Cikkajánló – 2015. június 3.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Felülvizsgálják az életpályamodellt

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/felulvizsgaljak-az-eletpalyamodellt-1289028

Még az idén felülvizsgálná a kormány a pedagógus-életpályamodellt, hogy kiderítsék, megfelelően honorálja-e az előmeneteli rendszer a hátrányos helyzetű diákok nevelésében és a tehetséggondozásban végzett erőfeszítéseket – derül ki a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia II. intézkedési tervéből.

Szabadságolási kisokos: munkáltatói és dolgozói jogok

http://adozona.hu/munkajog/Szabadsagolasi_kisokos_0BB3SI#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Az emberek zöme ilyenkor kezdi tervezgetni szabadságát. Kinek, hány nap jár, hogyan kell és lehet kiadni, igényelni, megszakítani, mi a helyzet részmunkaidő, nyugdíjas munkavállaló, cégleállás esetén? Kérdés-felelet formájában gyűjtöttük össze a szabályokat.

A szakszervezet további létszámcsökkentésről és bérrendezésről tárgyal a Tescóval

http://profitline.hu/hircentrum/hir/333591/A-szakszervezet-tovabbi-letszamcsokkentesrol-es-berrendezesrol-targyal-a-Tescoval

További csoportos létszámcsökkentésről és a bérek rendezéséről tárgyal a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a Tescóval – tájékoztatta az érdekképviselet kedden az MTI-t.

Megszületett a bérmegállapodás a Pick Szeged Zrt.-nél

http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/06/megszuletett-a-bermegallapodas-a-pick-szeged-zrt-nel.html

Emelkednek a keresetek a Pick Szeged Zrt.-nél a vállalat és az érdekvédelmi szervezetek között a napokban kötött bérmegállapodásnak köszönhetően – jelentette be az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezetének (ÉMFSZ) szervezetpolitikai alelnöke kedden Pécsett, sajtótájékoztatón.

Klik: Időben megkapták a pedagógusok a májusi fizetést

http://hvg.hu/itthon/20150602_Klik_Idoben_megkaptak_a_pedagogusok_a_maj?s=hk

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke korábban azt mondta: számos tankerületből kaptak jelzést arról, hogy semmilyen májusra járó járandóság kifizetésére nincs pénz. A Klik kedden közölte: ma átutalták a fizetéseket.

 

 

Diákmunkáért járó bérminimum: törvény formálódik

http://www.hrportal.hu/c/diakmunkaert-jaro-berminimum-torveny-formalodik-20150602.html

Az iskolaszövetkezeti munkabérek védelmét célzó törvényjavaslatot nyújtott be a fideszes Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf, akik ennek érdekében az iskolaszövetkezeteknek fizetendő minimális szolgáltatási díj meghatározását kezdeményezték.

Fordított áfás lesz a diákmunka is

http://index.hu/gazdasag/2015/06/03/diakmunka_nyari_munka/

Kedden Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf benyújtotta módosító indítványát, amelynek az indoklás szerint Magyarországon évente átlagosan 180-200 ezer tanuló és hallgató vállal valamilyen alkalmi munkát, közülük legalább 130 ezren iskolaszövetkezetekben dolgoznak

Az ártatlanság vélelme a munkahelyen

http://www.munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/az-artatlansag-velelme-a-munkahelyen

Lehet-e szankciót kiszabni a munkavállalóval szemben azért, mert büntetőeljárás alatt áll? Kétrészes cikkünkben áttekintjük, alkalmazhat-e valamilyen intézkedést a munkáltató, még mielőtt a büntetőbíróság jogerős ítéletet hozna.

Nyugdíjügyintézés új szervezeti formában

http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/nyugdijugyintezes-uj-szervezeti-formaban

2015. április 1-től új elnevezéssel találkozhatunk a nyugdíjügyintézés során. Míg korábban az ilyen típusú ügyeket a megyei/fővárosi kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatóságánál intézhettük, áprilistól a megyei kormányhivatalok családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályait, a fővárosban a kormányhivatal nyugdíjbiztosítási főosztályát kereshetjük fel.

