Cikkajánló – 2015. május 14.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Létszámleépítésért fizet a kormány

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/letszamleepitesert-fizet-a-kormany-1286183

 

Több mint egymilliárd forintos keretösszegű pályázatot írt ki a kormány azoknak a települési önkormányzatoknak, amelyek tavaly szeptember óta az „ésszerű feladatellátás megszervezése folytán” elbocsátottak embereket – derül ki a Belügyminisztérium (BM) pályázati kiírásából. Azoknak a településeknek, amelyek a megszüntetett álláshelyet öt évig nem állítják vissza, az állam kifizeti a felmentési illetmény és a végkielégítés egy részét. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szerint nincs tömeges leépítés, de a szociális juttatási rendszer átalakítása miatt kellett elbocsátani embereket.

Kirúgják a közalkalmazottakat, majd visszaveszik őket közmunkásként

http://www.vg.hu/gazdasag/kirugjak-a-kozalkalmazottakat-majd-visszaveszik-oket-kozmunkaskent-449981

 

Vizsgálatot helyezett kilátásba Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, miután többen is jelezték: a tárcához tartozó intézményeknél mind gyakoribb, hogy alkalmazottakat bocsátanak el, majd közmunkásként foglalkoztatják őket vissza. A Kliknél meredeken nő a közfoglalkoztatottak száma.

A négyszer kilenc elvét javasolja a szakszervezeti szövetség a dolgozói szegénység ellen

http://www.hirado.hu/2015/05/13/a-negyszer-kilenc-elvet-javasolja-a-szakszervezeti-szovetseg-a-dolgozoi-szegenyseg-ellen/

 

A következő három évben évente 9 százalékkal nőne a minimálbér, 2018-ban pedig az alacsony keresetűek személyi jövedelemadója már csak 9 százalék lenne, a Magyar Szakszervezeti Szövetség javaslata szerint.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint nem a jólét költségvetését nyújtotta be a kormány

http://www.hirado.hu/2015/05/13/a-magyar-szakszervezeti-szovetseg-szerint-nem-a-jolet-koltsegveteset-nyujtotta-be-a-kormany/?source=hirkereso

 

Nem a jólét és a bérnövekedés költségvetését nyújtották be a parlamentnek, a dolgozói szegénység felszámolására a kormányzat nem nagyon tett intézkedést – közölte Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke.

„Megélhetési tanárok vagyunk”

http://nepszava.hu/cikk/1057135-megelhetesi-tanarok-vagyunk

 

Nem csitul az ellenállás: ma ismét utcára vonulnak a diákok és oktatóik, “Valódi nemzeti konzultáció a szabad oktatásról” címmel hirdettek demonstrációt délután fél ötre a Kossuth térre. Nemcsak a felsőoktatás miatt tüntetnek: az egész oktatási rendszer működése, autonómiája veszélyben van a kormány önkényes átalakításai miatt, s az MTA napokban publikált tanulmánya is rámutatott: van mitől tartani.

Hogyan tovább, egészségügy?

http://nepszava.hu/cikk/1057131-hogyan-tovabb-egeszsegugy

 

Az egészségügyi dolgozók megmozdulásai nyomást gyakorolhatnak a döntéshozókra és segíthetik Zombor Gábor államtitkár tárgyalási pozícióit is, amikor az ágazat jövő évi pénzeiért harcol. Ebben reménykedik Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, amikor a keddi fővárosi tüntetések eredményeiről faggatom.

Ezer hátrányos helyzetű ember szakmai képzése kezdődik júniusban

http://magyarhirlap.hu/cikk/24775/Ezer_hatranyos_helyzetu_ember_szakmai_kepzese_kezdodik_juniusban

 

Ezer hátrányos helyzetű ember szakmai képzése indul júniusban a „Híd a munka világába” projekt keretében ötvenkilenc helyszínen. 

