Cikkajánló – 2015. május 18.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Becsapva és kisemmizve

http://nepszava.hu/cikk/1057356

Nyílt hadüzenetnek tekinti a szociális ágazat Lázár János kormányülés után tett csütörtöki kijelentését, hogy a hónapok óta tartó hitegetés ellenére nem kapnak júliustól béremelést és csúszik az életpálya-modell bevezetése is. A reménytelenség utcára viszi ennek az ágazatnak a dolgozóit is május 29-én.

 

Magyarország mintha gúnyt űzne a szociális munkásokból

http://nol.hu/belfold/szelfik-utan-indul-a-menet-1534309

A Facebookot szomorú szelfik lepték el: a szociális ágazatban dolgozók közül egyre többen töltenek fel olyan fotót, amin önmaguk láthatók, kezükben egy papírlappal, amire végzettségüket, ledolgozott éveik számát és fizetésüket írták. Van olyan havi 100 ezer forintból megélni próbáló szociális munkás,  akinek az utóbbi években leginkább eladósodott, anyagilag ellehetetlenült családok mellett kell tanácsadóként dolgoznia.

 

Közmunkások a Kliknél: a PSZ tiltakozik

http://www.pedagogusok.hu/node/1165

A Pedagógusok Szakszervezete tiltakozik az ellen, hogy a Klik közmunkásokat alkalmaz. Ezért a szakszervezet elnöke, Galló Istvánné levelet írt az állami intézményfenntartó elnökének, hogy magyarázatot kérjen. Hallgassa meg a Klubrádió Ez itt a lényeg című műsorának 2015. május 15-én rögzített felvételét!

 

Tudatosan cseréli közmunkásokra az alkalmazottakat a kormány

http://vs.hu/kozelet/osszes/tudatosan-csereli-kozmunkasokra-az-alkalmazottakat-a-kormany-0516?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Egy 2013-as rendeletmódosítás ágyazott meg annak a gyakorlatnak, amely egyre feltűnőbb méreteket ölt: az elbocsátott közalkalmazottakat közmunkásokkal pótolják, így jóval kevesebbet kell fizetni nekik.

 

A PDSZ tüntet, a PSZ tárgyal

http://szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14728-a-pdsz-tuntet-a-psz-targyal

 Amint arról már hírt adtunk, megerősítette a kormány a pedagógus-szakszervezetekkel 2013-ban kötött megállapodását. A dokumentum kiegészítésére azért volt szükség, mert július 1-jétől a szakképzési feladatok egy része új fenntartóhoz kerül.

 

VSZ XVII. Kongresszus

http://www.szakszervezet.net/hu/2014-04-03-13-35-01/439-vsz-xviii-kongresszus

A választás eredményeként, a Vasutasok Szakszervezete elnöke Meleg János, szervezetpolitikai alelnöke Horváth Csaba. érdekvédelmi alelnökök Dr. Kotter József és Zlati Róbert lett. Gratulálunk a megválasztott tisztségviselőknek, munkájukban sok sikert kívánunk! A Vasutasok Szakszervezete kongresszusa ma a középtávú program vitájával folytatta munkáját.

 

Gaskó-sors: Nem kell Orbán kedvence

http://www.vasarnapihirek.hu/friss/nem_kell_orban_kedvence

Megbuktattuk a kormányt 2008-ban a szociális népszavazáson – nagyjából ez volt az egyetlen konkrét eredmény, amit Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke (és a Liga szakszervezetek vezetője) kiemelhetett a szakszervezet tisztújító kongresszusán tartott beszédében. Nem csoda, hogy a VDSZSZ közgyűlése nem is választotta újra – noha ő volt az egyetlen elnökjelölt.

 

Nem csinálják ki a kéményseprőket

http://index.hu/gazdasag/2015/05/15/nem_csinaljak_ki_a_kemenyseproket/

A Belügyminisztérium (BM) közlése szerint a sajtóhírekkel ellentétben nincs olyan törvénymódosítás napirenden, ami arról szólna, hogy a lakossági kéményseprés a hivatásos kéményseprőktől a katasztrófavédelemhez kerülne. A hét elején perrel fenyegetőző közel ötven kéménysperőcég félreérthetett egy módosítási javaslatot.

 

A Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének közleménye

http://os.mti.hu/hirek/107188/a_tarsadalombiztositasi_dolgozok_szakszervezetenek_kozlemenye

A Kormány a közigazgatásban dolgozók több mint felének nem kínál életpályát?