Rugalmas munkavégzésre vágynak a magyarok

http://www.otvenentul.hu/penzugyek/94131

Bár szeretne rugalmasan dolgozni, a magyar alkalmazottak többségének nincs módja az irodán kívüli munkavégzésre. A legtöbben fizetett szabadságot vesznek ki vagy utólagos túlórázással hozzák be az ügyintézés miatt kiesett munkaóráikat – derül ki a Telenor online felmérésének eredményeiből

Több mint 180 munkahelyi baleset volt az első negyedévben Vasban

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/_tobb_mint_180_munkahelyi_baleset_volt_az_elso_vasban

Egyik sem végződött halállal, de ez az elmúlt öt év legrosszabb adata.

Elvettük a munkát az osztrákoktól?

http://www.profession.hu/cikk/20150602/elvettuk-a-munkat-az-osztrakoktol/5480

Egy év alatt 6,9 százalékkal nőtt az álláskeresők száma Ausztriában májusban, a szakértők szerint ennek részben a Magyarországról és Szlovákiából beáramló munkaerő a magyarázata – írta a Der Standard osztrák liberális lap.

Kapcsolódó hír: http://www.hrportal.hu/c/ausztria-munkaeropiaca-telitett-tul-sok-a-(magyar)-allaskereso-20150602.html

Felrobbant az internet a kormány új bevándorlóellenes szlogenjétől

http://propeller.hu/szorakozas/3111545-felrobbant-internet-kormany-uj-bevandorloellenes-szlogenjetol?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=3111545-felrobbant-internet-kormany-uj-bevandorloellenes-szlogenjetol

Kiderült: a kormány olyan óriásplakátokra adott megbízást, amelyen az a felirat fog állni: “Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját”. Ettől aztán csúnyán bepipult az internet és a jól eltalált focista és kézilabdás képeken túl is remek alkotások születtek. Íme a válogatás a legjobbakból!

A külföldön dolgozó nem veszett el a hazája számára

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-730861

Az Európai Unió alapvető érdeke az egységes munkaerőpiac, akkor is, ha ez sérti a tagállamok érzékenységét – mondta az InfoRádiónak Navracsics Tibor EU-biztos. Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár szerint hasznos a külföldi tapasztalatszerzés, de segíteni kell a fiatalok magyarországi elhelyezkedését.

Mi kell a fiataloknak? Figyelem, személyre szabottság, csocsó

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/mi-kell-a-fiataloknak-figyelem-szemelyre-szabottsag-csocso/

A cégek versenyképessége megőrzésének fontos eleme a fiatal tehetségek bevonzása. De mit tegyünk és mit ne, hogy vonzó munkahely legyünk az Y generáció számára?

A hét kérdése: hogy adható adómentesen lakáscélú munkáltatói támogatás?

http://ado.hu/rovatok/ado/a-het-kerdese-hogy-adhato-adomentesen-lakascelu-munkaltatoi-tamogatas

A lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességével kapcsolatos szabályok tavaly év végével újra változtak, de vajon milyen irányban? Olvasói kérdésre adott válaszunkból megtudhatja.


KÖZÉLET

 

A Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexe

http://nepszava.hu/cikk/1058972-a-nemzeti-pedagogus-kar-etikai-kodexe

A nemzeti köznevelésről szóló törvény december végi módosítása még fel nem mérhető módon megváltoztatta a köznevelési intézményekben foglalkoztatottak helyzetét. Előírja ugyanis az állami és az önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben az Nemzeti Pedagógus Kar által elfogadott etikai kódex kötelező alkalmazását.

További lehetőségek nyílnak a kisgyermekek nappali ellátására

http://magyarhirlap.hu/cikk/26566/Tovabbi_lehetosegek_nyilnak_a_kisgyermekek_nappali_ellatasara#sthash.qMsz9mit.dpuf

További lehetőségek nyílhatnak a kisgyermekek nappali ellátására – jelentette be Dunai Mónika, a Fidesz-frakció szóvivője, aki keddi sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a kormánypárt a családok mellett áll.

Kósa Lajos: Tarthatatlan a menekülthelyzet

http://magyarhirlap.hu/cikk/26534/Kosa_Lajos_Tarthatatlan_a_menekulthelyzet

Év végére a százezret is meghaladhatja a menekültügyi kérelmek száma, az illegális határátlépés kezelése pedig milliárdos költséget ró a rendőrségre – mondta keddi bizottsági meghallgatásán Pintér Sándor belügyminiszter. Kósa Lajos, a honvédelmi bizottság fideszes elnöke tarthatatlannak nevezte a menekülthelyzetet. 

Az EU nem hagyná, de mi csak azért is rohanunk az összeomlás felé

http://nol.hu/belfold/mar-nem-jonnek-hozzank-megelhetesi-bevandorlok-1537769

A menedékjogért folyamodók között már legalább húszezren vannak azok, akik nem biztonságos országból érkeztek, tehát kérelmükkel érdemben foglalkozni kell. Ha nem tűnnének el, mielőtt a hatóságok a sorsukról döntenek, a menekültügyi rendszer összeomlana. A kormány retorikájában „megélhetési bevándorlóknak” nevezettek viszont már alig jönnek.

Az EU nem fogja megbuktatni Orbánt

http://nol.hu/belfold/az-eu-nem-csereli-le-orbant-1537723

Hazájában középbal pártot szervez, kampányol, közben követi a magyarországi eseményeket. A politikai szereplést közjátéknak tartja, mielőbb vissza szeretne térni az íráshoz és a tanításhoz. Rui Tavares portugál politikussal azon a brüsszeli konferencián beszélgettünk, amelyet a Magyarországi Európa Társaság szervezett az „illiberális demokráciákról”. Szerinte az EU nem fogja megbuktatni a magyar miniszterelnököt, de előbb-utóbb eljut a döntésig.


GAZDASÁG

 

Két vidéki városból csinálna nagy ipari központot Lázár

http://www.vg.hu/kozelet/politika/ket-videki-varosbol-csinalna-nagy-ipari-kozpontot-lazar-451057

Újra B-hét van a parlamentben: miután a múlt heti ülések végén, pénteken és szombaton 5-10 képviselő részvételével tartottak vitákat a költségvetésről és adóügyekről, a mostani héten egyedül ma van plenáris ülés. Szavazások ma sem lesznek, a nap a kormány kérdezéséről szól.

Hozzuk a kedvező formánkat

http://magyarhirlap.hu/cikk/26568/Hozzuk_a_kedvezo_formankat#sthash.TTEhxKmD.dpuf

Tovább javultak Magyarország gazdasági mutatói a beszerzési menedzser-index szerint. Legjobban a foglalkoztatásban és a termelésben teljesítünk.

Legálissá tehetik az adócsalást

http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/legalissa-tehetik-az-adocsalast-1289029

Vonzó alternatívát kínál a magyar cégeknek a 27 százalékos áfakörnyezetben a nemzetgazdasági miniszter által benyújtott törvénymódosítás. Ennek értelmében egy év után, tízszázalékos adó megfizetésével legálissá válhatna az elcsalt jövedelem.

Varga: növelni kell a vállalati hitelállományt a bankoknál

http://mfor.hu/cikkek/Varga__novelni_kell_a_vallalati_hitelallomanyt_a_bankoknal.html

A vállalati hitelállomány növelésére van szükség a bankoknál azért, hogy több beruházás valósuljon meg és több munkahely jöjjön létre – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedd este az M1 aktuális csatornán.


EGYÉB

 

Óriási dobásra készül a Posta! Erre készülhetünk a sárga csekkeknél

http://www.portfolio.hu/vallalatok/oriasi_dobasra_keszul_a_posta_erre_keszulhetunk_a_sarga_csekkeknel.214908.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Új szolgáltatásokkal és termékekkel tölti fel a Magyar Posta a 2700 fizikai postahely tartalmát annak érdekében, hogy racionálisan életben maradjon a jelenlegi hálózat, hiszen a klasszikus tevékenységből származó bevétel csökken és a társaság 30 ezer embert alkalmaz.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az