Cikkajánló – 2015. május 21.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Czibere Károly: Jövőre is lesz bérpótlék a szociális szférában

http://magyarhirlap.hu/cikk/25497/Czibere_Karoly_Jovore_is_lesz_berpotlek_a_szocialis_szferaban

A szociális ágazatban dolgozó mintegy kilenvenháromezer munkavállaló jövőre is megkapja az ideivel azonos – havi 6 000 és 17 200 forint közötti – bérpótlékot – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Készüljön: káosz várható Budapesten

http://www.atv.hu/belfold/20150521-keszuljon-hatalmas-kaosz-varhato-budapesten/hirkereso

Hatalmas zsúfoltság várható Budapesten a júniusi BKV-sztrájk miatt. A szakszervezetek kétnapos munkabeszüntetés terveznek. 3,5 százalékos béremelést akarnak, és a cafetéria bővítését. Várhatóan minden harmadik metró, HÉV, és troli nem indul el Budapesten.

Látnak fedezetet a béremelésre a BKV-nál

http://mno.hu/ahirtvhirei/latnak-fedezetet-a-beremelesre-a-bkv-nal-1287224

Lenne pénz a BKV-nál arra, hogy teljesítsék a szakszervezetek béremelési követelését – ezt a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke mondta Magyarország élőben című műsorunkban.

“Kirúgtak, aztán közmunkásként aláztak meg ugyanott”

http://vs.hu/kozelet/osszes/kirugtak-aztan-kozmunkaskent-alaztak-meg-ugyanott-0520?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s56

„Ha szükség van az adott munkakörre, az adott ember jól is végzi a dolgát, akkor miért kell emberileg kizsigerelni, megalázni?” – így kesergett a VS.hu-nak az egykori közalkalmazott, akit kirúgtak, majd a régi főnöke közmunkásnak hívta vissza. Egymás után többször.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete közleménye

http://os.mti.hu/hirek/107316/a_felsooktatasi_dolgozok_szakszervezete_kozlemenye

A Kormány által a Parlamentnek benyújtott 2016. évi költségvetési terv oktatásra/felsőoktatásra vonatkozó része nem tartalmaz a felsőoktatásban dolgozók bérrendezésére megoldást jelentő javaslatokat. Nem tükröződnek a “Fokozatváltás a felsőoktatásban” stratégiai anyag bérrendezési elképzelései, és a Felsőoktatási Kerekasztal, OKÉT és egyéb fórumokon felvetett javaslatok egyik eleme sem.

Hatodik éve a szakmunkásokból van a legnagyobb hiány

http://profitline.hu/hircentrum/hir/332955/Hatodik-eve-a-szakmunkasokbol-van-a-legnagyobb-hiany

A magyarországi hiányszakmák tizes listáját már hatodik éve a szakmunkások vezetik, második helyen a sofőrök, a harmadik helyen pedig a mérnökök állnak – közölte a Manpower Munkaerő-szervezési Kft. éves tehetség felmérésének eredményeit szerdán az MTI-vel. A vizsgálatban 750 vállalat vezető HR-szakemberét kérdezték a magyarországi hiányszakmákról és az ezzel kapcsolatos problémákról.

A szabadság pénzbeli megváltása

http://www.munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/a-szabadsag-penzbeli-megvaltasa

A munkaviszony végén a természetben fel nem használt szabadságot pénzben kell megváltani. Pontosan hogyan és mikor kell ezzel elszámolni? És mit tehet a munkavállaló, ha a munkáltató nem fizet?

Közel ezer új munkahely

http://www.profession.hu/cikk/20150520/kozel-ezer-uj-munkahely/5441

Befejeződött a magyarországi Hankook-gyár bővítésének harmadik üteme. 950 munkahelyet hoztak létre.