 

65 évesen is dolgoznunk kell majd

http://nepszava.hu/cikk/1057255-65-evesen-is-dolgoznunk-kell-majd

A magyarok többsége úgy gondolja, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgoznia kell majd a megélhetésért. A Randstad globális kutatása alapján mi tesszük félre a legkevesebbet a nyugdíjas éveinkre, mert meggyőződésünk, hogy az időskori megélhetést a járulékok rendszerén keresztül a munkáltatónak és az államnak kellene garantálnia.

 

Tíz-húszezer forintért is munkahelyet váltanak a dolgozók a Profession.hu szerint

http://kanizsaujsag.hu/hirek/25163/tiz-huszezer_forintert_is_munkahelyet_valtanak_a_dolgozok_a_professionhu_szerint/

Egyre többen vállalják a munkahelyváltás kockázatát már tíz-húszezer forintért is a magyarországi gazdasági helyzet kedvező változásával párhuzamosan – közölte a Profession.hu az MTI-vel.

 

Így állnak a munkához a magyar fiatalok

http://www.profession.hu/cikk/20150518/igy-allnak-a-munkahoz-a-magyar-fiatalok/5427

A magyar fiatalok 85 százaléka biztos benne, hogy sikeres lesz az életében. Bár a fiatalok jelentős többsége szerint a vállalkozók a fejlődés motorjai, a többség alkalmazottként látja magát a jövőben – derül ki a Bridge Budapest megbízásából a 20 és 35 éves magyar fiatalok körében készített reprezentatív kutatásból. A fiatalok fele gondolkodott már saját vállalkozás indításán, azonban a többség a biztonságot választja.

 

Közmunka: közel kétszáz üres álláshely van

http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/kozmunka-kozel-ketszaz-ures-allashely-van/

Napjában 600-700 közfoglalkoztatott, a közbeszédben tévesen csak közmunkásnak nevezett ember dolgozik Pécsen, de a források 850 fő alkalmazását is lehetővé tennék. A dolgozókat koordinálók kampányt indítanak, hogy többen jelentkezzenek, ugyanis irodai és szakmai vonalon is el lehet helyezkedni.

 

Turkálóban vásárolnak a műtősök

http://www.hir24.hu/belfold/2015/05/18/turkaloban-vasarolnak-a-mutosok/

A miskolci kórház műtősnői turkálóban vásárolnak maguknak munkaruhát, ott voltak az egészségügyi dolgozók tüntetésén, mégis állítják: szeretik a munkájukat.

 

Van, akinek a közmunkás-sors emelkedés – kísérlet Miskolcon

http://www.szabadfold.hu/aktualis/eselyt_adnak__miskolc_hajlektalanok

Még az év elején pályázott Miskolc a Belügyminisztérium egy mintaprogramjára, s nyert 200 milliót. Ezt a pénzt arra szánják, hogy jelenleg 50 miskolci hajléktalannak adnak munkát, a közmunkásokkal csaknem azonos feltételekkel. Vagyis egy-egy hajléktalan a programban most havi 60–65 ezer forintot kereshet.

 

Nem tetszett a polgármestereknek a fizetés, emeltek rajta egyet

http://nol.hu/belfold/vezetoi-berfeszultseg-a-kistelepuleseken–1534649

Jelentősen csökkent a községekben a polgármesterek fizetése tavaly, ezért most több mint ötven településen jogellenesen harminc százalékkal eltérítették, vagyis felemelték a béreket. Emiatt az illetékes kormányhivatalok a napokban, valamennyi esetben törvényességi észrevételt tettek. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondja, hogy ezek a helyhatóságok a kormányhivatalok, a Belügyminisztérium, valamint az igazságügyi miniszter véleménye szerint is törvénytelenül térítették el a béreket.

 

Többes jogviszony a közalkalmazottaknál

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/tobbes-jogviszony-a-kozalkalmazottaknal

Bár a”főállás”, „mellékállás” fogalmakat a munkajog nem ismeri, annak – elvben – nincs akadálya, hogy a munkavállalók, közalkalmazottak egymással párhuzamosan több, munkaviszony jellegű jogviszonyt is fenntartsanak – általában egzisztenciális okokból. A „további jogviszony” kifejezést mindig az adott jogviszony szempontjából használjuk, így például két párhuzamos közalkalmazotti jogviszony esetén a másik mindig továbbinak fog minősülni. Azaz: mindkét jogviszonyban külön kell vizsgálni, hogy ahhoz viszonyítva a másik fenntartása lehetséges-e. Végső esetben előfordulhat, hogy a közalkalmazottnak választania kell a kettő közül.

