Cikkajánló – 2015. május 21.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Czibere Károly: Jövőre is lesz bérpótlék a szociális szférában

http://magyarhirlap.hu/cikk/25497/Czibere_Karoly_Jovore_is_lesz_berpotlek_a_szocialis_szferaban

A szociális ágazatban dolgozó mintegy kilenvenháromezer munkavállaló jövőre is megkapja az ideivel azonos – havi 6 000 és 17 200 forint közötti – bérpótlékot – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Készüljön: káosz várható Budapesten

http://www.atv.hu/belfold/20150521-keszuljon-hatalmas-kaosz-varhato-budapesten/hirkereso

Hatalmas zsúfoltság várható Budapesten a júniusi BKV-sztrájk miatt. A szakszervezetek kétnapos munkabeszüntetés terveznek. 3,5 százalékos béremelést akarnak, és a cafetéria bővítését. Várhatóan minden harmadik metró, HÉV, és troli nem indul el Budapesten.

Látnak fedezetet a béremelésre a BKV-nál

http://mno.hu/ahirtvhirei/latnak-fedezetet-a-beremelesre-a-bkv-nal-1287224

Lenne pénz a BKV-nál arra, hogy teljesítsék a szakszervezetek béremelési követelését – ezt a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke mondta Magyarország élőben című műsorunkban.

“Kirúgtak, aztán közmunkásként aláztak meg ugyanott”

http://vs.hu/kozelet/osszes/kirugtak-aztan-kozmunkaskent-alaztak-meg-ugyanott-0520?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s56

„Ha szükség van az adott munkakörre, az adott ember jól is végzi a dolgát, akkor miért kell emberileg kizsigerelni, megalázni?” – így kesergett a VS.hu-nak az egykori közalkalmazott, akit kirúgtak, majd a régi főnöke közmunkásnak hívta vissza. Egymás után többször.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete közleménye

http://os.mti.hu/hirek/107316/a_felsooktatasi_dolgozok_szakszervezete_kozlemenye

A Kormány által a Parlamentnek benyújtott 2016. évi költségvetési terv oktatásra/felsőoktatásra vonatkozó része nem tartalmaz a felsőoktatásban dolgozók bérrendezésére megoldást jelentő javaslatokat. Nem tükröződnek a “Fokozatváltás a felsőoktatásban” stratégiai anyag bérrendezési elképzelései, és a Felsőoktatási Kerekasztal, OKÉT és egyéb fórumokon felvetett javaslatok egyik eleme sem.

Hatodik éve a szakmunkásokból van a legnagyobb hiány

http://profitline.hu/hircentrum/hir/332955/Hatodik-eve-a-szakmunkasokbol-van-a-legnagyobb-hiany

A magyarországi hiányszakmák tizes listáját már hatodik éve a szakmunkások vezetik, második helyen a sofőrök, a harmadik helyen pedig a mérnökök állnak – közölte a Manpower Munkaerő-szervezési Kft. éves tehetség felmérésének eredményeit szerdán az MTI-vel. A vizsgálatban 750 vállalat vezető HR-szakemberét kérdezték a magyarországi hiányszakmákról és az ezzel kapcsolatos problémákról.

A szabadság pénzbeli megváltása

http://www.munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/a-szabadsag-penzbeli-megvaltasa

A munkaviszony végén a természetben fel nem használt szabadságot pénzben kell megváltani. Pontosan hogyan és mikor kell ezzel elszámolni? És mit tehet a munkavállaló, ha a munkáltató nem fizet?

Közel ezer új munkahely

http://www.profession.hu/cikk/20150520/kozel-ezer-uj-munkahely/5441

Befejeződött a magyarországi Hankook-gyár bővítésének harmadik üteme. 950 munkahelyet hoztak létre.