3 dolog amit tudni akarsz a próbaidőről, de sosem merted megkérdezni

http://www.hrblog.hu/jogisztorik/2015/05/07/3_dolog_amit_tudni_akarsz_a_probaidorol_de_sosem_merted_megkerdezni/

Legyen szó akár munkáltatókról, akár munkavállalóról a próbaidő kérdése mindenkit foglalkoztat. Jó lesz ez nekem? Mi lesz, ha a próbaidő végén megköszönik az addigi munkámat és fel is út, le is út? Vagy a másik oldalról: mi lesz, ha a sok időt és energiát felemésztő kiválasztási folyamat végén megtalált munkavállaló lelécel egyik napról a másikra és kezdődhet az egész hercehurca elölről?

Nagy bajban vannak a munkaadók

http://www.profession.hu/cikk/20150520/nagy-bajban-vannak-a-munkaadok/5437

Egyre kevesebb a jó szakember Magyarországon. Szakmunkásokra, sofőrökre és mérnökökre lenne a legnagyobb igény.

Nem sokan lájkolják a kormányprogramot

http://www.origo.hu/gazdasag/20150520-gyere-haza-fiatal-kulfoldi-munka-london-czomba-sandor-munkanelkuli.html

Sok fiatal szeretne hazajönni külföldről – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára. A “Gyere haza, fiatal” elnevezésű program sikeres, Facebook-oldalán már negyvenezren regisztráltak, viszont az oldal adatai szerint még csak 202 ember like-olta.

 

Jövőre térdig gázolunk a cafeteriában?

http://hvg.hu/gazdasag/20150520_Jovore_terdig_gazolunk_a_cafeteriaban

Amennyiben a törvényhozás az eddig ismert változásokkal fogadná el az adótörvényeket, akkor olcsóbbak lennének a béren kívüli juttatások.

Így nőttek a bérek Magyarországon

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/igy-nottek-a-berek-magyarorszagon-450450

Az idei első negyedévben 4,1 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest, így átlagosan 239 300 forint a havi bruttó bér. Az átlagos nettó kereset 156 700 forint volt.

Hamarosan döntenek a minibálbér tárgyalások időpontjáról

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/hamarosan-dontenek-a-minibalber-targyalasok-idopontjarol-450445

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) monitoring bizottsága a napokban dönt arról, hogy a közeljövőben vagy év végén legyenek a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról a tárgyalások – tudta meg a Napi Gazdaság a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM).


KÖZÉLET

 

Magyarország számára a romák integrációja a prioritás

http://gondola.hu/cikkek/96458-Magyarorszag_szamara_a_romak_integracioja_a_prioritas.html

Az Európai Unió nem tudja megoldani a területére érkező gazdasági migránsok gondjait, a menekülthullám kezelésében pedig figyelembe kell venni a tagországok helyzetét és teherbíró képességét, Magyarország esetében mindenekelőtt azt a tényezőt, hogy a roma integráció ügye elsődleges

Újra elhalasztanák a szociális temetés bevezetését

http://www.vg.hu/kozelet/ujra-elhalasztanak-a-szocialis-temetes-bevezeteset-450444

A költségvetést megalapozó, ma beadott törvényjavaslatban ismét elhalasztja a kormány a szociális temetés bevezetését.

Itt az egészségügyi alapellátásról szóló törvényjavaslat

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/itt_az_egeszsegugyi_alapellatasrol_szolo_torvenyjavaslat.598047.html

A szakorvosi vizsgával rendelkező háziorvosok szakorvosként is történő finanszírozása, a háziorvosi praxisvásárlás megkönnyítése, illetve a kollegiális szakmai vezető háziorvos kinevezése is szerepel egyebek között a parlamentnek szerdán benyújtott egészségügyi alapellátásról szóló törvényjavaslatban, amely kitér a védőnők, a házi gyermekorvosok és a foglalkozás-egészségügyi orvosok feladataira is.


