Cikkajánló – 2015. május 13.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Utcára vonultak az egészségügyi dolgozók

http://mno.hu/ahirtvhirei/utcara-vonultak-az-egeszsegugyi-dolgozok-1285998

Fekete és fehér ruhában demonstrált Budapesten több ezer egészségügyi dolgozó. Az egyik menet a Hősök teréről, a másik pedig a Clark Ádám térről indult a Parlament, majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé. Egyebek közt béremelést és életpályamodellt követeltek. Petíciójukat az egészségügyi államtitkár személyesen vette át, Zombor Gábor azt ígérte, azokat a követeléseket, amelyek rajta múlnak, teljesíteni fogja.

Ha pár év múlva mi kerülünk kórházba, már nem lesz, aki ápoljon

http://vs.hu/kozelet/osszes/ha-par-ev-mulva-mi-kerulunk-korhazba-mar-nem-lesz-aki-apoljon-0512#!s54

Kohut Ildikó a Péterfyben volt gyermekápoló, amikor az RTL egyik műsorában kollégájával, Sándor Máriával együtt kirobbantották az „ápolóügyet”, normális béreket követelve. Azt mondja, még mindig nem ült le velük egyetlen politikus sem, az pedig változó, hogy a kórházigazgatók és az orvosok hogyan viszonyulnak a küzdelmükhöz, a fekete pólós kezdeményezéshez. Az ápolók délután öttől demonstráltak a fővárosban, az interjú még a tüntetés előtt készült.

Kifütyülték Cser Ágnest a tüntetők

http://nol.hu/belfold/feherek-feketeben-1533603

Este hét után az Arany János utcában adtak randevút egymásnak a keddi egészségügyi demonstrációk résztvevői: a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara képviselői a Hősök teréről mentek, hogy átadják a maguk petícióját. A feketepólós nővérekről elhíresült mozgalom, az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség tagjai pedig a Clark Ádám térről indultak, és még a Parlamentet is útba ejtették. Cser Ágnest kifütyülte a tömeg, Zombor Gábor államtitkár pedig mindenben igazat adott a tüntetőknek.

Egy Big Mac sem jön ki az ápolói órabérből

http://www.origo.hu/gazdasag/20150512-a-magyar-egeszsegugyi-dolgozok-apolo-apolono-fizetes.html

Világviszonylatban is rendkívül alacsony az ápolók fizetése Magyarországon: nettó órabérükből egy Big Mac-et sem tudnak venni. Ugyanazért a munkáért másutt háromszor annyit kereshetnek.

Hankook 5:1- re vesztett a szakszervezettel szemben

http://www.infodunaujvaros.hu/hir_olvas/permalink:hankook-51-re-vesztett-a-szakszervezettel-szemben-2015-05-12-230441

A bíróság szerint a tények alátámasztják, hogy a Hankook Tire Magyarország Kft. megpróbálja ellehetetleníteni a szakszervezet működését.

Elmarad a szakszervezetek történelmi fúziója

http://www.napigazdasag.hu/cikk/43461/

Nem jön létre az évek óta várt, történelmi szakszervezeti fúzió, mivel a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma nemet mond az egyesülésre. Pedig a tét hatalmas – figyelmeztetnek az összeolvadást sürgetők –, hiszen sosem látott méretű, negyedmilliós tagság lenne mozgósítható, és milliárdos vagyon lenne egy szervezet kezében.

Hamarosan BKV-sztrájk keserítheti meg Budapest életét

http://vs.hu/kozelet/osszes/eldolt-hamarosan-sztrajkolhatnak-a-bkv-nal-0512

Nem adott elfogadható ajánlatot a BKV, ezért sztrájkot helyezett kilátásba az egyik reprezentatív BKV-s szakszervezet – tudta meg a VS.hu. Már csak a munkabeszüntetés időpontját kell kijelölni. Ez is meglesz napokon belül, ha a főváros be nem adja derekát, vagyis nem ad az ígért 2 százalékosnál nagyobb emelést.

Ózd meglesi közmunkásait

http://www.hirado.hu/2015/05/13/ozd-meglesi-kozmunkasait/?source=hirkereso

Az önkormányzat olyan kamerákat szerzett be, amelyek lehetővé teszik a közmunkások folyamatos megfigyelését – írja a Népszabadság.

Elhamarkodottnak tartják a szakközépiskolák átszervezését

http://mno.hu/ahirtvhirei/elhamarkodottnak-tartjak-a-szakkozepiskolak-atszervezeset-1286007

Elhamarkodottnak tartja a szakközépiskolák átszervezését a pedagógusok szakszervezete. Több mint 400 intézmény kerülhet ősztől a nemzetgazdasági tárca fenntartásába, azt azonban még nem tudni, hogy mi lesz azokkal az iskolákkal, amelyekben nemcsak szakközépiskolai, de gimnáziumi képzés is folyik. Ha az utóbbi osztályok megszűnnek, az tanárok elbocsátásához vezethet.

Gaskó István betemetné a lövészárkokat

http://magyarhirlap.hu/cikk/24610/Gasko_Istvan_betemetne_a_loveszarkokat

A szakszervezeti vezető egyelőre elemzi a helyzetet

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szövetségének tagja, a VDSZSZ Szolidaritás a múlt pénteki tisztújító kongresszuson nem választotta újra Gaskó Istvánt, aki huszonöt év óta tölti be az elnöki posztot. A sajtó puccsot emleget. Gaskó István lapunknak azt mondta, egyelőre elemzi a helyzetet, de úgy látja, nem volt tisztességes, ami lejátszódott a küldöttgyűlésen, mivel sem ott, sem korábban nem jelezték neki, hogy elégedetlenek a munkájával, és ellenjelöltet sem állítottak.

Két szombaton dolgozunk jövőre

http://munkajog.hu/rovatok/munkaido/ket-szombaton-dolgozunk-jovore?utm_source=Munkajog_Hirlevel_2015_19&utm_medium=email&utm_campaign=Munkajog_Hirlevel_2015_19

Két szombatért két hétfőt, így két hosszú hétvégét kapunk 2016-ban – derül ki egy rendelettervezetből.

Munkaügyi ellenőrzés: íme a változások

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/munkaugyi-ellenorzes-ime-a-valtozasok

Cikkünk apropóját az adja, hogy 2015. április 1-jével változott a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény (a továbbiakban: Met.). Ekkor lépett ugyanis hatályba a területi államigazgatási szervezetrendszer átalakításával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi VIII. törvény, valamint az azzal összefüggő, egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi VI. törvény.

Hogyan kell elrendelni a rendkívüli munkaidőt?

http://www.munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/hogyan-kell-elrendelni-a-rendkivuli-munkaidot

Kell-e írásos utasítás a rendkívüli munkavégzés elrendeléséhez? Van-e valamilyen közlési határidő? Ki és mikor tagadhatja meg a rendkívüli munkavégzést? Néhány fontos szabály a munkaidő mértékére vonatkozó korlátokon túl.

Közmunkás maszekolt egy pécsi képviselőnek

http://vs.hu/kozelet/osszes/kozmunkas-maszekolt-egy-pecsi-kepviselonek-0513?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Valóban közmunkásokat dolgoztatott albérleténél Fodor Ibolya pécsi képviselő – az egyik munkás szerint –, tudatta a keddi RTL Híradó.

KÖZÉLET

Semjén szerint a KDNP mérsékelten baloldali a szociális igazságosság szempontjából

http://propeller.hu/itthon/3102595-semjen-szerint-kdnp-mersekelten-baloldali-szocialis?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=3102595-semjen-szerint-kdnp-mersekelten-baloldali-szocialis

A Kereszténydemokrata Néppárt a szociális igazságosság szempontjából mérsékelten baloldali felfogást képvisel, mert a munkát elsődlegesnek tekinti a tőkével szemben – mondta a KDNP elnöke a párt székesfehérvári alapszervezete megalakulásának 25 éves évfordulója alkalmából szervezett keddi ünnepségen.

GAZDASÁG

Beépül az árakba a reklámadó

http://nol.hu/belfold/beepul-az-arakba-a-reklamado-1533667

Jelentősen alábecsülte a kormány az új reklámadóból várhatóan befolyó bevételeit, lapunk számításai szerint a kabinet által kommunikált 7-9 milliárd helyett jóval 10 milliárd forint felett lesz a befizetés. Csak a nagy áruházláncok minimum 2 milliárd forintot fognak fizetni az ingyenes reklámújságjaik után. Ezt a kiadást pedig nyilvánvalóan beépítik majd az áraikba.

EGYÉB

Hol élnek a legszegényebb magyar nyugdíjasok?

http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/hol_elnek_a_legszegenyebb_magyar_nyugdijasok.1044722.html

Magyarországon a nyugdíjak között nagy a szakadék. Míg a rekorder több mint egymilliót kap havonta, addig vannak olyanok is, akik a minimumot kapják, ez jelenleg kevesebb, mint havi 30 ezer forint. Vajon hányan vannak és hol élnek azok a nyugdíjasok, akiknek ez a minimális összeg jár?

„Sohasem hittem volna, hogy valaha idáig jutunk”

http://nol.hu/belfold/lejart-a-rendelesi-ido-1533719

Már a második gyermek-háziorvosi körzetet szüntetik meg Szegeden. Korábban egy lakótelepes részen, a Budapesti körúton nem akadt vevő a praxisra, most viszont a város közigazgatási területéhez tartozó falusi-kertvárosi jellegű Szőregen szűnt meg a rendelés.

Hiányozni fogtok, Ratkó-gyerekek!

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/hianyozni_fogtok_ratkogyerekek

Súlyos és átgondolatlan politikai döntések mellett a véletlennek is nagy szerepe van abban, hogy Magyarország jelenleg demográfiai problémákkal küzd.
– A Ratkó-korszak szülötteinek hamarosan esedékes nyugdíjba vonulása súlyos problémákat okozhat, amelyekre jelenleg nincs megnyugtató megoldás.
– Ki lehet még mászni a gödörből?

Óriási felhőszakadás lesz szerdán

http://vs.hu/kozelet/osszes/oriasi-felhoszakadas-lesz-holnap-0512?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére másodfokú riasztást adott ki.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a