Cikkajánló – 2015. május 12.

SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

A szociális ágazat követeléseinek nyomatékosítására május 29-re demonstráció szerveznek

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/14637-a-szocialis-agazat-koveteleseinek-nyomatekositasara-majus-29-re-vonulasos-demonstraciot-szerveznek

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság hétfői rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy az egyeztetések eredménytelenségére tekintettel megszakítja a sztrájktárgyalásokat a kormánnyal. Május 29-én sztrájk lesz.   Szűcs Viktória, a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság ügyvivője a Napi.hu kérdésére elmondta, hogy az utolsó csepp a részükről az volt, hogy a már évek óta – pontosabban 2013. novembere, amikor Orbán Viktor miniszterelnöknek elküldték levélben a követeléseiket – tartó ígérgetések után a hétfői parlamenti ülésen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Szél Bernadett azonnali kérdésére adott válaszából a szakszervezetek által már évek óta felvetett problémára ismételten nem egy megoldást, hanem egy diplomatikus nem választ kapta.

Egy kézben a kéményseprés

https://veol.hu/hirek/egy-kezben-a-kemenysepres-1698816

Veszprém – A kéményseprők szakszervezete aggódik, hogy a katasztrófavédelemhez kerül a szolgáltatás, a megyében – úgy tudjuk – nem lesz átállás.

Hogy is állnak a munkaügyi kapcsolatok a Hankooknál?

http://www.hrportal.hu/c/hogy-is-allnak-a-munkaugyi-kapcsolatok-a-hankooknal-20150511.html

A bíróság ítélete szerint közügy, hogy a kormány stratégiai partnerénél hogyan alakulnak a munkaügyi kapcsolatok illetve a törvénynek megfelelően működhetnek-e a szakszervezetek. A pert a Hankook indította, de úgy tűnik a szakszervezeteknek lett igazuk, írja az Átlátszó.

Ekkora béremelést ígér Varga a tanároknak és a rendvédelmi dolgozóknak

http://hvg.hu/gazdasag/20150511_Ekkora_beremelest_iger_Varga_a_tanaroknak?s=hk

A pedagógusok 10 százalékos, míg a rendvédelmi és a fegyveres dolgozók 5 százalékos béremelkedésre számíthatnak. Jövőre 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos részesülhet béremelésben, amelyre 15,8 milliárd forint jut – ígérte a nemzetgazdasági miniszter az Origónak adott interjúban. Beszélt arról is, hogy ellenzi a halálbüntetést, illetve hogy kirgúná a kormánypolitikát kritizáló MNB-dolgozót, ha ő lenne a főnöke.

Így kezelhet személyes adatokat a munkáltató

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/igy-kezelhet-szemelyes-adatokat-a-munkaltato/?utm_source=cikkertesito&utm_medium=email&utm_campaign=cikkertesito

A munkaviszony fennállása során, sőt már az azt megelőző kiválasztáskor a munkavállalók számos személyes adata kerül a munkáltató birtokába. Ezen adatok kezelésére szigorú szabályok vonatkoznak, amelyeket minden munkáltató köteles megtartani. Mely személyes adatokat kezelhet a munkáltató, és miként? Milyen kötelezettségei vannak a személyes adatok kezelésével kapcsolatban? A Piac&Profit szakértője segít!

Felmondás: nem mindig jön be, ha a munkáltató átszervezésre hivatkozik

http://adozona.hu/munkajog/Felmondas_nem_mindig_jon_be_ha_a_munkaltato_TIYJIJ.aspx#rss

Átszervezésre hivatkozva mondta fel munkavállalója munkaviszonyát a munkáltató. A peres ügy a Kúrián kötött ki.

A nyugdíjrendszer Magyarországon viszonylag rövid múltra tekinthet vissza

http://www.napigazdasag.hu/cikk/43285/

I. Ferenc József magyar király százharminc éve, 1885. május 13-án szentesítette az 1885. évi XI. törvénycikket, amely rendezte az állami tisztviselők, altisztek és szolgák nyugdíját.

“Nem szeretjük, ha a magyar dolgozókat migránsoknak nevezik”

http://www.hir24.hu/kulfold/2015/05/11/nem-szeretjuk-ha-a-magyar-dolgozokat-migransoknak-nevezik/

Kelet-európai EU-tagállamok politikusai figyelmeztetik a brit vezetőt, hogy a Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás alapelve “szent és sérthetetlen” – írta hétfőn a Financial Times.

Végtelenül súlyos probléma a munkaerőhiány – interjú Balogh Károllyal, a megyei iparkamara főtitkárával

http://www.alon.hu/balogh-karoly-szombathely-vas-megye-vas-megyei-kereskedelmi-es-iparkamara-helyi-gazdasag/vegtelenul

Nem, ez a beszélgetés nem követi az optimista sémákat. És többek között azt is megtudhatja, hogy a Vas megyei kereskedelmi- és iparkamara miért mondott nemet a vasárnapi boltbezárásokra.

Agyondolgoztatják a magyarokat – íme, a meglepő számok

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/agyondolgoztatjak_a_magyarokat_ime_a_meglepo_szamok.597441.html

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint a magyarok sokat dolgoznak; egy másik felmérés szerint a megkérdezettek közel harmadának az elmúlt 12 hónapban nem volt elég pénze ételt venni magának vagy családjának.

Varga Mihály a pedagógusoknak 10 százalékos béremelést ígér

http://nol.hu/gazdasag/varga-mihaly-a-pedagogusoknak-10-szazalekos-beremelest-iger-1533363

Szorgalmazzuk az egész fővárosi közlekedés újragondolását – mondta Varga Mihály, a Origónak adott interjújában. Jelezte: újra kell gondolni az intézményrendszer nagyságát, már több mint 13 ezren dolgoznak ezen a területen, a járatkiszervezések sem állították meg a létszámnövekedést. A BKK hatalmasra duzzadt vízfejként működik, amin változtatni kellene.

A munkáltatók sokszor még csak nem is sejtik a veszély mértékét

http://mno.hu/belfold/a-munkaltatok-sokszor-meg-csak-nem-is-sejtik-a-veszely-merteket-1285581

A munkabalesetek száma az elmúlt három évtizedben negyedére csökkent, 2014-ben azonban 14 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Tavaly 19 661 munkahelyi baleset volt Magyarországon, közülük 78 halálos – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium adataiból.

Poloska, megalázó bér, fertőzésveszély – mit bír ki a mentős?

http://hvg.hu/itthon/20150512_Elleptek_minket_a_poloskak__Elet_nulla

Stressz, állandó készenlét, rengeteg túlóra, rossz munkaszervezés. Mégis mi tartja a mentősöket szolgálatban? Miért teszik ki magukat napról napra komoly veszélynek, amiért egyébként veszélyességi pótlék sem jár? Vasárnap volt a mentők napja, kedden az ápolókkal tüntet sok mentős. Rohamkocsisokat kérdeztünk a munkájukról.

A „gyászruhás” nővér, aki botcsinálta népvezérként mozgalmat indított

http://nepszava.hu/cikk/1056923-a-gyaszruhas-nover-aki-botcsinalta-nepvezerkent-mozgalmat-inditott

Nem kérünk sokat, igazat mondunk, és olyasmiről beszélünk, amiről réges-rég kellett volna, csak senki nem akarta, nem merte megtenni – magyarázza Sándor Mária. A „gyászruhás” nővér, aki botcsinálta népvezérként mozgalmat indított az egészségügyi dolgozók érdekében, úgy véli, az egészségügyet már csak a benne dolgozók becsülete tartja össze. Ha újrakezdené, mégis ugyanezt a pályát választaná.

KÖZÉLET

Lázár: a Balatonnál sem törlik el a vasárnapi zárva tartást

http://www.vg.hu/kozelet/politika/lazar-a-balatonnal-sem-torlik-el-a-vasarnapi-zarva-tartast-449792

Marad a vasárnapi zárva tartás a Balatonnál is – ígérte meg a parlamentben Lázár János. A miniszter szerint nem avatkoztak be a piaci folyamatokba.

Rengetegen akarnak kivándorolni – íme, a számok

http://www.168ora.hu/landingpage/rengetegen-akarnak-kivandorolni-ime-szamok-135814.html

A kivándorlást tervezők aránya 2015 áprilisában magasabb, mint eddig valaha volt Magyarországon, derült ki a Tárki felméréséből.

Megtalálták Vida Ildikó utódját?

http://nol.hu/gazdasag/megtalaltak-vida-ildiko-utodjat-1533453

Gőzerővel keresik Vida Ildikó utódját, s a jelöltek között egy komolyan vehető név is felbukkant – értesült lapunk. A poszt várományosa a jelenleg a közép-magyar­országi ré­giót irányító Tamásné Czinege Csilla lehet.

GAZDASÁG

Jövőre megint a gazdagabbak járnak jól

http://www.168ora.hu/buxa/kozfoglalkoztatas-kozterhek-adozas-135784.html

A jövő évi terv kapcsán Orbán Viktor ismét kifejtette, mit is ért munkaalapú gazdaságon: ahogy a tíz pontból kiderült, a tehetősebbeknek kedvező adórendszert és közmunkások százezreit.

Boltzár: idegbaj a hiperekben, piacra mennek a vevők

http://hvg.hu/gazdasag/20150511_Idegorlo_es_ertelmetlen_a_vasarnapi_boltz?s=hk

A vasárnapi boltzár miatt a kisboltok és a piacok már valószínűleg elszipkázták a hipermarketek vásárlóközönségének közel ötödét. Ebben fontos szerepe lehet az áruházakban szombatonként tapasztalható tömegnyomornak, és annak is, hogy az új rendszer sokszor megoldhatatlan helyzetek elé állítja az egyébként is súlyos időhiánnyal küszködő családokat. A Fideszt nem érdeklik a hatások, mert – mint állítja – értékalapú politikai döntést hozott, nem érdekes, hogy népszerű-e vagy van-e rövid távú politikai haszna.

Hasít az ipar: Mi hajtja a növekedést?

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/hasit-az-ipar-mi-hajtja-a-novekedest-449835

2015 márciusában az ipari termelés volumene 11,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index 9,0 százalékkal emelkedett. A termelés az év első három hónapjában 8,0 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Az útépítés húzza az építőipart

http://nol.hu/gazdasag/az-utepites-huzza-az-epitoipart-1533523

Az építőipar termelése 12,7 százalékkal nőtt márciusban az egy évvel korábbival összevetve, jelentősen gyorsabban a februári 4,9 százalékos emelkedés után. A termelés az épületek főcsoportban 9,8, az egyéb építményekében 16,4 százalékkal nőtt útépítési, vasút-felújítási munkáknak, valamint közműfejlesztéseknek köszönhetően – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Matolcsy kitalálta, Orbán sutba dobja

http://hvg.hu/gazdasag/20150511_Matolcsy_kitalalta_Orban_sutba_dobja

Az EU “legmodernebb adósságszabálya”, “gazdaságtörténetileg komoly fegyvertény” – mondta Matolcsy még miniszterként arról a szabályról, amely gúzsba kötné most a kormányt. A kormány inkább módosítja.

A magyar minimálbérestől veszi el a legtöbbet az állam

http://www.portfolio.hu/gazdasag/a_magyar_minimalberestol_veszi_el_a_legtobbet_az_allam.213893.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Családi adókedvezmények igénybevétele nélkül bruttó jövedelmének igen nagy részét kénytelen egy minimálbéres kereső Magyarországon átadni az államnak, legalábbis ha a hasonlóan magas minimálkeresetet garantáló országokat nézzük – derül ki az OECD egy friss tanulmányából. Sőt, a munkára rakódó összteher is nálunk a legmagasabb az összes tagország közül.