GAZDASÁG

 

Szórja a pénzt a jegybank

http://nepszava.hu/cikk/1057826-szorja-a-penzt-a-jegybank/

Az elmúlt két év monetáris politikájában nem lehet fellelni unortodoxia drámai változást hozó elemet, ezzel szemben a jegybank a napi kormányzati elvárások hűséges kiszolgálója. A jegybank lehet gazdasági csúcsminisztérium, és az éves GDP csaknem egy százalékának megfelelő összegű pénzek felelőtlen kiszórásával még törvényt is sért.

Matolcsy két lovat ül meg egyszerre

http://nol.hu/gazdasag/matolcsy-ket-lovat-ul-meg-egyszerre-1535301

Ideje volt, hogy a jegybank ne csak az inflációt próbálja kordában tartani, hanem például támogassa a növekedést is. A gazdaságpolitikának irányt szabni azonban nem az MNB, hanem a kormány feladata – vélik volt jegybanki vezetők.

Soha nem gazdagodtak így a magyarok

http://mfor.hu/cikkek/Soha_nem_vagyonosodtak_meg_ennyire_a_magyarok.html

Soha nem látott mértékben nőtt a lakosság vagyona az idei első negyedévben – derül ki a jegybank adataiból.

Vegyük el a jövedelmük felét a szupergazdagoktól?

http://hvg.hu/gazdasag/20150520_vegyuk_el_jovedelmuk_felet_szupergazdag?s=hk

Teljesen rossz gondolat az egykulcsos adó, a gazdagok még gazdagabbak lesznek, a jövedelemegyenlőtlenségek pedig szétszakítják a társadalmakat – ez a lényege Emmanuel Saez világhírű közgazdász mondanivalójának. Ha rajta múlna, minimum kétkulcsos adórendszer lenne, és a leggazdagabb tíz százalék jövedelmére 50 százalékos vagy annál is nagyobb adót vetne ki.

Magyarországon a vállalati szférában a túlnyomó többség széleskörűnek tartja a korrupciót

http://www.stop.hu/belfold/magyarorszagon-a-vallalati-szferaban-a-tulnyomo-tobbseg-szeleskorunek-tartja-a-korrupciot/1325863/

A környező országokhoz képest is magas Magyarországon a gazdasági szereplők körében azoknak az aránya, akik úgy érzik, széleskörű a korrupció az országban – derült ki az EY könyvvizsgáló és tanácsadó cég megrendelésére készített felmérésből. Az eredményeket szerdán Budapesten ismertette Biró Ferenc, az EY visszaélésekkel kapcsolatos kockázatkezeléssel foglalkozó partnere.

Titkolózna a kormány az államadósság-kezeléssel kapcsolatban is

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/titkolozna_a_kormany_az_allamadossag-kezelessel_kapcsolatban_is.598044.html

Az államháztartási és a stabilitási törvényen túl számos jogszabályt változtat meg a jövő évi költségvetést megalapozó jogszabálycsomag, amelyet szerdán nyújtott be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a parlamentnek.

A válság és a lánctartozások sem tettek ilyet az építőiparral

http://mfor.hu/cikkek/A_valsag_es_a_lanctartozasok_sem_tettek_ilyet_az_epitoiparral.html

Csaknem 600 cég szűnt meg Magyarországon áprilisban az építőiparban, miközben 250 új alakult, ilyen mértékű leépülésre sohasem volt példa, még akkor sem, amikor a lánctartozások és a gazdasági válság egyszerre hatott az ágazatra – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Több mint 200 milliárd forintot fordít turisztikai fejlesztésekre a kormány

http://profitline.hu/hircentrum/hir/332923/Tobb-mint-200-milliard-forintot-fordit-turisztikai-fejlesztesekre-a-kormany

A turizmus a magyar gazdaságpolitika mindkét célját, a gazdaságfejlesztést és a foglalkoztatás-bővítést tekintve egyaránt stratégiai jelentőségű, így a szektor a fejlesztéspolitikának is kiemelt területe, a kormány a következő öt évben több mint 200 milliárd forintot fordít turisztikai fejlesztésekre – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szakmai konferencián szerdán Budapesten.

Innováció és gazdaságfejlesztés Európai Uniós forrásokból

http://minap.hu/cikkek/innovacio-es-gazdasagfejlesztes-europai-unios-forrasokbol

2500 milliárd forint európai uniós támogatásra lehet pályázni 2020-ig. Az első kör kedvezményezettjei a kis- és középvállalkozások, a második részből pedig az egyetemek és a nagyvállalatok is részesülhetnek – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára Miskolcon. Hozzátette azt is, hogy a kis és középvállalkozások ebben az uniós ciklusban egyszerűbben juthatnak majd az elnyert támogatáshoz.

Veszély leselkedik a gazdasági növekedésre – Figyelmeztetés érkezett

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/veszely_leselkedik_a_gazdasagi_novekedesre_figyelmeztetes_erkezett.598011.html

A Magyar Bankszövetség tovább árnyalta a Rogán Antal által a múlt héten megpendített számokat az elszámolás áldásos hatásaival kapcsolatban.

A Várra kell a pénz a Corvinus feldarabolásából? Lázárék cáfolnak

http://www.vg.hu/gazdasag/a-varra-kell-a-penz-a-corvinus-feldarabolasabol-lazarek-cafolnak-450408

A budai Vár rehabilitációjának semmi köze a felsőoktatási intézményekhez – közölte a Miniszterelnökség.

Ezért kapta meg a Századvég a milliárdos megrendelést – itt az MNB furcsa magyarázata

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ezert_kapta_meg_a_szazadveg_a_milliardos_megrendelest_itt_az_mnb_furcsa_magyarazata.598050.html

Azután, hogy a Századvég nyerte el az MNB 1,8 milliárdos konjunktúrakutatási megrendelését, a vesztes fél, a Kopint-Tárki vezette konzorcium előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be a Magyar Nemzeti Banknak, mert úgy vélte, a Századvég mintatanulmánya sem formai, sem tartalmi szempontból nem felel meg az előírt feltételeknek. Az MNB szerint ez nem így van. Íme, a jegybank válasza.

Saját kapzsisága ejtette foglyul az Orbán-kormányt

http://nol.hu/belfold/szetcincalt-reklamado–1535351

Elhúzódhat a magyar kormány és az Európai Bizottság vitája a reklámadóról, ezért lapunk kormányzati forrásai azzal számolnak, hogy a parlament ősznél előbb nem tudja módosítani a törvényt. Brüsszel továbbra is kifogásolja, hogy a reklámadót az árbevételre és nem a nyereségre akarja kivetni a magyar kormány.

 


EGYÉB

 

Jól ismert trükkel menekül a Metro vasárnapi boltstop elől?

http://hvg.hu/kkv/20150520_A_Metro_is_a_franchiseba_menekul_a_vasar?s=hk

A vasárnapi boltzár miatt Magyarországon is bevezethetik a franchise rendszer a Metro áruházlánc hálózatában – webáruházat azonban egyelőre nem terveznek nyitni.

 

Itt a magyar gyógyászati világszenzáció

http://hvg.hu/kkv/20150520_Az_antibiotikumoknak_is_ellenallo_fertoze?s=hk

Egy forradalminak számító magyar szabadalom nyerte idén a Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize díját. A Solumium nevű fertőtlenítőszer hatóanyagával olyan fertőzéseket is képes gyógyítani, amik ellenállnak a hagyományos antibiotikumoknak. A magyar fejlesztés másik nagy előnye, hogy használat után elpárolog, így nem károsítja a környezetet.

 

Vallástalanok és politikai keresztények

http://hvg.hu/itthon/20150520_Vallastalanok_es_politikai_keresztenyek?s=hk

Miközben Orbán Viktor ismét keresztény hagyományokból táplálkozó országot vizionál, a magyarok többsége még a munkaszünettel „nyomatékosított” pünkösd vallási tartalmával sincs tisztában – derül ki a HVG cikkéből.

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós