Cikkajánló – 2015. június 2.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

VDSZ: Ne levelekre, hanem szakképzésre költsön a kormány!

http://www.hrportal.hu/hr/vdsz-ne-levelekre-hanem-szakkepzesre-koltson-a-kormany-20150601.html

Azonnal állítsa le a kudarcba fulladt levelezős konzultációt a kormány, s az újabb küldeményekre szánt milliárdokat csoportosítsa át a szakképzésre követeli a vegyipari szakszervezet.

Húsz magyar háromszor annyit keres, mint a bölcsődei dolgozók együttvéve

http://nol.hu/belfold/jovedelmi-iszonyok-1537251

Huszonöt, befektetési alapokat kezelő topmenedzser többet keres, mint az ország összes óvodapedagógusa együtt – hívta fel a figyelmet Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke a Georgetown Egyetemen tartott beszédében, amikor a szegénység csökkentésének céljáról beszélt. Bár a számok kisebbek, a különbség idehaza is óriási.

Újabb egészségügyi demonstrációt szerveznek Budapesten

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14973-ujabb-egeszsegugyi-demonstraciot-szerveznek-budapesten

Az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség folytatja figyelemfelkeltő akcióit, amelynek része egy újabb demonstráció szervezése – tájékoztatta az akciószövetséget alkotó hét szervezet hétfőn a szakszervezetek.hu-t.

Kapcsolódó hír: http://nol.hu/belfold/ujabb-tuntetesre-keszulnek-az-egyeszsegugyise-1537443

Az EU-nak köszönheted a munkahelyedet?

http://www.portfolio.hu/gazdasag/az_eu-nak_koszonheted_a_munkahelyedet.214920.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Az Európai Unióban hétből egy, Magyarországon pedig ötből egy munkahely függ az uniós exporttól. Európában több mint 31 millió állást tart fenn az EU-n kívülre irányuló export, ami több mint 19 millió embernek biztosít munkát a világon. Többek között ez derül ki a kereskedelemnek a munkahelyek teremtésére gyakorolt hatását vizsgáló friss bizottsági tanulmányból.

Minden ötödik magyar munkahely EU-exportfüggő

http://www.bruxinfo.hu//cikk/20150601-minden-otodik-magyar-munkahely-eu-exportfuggo.html

Az Európai Unióban hétből egy, Magyarországon pedig ötből egy munkahely függ az uniós exporttól. Európában több mint 31 millió állást tart fenn az EU-n kívülre irányuló export, ami több mint 19 millió embernek biztosít munkát a világon. Többek között ez derül ki a kereskedelemnek a munkahelyek teremtésére gyakorolt hatását vizsgáló friss bizottsági tanulmányból.

Milliárdos program az egy évnél régebben állást keresők segítésére

http://www.hrportal.hu/c/milliardos-program-az-egy-evnel-regebben-allast-keresok-segitesere-20150601.html

Komárom-Esztergom megyében önálló kezdeményezésként indítottak egy programot az egy évnél régebben állást keresők segítésére, amelyben 2013-ban és 2014-ben összesen 470 munkanélküli elhelyezkedését támogatták. Idén 45 millió forintot fordítanak erre a célra.

Rengeteg magyar munkavállaló számláját zárolták tegnap

http://www.penzcentrum.hu/karrier/rengeteg_magyar_munkavallalo_szamlajat_zaroltak_tegnap.1044981.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Vasárnap lejárt a SZÉP kártyákra még 2013-ban átutalt juttatások felhasználási határideje. Bár pontos adatokkal még nem mindegyik kártyakibocsátó társaság rendelkezik, becsléseink szerint több száz millió forintot nem költöttek el a munkavállalók.

Könnyen jogsértő lehet a munkavállalók megfigyelése

http://biztonsagportal.hu/konnyen-jogserto-lehet-a-munkavallalok-megfigyelese.html

A technológia fejlődésével a munkavállalók megfigyelésének új lehetőségei tárultak fel, azonban egyes módszerek gyakorlati alkalmazásakor a munkáltatók könnyen jogsértést követhetnek el.

Ezzel a diplomával lehet 230 ezret keresni már pályakezdőként

http://eduline.hu/felsooktatas/2015/6/1/muszaki_vegzettseg_fizetes_J56O55#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2015_6_1

A műszaki végzettségű friss diplomások átlagosan bruttó 266 ezer forintot keresnek, a legkedvezőbb adatokat felmutató intézmény hallgatói pedig 351 ezer forintos fizetésre számíthatnak.

Nem érezzük, ha közeleg a kiégés

http://www.metropol.hu/gazdasag/cikk/1325959

Az aktív magyar munkavállalók 39 százalékának enyhe/kezdeti kiégéses tünetei vannak, amelyek még könnyen visszafordíthatóak. – áll a Selfmapping HR stressz-és kompetenciateszt legfrissebb eredményeiben.


KÖZÉLET

 

Vona Gábor a kigyulladó zászlóról beszélt a parlamentben

http://magyarhirlap.hu/cikk/26424/Vona_Gabor_a_kigyullado_zaszlorol_beszelt_a_parlamentben

A közszféra béreiről, a rezsicsökkentésről, a foglalkoztatásról, az uniós csatlakozási szerződés újratárgyalásáról és a hősök napjáról volt szó hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben, míg a képviselői kérdések között szó esett a kórházi adósságkonszolidációról, a 2-es főút Nógrád megyei szakaszának fejlesztése, továbbá pályázatkiírások és miskolci beruházásokról.

Államtitkárokat vált le Orbán

http://www.vg.hu/kozelet/politika/allamtitkarokat-valt-le-orban-451129

A napilapnak a kormányfő azt mondta: egyetlen miniszter leváltását sem érzi időszerűnek, de június 6-tól a miniszterekkel értékelni fogják az elmúlt egy évet, a kormány munkáját, és külön az államtitkárok tevékenységét.

Juncker kizárással fenyegette Orbánt

http://nepszava.hu/cikk/1058926-juncker-kizarassal-fenyegette-orbant

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke óva intette a magyar kormányt attól, hogy bevezesse a halálbüntetést.

Megbukott a földvagyon törvény – az AB alaptörvény ellenesnek ítélte

http://www.greenfo.hu/hirek/2015/06/01/megbukott-a-foldvagyon-torveny-az-ab-alaptorveny-ellenesnek-itelte?referrer=rss

Az Alkotmánybíróság mai döntése új reményt adhat a hazai természetvédelemnek. Az állami tulajdonú védett területek vagyonkezeléséről szóló törvény elbukott, a szakma és az emberek akarata érvényesült a gyors gazdasági nyerészkedéssel szemben. A természetvédők elvárják a kormánytól, hogy tartsa tiszteletben az Alkotmánybírósági döntést és végleg tegyen le a nemzeti park igazgatóságok gyengítésének szándékáról.

Politikai eszközként használják az óvodásokat

http://nol.hu/belfold/ovodasok-politikai-hasznalatra-1537439

Szinte minden számottevő politikai csoport politikai eszközként használja fel az óvodásokat – hívja fel elemzésében a figyelmet az Eötvös Károly Intézet. A köznevelési törvényt, az alaptörvényt, a jogállami elveket és a jóérzést is sérti, ha politikusok a saját népszerűségük növelésére használnak fel óvodásokat – állítja az Eötvös Károly Intézet (EKINT).


GAZDASÁG

 

Nagyon régen jöttek ennyire jó hírek a magyar iparról

http://privatbankar.hu/kkv/nagyon-regen-jottek-ennyire-jo-hirek-a-magyar-iparrol-281875

Átlag feletti jó eredményt mutat a májusi Beszerzési Menedzser Index, különösen az ipari és a foglalkoztatási indexnél ugrott meg a mutató.

Félig üres a magyar gazdaság pohara

http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/felig-ures-a-magyar-gazdasag-pohara-1288848

Az államadósság finanszírozása és a bankszektor tulajdonviszonyainak megváltoztatása az Orbán Viktor által tavaly tavasszal ismertetett tízpontos gazdasági program szerinti mederben folyt az országgyűlési választások óta. Akadozik ugyanakkor a külgazdasági stratégia, és az innováció terén is jelentős a lemaradásunk.

A vasárnapi boltzár után itt az újabb csapás a magyar üzleteknek

http://hvg.hu/gazdasag/20150601_A_vasarnapi_boltzar_utan_itt_az_ujabb_csa#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

Romániában drasztikusan csökkentették az élelmiszerek áfakulcsát, bő 10 százalékkal esnek az árak, még jobban megéri ott intézni a hétvégi nagybevásárlást.

Adómentes juttatás lesz a szűrővizsgálat?

http://www.vg.hu/gazdasag/adozas/adomentes-juttatas-lesz-a-szurovizsgalat-451060

Már az idén, az adótörvények elfogadása után csökkenthetnék a vezetékadójukat a távközlési cégek a szélessávú fejlesztések után, ha az Országgyűlés az infokommunikációs államtitkár javaslatát. A Fidesz képviselői összesen három módosítót nyújtott be az adótörvényekhez. A másik alapján adómentes munkáltatói juttatássá tennék a szűrővizsgálatokat és a fizikoterápiát is, míg a harmadikban érdekesen módosítanák a bankaadó csökkentését.


EGYÉB

 

Családi pótlék, munkanélküliek ellátása – Szétszaggatják a szociális hálót

http://www.vasarnapihirek.hu/friss/szetszaggatjak_a_szocialis_halot

Veszélyes precedenst teremthet, hogy Varga Mihály titkosította az államháztartás finanszírozásával és az adósságkezeléssel kapcsolatos, stratégiai jelentőségű adatokat, illetve az egyes döntéseket megalapozó háttérszámításokat (Erről Faragó József írt elemzést a VH előző számában, “A titokzatos Varga Mihály” címmel). Ám nemcsak a titkosítás ijesztő, hanem az is, ami a büdzsé publikus részéből kirajzolódik.

Mi történik, ha nincs rendben a TAJ szám?

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-729345

Pirosan, kéken, zölden és barnán is villoghat a TAJ szám az orvosi rendelőben. Előfordulhat, hogy gyereknél is jogosulatlanságot jelez a rendszer – mondta az InfoRádiónak Hegyes Enikő, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nemzetközi kapcsolatok és jogviszony nyilvántartási főosztály vezetője.

Veszélyben a vidéki gimnáziumok?

http://www.atv.hu/videok/video-20150601-veszelyben-a-videki-gimnaziumok

Az ATV Start vendége Radó Péter oktatáskutató.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?