 

Orbán. a dzsídípí-mágus

http://mandiner.hu/cikk/20150517_kabai_domokos_lajos_orban_a_dzsidipi_magus

A dolgozók képzettségéhez képest a térségben nálunk a legalacsonyabbak a bérek; a munkavállalói jogok romokban, a szakszervezeteket megbénították.

 

 

KÖZÉLET

 

Migránsok és emigránsok

http://nepszava.hu/cikk/1057484-migransok-es-emigransok

Lázár János szerint az Európai Unióban nehéz a magyarok kivándorlásáról beszélni, hiszen az emberek, a tőke és a szolgáltatások is szabadon mozoghatnak. A miniszter arra figyelmeztetett, a külföldön dolgozó magyarok évente 2 milliárd eurót utalnak haza, ami azt jelenti, hogy valójában Magyarországon képzelik el a jövőjüket. A Tárki legfrissebb kutatása viszont azt mutatja, hogy soha ennyien nem akartak még kivándorolni.

A közmunkában történő visszafoglalkoztatást a DK betiltaná

http://www.stop.hu/belfold/a-kozmunkaban-torteno-visszafoglalkoztatast-a-dk-betiltana/1324460/

A Demokratikus Koalíció (DK) törvényben tiltaná meg, hogy a közszférában dolgozókat “embertelen és igazságtalan” módon közmunkásként foglalkoztassák vissza a korábbinál lényegesen kisebb jövedelemmel.

 

Lázár: vasárnap nyaralni kell a Balatonnál, nem vásárolni

http://www.atv.hu/belfold/20150517-lazar-vasarnap-nyaralni-kell-a-balatonnal-nem-vasarolni-felvetel/hirkereso

Lázár János szerint a Balatonon vasárnap nyaralni kell és nem vásárolni, ezért nem kell nyitva tartani az üdülőterületeken a boltoknak. Az általunk megkérdezett balatoni üzlettulajdonosok és vásárlók legkevesebb meggondolatlannak tartják a döntést.

 

Ilyen tisztességes tüntetést még soha nem láttak – Budapesten vonultak a fogyatékkal élők

http://nol.hu/belfold/ketto-helyett-negy-kereken-1534501

Tömegükkel akartak súlyt adni a szavuknak a fogyatékkal élők vasárnap  délután a fővárosban. A kerékpáros Critical Mass példáját követve ezúttal a mozgásukban, a látásukban, a hallásukban vagy a beszédükben  korlátozott emberek gyülekeztek kettő órától a Clark Ádám  téren.

 

Végleges bukásra van ítélve a politikai korrektség

http://nol.hu/velemeny/radikalisan-inkorrekt-1534263

A buzizás alternatívája nem a beszédtanóra megtartása, hanem a szakszervezetekkel megerősített, tömegeket mozgató Pride-felvonulás meg a feministák műszakos melósok érdekében vállalt szolidaritási akciója. A habzó szájú cigányozás alternatívája nem a beszédmód gyarmatosítása, hanem a radikális igazságosság és nyitottság. Azaz a radikális szolidaritás.

Lassan minden magyar elhagyja Magyarországot

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/lassan-minden-magyar-elhagyja-magyarorszagot/183064/

Tavaly másfélszer többen hagyták el az országot, mint 2013-ban, és hatszor többen, mint 2009-ben. A legnépszerűbb célországok Anglia, Németország és Ausztria. A Hír TV Látótér című magazinjának nyilatkozó magyarok nem tervezik a hazaköltözést.

 


GAZDASÁG

 

Egy csomó pénzt csoportosítunk át jövőre a hadseregre

http://vs.hu/kozelet/osszes/egy-csomo-penzt-csoportositunk-at-jovore-a-hadseregre-0517?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Az Iszlám Állam elleni harc és a NATO által elhatározott biztonsági intézkedések is viszik a pénzt.

 

Mennyivel több kerül a zsebbe?

http://www.vg.hu/gazdasag/adozas/mennyivel-tobb-kerul-a-zsebbe-450109

Az szja csökkentésével megemelik a családi kedvezményt. Egy átlagnyugdíj esetén közel 2000 forinttal kaphat jövőre az infláció mértéke miatt egy nyugdíjas. Az szja kulcsának csökkentése egy átlagkereset esetén szintén havi nettó 2400 forint pluszt jelenthet egy keresőnek.

 

A Fidesz a becsületes munkából élőknek segít

http://magyarhirlap.hu/cikk/25139/A_Fidesz_a_becsuletes_munkabol_eloknek_segit

A Fidesz szerint elsősorban a becsületes munkából élőket segítik a kormány jövő évi adócsökkentési javaslatai, amelyeket a sikeres gazdaságpolitika tesz lehetővé.

 

20 ezer cég kaphat nem várt anyagi támogatást

http://hvg.hu/kkv/20150518_20_ezer_ceg_kaphat_nem_vart_anyagi_tamoga#rss

Körülbelül 20 ezer cég esélyes arra, hogy a kamatmentes kölcsönhöz hasonló növekedési adóhitelben részesüljön – közölte a nemzetgazdasági tárca a Napi Gazdaságban.

 

Sikeres a növekedési hitelprogram

http://magyarhirlap.hu/cikk/25151/Sikeres_a_novekedesi_hitelprogram

A Növekedési Hitelprogram cégekre gyakorolt hatásait vizsgálta a jegybank. Erre eddig nem volt lehetőség, hiszen nem álltak rendelkezésre ilyen adatok. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint a program a cégekre is és a gazdaságra is jótékony, előremozdító hatással van.

 


EGYÉB

 

Három nap van az adóbevallásra

http://fn.hir24.hu/penzugy/2015/05/17/harom-nap-van-az-adobevallasra/

Szerdáig kell befizetni az szja-t és postára adni a bevallást. Lehet részletfizetést is kérni. A NAV ügyfélszolgálatai rendkívüli nyitvatartással várják az adózókat.

Fontos változás jön a gyed-nél, hónapokon belül

http://www.penzcentrum.hu/karrier/fontos_valtozas_jon_a_gyed_nel_honapokon_belul.1044792.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Tavaly bevezette a kormány a gyed extrát, hogy ezzel ösztönözze a gyermekvállalási kedvet. Most tovább kedvezne a kismamáknak, a tervek szerint jövőre nem a gyerek egy, hanem már fél éves korától járna az anyának a gyermekgondozási díj.

 

Jogászszemmel: Darázsfészek

http://www.vasarnapihirek.hu/szerintem/jogaszszemmel_darazsfeszek

„A Kúria leszögezte, hogy csak az minősül hálapénznek, amit a beteg elégedettsége kifejezéseként, önként ad a kezelés után. Ebben az esetben nem lehet bűncselekményről beszélni. Ez a magyar társadalomban hosszú ideje kialakult szokás.” Ezt fejtegette a büntető tanács elnöke az Állami Egészségügyi Központ tizenegy nőgyógyász szakorvosa és két szülésznője ellen vesztegetés miatt indult eljárásban.

 

Nőtt a korai iskolaelhagyók aránya

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/nott-a-korai-iskolaelhagyok-aranya-1286523

Bár az ezredfordulót követő első évtizedben csökkent, 2010 óta meredeken nő a korai iskolaelhagyók aránya – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből. Jelenleg a 18–24 évesek 11,8 százalékának csak alapfokú végzettsége van és nem tanul semmit, ezzel az európai uniós rangsor utolsó harmadában szerepelünk. 2009 óta jelentősen nőtt a rosszul olvasó gyerekek aránya is.

 

Akár negyven ügyet is lehet majd intézni az e-kártyával

http://www.ma.hu/belfold/249605/Akar_negyven_ugyet_is_lehet_majd_intezni_az_ekartyaval

Akár negyven ügyet is lehet majd intézni az e-kártyával – erről a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) elnöke beszélt az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

 

A múzeumi negyed körül csak a kérdések sokasodnak

http://nol.hu/kultura/almok-ujabb-almodoi-1534245

Mintha mindez már megtörtént volna egyszer. A csinnadrattás építészpályázat, a megtérülést igazoló tanulmány, az egyre konokabbul ellenálló kerületi önkormányzat, a politikai-társadalmi konszenzus hiánya és a rosszul kiválasztott helyszín egyre magasabbra törő probléma gejzíre. A múzeumi negyed projekt sorsvonala szinte kísérteties hasonlóságot mutat a 2008-ban „megállított” kormányzati negyedével.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a