Hiába dolgoznak, szegények maradnak a magyarok

http://figyelo.hu/cikkek/419092-nott-a-dolgozoi-szegenyseg-magyarorszagon-a-szakszervezeti-szovetseg-elnoke-szerint

 

Az elmúlt időszakban nőtt a dolgozói szegénység Magyarországon, ami összefüggésben van a szakszervezetek érdekérvényesítési lehetőségeivel – mondta a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerdán Szekszárdon.

Feljelentették a BKV-t

http://nol.hu/belfold/feljelentettek-a-bkv-t-1533773

 

Miközben Varga Mihály gazdasági miniszter és Tarlós István főpolgármester a jövő évi állami támogatás összegén, a BKV finanszírozásán, illetve a tervezett beruházások körén vitatkoznak, két szakszervezeti szövetség is elunta a passzolgatást a munkavállalókkal.

Ózd: tízmillióba fájhat a közmunkások megfigyelése

http://www.hir24.hu/belfold/2015/05/14/ozd-tizmillioba-fajhat-a-kozmunkasok-megfigyelese/

 

A közmunkás szakszervezet társelnöke szerint egy fasisztoid párt polgármestere úgy gondolja, bármit megtehet a közutálat tárgyává tett szegényekkel szemben.

Fórumot tartott Szombathelyen a Magyar Szakszervezeti Szövetség

http://vaol.hu/hirek/nagy-szukseg-lenne-uj-tagokra-1699239

 

Fiatal szakszervezeti tagok toborzása és fokozatos béremelés, erről volt szó a MASZSZ  szombathelyi fórumán.

Milyen, amikor a kormány minden hangszeren játszik?

http://hvg.hu/itthon/20150513_Kozmunka_Dehogy_atmeneti

 

A kormány mindent megtesz azért, hogy a közfoglalkoztatottak javítsák a munkanélküliségi statisztikát, akár azon az áron is, hogy a programban résztvevőket a későbbi elhelyezkedésük szempontjából menet közben hátrányok érik: a programban eltöltött időt például elvesztik az álláskereső napjaik beszámításánál, ami miatt nehezebbé válik a visszakapaszkodásuk a munkaerőpiacra.

Mostantól fizethet a rendőr, ha hibázik

http://hvg.hu/itthon/20150512_Fizetnie_kell_a_rendoroknek_ha_a_rosszul?s=hk

 

A rendőröknek kellett megfizetniük a félmilliós kártérítést egy ügyben, mert az ő mulasztásuk vezetett oda, hogy nem lehetett számon kérni a tetteseket. Nem kizárt, hogy innentől ez lesz a gyakorlat jogerős kártérítési ítélet esetén. Szakértők ezt az új Ptk-val hozzák összefüggésbe, amely pontosította és továbbfejlesztette a jogalkotással okozott kár megtérítését.

És te tudod, hogy nyugdíjasként miből fogsz megélni?

http://privatbankar.hu/karrier/es-te-tudod-hogy-nyugdijaskent-mibol-fogsz-megelni-281198

 

A lakosság többsége teljesen bizonytalan várható nyugdíjával kapcsolatban, és megbecsülni sem tudja, hogy mennyivel kevesebb pénzből kell majd gazdálkodnia időskorában. A magyarok mindössze 6 százaléka gondolja, hogy nem jár majd anyagi lemondással a nyugdíjba vonulás, 87 százaléka viszont arra készül, hogy visszafogja majd fogyasztását.

Kötelezettségszegés a munkahelyen

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/kotelezettsegszeges-a-munkahelyen

 

A Munka Törvénykönyve (Mt.) meghatározza mind a munkáltatót mind pedig a munkavállalót terhelő alapvető kötelezettségeket. A felsorolás nem taxatív jellegű, a törvény általános magatartási szabályokat tartalmaz, a különböző élethelyzetekre, munkakörökre sajátos szabályokat nem ír elő, azok részletes szabályozásának lehetőségét a munkáltatóra bízza.

Microsoft: Munka bárhol, bármikor, bármivel

http://www.vg.hu/vallalatok/microsoft-munka-barhol-barmikor-barmivel-449966

 

Mobilitás, felhősödés és konzumerizáció – ezzel a három fogalommal válaszolt Papp István, a Microsoft Magyarország vezetője arra a kérdésre, hogy milyen irányba tart ma az infokommunikációs-technológiai (ikt) iparág. A szakember szerint ez a három iparági trend az, amely az ikt-cégek jövőjét a leginkább meghatározza.

 

KÖZÉLET

 

Mégsem legalizálnák a hálapénzt

http://nol.hu/belfold/megsem-legalizalnak-a-halapenzt-1533737

 

Meggondolta magát az Igazságügyi Minisztérium: a Btk. legfrissebb módosítójában már nem szerepel a hálapénzt legalizáló passzus – adta hírül a Pénzcentrum.

Húszezer menekültet fogad Európa

http://www.napigazdasag.hu/cikk/43577/

 

Kirajzolódni látszik az Európai Bizottság menekültügyi politikájának új irányvonala, hiszen a testület nyilvánosságra hozta a földközi-tengeri migrációs válság megoldására kidolgozott stratégiáját. Bár a tervezetben konkrét tagállami ajánlások még nem szerepelnek, az Európai Bizottság a következő két évben húszezer menekültet fogadtatna be a tagállamokkal.

307 ember jutna ránk

http://nol.hu/belfold/307-ember-jutna-rank-1533923

 

Az Európai Unió története során először lépteti életbe a migrációs vészhelyzetre szolgáló mechanizmust. Az Európai Bizottság által szerdán Brüsszelben közzétett stratégia az emberéletek mentésére, a migráció okainak csökkentésére és a tagállami szolidaritás erősítésére irányul. Magyarországra 307 ember letelepítése jutna.

 

Kapcsolódó cikk: http://nepszava.hu/cikk/1057127-orban-300-migranssal-riogat

Korrupció? Őrizetbe vették az operaház igazgatóját

http://nepszava.hu/cikk/1057085-korrupcio-orizetbe-vettek-az-operahaz-igazgatojat

 

Korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették Razvan Ioan Dincát, a bukaresti operaház és operettszínház igazgatóját, akit az ügyészek egyebek között hivatali visszaéléssel és hamis nyilatkozattal gyanúsítanak.


GAZDASÁG

 

Keményen dolgozó vesztesek

http://nol.hu/gazdasag/kemenyen-dolgozo-vesztesek-1533917

 

A kormány jövőre több mint 600 milliárd forinttal húzza szorosabbra a nadrágszíjat. Kevesebb jut például egészségügyre, oktatásra és környezetvédelemre. A hon és a rend védelmére viszont többet juttat a kabinet.

 

Kapcsolódó cikkek: http://nepszava.hu/cikk/1057139-koltsegvetes—kutyafuttaban

http://mno.hu/gazdasag/varga-benyujtotta-a-jovo-evi-koltsegvetest-1286111

Pörgés után jön a kijózanodás

http://nol.hu/gazdasag/gdp-porges-utan-jon-a-kijozanodas-1533849

 

Kiugró, 3,4 százalékos első negyedéves növekedési adatot publikált szerdán a KSH. A szám tetszetős, a kilátások kevésbé. Elemzők szerint a csúcsról csak lefelé vezet az út, de már Brüsszelből is megszorításokat sürgetnek az államháztartási hiánycél tartása érdekében.

Rövid a kórházi takaró

http://nol.hu/belfold/rovid-a-korhazi-takaro-1533859

 

Több kérdést támaszt, mint amennyit megválaszol a jövő évi költségvetés tervezetének egészségügyi fejezete. Ám az egyértelműen látszik: a kormányzati ígéretek jó részének teljesítéséhez szükséges források fedezete nincs benne a büdzsében. Így lapunk egyebek mellett nem találta meg az egészségügyben dolgozók követeléseinek teljesítéséhez szükséges összegeket sem.

 

A VOSZ szerint vállalkozói szempontból konzervatív a jövő évi büdzsé tervezete

http://www.hirado.hu/2015/05/13/a-vosz-szerint-vallalkozoi-szempontbol-konzervativ-a-jovo-evi-budzse-tervezete/?source=hirkereso

 

Vállalkozói szempontból konzervatívnak nevezte a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára szerdán az MTI-nek adott nyilatkozatában.

 

Kolosi: fenntarthatatlan helyzet

http://www.vg.hu/vallalatok/kolosi-fenntarthatatlan-helyzet-449965

 

A második Orbán-kormány óta az üzleti döntéshozók viszonylag kevéssé tudják befolyásolni a gazdaságpolitikai döntéseket – mondja Kolosi Tamás. A TÁRKI elnöke úgy véli: befolyásuk korlátozásával párhuzamosan a kormányzat arra is törekszik, hogy olyan saját klientúrát építsen ki, amely az üzleti világban döntéshozóként tud szerepelni. A szociológus szerint a jelenlegi helyzet fenntarthatatlan, ezért előbb-utóbb helyre fog állni a politika és gazdasági élet közötti egyensúly

Ezt várná tőlünk Brüsszel

http://www.napigazdasag.hu/cikk/43533/

 

Közzétette az uniós tagállamok számára készített országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlásait szerdán az Európai Bizottság, amely Magyarország esetében öt ajánlást fogalmazott meg.

 

Kapcsolódó cikk: http://magyarhirlap.hu/cikk/24794/Brusszeli_ajanlasok_a_kormanynak

http://mno.hu/gazdasag/ot-gazdasagpolitikai-javaslatot-kapott-hazank-1286112

Brüsszeli viták a TTIP-ről

http://mno.hu/magyar_nemzet_kulfold/brusszeli-vitak-a-ttip-rol-1286176

 

Ha a TTIP-tárgyalások (transzatlanti szabad kereskedelmi tárgyalások) két év után félúton járnak, akkor egyszerűen megjósolható, legkésőbb 2017-re sikerülhet tető alá hozni a végleges megállapodást.

 


EGYÉB

 

Szabadság az osztrákoknál – Öt vagy hat hét a pihenésre

http://www.kisalfold.hu/kulfold_hirek/szabadsag_az_osztrakoknal_-_ot_vagy_hat_het_a_pihenesre/2429263/?utm_source=rssfeed

 

A szabadság mértéke az osztrákoknál a munkanapok alapján: 25 év szolgálati időig 30 munkanap , a 25. év eltelte után 36 munkanap.

Elüldözte a propaganda a köztévé nézőit

http://nol.hu/belfold/maguknak-adjak-a-hireket-1533899

 

Csaknem két hónap alatt 332 ezerről 151 ezerre zuhant az M1 fél nyolcas fő híradójának átlagos nézettsége a felnőtt lakosság körében. Miközben a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sikersztoriként tálalja az állami tévécsatornák átalakítását, a nézettségi mutatók másról árulkodnak.

Gulyás Tibor: “rosszul esik a kérdés”

http://nepszava.hu/cikk/1057132-gulyas-tibor-rosszul-esik-a-kerdes

 

A valós megoldás nem azt jelenti, hogy rakjunk ki mindent a kirakatba – állítja Gulyás Tibor a kormány által tervezett konzisztóriumokról. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke visszautasítja a szervezetet érintő, elsősorban a felsőoktatási hallgatók, illetve más érdekképviseletek által megfogalmazott kritikákat. Sőt, szerinte a tüntetéseket is ők szervezték, mert ha egy hallgatói tagönkormányzat vagy annak egy részönkormányzata szervez demonstrációt, az maga a HÖOK.

Átrendeződött a leggazdagabb magyarok ranglistája

http://mno.hu/belfold/atrendezodott-a-leggazdagabb-magyarok-ranglistaja-1286191

 

Továbbra is Csányi Sándor, az OTP Bank vezére, a Mol alelnöke a leggazdagabb magyar. Őt Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa követi, míg a harmadik helyre a Fotex-csoport főtulajdonosa, Várszegi Gábor került.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.