Cikkajánló – 2015. május 20.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Czibere nem csalódott

http://nepszava.hu/cikk/1057594

Nem osztozik a szociális ágazatban dolgozók csalódottságában Czibere Károly államtitkár. A Magyar Nemzetnek legalábbis úgy nyilatkozott, nem érzi kudarcnak, hogy a kormány több hetes tologatás után levette a napirendről a szakma béremelési terveit, és az ágazat életpálya-modelljéről sem születik egyhamar döntés.

A szociális területen dolgozó nőket is díjazza a Richter

http://bevezetem.eu/2015/05/19/a-szocialis-teruleten-dolgozo-noket-is-dijazza-a-richter/

Ötéves lett a Richter Aranyanyu Díj. A jubileumi év méltó megünneplése alkalmából az alapítók új kategória létrehozásával tisztelegnek azok előtt a nők előtt, akiknek a munkája nélkülözhetetlen a társadalom számára, mégis a háttérben, csekély anyagi és erkölcsi megbecsülés mellett teszik a dolgukat.

Éhbérért dolgoznak az egészségügyben: mutatjuk a számokat

http://www.penzcentrum.hu/karrier/ehberert_dolgoznak_az_egeszsegugyben_mutatjuk_a_szamokat.1044830.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Akad olyan egészségügyi dolgozó, aki 39 éves munkatapasztalattal nettó 87 ezer forintot keres havonta. Ápolók és nővérek tüntettek múlt héten a béremelésért, de egyelőre úgy tűnik, hiába. A jövő évi költségvetésből sokak szerint nem különítettek el akkora összeget az egészségügyre, ami megoldaná a problémát.

Rés a rendszeren: így trükköznek a közalkalmazottakkal

http://mno.hu/belfold/res-a-rendszeren-igy-trukkoznek-a-kozalkalmazottakkal-1286921

Egyre elterjedtebb, hogy állami, önkormányzati szervek a saját alkalmazottaikat sokkal olcsóbb közfoglalkoztatottakra cserélik – írja a keddi Népszabadság.

Garancia kell a közalkalmazotti állások megőrzésére

http://www.hrportal.hu/c/garancia-kell-a-kozalkalmazotti-allasok-megorzesere-20150519.html

Az LMP törvénymódosítással nyújtana garanciát arra, hogy közalkalmazottakat ne lehessen közfoglalkoztatottakkal pótolni.

Az államtitkár szerint nincs itt helye, aki élősködni akar a szociális rendszeren

http://www.vg.hu/kozelet/politika/az-allamtitkar-szerint-nincs-itt-helye-aki-eloskodni-akar-a-szocialis-rendszeren-450296

Rövid ülést tartanak ma a parlamentben, ráadásul a szokásos hétfői nap helyett ezúttal kedden. Ma ismét órákon át lehetett kérdezni a kormány tagjait.

Béremelésről tárgyalnának a munkavállalók

http://www.profession.hu/cikk/20150519/beremelesrol-targyalnanak-a-munkavallalok/5433

A jövő évi bértárgyalások megkezdését kezdeményezi az egyik szakszervezet.

Béremelésre nincs utalás a javaslatban

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/beremelesre-nincs-utalas-a-javaslatban-1287035

Az ideivel nagyjából megegyező összeget, 153 milliárd forintot kapnak az egyetemek és főiskolák a 2016-os költségvetési javaslat szerint. A parlament előtt fekszik a felsőoktatási törvény módosítása is, amely egyebek mellett azt rögzíti, hogy a diploma és a nyelvvizsga-bizonyítvány öt éven belül visszavonható, ha jogellenesen szerezték meg.

Bénító BKV-sztrájk lesz júniusban Budapesten

http://www.origo.hu/itthon/20150519-bkv-sztrajk-ketnapos-juniusban-kaosz-kozlekedes.html

A nyári fővárosi útfelújítások, illetve forgalomkorlátozások közepette jelentős nehézséget, sőt káoszt okozhat a júniusra meghirdetett kétnapos BKV-sztrájk. A közlekedési cég dolgozói magasabb bért követelnek. Ha addig nem egyeznek meg a cégvezetéssel, júniusban leállnak trolik, HÉV-ek, villamosok, buszok és metrók is.

PA: Elvesznek a befizetéseink

http://www.atv.hu/belfold/20150520-pa-elvesznek-a-befizeteseink/hirkereso

A munkavállalók munkaerő-piaci járulék címén jövőre 150 milliárd forintot fizetnek be a költségvetésnek. Elvileg ez a fedezete annak, hogy az állam – ha a dolgozónak segítségre van szüksége, akkor – támogatást tudjon nyújtani az újbóli elhelyezkedéséhez

Kapcsolódó cikk: http://fn.hir24.hu/penzugy/2015/05/20/elvesz-a-kemenyen-dolgozo-kisember-penze/

Közmunkás-kiszorítósdi

http://nepszava.hu/cikk/1057607-kozmunkas-kiszoritosdi

A teljes foglalkoztatottság elérésének orbáni víziójának megvalósulását vélik elérni a kormányzati körök, amikor évről évre többet, jövőre – a tervek szerint a GDP egy százalékát – költenek a költségvetésből erre a célra. Egyre általánosabbá válik, hogy a korábban közalkalmazottakat sorolnak át közfoglalkoztatottá. Az érintetteknek nemcsak a bére csökken akár 30-60 százalékkal, de elvesztik a korábbi biztonságukat is.

 

 

Munkáltató által fizetett biztosítások

http://ado.hu/rovatok/ado/munkaltato-altal-fizetett-biztositasok

A személyi jövedelemadóról szóló törvénynek a biztosításokra vonatkozó meglehetősen bonyolult szabályai között különösen olyan esetekben nehéz eligazodni, amikor például a munkáltató a munkavállaló javára köt biztosítási szerződést. Cikkünkben segítünk áttekinteni a szabályozást.

Egyszerűbb lett magyarként Amerikában dolgozni

http://privatbankar.hu/szemelyes_penzugyek/egyszerubb-lett-magyarkent-amerikaban-dolgozni-281381

A Magyarországot érintő nemzetközi egyezmények történetében fontos mérföldkő a társadalombiztosítási rendszerek összehangolásáról szóló amerikai-magyar kétoldalú egyezmény – mutat rá a MAZARS legfrissebb összefoglalója. A nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szerint a régóta várt megállapodásnak köszönhetően egyszerűsödnek a másik országban való munkavállalás körülményei, fellélegezhetnek a két országban szolgálati időt szerzők, illetve az új szabályozás az önálló vállalkozási tevékenységet végzők számára is pozitív változásokat hoz.

„A magyarokat nevezték ki ellenségnek”

http://nol.hu/belfold/magyar-melo-osztrak-ferto-1535127

Az Osztrák Szabadságpárt magyar munkásokkal (bevándorlókkal) plakátoltatja ki egész Burgenlandot: a hirdetésekben a szélsőjobboldali párt a gazdasági bevándorlók (például a plakátragasztók) elleni lépéseket szorgalmaz.

Ezek a munkák várják a diákokat 2015-ben

http://www.hrportal.hu/c/ezek-a-munkak-varjak-a-diakokat-2015-ben-20150520.html

Termelő- illetve gyártóüzemek egyszerű betanítást igénylő pozíciók, adatrögzítő, archiváló vagy éppen szezonális munkák várják a dolgozni akaró diákokat. A diákok órabére egyébként nagyjából 560-600 forint, a szakképzettek (vagy például kiváló nyelvtudással rendelkezők) pedig már 1000 forintot is kaphatnak – írja a Pénzcentrum.hu.

7 dolog, amivel elűzi a jelentkezőket egy munkaadó

http://www.profession.hu/cikk/20150520/-dolog-amivel-eluzi-a-jelentkezoket-egy-munkaado/5432

Több oka is lehet, ha a cég által meghirdetett pozíciókra alig érkezik jelentkezés.

Álláskeresés során a legtöbb esetben a jelöltek szeretnének minél több információt szerezni arról a cégről, amelyhez beadják a jelentkezésüket. J. T. O’Donnell szakértői cikkében arról ír, hogy melyek azok a hibák, amelyek miatt egy vállalattól elfordulnak az álláskeresők. Ad néhány tippet is, hogyan lehetne javítani ezen


KÖZÉLET

 

Czomba: Sok magyar fiatal szeretne hazajönni

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/czomba-sok-magyar-fiatal-szeretne-hazajonni-450371

Sok fiatal szeretne hazajönni külföldről – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 hírcsatorna ma reggeli műsorában.

Kapcsolódó cikkek: http://magyarhirlap.hu/cikk/25396/Sok_fiatal_szeretne_hazajonni

http://hvg.hu/gazdasag/20150520_Sokan_szeretnenek_hazajonni_a_kormany_uj?s=hk

A kormányfő szerint a strasbourgi vita segíti a bevándorlás rendezését – a nap hírei

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-727797

A kormányfő szerint a strasbourgi vita hozzájárult a bevándorlás kérdésének megnyugtató rendezéséhez. Orbán Viktor az európai parlamenti vita utáni sajtótájékoztatón azt mondta: az Európai Bizottság új javaslata a menekültügyi szabályozásról csak fokozná az unióba irányuló bevándorlást, és olyan politikai hiba, amely végzetes lehet a kontinens számára.

Kapcsolódó cikkek: http://nepszava.hu/cikk/1057723-orban-elrendezte-europat

http://magyarhirlap.hu/cikk/25370/Vita_a_halalbuntetesrol_es_a_bevandorlasrol_Strasbourgban

Újra pályáztat a Magyar Művészeti Akadémia

http://mno.hu/grund/ujra-palyaztat-az-mma-1286978

Költségvetési intézmények, civil szervezetek és magánszemélyek igényelhetnek háromszázezer és hatmillió forint közötti összeget művészeti programokra, rendezvényekre, kutatásokra, kiadványokra. Magánszemélyek csak utófinanszírozásra pályázhatnak. A nyertes pályázók augusztus végétől juthatnak hozzá a támogatáshoz – tájékoztatta az MNO-t Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.

Duplán fizet a többség

http://nepszava.hu/cikk/1057699-duplan-fizet-a-tobbseg

Menekülnének az emberek az állami egészségügyből, ha tehetnék. Mindössze 29 százalékuk maradna járulékfizető a mostani társadalombiztosítási rendszerben, a többiek más megoldást keresnének ellátásaik fedezésére – derül ki a Szinapszis Piackutató legfrissebb felméréséből.


GAZDASÁG

 

Feldarabolhatók lesznek a közbeszerzések

http://figyelo.hu/cikkek/419317-kozbeszerzesnel-az-epitesi-beruhazasoknal-nem-minden-reszmunkat-kell-egybe-szamitani

A törvény tiltja ugyan az egybefüggő közbeszerzések részekre bontását, de ha az épületek elhelyezkedése alapján a kért munkák önállóan is megvalósíthatóak, továbbá később sem áll fenn az épületek közötti – műszaki – egymásra utaltság, úgy az ajánlatkérő épületenként veheti figyelembe az építési tevékenységek becsült értékét – döntött a Közbeszerzések Tanácsának honlapján megjelent tájékoztatás szerint a testület elnöke.

Beindult az elszegényedés ördögi köre

http://mno.hu/gazdasag/beindult-az-elszegenyedes-ordogi-kore-1286937

Noha a munkanélküliek tömege örül annak, hogy ha csak félállásban is, de foglalkoztatják, ezek a megoldások egyre növekvő bizonytalanságot és vagyoni egyenlőtlenséget okoznak. Beindult az elszegényedés ördögi köre?

Egyszerűbb lesz a Puskás stadion, a 100 milliárd nem lett volna elég

http://hvg.hu/gazdasag/20150520_Egyszerusitik_az_uj_Puskas_stadion_tervei?s=hk

A tervek túlságosan kockázatosak voltak, ezért egyszerűsítik, ésszerűsítik az új Puskás Ferenc stadion terveit – közölte a Népszabadság.

 

 


EGYÉB

 

Adóbevallás: ezekre ügyeljen utolsó napon

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/adobevallas-ezekre-ugyeljen-utolso-napon/

Itt az idő, ma, azaz május 20-a éjfélig lehet feladni a személyi jövedelemadó bevallásokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Összegyűjtöttük, mire kell ügyelnie azoknak, akik (megint) az utolsó pillanatra hagyták a bevallás elkészítését!

Jöhet az e-kártya, a törvényjavaslatot már benyújtották

http://vs.hu/kozelet/osszes/johet-az-e-kartya-a-torvenyjavaslatot-mar-benyujtottak-0520?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A belügyminiszter nyújtotta be az e-kártya bevezetéséről szóló törvényjavaslatot.

Hamis árukból pénzelik a terrorizmust

http://www.origo.hu/gazdasag/20150519-hamisitas-hamis-termek-terrorizmus.html

Évente több tízmilliárd euró kárt okoz az Európai Unióban a hamisítás és 2010 óta több százezer munkahely megszűnését okozta, azonban tavaly már a hamis termékek minden eddiginél nagyobb mennyiségben készültek az EU határain belül. A nemzetközi bűnbandák szorosan együttműködnek a hamis termékek gyártása, disztribúciója és értékesítése során, illetve több terrorszervezet is hamis áruk forgalmazásából finanszírozza működését.

Boggie bejutott az Eurovíziós dalfesztivál döntőjébe +VIDEÓ

http://magyarhirlap.hu/cikk/25390/Boggie_bejutott_az_Eurovizios_dalfesztival_dontojebe_VIDEO

Bejutott Csemer Boglárka Boggie Wars For Nothing című dalával a 60. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába kedden este Bécsben. A döntő teljes mezőnye csütörtök este áll össze, amikor a második elődöntőt is megtartják.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós