZ) Országos Elnöksége július elejére tervezi országos demonstrációját, amennyiben sikertelen lesz a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) a jövő heti konzultáció – derül ki a VKDSZ szerdai sajtóközleményéből.

Kapcsolódó cikk: http://www.ma.hu/belfold/251230/A_vizes_szakszervezet_julius_elejere_tervezi_orszagos_demonstraciojat?place=srss

Székely: Tényleges társadalmi kérdések kellenének

http://mno.hu/lanchidradiobelfold/szekely-tenyleges-tarsadalmi-kerdesek-kellenenek-1288890

Le kell állítani a hatalmas pénzeket felemésztő Nemzeti Konzultációt, és a forrásból a valódi feladatokat kellene ellátni – jelentette ki a Lánchíd Rádióban Székely Tamás.

 

Köznevelési államtitkár: megkerülhetetlenek a digitális kompetenciák

http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/06/koznevelesi-allamtitkar-megkerulhetetlenek-a-digitalis-kompetenciak.html

A digitális kompetenciák fontosságát és a pedagógusok munkájának támogatását hangsúlyozta a köznevelésért felelős államtitkár szerdán Ajkán, a Klik ajkai tankerületének pedagógusnapi ünnepségén tartott beszédében – közölte az MTI.

A munkaviszony megszüntetésére okot adó kötelezettségszegések

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/a-munkaviszony-megszuntetesere-okot-ado-kotelezettsegszegesek

A Munka Törvénykönyve 64.§.-ában foglaltak szerint a munkaviszony megszüntethető a közös megegyezés mellett felmondással illetve azonnali hatályú felmondással is. E cikk témája a munkaviszony munkáltató általi felmondással vagy azonnali hatályú felmondással történő megszüntetése, ezen belül is a munkavállaló általi kötelezettségszegésre alapított felmondások köre.

Szakszervezeti vezető: nincs esély a kapuvári húsüzem megmentésére

http://www.atv.hu/belfold/20150603-atv-start-kapuvari-jozsef/hirkereso

A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a cég csődjében akár a NAV intézkedése is szerepet játszhatott, noha a húsüzem már azt megelőzően is komoly nehézségekkel küszködött. Szakmai források szerint ugyanakkor a vállalat egy komolyabb összegű hitelről tárgyalt, amit végül a bíróság szerint jogtalanul megállapított adóhátralék miatt nem kaphatott meg – mondta el az ATV Startban Kapuvári József, aki szerint semmi esély a húsüzem újraindítására, mint ahogy annak is kevés az esélye, hogy a dolgozók megkapják végkielégítésüket.

A BKV Fürst Közlekedési Szakszervezet közleménye

http://os.mti.hu/hirek/107727/a_bkv_furst_kozlekedesi_szakszervezet_kozlemenye

Tiltakozunk a Midibuszok kiszervezése ellen!

Megduplázzák a gyermek után járó pótszabadságot

http://mno.hu/belfold/megduplazzak-a-gyermek-utan-jaro-potszabadsagot-1289100

A családtámogatások mindegyike elérhető a férfiak számára is. A kormány célja ezzel az, hogy az apák is minél inkább jelen tudjanak lenni a család életében, részt tudjanak vállalni a gyermekek nevelésében – erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszélt a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szerdai budapesti rendezvényén.

 

 

 

Házon kívül – a szabadság kiadásának szabályai

http://munkajog.hu/rovatok/munkaido/hazon-kivul-a-szabadsag-kiadasanak-szabalyai

Lassan hivatalosan is beköszönt a nyár, a dolgozók elkezdik tervezni az éves nyaralásukat, lázasan számolgatják hány nap szabadság jár nekik, hogy biztosítani tudják pihenésüket. Ugyanilyen elánnal készítik a nyári beosztásokat a munkáltatók is, hogy üzleti menetük ne érezze meg a nyári szabadságolásokat valamint azért, hogy üzletvitelük éves szinten a lehető legoptimálisabb legyen. De mik is pontosan a szabadság kiadásának a szabályai? Az alábbiakban részletezzük.

2040 körül robban a nyugdíjbomba

http://profitline.hu/hircentrum/hir/333601/2040-korul-robban-a-nyugdijbomba

Újabb komoly bizonyíték került nyilvánosságra a nyugdíjproblémával kapcsolatban. A kormány elkészítette a költségvetés részeként a nyugdíjalap 3 éves előrejelzését, valamint egy demográfiai kimutatást 50 évre előre. Olyan adatokat találunk benne, amely egyértelműsíti, hogy 2040-től cudar évek várnak a nyugdíjasokra. Nézzük meg, hogy mire számíthatunk!

Hétszáz új diplomást vesz fel a Bosch

http://www.vg.hu/vallalatok/ipar/hetszaz-uj-diplomast-vesz-fel-a-bosch-451219

A hazai GDP közel három százalékát termelte ki 2014-ben a Bosch Magyarország, amely a németországi anyavállalat legnagyobb külföldi érdekeltsége. A Bosch magyarországi csoportjához tartozó cégek száma a múlt évben kettővel bővült.

Hogy dolgozhat gyes vagy gyed mellett?

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/dolgozhat-gyes-vagy-gyed-mellett

Ismerje meg konkrét példákon keresztül a gyes és gyed mellett történő munkavállalás szabályozását!

Munka és magánélet: ösztönzik az apák családi szerepvállalását

http://www.hrportal.hu/c/munka-es-maganelet-osztonzik-az-apak-csaladi-szerepvallalasat-20150603.html

A családtámogatások mindegyike elérhető a férfiak számára is, a kormány célja ezzel az, hogy az apák is minél inkább jelen tudjanak lenni a család életében – erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszélt egy szerdai rendezvényée.

Tesztelje munkajogi ismereteit!

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/tesztelje-munkajogi-ismereteit

Lehet egy bonyolult munkajogi folyamat áttekinthető? Hogyan ismerhetők fel a fontos döntési helyzetek a jogszabályszöveg sűrűjében? A válasz az új Munkajog Navigátor, amely 200 folyamatábrával segít kiigazodni a munkaügyi teendők között.

Nem tud mit kezdeni az EU 23,5 millió munkanélkülivel

http://www.hrportal.hu/c/nem-tud-mit-kezdeni-az-eu-23-5-millio-munkanelkulivel-20150603.html

Áprilisban, akárcsak márciusban 9,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta a 28 tagországból álló Európai Unióban (EU) – közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.

Látványos adatok: ilyen munkahelyre számíthatnak a pályakezdők

http://eduline.hu/felsooktatas/2015/6/4/friss_diplomas_elhelyezkedes_AAWS4Y#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2015_6_4

A bölcsészek általában irodai alkalmazottként, a műszakisok mérnökként vagy gépészmérnökként, az infósok pedig szoftverfejlesztőként tudnak elhelyezkedni – derül ki a diplomás-pályakövetési rendszer 2014-es adatairól szóló gyorsjelentésből.

Emmi: Egyre több romát foglalkoztatnak

http://orientpress.hu/143954

Az ‘alacsony munkaintenzitású háztartásokban’ élő romák aránya a 2009-ben mért 48 százalékról 2014-re 26 százalékra csökkent, azaz nőtt a foglalkoztatottságuk aránya – hangsúlyozta Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten.


KÖZÉLET

 

Hat krumpli, egy fej hagyma

http://www.168ora.hu/itthon/hat-krumpli-egy-fej-hagyma-136333.html

Orbánék kegyetlenségének köszönhetően ennyit ehet egy szociális dolgozó. A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a szociális dolgozók bérének rendezése helyett a kormány presztízsberuházásokra költ – erről Szabó Tímea, a párt társelnöke, független országgyűlési képviselő beszélt szerdán az MTI-nek.

Teljes fordulatszámra kapcsolt a kormány menekültellenes kampánya

http://index.hu/belfold/2015/06/02/teljes_fordulatszamra_kapcsolt_a_kormany_menekultellenes_kampanya/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index

Még egy hónapig lehet kitölteni a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációt, az utolsó heteket megnyomja a kormány. Kovács Zoltán kormányszóvivő a napokban jelezte, tájékoztató kampányt is indítanak, amivel a kabinet alapvető elveire hívják fel a figyelmet.

Kapcsolódó hír: http://rtl.hu/rtlklub/hirek/300-millioba-kerul-a-kormany-uj-kampanya

 


GAZDASÁG

 

Analízis 1. rész 2015.06.01. 20:30

http://www.echotv.hu/video/105375/20150601_Analizis_1_resz

A polgári életminőség megteremtésére kell helyezni a hangsúlyt – jelentett ki a miniszterelnök a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett Ötéves a kormány című konferencián. Orbán Viktor ismertette: sikeresen kezelték a szocialista kormányzásból és a pénzügyi válságból megmaradt problémákat. Vendég: Pogátsa Zoltán közgazdász és Vonnák Balázs (MNB

Csaba László: kevésbé járunk jól az szja-csökkentéssel, mint gondolnánk

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-731190

Rögtönzött lépésekkel nem lehet hosszú távú eredményeket elérni – mondta Csaba László közgazdász a személyi jövedelemadó csökkentéséről az InfoRádió Aréna című műsorában. Az akadémikus úgy látja, hogy a magyar gazdaságban van növekedési potenciál, de a kiaknázásához szükséges feltételek részben hiányoznak.

 

Velkey: kritikus színvonalon a közellátás

http://www.atv.hu/belfold/20150602-atv-start-velkey-gyorgy/hirkereso

Van néhány pozitívum, de összességében nem javít az egészségügy helyzetén a jövő évi költségvetés – mondta el az ATV Start-ban a Magyar Kórházszövetség elnöke.

 

Dicséri a magyar növekedést, de reformokat vár az OECD

http://www.portfolio.hu/gazdasag/dicseri_a_magyar_novekedest_de_reformokat_var_az_oecd.5.215002.html

Erőteljes és megalapozott a magyar gazdasági növekedés, ami 2015-ben is 3 százalék körül lehet, jövőre viszont 2,2 százalékra lassulhat – olvasható az OECD szerdán közölt gazdasági előrejelzésében. A szervezet szakemberei üdvözlik a bankadó csökkentését és a bankok mérlegének megtisztítását, de további strukturális reformokat várnak a kormánytól.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az