3 dolog amit tudni akarsz a próbaidőről, de sosem merted megkérdezni

http://www.hrblog.hu/jogisztorik/2015/05/07/3_dolog_amit_tudni_akarsz_a_probaidorol_de_sosem_merted_megkerdezni/

Legyen szó akár munkáltatókról, akár munkavállalóról a próbaidő kérdése mindenkit foglalkoztat. Jó lesz ez nekem? Mi lesz, ha a próbaidő végén megköszönik az addigi munkámat és fel is út, le is út? Vagy a másik oldalról: mi lesz, ha a sok időt és energiát felemésztő kiválasztási folyamat végén megtalált munkavállaló lelécel egyik napról a másikra és kezdődhet az egész hercehurca elölről?

Nagy bajban vannak a munkaadók

http://www.profession.hu/cikk/20150520/nagy-bajban-vannak-a-munkaadok/5437

Egyre kevesebb a jó szakember Magyarországon. Szakmunkásokra, sofőrökre és mérnökökre lenne a legnagyobb igény.

Nem sokan lájkolják a kormányprogramot

http://www.origo.hu/gazdasag/20150520-gyere-haza-fiatal-kulfoldi-munka-london-czomba-sandor-munkanelkuli.html

Sok fiatal szeretne hazajönni külföldről – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára. A “Gyere haza, fiatal” elnevezésű program sikeres, Facebook-oldalán már negyvenezren regisztráltak, viszont az oldal adatai szerint még csak 202 ember like-olta.

 

Jövőre térdig gázolunk a cafeteriában?

http://hvg.hu/gazdasag/20150520_Jovore_terdig_gazolunk_a_cafeteriaban

Amennyiben a törvényhozás az eddig ismert változásokkal fogadná el az adótörvényeket, akkor olcsóbbak lennének a béren kívüli juttatások.

Így nőttek a bérek Magyarországon

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/igy-nottek-a-berek-magyarorszagon-450450

Az idei első negyedévben 4,1 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest, így átlagosan 239 300 forint a havi bruttó bér. Az átlagos nettó kereset 156 700 forint volt.

Hamarosan döntenek a minibálbér tárgyalások időpontjáról

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/hamarosan-dontenek-a-minibalber-targyalasok-idopontjarol-450445

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) monitoring bizottsága a napokban dönt arról, hogy a közeljövőben vagy év végén legyenek a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról a tárgyalások – tudta meg a Napi Gazdaság a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM).


KÖZÉLET

 

Magyarország számára a romák integrációja a prioritás

http://gondola.hu/cikkek/96458-Magyarorszag_szamara_a_romak_integracioja_a_prioritas.html

Az Európai Unió nem tudja megoldani a területére érkező gazdasági migránsok gondjait, a menekülthullám kezelésében pedig figyelembe kell venni a tagországok helyzetét és teherbíró képességét, Magyarország esetében mindenekelőtt azt a tényezőt, hogy a roma integráció ügye elsődleges

Újra elhalasztanák a szociális temetés bevezetését

http://www.vg.hu/kozelet/ujra-elhalasztanak-a-szocialis-temetes-bevezeteset-450444

A költségvetést megalapozó, ma beadott törvényjavaslatban ismét elhalasztja a kormány a szociális temetés bevezetését.

Itt az egészségügyi alapellátásról szóló törvényjavaslat

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/itt_az_egeszsegugyi_alapellatasrol_szolo_torvenyjavaslat.598047.html

A szakorvosi vizsgával rendelkező háziorvosok szakorvosként is történő finanszírozása, a háziorvosi praxisvásárlás megkönnyítése, illetve a kollegiális szakmai vezető háziorvos kinevezése is szerepel egyebek között a parlamentnek szerdán benyújtott egészségügyi alapellátásról szóló törvényjavaslatban, amely kitér a védőnők, a házi gyermekorvosok és a foglalkozás-egészségügyi orvosok feladataira is.


GAZDASÁG

 

Szórja a pénzt a jegybank

http://nepszava.hu/cikk/1057826-szorja-a-penzt-a-jegybank/

Az elmúlt két év monetáris politikájában nem lehet fellelni unortodoxia drámai változást hozó elemet, ezzel szemben a jegybank a napi kormányzati elvárások hűséges kiszolgálója. A jegybank lehet gazdasági csúcsminisztérium, és az éves GDP csaknem egy százalékának megfelelő összegű pénzek felelőtlen kiszórásával még törvényt is sért.

Matolcsy két lovat ül meg egyszerre

http://nol.hu/gazdasag/matolcsy-ket-lovat-ul-meg-egyszerre-1535301

Ideje volt, hogy a jegybank ne csak az inflációt próbálja kordában tartani, hanem például támogassa a növekedést is. A gazdaságpolitikának irányt szabni azonban nem az MNB, hanem a kormány feladata – vélik volt jegybanki vezetők.

Soha nem gazdagodtak így a magyarok

http://mfor.hu/cikkek/Soha_nem_vagyonosodtak_meg_ennyire_a_magyarok.html

Soha nem látott mértékben nőtt a lakosság vagyona az idei első negyedévben – derül ki a jegybank adataiból.

Vegyük el a jövedelmük felét a szupergazdagoktól?

http://hvg.hu/gazdasag/20150520_vegyuk_el_jovedelmuk_felet_szupergazdag?s=hk

Teljesen rossz gondolat az egykulcsos adó, a gazdagok még gazdagabbak lesznek, a jövedelemegyenlőtlenségek pedig szétszakítják a társadalmakat – ez a lényege Emmanuel Saez világhírű közgazdász mondanivalójának. Ha rajta múlna, minimum kétkulcsos adórendszer lenne, és a leggazdagabb tíz százalék jövedelmére 50 százalékos vagy annál is nagyobb adót vetne ki.

Magyarországon a vállalati szférában a túlnyomó többség széleskörűnek tartja a korrupciót

http://www.stop.hu/belfold/magyarorszagon-a-vallalati-szferaban-a-tulnyomo-tobbseg-szeleskorunek-tartja-a-korrupciot/1325863/

A környező országokhoz képest is magas Magyarországon a gazdasági szereplők körében azoknak az aránya, akik úgy érzik, széleskörű a korrupció az országban – derült ki az EY könyvvizsgáló és tanácsadó cég megrendelésére készített felmérésből. Az eredményeket szerdán Budapesten ismertette Biró Ferenc, az EY visszaélésekkel kapcsolatos kockázatkezeléssel foglalkozó partnere.

Titkolózna a kormány az államadósság-kezeléssel kapcsolatban is

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/titkolozna_a_kormany_az_allamadossag-kezelessel_kapcsolatban_is.598044.html

Az államháztartási és a stabilitási törvényen túl számos jogszabályt változtat meg a jövő évi költségvetést megalapozó jogszabálycsomag, amelyet szerdán nyújtott be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a parlamentnek.

A válság és a lánctartozások sem tettek ilyet az építőiparral

http://mfor.hu/cikkek/A_valsag_es_a_lanctartozasok_sem_tettek_ilyet_az_epitoiparral.html

Csaknem 600 cég szűnt meg Magyarországon áprilisban az építőiparban, miközben 250 új alakult, ilyen mértékű leépülésre sohasem volt példa, még akkor sem, amikor a lánctartozások és a gazdasági válság egyszerre hatott az ágazatra – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Több mint 200 milliárd forintot fordít turisztikai fejlesztésekre a kormány

http://profitline.hu/hircentrum/hir/332923/Tobb-mint-200-milliard-forintot-fordit-turisztikai-fejlesztesekre-a-kormany

A turizmus a magyar gazdaságpolitika mindkét célját, a gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás-bővítést tekintve egyaránt stratégiai jelentőségű, így a szektor a fejlesztéspolitikának is kiemelt területe, a kormány a következő öt évben több mint 200 milliárd forintot fordít turisztikai fejlesztésekre – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szakmai konferencián szerdán Budapesten.

Innováció és gazdaságfejlesztés Európai Uniós forrásokból

http://minap.hu/cikkek/innovacio-es-gazdasagfejlesztes-europai-unios-forrasokbol

2500 milliárd forint európai uniós támogatásra lehet pályázni 2020-ig. Az első kör kedvezményezettjei a kis- és középvállalkozások, a második részből pedig az egyetemek és a nagyvállalatok is részesülhetnek – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára Miskolcon. Hozzátette azt is, hogy a kis és középvállalkozások ebben az uniós ciklusban egyszerűbben juthatnak majd az elnyert támogatáshoz.

Veszély leselkedik a gazdasági növekedésre – Figyelmeztetés érkezett

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/veszely_leselkedik_a_gazdasagi_novekedesre_figyelmeztetes_erkezett.598011.html

A Magyar Bankszövetség tovább árnyalta a Rogán Antal által a múlt héten megpendített számokat az elszámolás áldásos hatásaival kapcsolatban.

A Várra kell a pénz a Corvinus feldarabolásából? Lázárék cáfolnak

http://www.vg.hu/gazdasag/a-varra-kell-a-penz-a-corvinus-feldarabolasabol-lazarek-cafolnak-450408

A budai Vár rehabilitációjának semmi köze a felsőoktatási intézményekhez – közölte a Miniszterelnökség.

Ezért kapta meg a Századvég a milliárdos megrendelést – itt az MNB furcsa magyarázata

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ezert_kapta_meg_a_szazadveg_a_milliardos_megrendelest_itt_az_mnb_furcsa_magyarazata.598050.html

Azután, hogy a Századvég nyerte el az MNB 1,8 milliárdos konjunktúrakutatási megrendelését, a vesztes fél, a Kopint-Tárki vezette konzorcium előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be a Magyar Nemzeti Banknak, mert úgy vélte, a Századvég mintatanulmánya sem formai, sem tartalmi szempontból nem felel meg az előírt feltételeknek. Az MNB szerint ez nem így van. Íme, a jegybank válasza.

Saját kapzsisága ejtette foglyul az Orbán-kormányt

http://nol.hu/belfold/szetcincalt-reklamado–1535351

Elhúzódhat a magyar kormány és az Európai Bizottság vitája a reklámadóról, ezért lapunk kormányzati forrásai azzal számolnak, hogy a parlament ősznél előbb nem tudja módosítani a törvényt. Brüsszel továbbra is kifogásolja, hogy a reklámadót az árbevételre és nem a nyereségre akarja kivetni a magyar kormány.

 


EGYÉB

 

Jól ismert trükkel menekül a Metro vasárnapi boltstop elől?

http://hvg.hu/kkv/20150520_A_Metro_is_a_franchiseba_menekul_a_vasar?s=hk

A vasárnapi boltzár miatt Magyarországon is bevezethetik a franchise rendszer a Metro áruházlánc hálózatában – webáruházat azonban egyelőre nem terveznek nyitni.

 

Itt a magyar gyógyászati világszenzáció

http://hvg.hu/kkv/20150520_Az_antibiotikumoknak_is_ellenallo_fertoze?s=hk

Egy forradalminak számító magyar szabadalom nyerte idén a Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize díját. A Solumium nevű fertőtlenítőszer hatóanyagával olyan fertőzéseket is képes gyógyítani, amik ellenállnak a hagyományos antibiotikumoknak. A magyar fejlesztés másik nagy előnye, hogy használat után elpárolog, így nem károsítja a környezetet.

 

Vallástalanok és politikai keresztények

http://hvg.hu/itthon/20150520_Vallastalanok_es_politikai_keresztenyek?s=hk

Miközben Orbán Viktor ismét keresztény hagyományokból táplálkozó országot vizionál, a magyarok többsége még a munkaszünettel „nyomatékosított” pünkösd vallási tartalmával sincs tisztában – derül ki a HVG cikkéből.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a