Cikkajánló – 2015. május 26.

 

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Megosztottak a szociális szakszervezetek

http://nepszava.hu/cikk/1058228-megosztottak-a-szocialis-szakszervezetek/

A pénteken tüntetésre készülő szociális ágazat dolgozói – legalábbis az érdekképviseleti szervezetek szintjén megosztottak. A béremelést és életpálya modell bevezetését sürgető tiltakozás erejét csökkenti, hogy a reprezentatív szakszervezetek egy része presztízsharcot folytat egymással.

Munkahelyi napköziket szeretne a kormány

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14854-munkahelyi-napkoziket-szeretne-a-kormany

A három év alatti gyerekek napközbeni elhelyezésének újabb lehetőségeiről készít javaslatot a kormány számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága. Novák Katalin államtitkár az MTI-nek adott interjújában azt mondta, a cél egy rugalmasabb, többszereplős rendszer kialakítása, hogy ne csak a bölcsődékben, hanem magán-, családi-, vagy éppen munkahelyeken kialakított napközikben hozzanak létre minél több férőhelyet.

Kapcsolódó cikk: http://www.dehir.hu/belfold/tovabbfejlesztenek-a-jelenlegi-bolcsodei-rendszert/2015/05/25/

A pedagógusok elbocsátásoktól tartanak, az államtitkár cáfol

http://mno.hu/ahirtvhirei/a-pedagogusok-elbocsatasoktol-tartanak-az-allamtitkar-cafol-1287683

Elbocsátásoktól tart a pedagógusok szakszervezete a szakképzési rendszer átalakításával összefüggésben, a köznevelési államtitkár azonban ezt cáfolja. Július elsejével több mint ötszáz középiskola kerül át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól a nemzetgazdasági tárcához, egyes szakközépiskoláknál viszont a Klik és a minisztérium is fenntartó lesz.

Szakszervezetek demonstráltak Brüsszelben a paksi atomerőmű miatt

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14847-szakszervezetek-demonstraltak-brusszelben-a-paksi-atomeromu-miatt

Demonstrációt tartottak Brüsszelben pénteken a paksi atomerőművel kapcsolatos tervezett intézkedések nyilvánosságáért és nemzetközi konzultációt követelve az erőműnél működő magyar szakszervezetek.

A fizetés csupán a minimum, nem csak a bér motivál

http://www.vg.hu/vallalatok/a-fizetes-csupan-a-minimum-nem-csak-a-ber-motival-450490

Tévedés azt hinni, hogy pusztán a fizetés bárkit motivál. Ugyanez igaz a cafeteriára is, főként, ha azt az alacsony bérszint emelésére használják vagy nem a munkatársak élethelyzetéhez igazítva adják. A legjobb motivációs eszközök korántsem anyagi természetűek. Ilyen például a jó kommunikáció, az odafigyelés vagy a kollégák véleményének kikérése.

Hogyan csábíthatók haza a külföldön élő fiatalok?

http://orientpress.hu/143425

Eddig mintegy hatszázan regisztráltak a „Gyere haza fiatal” elnevezésű programra, amelynek célja, hogy elősegítse az évek óta külföldön – a pilot program keretében első körben Londonban – dolgozó fiatalok itthoni munkavállalásának lehetőségét. Jelenleg többségében vannak a diplomás és nyelveket beszélő műszaki, IT és pénzügyi szakterületre szóló munkaajánlatok, de ezek naponta bővülnek – mondta el a Rádió Orientnek Pákozdi Szabolcs, a programot megvalósító szervezet vezetője.

Egyszerűbb lett a gyakornokok foglalkoztatása

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/05/21/egyszerubb-lett-a-gyakornokok-foglalkoztatasa/

2015. április 17-től a hatályos jogszabályváltozás szerint már nincs szükség arra, hogy a szakmai gyakorlóhelyek a kamaránál regisztráljanak. Így a MŰISZ Iskolaszövetkezet szerint megszűnt a felsőoktatásban tanulók szakmai gyakorlatának egyik nehezítő tényezője.

Kúria: Hátrányos csoport tagja is leépíthető

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14856-hatranyos-csoport-tagja-is-leepitheto

Alaptalan a roma származású munkavállaló  közvetett hátrányos megkülönböztetésre történő hivatkozása azon az alapon, hogy a létszámcsökkentés miatti felmondás folytán a származására tekintettel a munkaerőpiacon való elhelyezkedése nehezebb mint másoknak.

Megváltozott munkaképességűeknek nyújtanak megélhetést

http://mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/husz-megvaltozott-munkakepessegu-embernek-nyujtanak-megelhetest-1287799

Húsz megváltozott munkaképességű ember kapott munkát egy elektronikai hulladékok szétszerelésével foglalkozó üzemben Pécsett. A céget a Máltai Gondoskodás Nonprofit Kft. működteti. Céljuk, hogy a vállalkozás állami támogatás nélkül, önfenntartóan termeljen.

Ausztria: kampánytéma lett a magyar munkavállaló

http://www.168ora.hu/landingpage/ausztria-kampanytema-lett-magyar-munkavallalo-136136.html

Vasárnap helyi választások lesznek Burgenlandban, ennek kapcsán a Die Presse megállapítja, hogy Ausztria egyetlen más tartománya sem profitált annyit az uniós tagságból és a keleti nyitásból, mint a legkisebb országrész, a szociáldemokraták és a szabadságpártiak mégis korlátozni kívánják a munkaerőpiacot.

Facebook a munkahelyen

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14850-facebook-a-munkahelyen

A közösségi oldalak ma már életünk szerves részét képezik, a használatukkal azonban hajlamosak vagyunk túlzásba esni. Éppen ezért nem minden munkáltató örül, ha alkalmazottja a neten böngészve tölti napjait. Ám a tiltás sem megoldás, az ugyanis negatívan hathat a hatékonyságra – írja a borsonline.hu.

 


KÖZÉLET

 

A jövő évi költségvetést tárgyalja a héten a parlament

http://orientpress.hu/143557

Az országgyűlés a pünkösdöt követő öt napban folytatja munkáját, így a képviselők szombat késő estig a jövő évi költségvetést, továbbá az azt megalapozó törvénymódosításokat és adóváltoztatásokat tárgyalják. A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az ülés kedden 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az első napon megszokott kétórás interpellációs időszak következik.

LMP: éhbérért dolgoznak tömegek

http://nol.hu/belfold/lmp-ehberet-dolgoznak-tomegek-1535841

Az LMP szerint a foglalkoztatáspolitikában teljes irányváltásra van szükség, a dolgozói szegénység felszámolására és valódi munkahelyeket teremtő programra, amelyre meglenne a forrás a költségvetésben.

Kapcsolódó hír: http://nepszava.hu/cikk/1058210-ezert-kell-emelni-a-bolcsodei-dolgozok-beren/

 

Tárgyalt Juncker és Cameron az EU-reformokról

http://orientpress.hu/143563

Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt hétfő este David Cameron brit miniszterelnök a London által igényelt európai uniós reformokról. A munkavacsora formáját öltő találkozó, amelyet a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján, Chequersben tartottak zárt ajtók mögött, az első magas szintű rendezvénye volt annak a tárgyalássorozatnak, amelyet a konzervatív párti brit kormány tervez Brüsszellel és az EU-társállamokkal az uniós reformokról.

 


GAZDASÁG

 

A családi kedvezmény 2015-ös adóévre vonatkozó változásai

http://orientpress.hu/143525

A 2015-ös adóévről szóló bevallásban, munkáltatói elszámolásban a családi kedvezmény csak akkor érvényesíthető, ha az eltartottak, kedvezményezett eltartottak – a magzat kivételével –adóazonosító jele a nyilatkozaton szerepel.

Jövőre bővülhet a gyed extra

http://www.szabadfold.hu/aktualis/jovore_bovulhet_a_gyed_extra

Már a gyermek születése után fél évvel visszamehet az édesanya dolgozni – rész- vagy teljes munkaidős állásba – anélkül, hogy le kellene mondania a gyermekgondozási támogatásról.

Még lejjebb kerülhet az MNB kamata

http://www.vg.hu/gazdasag/meg-lejjebb-kerulhet-az-mnb-kamata-450585

Kamatdöntő ülést tart ma az MNB Monetáris Tanácsa. A piac ezúttal is 15 bázispontos vágásra számít, így 1,65 százalékra csökkenhet a kéthetes betéti kamat. Érdekesebb a hogyan tovább: a piac 1,5 százalékos mélypontot áraz, ám az MNB kommunikációja arra utal, hogy ennél lejjeb is mehet. Az OTP elemzői szerint a kamat a következő öt hónapban mindig csökken, egészen 1,2 százalékig, így a forint árfolyama az év vége felé a 315-ös szintig gyengül az euróval szemben.

Elgörbült a kiskereskedelmi adat

http://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/elgorbult-a-kiskereskedelmi-adat-450580

Nincs összhangban a kiskereskedelmi folyóáras adatsor a volumenindexszel, így nem számolható, hogy a szektor mennyivel járul hozzá a GDP-növekedéshez. Most az online pénztárgépek okoznak olyan hatást, mint korábban a trafikok.

 


EGYÉB

 

Ez eddig a legnyomósabb ok, hogy ne nézzük a katari focivébét

http://player.hu/sport-3/katar-fifa-halalesetek/

Eddig 900 munkás halt meg a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság stadionjainak építése közben. Megismételjük: 900 ember. Én vallásosan rajongók a fociért, de nekem egy törött kisujjat sem ér meg, hogy legyen világbajnokság. Vannak mások is, akik így gondolják.

 

Elküldenek kilencezer közszolgát a szomszédban

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/elkuldenek_kilencezer_kozszolgat_a_szomszedban.598206.html

Szerbiában az év végéig legalább 9 ezerrel csökkentik a közszférában dolgozók számát – jelentette be hétfőn Belgrádban Kori Udovicki államigazgatási miniszter.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a