Jó a gazdaság szerkezete, növekedünk

http://www.napigazdasag.hu/cikk/43302/

Jó pályán halad a magyar gazdaság, és egyre több nemzetközi elemző jelzi ennek a folyamatnak a tarthatóságát – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Parlamentben, miután az ellenzéki pártok napirend előtt az bírálták a gazdasági növekedés szerkezetét, a sokféle adónemet, és szóvá tették a dolgozói szegénység mértékét.

A Fidesz épp csak a lényeget nem oldotta meg a devizahiteles problémában

http://nol.hu/belfold/a-fidesz-epp-csak-a-lenyeget-nem-oldotta-meg-a-devizahiteles-problemaban-1533515

A szocialisták szerint a kormány elhibázott gazdaságpolitikája vezetett a forint gyengüléséhez, ezért 2010-es árfolyamon kellett volna forintosítani a devizahiteleket – jelentette ki Burány Sándor az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Veszélyes az új reklámadó

http://www.vg.hu/vallalatok/reklam-es-media/veszelyes-az-uj-reklamado-449814

Múlt szombatig lehetett véleményezni a reklámadóról szóló törvény módosításának tervezetét, amely a szakmai szervezetek álláspontja szerint hatalmas gazdasági károkat okoz, több száz vállalkozás működését fenyegeti, és áremelkedést eredményez. A jelenlegi elképzelések szerint 100 millió forintig lenne adómentes a reklámbevétel, efölött egységesen 5,3 százalékos adót kell fizetni.

Az adósságképlet módosítását kezdeményezi a kormány

http://www.stop.hu/belfold/az-adossagkeplet-modositasat-kezdemenyezi-a-kormany/1323169/

A kormány kezdeményezni fogja a stabilitási törvény módosítását az adósságképletre vonatkozóan annak érdekében, hogy a gazdasági növekedést erőteljesebben támogató költségvetési politika valósuljon meg az államadósság csökkentése mellett – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI érdeklődésére.

Már hatmilliárdot költöttek Matolcsy ingyenhitelének hirdetésére

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/mar_hatmilliardot_koltottek_matolcsy_ingyenhitelenek_hirdetesere.597624.html

Az MNB-hez köthető a teljes magyar reklámköltés három százaléka, mivel az nhp reklámozására már csaknem hatmilliárd ment.

8 milliárdon bukik 315 milliárd euró?

http://www.stop.hu/kulfold/8-milliardon-bukik-315-milliard-euro/1323310/

Bár még el sem indult, máris veszélybe került az Európai Bizottság elnökének nevével fémjelzett Juncker-terv. Az elképzelések szerint hat év alatt 315 milliárd eurót pumpálnának a kontinens gazdaságába – a politikusokat azonban már most megakasztotta egy 8 milliárdos tétel.

Megvan Kína európai kapuja? Pénzeső hull Belaruszra

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/megvan_kina_europai_kapuja_penzeso_hull_belaruszra.597605.html

Fehéroroszország a térség több államához hasonlóan reménykedett abban, hogy Kína európai kapujaként szolgálhat – ebből azonban váratlanul reális lehetőség lett.

EGYÉB

Lefokozzák az M4-es autópályát?

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/lefokozzak-az-m4-es-autopalyat-1285853

Az osztrák S4-es gyorsforgalmi út mintájára valósulhatna meg az M4-es autópálya azon a szakaszon, vagyis az Abony és Fegyvernek közöttin, amelynek építését a közelmúltban állították le a kormány utasítására.

Vizsgálják a tejeket

http://nol.hu/gazdasag/vizsgaljak-a-tejeket-1533519

Tejágazati ellenőrzést rendelt el az országos főállatorvos május 6-tól a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól érkező bejelentések alapján, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok élelmiszerbiztonsági szakemberei elsősorban az alacsony áron értékesített import fogyasztói tejeket és tejtermékeket vizsgálják.

Leltárt készíttet a Városliget fáiról Zugló polgármestere

http://www.hir24.hu/belfold/2015/05/10/leltart-keszittet-a-varosliget-fairol-zuglo-polgarmestere/

Elfogadhatatlannak tartja, hogy a terület átalakításának felelősei pontos adatok nélkül beszélnek a liget zöldfelületének megmaradásáról.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a