Cikkajánló – 2015. május 15.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Hitegették a szociális ágazatot

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/hitegettek-a-szocialis-agazatot-1286359

Egyelőre nem lesz bérrendezés a szociális ágazatban, és az életpályamodellt is csak később vezetik be ezen a területen, hiába ígérték korábban a kormánypárti politikusok – ez derült ki Lázár János kancelláriaminiszter tegnapi tájékoztatójából. A tegnapi kormányinfón elhangzott: döntött a kormány az e-kártya bevezetése mellett; Bán Tamás lesz a Paks II. beruházás új vezérigazgatója; új Duna-híd épül; és törvényben szabályozzák az állami és önkormányzati pénzlekötéseket. A reklámadónál pedig elképzelhető, hogy nem lesz kedvezményes kulcs, így a legkisebb cégeknek is 5,3 százalékos terhet kell fizetniük.

Kiakasztotta a kormány a közszolgákat a bértárgyaláson

http://www.origo.hu/gazdasag/20150512-kiakasztotta-a-kormany-a-kozszolgakat-a-bertargyalason.html

Béremelést és az életpályamodell teljes körű kiterjesztését kérik a közszolgák a kormánytól. A kormány szerint béremelésre idén nincs lehetőség.

Kifütyülés

http://nol.hu/velemeny/kifutyules-1534131?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201505

Abszurd dolgok történnek a szakszervezetek körül mostanában. Nagyjából két éve annak, hogy a hatból három országos konföderáció bejelentette egyesülési szándékát, majd az egyik kihátrált. S hogy a dolog emlékezetes legyen, a tényleges összeolvadást ez utóbbi kétszer is az utolsó pillanatban akadályozta meg. Így nem túl régen felemás szövetség jött létre: ketten, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége – a saját feloszlásukat kimondva – a Magyar Szakszervezeti Szövetségben egyesültek, a harmadik, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma viszont önállóságát megőrizve és csak félszívvel csatlakozott hozzájuk.

 „Nagyon rossz tapasztalatom van erről…”

http://www.atv.hu/videok/video-20150514-kordas-laszlo-eb

Kordás László a MASZSZ elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában így folytatta: ” …én már láttam napközis tanárt, aki közmunkásként látja el a feladatát, amiért így 51 800 forint nettó fizetést visz haza”

A miniszter is utánanéz, hogyan lesz a portásból közmunkás

http://vs.hu/kozelet/osszes/a-miniszter-is-utananez-hogyan-lesz-a-portasbol-kozmunkas-0514?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Az LMP képviselője, Szél Bernadett robbantotta a bombát: a Klik intézményei kirúgják az alkalmazottakat, hogy közmunkásként dolgozzanak tovább. A fideszes Révész Máriusz megerősítette, Balog Zoltán miniszter vizsgálja, hogy valóban ez történik-e.

Az elnök szerint Varga Mihály nem ismeri a számokat

http://mno.hu/ahirtvhirei/az-elnok-szerint-varga-mihaly-nem-ismeri-a-szamokat-1286372

Varga Mihály nem ismeri a számokat, mert a BKV-nál nem dolgoznak tizenhárom ezren, így nincs szükség elbocsátásokra – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Kevesebb pénz jut a munkanélküliekre

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14700-kevesebb-penz-jut-a-munkanelkuliekre

Jövőre növekszik a Nemzeti Foglalkoztatási Alap, az álláskeresési ellátásokra szánt összeget viszont csökkentik.

Munkástanácsok: az újabb szja-csökkentés tovább mélyíti a társadalmi egyenlőtlenségeket

http://www.mon.hu/koltsegvetes-munkastanacsok-az-ujabb-szja-csokkentes-tovabb-melyiti-a-tarsadalmi-egyenlotlensegeket/2833000?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

A Munkástanácsok szakszervezeti konföderáció a jövő évi költségvetési törvénytervezetben foglalt több intézkedéssel is egyetért, ugyanakkor úgy véli, hogy az előterjesztésben tükröződő adófilozófia tovább mélyíti a jövedelmi és fogyasztási egyenlőtlenséget a társadalomban.

Női karriernap a Millenárison

http://www.mmonline.hu/cikk/noi_karriernap_a_millenarison

Már második alkalommal rendezik meg a nők munkahelyi elhelyezkedését és beilleszkedését segítő Jobline Női Karriernapot. A rendezvény célja, hogy a sztereotípiákon, az esetleges önbizalomhiányból és a társadalom férfias jellegéből fakadó akadályokon túllépve minél több nő kezdje el karrierjének tudatos megtervezését. A rendezvény előadásai, konzultációs lehetőségei és álláskínálata révén inspirációt és azonnal hasznosítható gyakorlati támogatást nyújt a kilátogatóknak, legyenek álláskereső frissdiplomások, gyes-ről visszatérni szándékozó anyukák, vagy a karrierlétrán előrelépő tapasztalt munkavállalók.

Esélyt kaptak a roma nők

http://www.somogytv.hu/cikkek/1080843

Esélyt kaptak a somogyi roma nők a segély nélküli életre. Országosan több mint ezer, a megyében közel hatvan asszony vehetett részt olyan képzésen, amely segíti az elhelyezkedést. Nagy részük már munkába is állt, ez pedig példát mutathat a felnövekvő cigány generációnak is – hangzott el a projektzáró konferencián Kaposváron.

A dolgozók több mint fele munkahelyváltáson gondolkodik

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/a-dolgozok-tobb-mint-fele-munkahelyvaltason-gondolkodik-450005

Minden harmadik munkavállaló már legalább 1 éve játszik a gondolattal, hogy új munkahelyet keressen magának, ezzel szemben 37 százalékuk hamar dönt és a lépést is gyorsan megteszi – derül ki a Profession.hu legfrissebb felméréséből.


KÖZÉLET

Idén már biztosan nem bontjuk a Fidesz rendszerét

http://nol.hu/belfold/nem-lesz-iden-nepszavazas-1534135

A „rendszerbontó” népszavazás 28 kérdéséből ötöt ugyan átengedett a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), de a döntéseket ismeretlen magánszemélyek megtámadták a Kúriánál. Így ezekben az ügyekben az idén biztosan nem lesz referendum.

Szélessávú internet minden háztartásba

http://magyarhirlap.hu/cikk/24880/Szelessavu_internet_minden_haztartasba

2014 februárjában a kormány által elfogadott nemzeti infokommunikációs stratégiában már szerepelt, hogy minden háztartás számára elérhető legyen a szélessávú internet, amelyet a szolgáltatókkal együttműködve tudnak megvalósítani – emlékeztetett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára csütörtökön Győrben, a távközlés világnapja alkalmából rendezett konferencián a Széchenyi István Egyetemen.

Lázár: Szó sem lehet az uniós kvóta bevezetéséről!

http://nepszava.hu/cikk/1057229-lazar-szo-sem-lehet-az-unios-kvota-bevezeteserol

Lázár János szerint szó sem lehet semmilyen kvótáról, a konzultáció pedig nem áll le. Húszezer olyan menekülttel számol az Európai Bizottság, aki jogosult lenne menedéket kapni az Európai Unióban, s akit egy kvótarendszer alapján osztanának el a tagállamok között megfelelő anyagi háttérrel. Ennek a létszámnak 1,79 százaléka, 307 ember jutna Magyarországra, ezzel az alig több int 300 szerencsétlen sorsú migránssal sokkolja a magyar népet a miniszterelnök, miközben a kormány megkezdte 12 kérdésből álló nemzeti konzultációját – egymilliárdért.

Fidesz-agymosás: bevándorlás az érettségi tételben is

http://nepszava.hu/cikk/1057288-fidesz-agymosas-bevandorlas-az-erettsegi-tetelben-is

Az Index szúrta ki, hogy az idei érettségin volt egy “gazdasági bevándorlós” feladat is, nehogy a fiatalok kimaradjanak a kormányzati propagandából.

Európai „Bölcsek Tanácsa” alakul

http://nol.hu/tud-tech/europai-bolcsek-tanacsa-alakul-1533831

A jövőben kiemelkedő tudósok csoportja segíti tanácsaival az Európai Bizottságot. Lényegében az lesz a szerepük, mint annak az elnök melletti tudományos főtanácsadói posztnak, amelyet az Európa Bizottság új elnöke, Jean-Claude Juncker tavaly megszüntetett.

Reagált az NGM a brüsszeli ajánlásokra

http://magyarhirlap.hu/cikk/24876/Reagalt_az_NGM_a_brusszeli_ajanlasokra

A költségvetési kiigazítással kapcsolatos, szerdán közzétett ajánlását az Európai Bizottság azon saját, tavaszi előrejelzése alapján készítette, amely nem vette figyelembe sem a konvergenciaprogramban bejelentett intézkedéseket, sem a benyújtott 2016-os költségvetésben lévő új információkat – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Parlamenti albizottság áll fel a nők elleni erőszak kivizsgálására

http://mno.hu/belfold/parlamenti-albizottsag-all-fel-a-nok-elleni-eroszak-kivizsgalasara-1286278

Férfiak is részt vehetnek a munkában, heteken belül létrejön a testület.

 


GAZDASÁG

„Eltékozoltuk az elmúlt 25 évet”

http://nol.hu/belfold/magyarorszag-vita-bizalom-helyett-harc-1533993

Nem a munka-, hanem a tudásalapú társadalomé a jövő, s nem a kis-, hanem az okos emberekre kell építeni az ország fejlődését – így összegezhető annak a vitának az üzenete, amelyet két, sok tekintetben eltérő meggyőződésű közgazdász és egy kormányközeli politológus folytatott Pécsen.

Keveseknek jut több

http://nepszava.hu/cikk/1057274-keveseknek-jut-tobb

A szerdán benyújtott, 2016. évi költségvetés szinte mindenben a régi mezsgyén halad. Ezt jól illusztrálja, hogy miközben a kórházi betegellátásra jövőre kevesebb jut, és a szociális kiadásokból is visszavesznek, addig a kultúra egyes intézményei jobban járnak, mint idén, de természetesen csak azok, amelyeknek vezetői a kormánypárthoz vagy személyesen a kormányfőhöz közel állnak. Új adófajta is megjelenik, a növekedési adóhitel.

Vasárnap vásárnap

http://nepszava.hu/cikk/1057237-vasarnap-vasarnap

Egyre népszerűbb vasárnaponként a kaposvári piac, mind többen veszik a kosarat és indulnak a hét utolsó napján is megvenni a legszükségesebb élelmiszereket.

Tállai András: A közterhek módosításával senki sem jár rosszabbul

http://magyarhirlap.hu/cikk/24882/Tallai_Andras_A_kozterhek_modositasaval_senki_sem_jar_rosszabbul

A parlament elé csütörtökön benyújtott adótörvény-javaslat különlegessége, hogy az elmúlt tíz év legrövidebb adócsomagja, alig több mint harminc paragrafusból áll, és az adócsökkentés költségvetését megalapozandó nem tartalmaz új adót vagy adóemelést, a közterhek vagy mérséklődnek, vagy nem változnak – mondta Tállai András államtitkár csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Csődbe viheti az állam a BKV-t

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/csodbe-viheti-az-allam-a-bkv-t-1286362

Csupán 18 milliárd forint állami támogatást kapna 2016-ban Budapest a tömegközlekedés, azaz a BKV működésének támogatására – derült ki a kedden benyújtott központi költségvetési javaslatból. A negyedével csökkentett finanszírozás nemcsak drasztikus járatritkítást jelentene, de csődbe is viheti a jelenleg nyereséges önkormányzati közszolgáltatót.


EGYÉB

Hahó! Adóbevallás! – Rendkívüli nyitva tartás a NAV-nál

http://nepszava.hu/cikk/1057287-haho-adobevallas—rendkivuli-nyitva-tartas-a-nav-nal

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fővárosi és a megyeszékhelyeken található központi ügyfélszolgálatai rendkívüli nyitva tartással várják az adózókat a személyi jövedelemadó-bevallások beadási határidejéig, május 20-áig – hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

Leosztályozták hazánk oktatási rendszerét

http://mno.hu/kulfold/leosztalyoztak-hazank-oktatasi-rendszeret-1286264

Harminckettedik helyen végzett Magyarország az Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) globális listáján, amelyben az országokat a matematikai és természettudományi ismeretek alapján rangsorolták. A 76 országot összehasonlított kutatásból kiderült, az átlagnál kicsivel színvonalasabb az oktatási rendszerünk.

Mégsem veszik el a britek munkáját a bevándorlók

http://www.origo.hu/gazdasag/20150514-megsem-veszik-el-a-britek-munkajat-a-bevandorlok.html

Nem rontják a bevándorlók a brit gazdaság termelékenységét és a fizetések sem miattuk csökkennek – állítja a brit jegybank kormányzója. Az sem igaz, hogy elveszik a munkát.

Így módosítanák a felsőoktatási törvényt

http://mno.hu/belfold/igy-modositanak-a-felsooktatasi-torvenyt-1286341

Benyújtotta a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását csütörtökön az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlésnek. A 73 oldalas javaslat alapján az egyetemen kívül létrejöhet új intézményi kategóriaként az alkalmazott tudományok egyeteme, több helyen lehetnek közösségi képzőközpontok, megjelenne a hallgatók kompetenciamérése, bevezetnék a mesteroktató kategóriát, valamint változnának a hallgatói átsorolás feltételei is. Új nevet kapna a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola is, amely Budapesti Metropolitan Főiskola lenne a jövőben.

Kapcsolódó cikk: http://mno.hu/belfold/a-felsooktatasi-torveny-modositasa-ellen-tiltakoztak-a-kossuth-teren-1286319

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje